Secretele celui care i-a îmbrăcat pe ştabii Iaşului!

default

Dimensiune font:

| 18-09-2016 11:00

Dacă îl vezi pe stradă, nu îţi atrage cu nimic atenţia. Eugen Parteni, cel care coase şi descoase costumele artiştilor Operei ieşene, nu impune prin statură. Dimpotrivă. Omul seamănă mai degrabă cu Mickey Rooney, simpaticul actor american aflat la mare vogă prin anii `70. În schimb, atunci când vorbeşte, nea Eugen îţi atrage imediat atenţia. Pe de o parte, datorită limbajului colorat şi accentului care trădează originea de moldovean sadea, pe de altă parte, datorită faptului că îi cunoaşte pe aproape toţi ştabii Iaşului. „Doar i-am îmbrăcat pe mulţi”, mărturiseşte acesta, nu fără o oarecare emfază.
Croitor a fost sau mai bine zis, s-a simţit dintotdeauna. „Cred că m-am născut cu acest dar. De mic copil îmi plăcea să cos”, mai spune ieşeanul. Şi-a petrecut adolescenţa urmând cursurile unor şcoli profesionale de profil, după care a luat atelierele de croitorie la rând. „Am furat meserie de la cine am putut. Nu-mi cereţi acum să îi spun pe toţi, nici nu mi-i mai amintesc. Sunt mulţi ani de atunci”.


Preţuit de foştii fotbalişti ai Politehnicii
În schimb, amintirile îi sunt mult mai proaspete atunci când vine vorba de perioada anilor 1980-1990. „M-am specializat în croitorie pentru bărbaţi. Pantaloni, costume, paltoane... Şi retuşuri. Nu duceam lipsă de clienţi. Prin târg s-a dus vestea că într-un atelier din centru este un croitor priceput. Şi uite aşa am început să fiu căutat. Veneau la mine şi oameni de rând, dar şi barosani, colonei de armată, poliţie, avocaţi, doctori. Persoane care purtau costume. Şi mai pretenţioşi, şi mai modeşti”, spune meşterul.
Fire extrem de jovială, Eugen s-a simţit mai în largul său atunci când a fost solicitat de sportivi. „Am cusut pentru Bădia (n.r. – fosta legendă a Politehnicii, Mircea Ursu) şi Romilă. Mihai, că ăsta era mai cunoscut decât frate-su. Odată a venit la mine şi Costea, extrema Politehnicii, ştii, ăla din Călăraşi. Mare belea de om. Lui Stăncioiu i-am făcut o pereche de pantaloni. Niciodată nu le-am cerut o sumă anume. Au dat fiecare cât au considerat. Am fost mulţumit, iar ceea ce este şi mai important, ei au fost mulţumiţi de felul cum am lucrat”, îşi aminteşte interlocutorul nostru. După fotbalişti, au urmat rugbyştii Politehnicii. „Cu ăştia te urcai pe scaune ca să-i măsori. Erau ditamai oamenii”, mai spune croitorul.


Două costume. Fără obligaţii
Revoluţia l-a prins tot cu metrul de croitorie după gât şi cu piciorul pe pedala maşinii de cusut. Nici în privinţa clientelei nu a fost vorba de schimbări majore, întrucât nea Eugen a fost căutat în continuare de oameni importanţi. Unul dintre aceştia este Constantin Simirad, fostul primar al Iaşului. „Lucram în Cantemir, pe atunci. Conu` Costică auzise de atelierul nostru. A intrat pe uşă şi a zis că vrea un croitor care să-i lucreze fără obligaţii. Adică doar să-i plătească şi nu care cumva să-i ceară ulterior vreo favoare pe care ar fi putut-o întoarce datorită funcţiei. A intrat pe mâna mea. Era pontos, vorbea tot timpul. I-am făcut două costume, unul gri şi altul închis la culoare, de care a fost mulţumit. A plătit, parcă vreo patru milioane în total”, îşi aminteşte Eugen Parteni.


Un alt client important a fost şi Cristian Adomniţei, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi: „Era pe timpul când lucra la Ministerul Educaţiei. Domnule, diferenţă mare faţă de Simirad... Sobru şi tăcut. Nu făcea nicio poantă. Venea la probă şi atât”.
Omul din spatele scenei
Dacă îl întrebi pe nea Eugen cu ce se mândreşte, acesta îţi va spune că este croitor la Opera din Iaşi. A venit aici în urmă cu trei ani, când a auzit că artiştii sunt în căutarea unui meseriaş cu ac şi aţă. Se consideră, pe bună dreptate, o piesă poate nu importantă, dar extrem de utilă din instituţie şi de aceea intră în dispute cu cei care-l necăjesc minimalizându-i munca. „Este muncă, nu glumă. Facem ţinute, costume, decoruri, durează şi săptămâni bune până termini treaba. Se probează pe solişti, se fac corecturi, se cheamă din nou la probă poate de două-trei ori, depinde de la caz la caz, depinde de gradul de complexitate al costumului respectiv, de epoca respectivă”, ne spune croitorul.
 
Opera Română din Iaşi a avut în permanenţă croitori pricepuţi. Florin Lăpuşneanu este cel care, înainte de 2001, a făcut costumele pentru reprezentaţiile din „Cenuşăreasa”, „Flautul fermecat”, „Aida”, „Samson şi Dalila”, „Traviata”, „Văduva vesela, „Sânge vienez”. Pentru fiecare dintre acestea a cusut, în medie, cam 60 de costume. A fost creatorul din umbră a veşmintelor pentru două premiere mondiale: „La rascruce de vânturi" şi „Enrico a Canossa". Rodica Ieşeanu este un alt nume renumit printre critorii Operei. Ani la rând, a lucrat costume cu specific unguresc, nemţesc, japonez etc, la care a trebuit să respecte o mulţime de reguli.

A dat mâna cu Cioloş. La Bucureşti, locul plin de rechini!
De curând, Eugen s-a întors de la Bucureşti, unde artiştii ieşeni au fost invitaţi să susţină câteva spectacole. Spune că, pe drum, a fost responsabil cu buna-dispoziţie: „Am văzut pe malurile Siretului oameni care pescuiau. Am spus că pescuiesc rechini. După care m-am corectat şi le-am spus celor din autocar că rechinii se găsesc doar la Bucureşti”. În Capitală, a rămas uimit de grandoarea Operei Române şi de faptul că, spre deosebire de Iaşi, aici lucrează la croitorie şi câte 3-4 angajaţi. Însă, ceea ce l-a bucurat cel mai mult a fost vizita premierului Dacian Cioloş la unul dintre spectacolele cu „Văduva Veselă”. „A venit printre noi, a dat mâna cu maşiniştii, cu aproape tot personalul din culise. Avea doi body-guarzi după el, dar mi-a plăcut că s-a amestecat cu noi, oamenii de rând. E mărunţel, la televizor pare mai înalt. Mi-a plăcut de el”, recunoaşte croitorul.

La Operă, rareori costumele sunt refolosite şi nu se face croitorie pe bază de tipare. Totul este unic, chiar dacă sunt folosiţi uneori şi câte 15 metri de material la o rochie

Mare amator de... asiatice!
Despre munca sa de zi cu zi, Eugen spune că este bună. Lucrează în atelier alături de mai multe colege. Artiştii vin la probe, însă sunt situaţii când este chemat de regizor pe scenă pentru anumite ajustări ale costumelor. Nu are preferinţe în ceea ce priveşte materialele, de altfel nu are atribuţii în ceea ce priveşte achiziţia stofelor care compun costumele. Îţi aminteşte că „Indiiile galante” a fost unul dintre spectacolele care l-au solicitat cel mai mult şi că a avut odată mari bătăi de cap cu realizarea unui frac. Vorbeşte foarte frumos despre toţi artiştii, pe care îi consideră nişte zei. Nu uită nici de balerinele venite din Japonia. „Sunt extrem de finuţe. La început nu ştiau o iotă româneşte, acum au început să o rupă. E reconfortant atunci când vin la probe”, mai spune meşterul.
Mândru de munca sa. Şi de familie!
Ş în plan personal, Eugen se consideră o persoană împlinită. Are doi băieţi mari, de care este extrem de mândru, întrucât ambii au urmat facultăţi, unul dintre ei chiar două. Când nu este solicitat la Operă, îşi petrece timpul în cartier, la o bere şi o partidă de table cu prietenii. Nu refuză pe nimeni atunci când este solicitat pentru o scurtare de pantaloni sau un tiv, evident, dacă timpul i-o permite. La fel stau lucrurile şi atunci când i se cere să se uite la o maşină Singer. Nimic din toate acestea nu trădează faptul că este omul fără de care spectacolele de operă sau de teatru nu ar putea avea loc sau că pe mâna sa au încăput foşti primari sau mari sportivi. „Când ne mai întâlnim, îţi povestesc eu mai multe”, promite Eugen Parteni. Tudor DAMASCHIN
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei