Raiul: loc de poveste sau zonă de război?

default

Dimensiune font:

| 06-02-2016 05:20

Imaginea ieşenilor despre Rai e foarte diferită * dacă unii vorbesc despre o grădină, alţii se îndepărtează mult de imaginea clasică * se ajunge la variante precum un fagure, un harem, o navă extraterestră sau chiar… o zonă de război

 

Viaţa de după moarte e un subiect sensibil nu doar din punct de vedere spiritual, ci şi social. Ideea unui loc de pedeapsă şi a altuia de răsplată apar în multe religii, influenţând, într-un fel sau altul, comportamentul uman. Ce imagine au însă ieşenii despre Rai?
Pentru mulţi, o vizită acolo ar semăna cu una la… Grădina Botanică. „Am avut odată un accident de motocicletă nasol şi am intrat în comă. Mă vedeam pe un câmp cu flori multicolore, copaci înverziţi şi mă simţeam ca la un început de drum. Nu ştiam ce să fac, era linişte şi mă simţeam foarte uşor. Atunci a început să mă mişte cineva, care striga. Nu ştiu dacă am ajuns chiar în Rai sau a fost doar o imagine din mintea mea, dar mi-a rămas în cap de peste un deceniu”, ne-a povestit Marius Geamănu.
Imaginea clasică este însă atacată chiar şi de unii care se declară credincioşi. „Am primit o educaţie religioasă, dar nu cred că totul este atât de simplu. Din ce poveşti citesc prin ziare, văd la televizor, sunt tipare, imagini standard. Budiştii zic că l-au văzut pe Budha în lotus, citind sutrele. Hinduşii l-au văzut pe Krishna şi pe Zeul elefant. Amerindienii l-au văzut pe vulturul Nagual, eternitatea. Musulmanii dau cu nasul peste cele 40 de virgine promise. Ateilor le apare o lumină, pentru că asta poate procesa creierul lor. Totul depinde de cultura în care s-au format”, este de părere studentul Andrei Goşan.
Raiul ca un fagure
Sunt şi persoane care cred că situaţia nu trebuie privită prin prisma unei situaţii generale. „Eu am impresia că Raiul e ca un fagure. Acolo ar trebui să fim fericiţi, nu? Or, fericirea ţine de individ, în viaţă sau după moarte. Unul îşi doreşte să aibă mulţi copii, altul visează să devină superstar ori chirurg plastic. Cineva e mulţumit pur şi simplu să stea pe canapea şi să mănânce toată ziua. Unii se feresc de contacte cu prea mulţi indivizi, altora le sunt necesare băile de mulţime. Mie îmi plac chestiile gotice, prietenul meu e mort după science fiction. Eu mă gândesc la Rai ca la o mulţime de lumi, adunate una lângă alta sau, poate, una peste alta, unde fiecare primeşte ce îşi doreşte”, a comentat Cristina Costache. Tot pragmatic e şi tonetarul Mihai Popescu: „Eu m-aş simţi ca-n Rai dacă aş scăpa de ratele la bancă. Tot plătesc, plătesc şi nu se mai termină! Da, să nu trebuiască să mai îmi număr fiecare leu şi să fac economie din cauza blestematelor ălora de rate, ăsta ar fi Paradisul pentru mine”. Tânăra generaţie are alte probleme. „Bre, dacă există Rai, gagicile, băutura şi iarba sunt acolo la liber! Şi nimeni să te ia la întrebări sau să-ţi dea amendă”, crede Gheorghe S. La polul opus, Ştefan Sorescu a caracterizat Raiul printr-un singur cuvânt – „Iubire”.
Rebelii se îndoiesc
Rebelii contestă ideea de fericire veşnică, fie ea şi în Rai. „Orice ar fi, nu pot să cred că există un loc unde toată lumea e-n extaz! Dacă e un singur individ acolo, va fi măcinat de singurătate. Dacă sunt mai mulţi, inevitabil se vor crea relaţii între ei. Nu mai zic dacă se regăsesc toţi membrii unei familii! Uite, eu şi nevasta. Pe ea ar face-o fericită să dea peste soacră-mea în Rai. Mai e nevoie să spun despre mine, cum ar fi o asemenea întâlnire de gradul trei? Mai ceva ca-n Alien”, a glumit Vasile P.
Dacă nu posibilitatea e pusă sub semnul îndoielii, atunci vin alte întrebări eretice. „Să zicem că, orice ar fi acolo, o grădină minunată, o plajă tropicală sau un harem, toţi sunt în extaz. Nu îi mai dor hemoroizii, nu au grija banilor, pot încerca orice plăcere, orice dorinţă li se împlineşte, stau toată ziua cu fundu-n sus, pocnesc din degete şi le apare tot ce au nevoie... Păi, măi frate, ce să mai faci, la ce să speri, să visezi? Sincer, eu aş muri de plictiseală după prima lună şi m-aş cere voluntar în Iad”, a spus inginerul Corvin Macri.
Povestea vrăjitoarei
Ieşenii care au avut parte de istorii horror merg şi mai departe, enunţând teorii dintre cele mai bizare. „Mereu suntem ameninţaţi cu Iadul, cu flăcările veşnice, cu biciul, că ne ia dracul şi aşa mai departe, dacă nu suntem cuminţi, ascultători. Să nu facem aia, cealaltă... Dacă deja suntem acolo, în Iad? Uitaţi-vă cum e lumea noastră, tot mai îngrozitoare în fiecare zi. Sărăcie, războaie, refugiaţi, crime, foamete, vremea a luat-o razna. Dacă am fost judecaţi pentru păcate pe care nici măcar nu ni le amintim, şi asta e prima parte a pedepsei, să credem că trăim când de fapt suntem ca în filme, nişte morţii vii?”, s-a întrebat profesoara Nela Tunaru.
Pe o altă linie merge liceanul Cătălin V. : „Am auzit, când aveam vreo şapte ani, o babă de la bunici, un fel de vrăjitoare. A spus că după ce mori, nu ajungi în Rai sau Iad, ci într-un fel de câmp. Acolo sunt întotdeauna o fântână, un copac şi un turn. Pot fi diferite flori, după cum era viaţa ta când ai murit. Şi-n copac mereu va fi o pasăre, cel mai des un corb. Dacă pasărea vorbeşte cu tine, ai să trăieşti încă o dată. Am întrebat cum vine asta şi a râs. A spus că am să aflu prima dată când mor şi că ei, ultima oară, corbul i-a spus că-i place mai mult decât înainte. Şi mi-a mai zis că, dacă pot deschide uşa turnului, lucruri mari mă aşteaptă. Între timp, a murit ea, aşa că a aflat prima. Ciudat e că, zilele trecute, am visat turnul ăla că luase foc. Noroc că nu mă sperii uşor”.
Teorii ieşite din tipare
Dacă tot veni vorba despre arhitectură, alţi ieşeni aduc elemente suplimentare. „Eu uneori mă gândesc că Raiul are o poartă, o uşă de care am putea trece toţi, dacă am dori cu adevărat asta. O văd ca pe o uşă de lemn, din acelea ca la casele vechi, boiereşti, cu un ciocănel tot aşa, ca-n filme. Şi dincolo de uşă, toată familia te aşteaptă, toţi cei dragi ţie. Bunica face plăcinte, mama pune masa, tata citeşte ziarul. Toată ideea e să găseşti uşa. Uneori, mai ies la plimbare la sfârşit de săptămână, pe Ştefan cel Mare, şi mă întreb cum ar fi ca uşa aceea să se afle în casa pe lângă care trec. Să bat la ea şi să nu răspundă nimeni. Sau, dimpotrivă, să bat şi să iasă cineva care să mă gonească de acolo”, ne-a povestit pensionara Maria H.
Una dintre cele mai trăsnite teorii o are Alina B.: „Eu cred că toţi suntem, de fapt, urmaşii extratereştrilor care s-au stabilit pe Pământ. Şi nu murim, ci mergem pe planeta lor. Sau măcar pe nava lor, când treaba noastră pe Pământ e terminată. Iar acolo primim răsplata pentru serviciile noastre”.
Cireaşa de pe tort a pus-o Roxana M. „Noi, în familia noastră, vedem lucruri, călătorim, mai ales în vis, pe alte tărâmuri. Raiul e doar un astfel de tărâm. Şi, din ce am văzut în ultima vreme, acolo e chiar mai rău decât la noi! Am tot văzut un război cu mulţi morţi, într-un oraş ca al nostru. Erau trupuri pe străzi, ruine, focuri care ardeau, cratere de la bombardamente, foişoare de veghe cu soldaţi morţi... Semăna, într-un fel, cu ce se întâmplă în Siria, dar nu am înţeles niciodată de ce se luptau de fapt. Erau pe acolo creaturi ciudate şi oameni goliţi de emoţii. Am încercat să vorbesc cu cineva, dar nu mă vedeau, nu mă auzeau. Şi totuşi, o vreme am simţit că-i pot ajuta. Acum mă gândesc că poate au nevoie de o explozie mare, care să pună capăt conflictului, indiferent care ar fi cauza lui. Nici chiar Raiul nu poate fi ajutat cu forţa, nu?”
Printre atâtea teorii şi conflicte, până la urmă, chiar şi în materie de Rai, cea mai bună tactică pare una simplă – văzând şi... făcând. Cristina CZELLER

Raiul ca subiect de bancuri
Raiul e şi subiect de bancuri, deşi mai rare ca acelea despre Iad. Personajele principale sunt fie Sfântul Petru, purtătorul cheilor, fie cuplul originar. „Adam şi Eva se plimbau prin Paradis. Eva întreabă: Adam, mă iubeşti? Adam răbufneşte: Am vreo alternativă?”, sună unul dintre bancuri.

* * *
„Eu m-aş simţi ca-n Rai dacă aş scăpa de ratele la bancă” – tonetar din Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei