cozo1
IMG_7981
IMG_8082

Dimensiune font:

Secretele cozonacilor frământaţi după tradiţia din Joia Mare EXCLUSIV

| 13-04-2017 12:11

Potrivit tradiţiei, astăzi este ziua când gospodinele pregătesc cozonacii şi pasca * tot astăzi se vopsesc şi ouăle * cine nu reuşeşte să umple bucătăria de arome mai poate face acest lucru abia în Sâmbăta Mare * în Vinerea Mare nu se face niciun fel de coptură

 

Nici nu cântau bine cocoşii că satul se umplea de forfotă. Din gospodăriile pline de cireşi în floare ieşeau femei ce purtau cu grijă, în panere sau în braţe, precum un prunc înfăşat, tăvile pline de cozonaci. Bătrânele îşi făceau de treabă pe lângă cuptorul mare, aveau grijă să potrivească focul din lemne atent alese şi clădite de cu o seară înainte de bărbaţi care tare ar mai fi poftit la un pahar de rachiu, dar nu se cuvenea în Săptămâna Mare. Imediat ce primele arome ale copturii dulci se împrăştiau prin sat ştiai că se apropie Paştele. În satele Moldovei tradiţia coacerii cozonacilor laolaltă, în cuptorul cel mare, în Joia Mare, era mult aşteptată. Acum lucrurile s-au mai schimbat şi treburile se ticluiesc în fiecare bucătărie. Puţine mai sunt locurile, şi doar în sate îndepărtate, unde femeile coc împreună bunătăţile de Paşte.

Creatorul de scofeturi

Imediat ce am trecut pragul laboratorului mic ne-a învăluit un miros ce amintea de cel ieşit din cuptorul bunicii. În sala cochetă, plină de aparate moderne, nu se auzea decât foşnetul mâinilor care pregăteau cozonacii. Din când în când, un zgomot venit parcă de nicăieri dădea de veste că bucălaţii plini de nucă sunt gata şi că aşteaptă să fie eliberaţi din încăperea în care s-au copt. Sub ochii Cristinei Covalschi, scofeturile se aşează una câte una pe un raft pregătit din timp, de unde vor porni spre mesele pofticioşilor. „Prietenii noştri glumesc şi spun că sunt din nucă şi aluat, nu invers. Ne place să-i răsfăţăm pe toţi cei care ne calcă pragul şi pregătim pentru fiecare reţeta după cum şi-o doreşte. Avem cozonaci cu nucă, ciocolată, cu stafide, cu rahat”, am aflat de la Cristina Covalschi, unul dintre ieşenii care au făcut o afacere dintr-o pasiune pentru dulce.

Povestea scofeturilor a plecat de la pasiunea veche a mamei Cristinei, transformată ulterior în afacere după ce a văzut că oamenilor le plac prăjiturile de casă. „Am început în urmă cu şase sau şapte ani cu turte de casă, plăcinte cu mere, prăjiturile din copilărie pe care le ofeream în Piaţa Păcurari. Le-au plăcut şi încet, încet am crescut. Am deschis laboratorul şi acum facem mult mai multe lucruri, dar cozonacii sunt la mare căutare şi nu doar de sărbători, ci tot anul”, a continuat Cristina. În laboratorul ei se folosesc numai produse BIO, fără premixuri, fără „ingrediente cumpărate ca produse la sac”. Totul este dublat de pricepere, muncă şi multă pasiune. Reţetele provin din caietul mamei şi sunt adunate de prin toată ţara, în timpul diferitelor călătorii. „Toate sunt bune, dar parcă nimic nu este mai delicios decât cozpnacul nostru moldovenesc”, a zâmbit ieşeanca din spatele „Creatorului de scofeturi”.

Aluaturi dulce, cu dichisuri boiereşti

Când vine vorba despre cozonaci, pregătirile sunt multe şi migăloase, aluatul având nevoie de multă grijă. Aşa sunt cozonacii, pretenţioşi, că doar nu degeaba îi întâlnim la toate sărbătorile creştine. Numele copturii dulci vine din grecescul „kosona”, care înseamnă „păpuşă” pentru că se pregătea la momente importante şi aveau forme antropomorfe. Cozonaci sunt şi la bulgari, şi la ruşi, şi la unguri, şi la polonezi, şi la greci, dar şi la italieni şi erau chiar şi la egipteni. Pâinea dulce, îmbogăţită cu lapte, miere, arome, fructe, era servită la ritualuri importante şi nelipsită de la ospăţurile împărăteşti. Cozonacul, sub diferite forme, se regăseşte şi la armeni, şi la evrei. Fiind o coptură domnească, femeile îi acordă o mare atenţie atunci când îl prepară.

Când vine vorba despre bunătăţile de Paşte, nimic nu începe în laboratorul Cristinei Covalschi dacă termometrul nu arată măcar 25 de grade. Aşa sunt copturile pascale, migăloase şi dornice de răsfăţ. Le place căldura, dar şi atenţia. Niciun ingredient nu intră în vasul de frământat dacă nu are temperatura necesară şi nu a fost atent cântărit fiind măsura şi căldura contează mereu.

După ce tot a fost pregătit şi fiecare ou, cristal de zahăr, picătură de lapte ori fărâmă de unt şi-au găsit locul şi rostul în făina care le va acoperi ca o mantie protectoare, începe cea mai importantă operaţiune - frământatul. „În fapt vorbim despre aerarea aluatului, care trebuie să aibă şi o anumită elasticitate. Îţi dai seama şi din ochi când este gata, dacă ai experienţă. Lăsăm aluatul la crescut, apoi modelăm cozonacii. Îi umplem cu ce îşi doreşte fiecare, apoi îi lăsăm să mai crească în tăvi. La final îi ungem de două ori cu ou, nu cu diferite soluţii, cum am mai auzit. Pe urmă îi încredinţăm cuptorului vreo oră şi jumătate”, am mai aflat de la Cristina. Când o auzi vorbind spui că e treabă uşoară, dar nu-i deloc aşa. Aluatul se lasă greu cucerit şi ai nevoie de forţă ca să-i învingi rezistenţa.

Frământatul e treabă de bărbat şi de aceea mulţi gospodari îşi ofereau sprijinul la mânuit cozonacii în covată. Dar totul merită pentru că la final, când cuptorul îşi eliberează ostaticii, casa, sau pe vremuri satul, se umple de un miros ce aminteşte nu doar de copilărie, ci şi de sărbătoarea ce va să vină. Uneori, femeile mai închid câte un ochi când vreun năzdrăvan mai ciupeşte din colţul crocant şi aromat, sub privirea scrutătoare a bunicilor, care respectă Postul Paştelui. Dar copiii sunt pofticioşi şi-apoi ei nu ştiu încă de păcate...

Obiceiul coacerii cozonacului şi a păştii în Joia Mare încă se mai păstrează, chiar dacă unii dintre noi se mai abat şi pe la supermarket. Sunt buni şi dolofanii înveliţi în celofan, dar nu au gustul de acasă şi nu poartă dragostea şi priceperea celor ce i-au plăsmuit şi care peste două zile îi vor duce la biserică în schimbul Luminii.

Maura ANGHEL

 

 

Ingrediente pentru 3 cozonaci

Făină - 1 kilogram

Zahăr – 300 de grame

Lapte - 500 ml

Unt – 150 grame

Sare – o lingură

Drojdie – 50 de grame

3 ouă

Coajă de lămâie, esenţă de rom

Pentru umplutură – nuci, cacao, ciocolată, stafide, rahat (la alegere, după gustul fiecăruia)

Obligatoriu – dragoste şi pricepere cât cuprinde!

 

 

 

Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. Oul roşu de Paşte simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor. Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Prislact S.R.L. Flămânzi - Botoşani, cu sediul în oraș Flămânzi, jud. Botoşani, C.U.I. RO17029800, J07/660/2004, potrivit Încheierii nr. 28/22.01.2015, pronunţată de Tribunalul Botoşani, Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr. 2773/40/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 07.11.2017, 23.11.2017, respectiv 12.12.2017, ora 12.00, a activelor S.C. Prislact S.R.L. Flămânzi - Botoşani, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (pret fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (pret fără T.V.A.*) UTILAJE / ECHIPAMENTE HORECA UTILIZATE IN INDUSTRIA ALIMENTARA (PATISERIE/COFETARIE) SI MOBILIER Activ 1 – CUPTOR PIZZA TKA 21, MARCA ITALFORNI (Cuptor 4+4 pizza electric TKA-2I ITALFORNI; Sistem de control mechanic; Exterior din otel inoxidabil; Interior din aluminiu placat cu otel; Lumina interioara; Control al temperaturii prin thermostat; Camere izolate termic; 2 camere; 2 tavi (600x400 mm);Capacitate: 4+4 pizza (330 mm); Dimensiune camera coacere(mm): L660xl660xH150; Consum mediu: 4500 W; Alimentare: 400V/50-60Hz/3 N), nr. inv. 582 – MASA DE PIZZA CU CASEROLE, MARCA FORCAR, MODEL S903 PZ, NR. IDENTIFICARE 718980, TEMPERATURA +2° /+8°, GREUTATEA NETA 170 KG, DATA FABRICATIEI 08.2007 (masa cu blat din granit), nr. inv. 583 – APARAT KEBAB CU PALETA SI LOPATA, MARCA CB ITALIA, MODEL IR 6140, NR. IDENTIFICARE 00508, AN FABRICATIE 2008, nr. inv. 585 – HOTA CU VARIATOR (hota inox profesionala cu ventilator centrifugal), nr. inv. 586 – CUPTOR PATISERIE, MARCA BEST FOR, FABRICAT IN ITALIA, MODEL BISTROT 1064, COD 825813020, NR. IDENTIFICARE 09072148 (Cuptor patiserie cu capacitate 10 tavi + bonus suport de metal si 2 sisteme de inchidere usa de rezerva; Cuptorul bake for italia model bistrot 1064; -3 motoare, 3 rezistente, 3 ventilatoare cu putere totala de 15 kw; - coace perfect; - vata minerala ignifuga cu rezistenta constanta la 600 de grade; -dimensiunea tavilor este de 60cm x40 cm), nr. inv. 587 – DOSPITOR CU DEDURIZATOR, MARCA BEST FOR, FABRICAT IN ITALIA, MODEL LIEVI 16T 4060, COD PRODUS 847474030, NR. IDENTIFICARE 06071248 (alimentare 230 V putere 1,6 kW temperatura maxima 60°C dimensiuni 850x870x880 mm greutate 56 kg, 16 tavi), nr. inv. 588 – MIXER PLANETAR, MARCA FIMAR, FABRICAT IN ITALIA, MODEL PLIP 1040050T, NR. IDENTIFICARE 8030028, AN FABRICATIE 2008, MASA PROPRIE 74,20 KG, nr. inv. 589 – MASINA DE SPALAT CU MASA SI DEDURIZATOR, MARCA DIHR, FABRICAT IN ITALIA, COD PRODUS DW009M, MODEL GS50 UGOLINI PS DDE 380-400/3N/50, TIP DWA1011344, AN FABRICATIE 2006, nr. inv. 591 – DULAP SUSPENDAT CU RASTEL DE SCURGERE, nr. inv. 592 – VITRINA INGHETATA, MARCA ISA SpA, FABRICAT IN ITALIA, COD PRODUS 1960263, TIP GEL ECO, MODEL SAMOA, ARTICOL SAMOA 7COL, NR. IDENTIFICARE 1080320791, DATA FABRICATIEI 25.03.2008, nr. inv. 593 – MASA CALDA BAIN MARIE, MARCA SCAIOLA, nr. inv. 594 – EXPRESOR CAFEA CU RASNITA (ROWENTA), nr. inv. 595 – MASINA GATIT CU 4 PLITE SI CUPTOR, MARCA BERTO'S, MODEL E7P4 FE1, DIAMETRU PLITA 220 MM, CUPTOR ELECTRIC 3,5 KW, DIMENSIUNI 700*800*900 (l*L*h), MASA PROPRIE 83 KG, nr. inv. 596 – VITRINA ROTATIVA, MARCA SCAIOLA, FABRICATA IN ITALIA, SERIE P/I, MODEL 400ERG, NR. IDENTIFICARE 100229, CLASA 4, nr. inv. 597 – MASINA FOIETAJ EASY, MARCA XTS, FABRICATA IN ITALIA, MODEL 500/1000 2V, NR. IDENTIFICARE 08072, GREUTATE PROPRIE 160 KG, AN FABRICATIE 2008, nr. inv. 598 COMODA TV CU SERTARE (nr. inv. - ) COMODA 4 SERTARE (nr. inv. - ) COMODA 4 SERTARE (nr. inv. - 568-569) MASUTA (nr. inv. - ) MASCA CHIUVETA CU BLAT (nr. inv. - ) CORPURI DÉCOR SUSPENDATE (nr. inv. -560-567 ) VESTIAR ANGAJAT I (nr. inv. - 561-565) VESTIAR ANGAJATI II (nr. inv. -566-569 ) RAFTURI EXPUNERE CU OGLINDA (nr. inv. -570-571 ) CORP CU OGLINDA CASA MARCAT (nr. inv. - 572) CUIER PERETE (nr. inv. - 573-574) DULAP CU 2 USI PENTRU IGIENA (nr. inv. -575 ) MASA SIMPLA CHIUVETA (nr. inv. -576-577 ) MOBILIER MAGAZIN (nr. inv. - ) 26.480,00 lei – 23.832,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 06.11.2017, 22.11.2017, respectiv 11.12.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 06.11.2017, 22.11.2017, respectiv 11.12.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L Practician în insolvență, Lucian Andronic
S.C. Ledim Com S.R.L. Piatra Neamţ, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare în data de 08.11.2017, ora 15.00, a activelor: Nr. activ – Denumire activ – Valoare de evaluare(lei) – Preţ de pornire (lei)* Activul 2 – TEREN INTRAVILAN, CURTI CONSTRUCTII CU SUPRAFATA DE 6.774,45 MP, pe care se află construcţiile: CORP C1 - REZERVOR APA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 50 MP (structura din beton armat supraterana), CORP C2-STATIE DEDURIZARE APA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 56 MP (dezfectata), CORP C3 -COPERTINA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 10 MP (la data inspectiei copertina avea pereti de inchidere din zidarie, avand utilizare de birouri), CORP C4 - CAMERA DE COMANDA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 85 MP (adaposteste tabloul electric), CORP C5 - CENTRALA TERMICA CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 161,17 MP CU CAZAN DE ABUR, CORP C6 - ANEXA CENTRALA TERMICA CU SUPAFATA CONSTRUITA DE 46,80 MP, CORP C7- DEPOZIT DE COMBUSTIBIL CU SUPRAFATA CONSTRUITA DE 41,23 MP. – 350.500,00 – 245.350,00 Activul 3 – MASINI DE SPALAT RUFE CU BARIERA SANITARA-MEDICALE DANUBE INTERNATIONAL, TIP ASEP II49, NR. SERIE 41752, AN FABRICATIE 2011, CU UN DEBIT DE 40 KG/H - 1 BUC – 106.000,00 – 37.100,00 Activul 4 – USCATOR DE RUFE ROTATIV GIRBAU seria STI 23 ST-V - 2BUC – 33.200,00 – 11.620,00 Activul 5 – CALANDRU CU USCARE MURAL GIRBAU SERIA PS 5132 - 1 BUC – 46.700,00 – 16.345,00 Activul 6 – PRESA PNEUMATICA UNIVERSALA BATTISTELLA MARTE -1 BUC – 28.800,00 – 10.080,00 Activul 7 – Mobilier rafturi metalice folosite la spalare/uscare - 4 BUC – 800,00 – 280,00 Activul 8 – Mobilier mese cu schelet metalic folosite la spalare/uscare - 7 BUC – 1.050,00 – 367,50 Activul 9 – MANECHIN PENTRU CALCAT SACOURI, PALTOANE, ETC. BATTISTELLA ZEUS - 1 BUC – 10.300,00 – 3.605,00 * Preţul de pornire al licitaţiei este de 70% din valoarea de evaluare pentru bunurile imobile şi de 50% din preţul de pornire la licitaţia din data de 18.09.2017 pentru bunurile mobile şi nu cuprinde TVA. Bunurile mobile se valorifică conform prevederilor Codului de procedură civilă. Înscrierile se fac până pe data de 07.11.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Piatra Neamţ, str. Alexandru cel Bun, nr. 28, etaj 2, jud. Neamţ. Relaţii suplimentare la 0232/243864, 0757545545 sau www.insolventa.ro.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. în calitate de lichidator judiciar al S.C. Camy Lact S.R.L. cu sediul social în mun. Vatra Dornei, str. George Coșbuc, nr. 1, jud. Suceava, J33/1373/1991, C.U.I. RO742611, numită conform Încheierii din data de 14.01.2014 pronunţată de către Tribunal Suceava în dosarul nr. 8613/86/2009**, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 08.11.2017, orele 14.00, a activelor S.C. Camy Lact S.R.L.: Nr. crt. – Active – Valoare de evaluare (fără T.V.A.) – Valoare de pornire a licitației (fără T.V.A.) 1. – Proprietate imobiliară industrial-comercială-Secţie producţie brânzeturi- Pensiune**, amplasată în com. Panaci, jud. Suceava. – 980.650 lei – 441.292,50 lei 3. – Proprietate imobiliara funciară- teren cu exploatație forestieră(fără vegetație), cu suprafața totală de 47.009 mp, aflat în amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Broșteni-extravilan Panaci – 30.600 lei - 21.420 lei 4. – Autoutilitara N2 Iveco, caroserie BA Frigorifica, tip 65C157/Daily, nr. de identificare: ROSV55M3310002, an fabricaţie: 2005, nr. de înmatriculare: SV-07-ZCI. – 15.100 lei – 4.530 lei Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2017, orele 12.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin e-mail vânzări@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0755132476; 0757545545.. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L. Practician în insolvență, Baciu Patricia
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Util Store S.R.L., C.U.I. 26185417, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava, numit conform Sentinței nr. 309/03.04.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3845/86/2014*, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 și ale H.A.C. din 23.10.2015 si respectiv 29.07.2016, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 07.11.2017, orele 12.00, a activului: Restaurant si pensiune Luxor***, Sc 309 mp, suprafata desfasurata 716 mp, amplasate pe un teren intravilan curti constructii 418 mp, la iesirea din com. Marginea spre Sucevita, jud. Suceava, vis-a-vis de Muzeul de ceramica neagra Marginea. Proprietatea imobiliara este de tip P+1E+M, cu finisaje de inalta calitate, mobilier, aer conditionat si sistem de ventilatie a aerului. Restaurantul are o capacitate de 300 locuri, mobilier si echipament profesional pentru bucatarie. Spatiul de cazare este la mezanin, format din 2 apartamente si o camera dubla fiecare cu baie proprie. Proprietatea dispune de retea alimentare apa si canalizare in regie proprie, retea energie electrica de la retea locala, doua boilere electrice, centrala termica si are o deschidere frontala la DN 17A de 16 mp. Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.)- 491.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 06.11.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 06.11.2017, orele 12.00, toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 06.11.2017, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine: - Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0755132476; 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L.-Filiala Suceava Asociat coordonator, Craciunas Liliana
 
Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
13/08/2017 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

 

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași