cozo1
IMG_7981
IMG_8082

Dimensiune font:

Secretele cozonacilor frământaţi după tradiţia din Joia Mare EXCLUSIV

| 13-04-2017 12:11

Potrivit tradiţiei, astăzi este ziua când gospodinele pregătesc cozonacii şi pasca * tot astăzi se vopsesc şi ouăle * cine nu reuşeşte să umple bucătăria de arome mai poate face acest lucru abia în Sâmbăta Mare * în Vinerea Mare nu se face niciun fel de coptură

 

Nici nu cântau bine cocoşii că satul se umplea de forfotă. Din gospodăriile pline de cireşi în floare ieşeau femei ce purtau cu grijă, în panere sau în braţe, precum un prunc înfăşat, tăvile pline de cozonaci. Bătrânele îşi făceau de treabă pe lângă cuptorul mare, aveau grijă să potrivească focul din lemne atent alese şi clădite de cu o seară înainte de bărbaţi care tare ar mai fi poftit la un pahar de rachiu, dar nu se cuvenea în Săptămâna Mare. Imediat ce primele arome ale copturii dulci se împrăştiau prin sat ştiai că se apropie Paştele. În satele Moldovei tradiţia coacerii cozonacilor laolaltă, în cuptorul cel mare, în Joia Mare, era mult aşteptată. Acum lucrurile s-au mai schimbat şi treburile se ticluiesc în fiecare bucătărie. Puţine mai sunt locurile, şi doar în sate îndepărtate, unde femeile coc împreună bunătăţile de Paşte.

Creatorul de scofeturi

Imediat ce am trecut pragul laboratorului mic ne-a învăluit un miros ce amintea de cel ieşit din cuptorul bunicii. În sala cochetă, plină de aparate moderne, nu se auzea decât foşnetul mâinilor care pregăteau cozonacii. Din când în când, un zgomot venit parcă de nicăieri dădea de veste că bucălaţii plini de nucă sunt gata şi că aşteaptă să fie eliberaţi din încăperea în care s-au copt. Sub ochii Cristinei Covalschi, scofeturile se aşează una câte una pe un raft pregătit din timp, de unde vor porni spre mesele pofticioşilor. „Prietenii noştri glumesc şi spun că sunt din nucă şi aluat, nu invers. Ne place să-i răsfăţăm pe toţi cei care ne calcă pragul şi pregătim pentru fiecare reţeta după cum şi-o doreşte. Avem cozonaci cu nucă, ciocolată, cu stafide, cu rahat”, am aflat de la Cristina Covalschi, unul dintre ieşenii care au făcut o afacere dintr-o pasiune pentru dulce.

Povestea scofeturilor a plecat de la pasiunea veche a mamei Cristinei, transformată ulterior în afacere după ce a văzut că oamenilor le plac prăjiturile de casă. „Am început în urmă cu şase sau şapte ani cu turte de casă, plăcinte cu mere, prăjiturile din copilărie pe care le ofeream în Piaţa Păcurari. Le-au plăcut şi încet, încet am crescut. Am deschis laboratorul şi acum facem mult mai multe lucruri, dar cozonacii sunt la mare căutare şi nu doar de sărbători, ci tot anul”, a continuat Cristina. În laboratorul ei se folosesc numai produse BIO, fără premixuri, fără „ingrediente cumpărate ca produse la sac”. Totul este dublat de pricepere, muncă şi multă pasiune. Reţetele provin din caietul mamei şi sunt adunate de prin toată ţara, în timpul diferitelor călătorii. „Toate sunt bune, dar parcă nimic nu este mai delicios decât cozpnacul nostru moldovenesc”, a zâmbit ieşeanca din spatele „Creatorului de scofeturi”.

Aluaturi dulce, cu dichisuri boiereşti

Când vine vorba despre cozonaci, pregătirile sunt multe şi migăloase, aluatul având nevoie de multă grijă. Aşa sunt cozonacii, pretenţioşi, că doar nu degeaba îi întâlnim la toate sărbătorile creştine. Numele copturii dulci vine din grecescul „kosona”, care înseamnă „păpuşă” pentru că se pregătea la momente importante şi aveau forme antropomorfe. Cozonaci sunt şi la bulgari, şi la ruşi, şi la unguri, şi la polonezi, şi la greci, dar şi la italieni şi erau chiar şi la egipteni. Pâinea dulce, îmbogăţită cu lapte, miere, arome, fructe, era servită la ritualuri importante şi nelipsită de la ospăţurile împărăteşti. Cozonacul, sub diferite forme, se regăseşte şi la armeni, şi la evrei. Fiind o coptură domnească, femeile îi acordă o mare atenţie atunci când îl prepară.

Când vine vorba despre bunătăţile de Paşte, nimic nu începe în laboratorul Cristinei Covalschi dacă termometrul nu arată măcar 25 de grade. Aşa sunt copturile pascale, migăloase şi dornice de răsfăţ. Le place căldura, dar şi atenţia. Niciun ingredient nu intră în vasul de frământat dacă nu are temperatura necesară şi nu a fost atent cântărit fiind măsura şi căldura contează mereu.

După ce tot a fost pregătit şi fiecare ou, cristal de zahăr, picătură de lapte ori fărâmă de unt şi-au găsit locul şi rostul în făina care le va acoperi ca o mantie protectoare, începe cea mai importantă operaţiune - frământatul. „În fapt vorbim despre aerarea aluatului, care trebuie să aibă şi o anumită elasticitate. Îţi dai seama şi din ochi când este gata, dacă ai experienţă. Lăsăm aluatul la crescut, apoi modelăm cozonacii. Îi umplem cu ce îşi doreşte fiecare, apoi îi lăsăm să mai crească în tăvi. La final îi ungem de două ori cu ou, nu cu diferite soluţii, cum am mai auzit. Pe urmă îi încredinţăm cuptorului vreo oră şi jumătate”, am mai aflat de la Cristina. Când o auzi vorbind spui că e treabă uşoară, dar nu-i deloc aşa. Aluatul se lasă greu cucerit şi ai nevoie de forţă ca să-i învingi rezistenţa.

Frământatul e treabă de bărbat şi de aceea mulţi gospodari îşi ofereau sprijinul la mânuit cozonacii în covată. Dar totul merită pentru că la final, când cuptorul îşi eliberează ostaticii, casa, sau pe vremuri satul, se umple de un miros ce aminteşte nu doar de copilărie, ci şi de sărbătoarea ce va să vină. Uneori, femeile mai închid câte un ochi când vreun năzdrăvan mai ciupeşte din colţul crocant şi aromat, sub privirea scrutătoare a bunicilor, care respectă Postul Paştelui. Dar copiii sunt pofticioşi şi-apoi ei nu ştiu încă de păcate...

Obiceiul coacerii cozonacului şi a păştii în Joia Mare încă se mai păstrează, chiar dacă unii dintre noi se mai abat şi pe la supermarket. Sunt buni şi dolofanii înveliţi în celofan, dar nu au gustul de acasă şi nu poartă dragostea şi priceperea celor ce i-au plăsmuit şi care peste două zile îi vor duce la biserică în schimbul Luminii.

Maura ANGHEL

 

 

Ingrediente pentru 3 cozonaci

Făină - 1 kilogram

Zahăr – 300 de grame

Lapte - 500 ml

Unt – 150 grame

Sare – o lingură

Drojdie – 50 de grame

3 ouă

Coajă de lămâie, esenţă de rom

Pentru umplutură – nuci, cacao, ciocolată, stafide, rahat (la alegere, după gustul fiecăruia)

Obligatoriu – dragoste şi pricepere cât cuprinde!

 

 

 

Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. Oul roşu de Paşte simbolizează sângele Domnului şi ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de îndepărtare a răului, fiind purtător de sănătate, frumuseţe, vigoare şi spor. Ouăle colorate în alte culori (galben, verde, albastru) vestesc bucuria primăverii. Cele colorate în negru se fac în amintirea celor care au murit.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...