Scheletul unei educaţii moderne, abandonat în curtea şcolii

default

Dimensiune font:

| 03-06-2017 05:45

Copiii din comuna Belceşti se joacă printre scheleţii unei construcţii care astăzi trebuia să fie una din cele mai mari investiţii şcolare din localitate * campusul şcolar din Belceşti, demarat cu aplomb în 2006 dar îngropat doi ani mai târziu din lipsă de fonduri, a lăsat comuna cu o infrastructură şcoară parcă rupă din secolul trecut * în loc să înveţe în săli de clasă moderne şi laboratoare performante, ani la rând copiii au fost educaţi în fostul sediu al poliţiei şi depozite reamenajate * salvarea clădirii abandonate stă acum la mâna Companiei Naţionale de Investiţii, cu care primăria poartă discuţii avansate


De mai bine de zece ani de zile, copiii din comuna ieşeană Belceşti aşteaptă această investiţie mult promisă. Deşi condiţiile de învăţare sunt decente, spune primarul comunei, Constantin Ciobăniţă, acestă construcţie ar ridica ştacheta educaţiei la un cu totul alt nivel. Primele cărămizi la campusul şcolar din comună s-au pus în anul 2006. La acea vreme se anunţa a fi una din cele mai îndrăzneţe investiţii din zonă, nu doar pentru copiii din Belceşti dar şi pentru cei din localităţile învecinate. Iniţial, lucrurile au mers bine în primul an, până când lucrarea a rămas fără finanţare de la stat. Problemele abia au început să vină pentru administraţia locală, care s-a pomenit cu un schelet de clădire în mijlocul satului. În plus, la momentul în care s-au pus bazele campsului şcolar, primăria a cerut demolarea şcolii vechi, aşa că micuţii au fost înghesuiţi în trei schimburi, prin alte corpuri de învăţământ din comună. În tot acest timp nu s-a aplicat nicio măsură de conservare, motiv pentru care zidăria a rămas a nimănui, sub clarul cerului, indiferent de condiţiile meteo. Conform proiectului iniţial, campusul urma să fie o prelungire a liceului tehnologic din Belceşti şi cuprinde mai multe săli de clase şi garsoniere pentru cadrele didactice navetiste. Construcţia ar fi cu atât mai benefică întrucât în proximitatea ei se află o sală de sport modernă în care elevii desfăşoară deja activităţi sportive şcolare şi extraşcolare. „Proiectul campusului presupune nouă săli de clasă noi şi un corp pentru ateliere şcolare, pentru specializările de la învăţământul profesional şi liceul tehnologic. În prezent noi nu avem spaţiu îndeajuns pentru a desfăşuta activitatea în mod normal. În corpul de clădire funcţional se învaţă în două-trei schimburi. Atunci, nouă săli de clase noi ar ajuta foarte mult la desfăşurarea procesului educativ. Un campus şcolar mai prevede cămin şi cantină. Ar fi un alt beneficiu pentru că avem foarte mulţi elevi care fac naveta zilnic, de la Coarnele Caprei ori de la Spinoasa. Sunt în jur de 25 de elevi care fac naveta în fiecare zi. Sunt foarte mulţi elevi care doresc să vină la noi dar nu avem capacitatea de cazare după-amiaza. Dacă ar exista un cămin, am putea atrage câteva zeci de elevi aici, a declarat directorul liceului Belceşti, Cătălin Baziluc.

 

Salvarea este la Compania Naţională de Investiţii

 

Edilul comunei, Constantin Ciobăniţă a declarat că are semnale pozitive din partea Companiei Naţionale de Investiţii privind continuarea lucrărilor la acest obiectiv. În acest sens, discuţiile sunt avansate însă primarul a ţinut să sublinieze că mai sunt paşi de urmat până la certitudinea aprobării investiţiei. Continuarea lucrărilor la construcţia abandonată a fost estimată de primărie la 15 milioane lei. „Am preluat în 2012 o situaţie dezastruoasă şi am făcut o prioritate din crearea condiţiilor bune pentru actul şcolar. La Compania Naţională de Investiţii suntem într-o fază finală şi sperăm ca această lucrare să obţină contractul de finanţare şi să se finalizeze”, a declarat edilul. Campusul a fost început cu fonduri guvernamentale, în valoare de aproape 9 milioane de lei. Lucrările au fost realizate doar în proporţie de 25%, fără să fie făcută conservarea lor. Modul în care au fost acestea executate, este o altă poveste cu scandal. Firmele care au încasat banii pentru lucrări de mântuială sunt Clean Total SRL şi Ral Construct Grup. Problemele au ieşit la iveală în urma unui control al Curţii de Conturi, care a calculat o pagubă totală de 1,7 milioane lei. Controlul s-a soldat cu o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău.

 

Birourile administrative ale şcolii sunt, în realitate, foste depozite

 

Spaţiile administrative ale şcolii Belceşti sunt improprii activităţii didactice. Din lipsă de spaţiu, nu doar copiii stau îngrămădiţi în şcoli, ci şi cadrele didactice şi personalul auxiliar. Campusul şcolar ar rezolva, însă, şi acest neajuns. Proiectul arată că aici se vor construi, pe lângă garsonierele cadrelor didactice şi spaţii administrative şi de cancelarie. „La parter sunt săli de clasă iar la etaj vor fi alte săli de clasă, o cancelarie, secretariat şi contabilitate. Actualmente, spaţiile administrative în care personalul nostru îşi desfăşoară activitatea nu sunt pentru aşa ceva. Sunt foste depozite sau spaţii pe care le-am luat în proprietate. Clădirea actuală în care desfăşurăm activitatea de învăţământ gimnazial şi liceal este suprapopulată, iar toate sălile de clase sunt ocupate. Ea a fost prinsă în proiect, s-au făcut lucrări de modernizare, cu excepţia exteriorului. Corpul de garsonere pentru profesori va fi foarte folositor pentru că noi avem un număr de 33 de profesori navetişti anul acesta. Totodată, în acest spaţiu se pot face activităţi cu copiii, pregătiri suplimentare, activităţi de weekend. Noi nu avem probleme cu decontarea navetei, de asta avem profesori navetişti care rămân la noi”, a mai subliniat directorul Cătălin Baziluc. Între timp, spaţiile campusului au ajuns să fie depozit de lemne şi mobilier şcolar, întrucât comuna nu dispune de spaţiile necesare pentru un proces educativ aşa cum ar trebui să fie într-o comunitate europeană.

 

Transportul şcolar, o altă durere de cap

 

Comuna are un singur microbuz şcolar, asta după ce vechiul autoturism s-a defectat iremediabil. Şoferul microbuzului face, zilnic, cel puţin 16 drumuri pentru cele două schimburi de elevi. „Noi avem în jur de 100 de elevi care fac naveta. Microbuzul şcolar face faţă cu greu transportului, şoferul este suprasolicitat. Face patru curse între orele 7.00 – 8.00, patru curse între 13-14 când sunt aduşi copii care învaţă după-amiază, alte patru curse între 14.00 – 15.00 când sunt duşi acasă cei care învaţă dimineaţa şi încă patru curse seara, când ies de la şcoală copiii de după-amiază, a mai precizat directorul şcolar. Alte costuri pe care administraţia locală le suportă sunt cele cu paza, pentru că riscul furtului de materiale din clădirea abandonată este unul ridicat. Deşi comuna are în jur 2.000 de elevi, directorul este îngrijorat de stagnarea populaţiei şcolare, mai ales în anumite sate din comună. Istoria a arătat că acest factor a dus la închiderea şcolilor din localităţile cu puţini elevi. „Populaţia şcolară este în stagnare şi chiar într-o uşoară descreştere. Problemele cele mai stringente sunt la şcoala din Munteni, acolo unde în ultimii cinci ani a scăzut numărul de elevi. Există şi riscul închiderii şcolii dar probabil se va ajunge la învăţământ simultan”, a mai adăugat directorul. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei