Provocarea de la Galion FOTO/VIDEO

default

Dimensiune font:

| 30-07-2016 05:45

 Timp de 5 zile, 42 de voluntari ai Crucii Roşii au luat parte la Tabăra de pregătire şi intervenţie în caz de dezastre de la Galion, Comăneşti * ei nu doar că au acumulat cunoştinţe, ci li s-au testat şi abilităţile de a acţiona într-o situaţie limită * voluntarii au format adevărate echipe şi au înţeles cât de importantă este colaborarea în situaţiile de urgenţă * atât coordonatorii, cât şi voluntarii sunt mândri de realizările de anul acesta şi sunt deja cu gândul la tabăra din 2017

 Aflată deja la a doua ediţie, „Tabăra de pregătire şi intervenţie în caz de dezastre –Comăneşti, Galion”, organizată de Crucea Roşie - filiala Bacău şi Subfiliala Comăneşti, a adunat anul acesta 42 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani. Tinerii inimoşi au fost voluntari ai filialelor Crucii Roşii din Bacău, Comăneşti, Covasna şi Iaşi. Cei mai mulţi dintre ei au venit în tabără cu gânduri mari însă, cele petrecute pe parcursul celor cinci zile aveau să întreacă orice aşteptări. Tabăra s-a transformat pentru mulţi în experienţa vieţii lor. „Am ajuns cu aşteptări mari în tabără pentru că îmi doream ceva mai mult, mai neobişnuit. Tabăra de anul acesta a venit nu doar cu informaţii, ci şi cu practica în sine, cea care a fundamentat informaţiile acumulate”, mărturiseşte Damaris Brumă, o tânără voluntară participantă la tabără.


Primele lecţii
Printre primele lucruri învăţate de voluntari la Galion a fost organizarea unei tabere de sinistraţi. Ei au fost împărţiţi în echipe, lucrând fiecare la propria tabără pentru ca, la final, să-şi unească forţele pentru realizarea unui singur grup. „Iniţial voluntarii au fost împărţiţi în trei echipe. Şi-au organizat fiecare câte o tabăra pe echipă, au prezentat-o în faţa celorlalţi voluntari, după care toţi au lucra la realizare unei singure tabere. Li s-au dat 22 de puncte de interes, adică 22 de locuri care trebuiau amplasate în tabară. Ei le-au amplasat strategic, conform celor învăţate la cursuri. Locul în care au fost amplasate aceste puncte de interes a fost tot Galionul. Printre puncte se numără cabinetul medical, corturile pentru diferite categorii de persoane, depozitul de ajutoare umanitare, sursa de apă potabilă şi multe altele”, explică Bogdan Nester, unul dintre coordonatorii taberei.


Pentru amplasarea şi organizarea taberei, voluntarii au trebuit să ţină cont de faptul că în taberele de sinistraţi se asigură condiţii de cazare, cu aplicarea normelor profilactice de igienă individuală şi colectivă, aprovizionare cu alimente de bază şi apă potabilă, hrănire, asistenţă medicală, psihologică, religioasă şi veterinară, mijloace de comunicaţii, precum şi condiţii pentru desfăşurarea altor activităţi necesare. Fiecare dintre acestea a avut un loc bine stabilit. Următoarea lecţie primită de voluntari a fost cea legată de trierea victimelor multiple. Ei au aflat care sunt cazurile care au prioritate în condiţiile producerii unui dezastru major. „În cazul dezastrelor majore există o multitudine de victime. Pentru a interveni într-un mod eficient se face un triaj preliminar, adică se evaluează rapid situaţia victimelor şi apoi se acordă primul ajutor. Victimele sunt evaluate pe culori, de la verde care e cea mai bună situaţie, până la negru, care înseamnă deces. Culorile sunt verde, galben sau portocaliu, roşu şi negru”, spune Bogdan.


Lecţii de la salvatori profesionişti

Împreună cu un echipaj al celor de la Salvamont Bacău, voluntarii au participat la o demonstraţie care le-a arătat efectiv care sunt primii paşi de urmat atunci când trebuie să salveze o victimă de pe munte. „Simularea de zi a fost realizată în parteneriat cu o echipă a celor de la Salvamont Bacău, noi am avut un singur echipaj care a intervenit împreună cu ei. După prezentarea celor de la Salvamont s-a făcut demonstraţia. Un voluntar, împreună cu şeful de la Salvamont, şi-au ales o locaţie în Pădurea de pe Galion, după ce au ales locaţia au dat coordonatele GPS spre tabără noastră. Iniţial, a plecat echipă de intervenţie rapidă formată din doi paramedici de la Salvamont, care au stabilizat victima, apoi la scurt timp a plecat şi echipa a doua, cea de transport. Aceasta a fost formată dintr-un paramedic Salvamont şi patru voluntari Crucea Roşie Română. Ei au urmărit coordonatele GPS şi au ajuns la victimă, de acolo au preluat victima şi au transportat-o la Serviciul de Ambulanţă al Crucii Roşii”, povesteşte coordonatorul de tabără. Exerciţiul, împreună cu cei de la Salvamont, a lăsat o impresie plăcută tuturor şi a fost unul dintre momentele favorite ale taberei. „Cel mai mult mi-a plăcut intervenţia celor de la Salvamont Bacău, care au avut o demonstraţie impecabilă, astfel încât să ne facă martorii unei posibile întâmplări reale. Exerciţiul lor pe timp de zi este legat de exerciţiul ce ne-a implicat direct pe noi”, spune Damaris. Voluntarii au lăsat şi ei o impresie plăcută celor de la Salvamont Bacău, care s-au bucurat la rândul lor de parteneriat şi au felicitat organizatorii, urându-le tuturor succes pe mai departe. „Am avut bucuria să participăm la un exerciţiu comun de salvare împreună cu voluntarii de la Crucea Roşie. Mult succes în continuare şi felicitări organizatorilor”, au notat pe pagina lor de Facebook reprezentanţii Salvamont Bacău.

Sursa video Isac Brumă
Cel mai dur test
A urmat apoi cel mai dificil test pentru tinerii salvatori, dar şi cel mai util şi mai constructiv. Exerciţiul de noapte a fost unul din cele mai solicitante care i-a ţinut în alertă permanentă pe voluntari, fiind un adevărat test de lucru în echipă şi rezistenţă în condiţii dificile. „Pentru simularea de noapte au fost patru echipaje, care au avut ca scenariu să supravieţuiască în pădure 12 ore. În acest interval au primit anunţ prin staţie că sunt două victime în apropierea lor care necesită prim ajutor. Echipajul s-a deplasat spre locul victimelor şi le-au stabilizat, după care au făcut transportul spre punctul de primire din tabăra de dezastre, după care s-au întors în taberele amenajate de ei”, explică Bogdan. Temerarii au avut la dispoziţie doar anumite materiale pentru a-şi construi adăpostul în pădure, în toiul nopţii. „Alarma s-a dat la 11 noaptea, toţi au fost echipaţi cu frontale (lanterne – n.r.), iar ca materiale ajutătoare au primit un kilogram de făină, sare, o cană metal, 3 chibrituri, toporişcă, funie şi trusa de prim ajutor. Trusele şi le-au făcut singuri având la dispoziţie două minute să aleagă materialele pentru aceasta dintr-o multitudine de materiale amplasate într-un cort”, mai spune Bogdan. În ciuda testului care poate fi considerat dur, cei prezenţi în tabără, atât voluntarii, cât şi coordonatorii au văzut doar partea benefică a acestuia. „Exerciţiul de noapte i-a pus în priză pe voluntari, cel mai important e că au format adevărate echipe şi s-au susţinut. Cred că a fost cel mai constructiv pentru ei din acest punct de vedere”, spune Remus Bobârnac, un alt coordonator al taberei. De faptul că au reuşit să închege adevărate echipe sunt extrem de încântaţi şi voluntarii. „Împărţiţi în echipaje, în zone diferite ale Galionului, a trebuit să ne asigurăm singuri adăpost, hrană şi lemne pentru foc. Exerciţiul a fost urmat de transportarea unor victime din pădure la baza taberei, care pentru mine a fost cu adevărat un moment de evaluare a sinelui atât psihic, cât și fizic”, spune Damaris, care este voluntară în cadrul Crucii Roşii de trei ani.


Impresii de final
La finalul zilelor de tabără toată lumea a fost încântată de rezultatele obţinute, iar gândurile tuturor se îndreaptă către viitor. „Consider că scopul taberei a fost atins şi anume acela ca voluntarii Crucii Roşii să fie mereu pregătiţi să intervină în caz de dezastre şi să fie bine informaţi pentru a putea ajuta în oricare din cazurile cerute. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că voluntarii sunt pasionaţi de ceea ce fac şi renunţă la timpul liber pentru a îmbrăca haina Crucii Roşii şi a fi de ajutor celor care au nevoie de ei”, a ţinut să precizeze Liviu Leru, îndrumătorul de tabără. Una din bucuriile coordonatorilor este legată de progresul taberei care se află deja la a doua ediţie.
A consemnat Georgiana BĂNUC


„Am învăţat ce înseamnă colaborarea într-o echipă, cât este de importantă şi cât de mult contează distribuirea sarcinilor în funcţie de pregătirea şi priceperea fiecăruia în parte” – Damaris Brumă, voluntar de trei ani la Crucea Roşie.


„Sunt foarte încântat pentru că anul acesta am crescut la toate capitolele, am avut mai multe zile de tabără, mai multe ateliere, mai mulţi voluntari, din mai multe locuri, iar anul acesta am observat un interes mai mare pentru tabără din partea persoanelor din afara Crucii Roşii” - Bogdan Nester, unul dintre cei trei coordonatori ai taberei.

Drumul florilor din Ţara Haţegului FOTO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei