1reportaj
_MG_3896

Dimensiune font:

Sezonul vacanțelor va sufoca Serviciul de Pașapoarte

| 01-07-2017 05:10

Angajații Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple se pregătesc de o vară aglomerată * tot mai multe persoane revin din străinătate și își reînnoiesc pașapoartele * „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă!”, spune un ieșean * deși programările se pot face online, eliberarea documentelor durează două săptămâni * Brexit-ul ar putea complica și mai mult situația de la Serviciul de Pașapoarte

An de an, în fiecare vară, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple este luat cu asalt atât de către cei care locuiesc în Iași, cât și de cei care se întorc, în concediu, din străinătate.

Vârful” de aglomerație se înregistrează, în general, la mijlocul lunii august, dar acest lucru nu înseamnă că, în lunile iunie-iulie, nu sunt cozi. Mulți ieșeni revin în țară încă din această perioadă și încearcă să-și rezolve cât mai multe probleme, într-un timp cât mai scurt. Însă birocrația nu este de partea lor.

Acum încă e bine!”

Comparativ cu anii precedenţi, oamenii sunt mai mulţumiţi de serviciile oferite de către această instituţie. „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă. Aveam şi copilul în braţe, pentru că trebuia să îi fac paşaport. A fost un real chin. Anul acesta nu am mai stat aşa mult la rând, poate că încă nu e sezonul. În luna august e nebunie mare, acum încă e bine!”, a precizat un ieșean venit pentru a-i face băiatului paşaport.

Unii oameni veniţi la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple sunt relaxaţi în ceea ce priveşte cozile la care sunt nevoiţi să aştepte, deoarece acest lucru a devenit pentru ei o... normalitate. „Se observă o diferenţă în comparaţie cu anii anteriori, dar cozile tot există. De-acum, noi suntem obişnuiţi cu statul la rând. Ne înarmăm cu răbdare şi nervi de oţel şi treaba merge bine până la urmă. Mai luăm o carte, să citim, iar timpul trece, parcă, altfel. Altceva nu avem de făcut. Fie că suntem calmi, fie că ne enervăm, cozile sunt aceleaşi!”, a descris situaţia o femeie care stătea ieri la rând.

Durează mult treaba cu actele”

În continuare, ieşenii care vin să-şi facă paşapoartele se plâng de faptul că, atât pentru depunerea actelor, cât şi pentru ridicarea acestora, cozile tot merg greu.

Cu toate că suntem aproape de începutul lunii iulie şi încă nu e aglomeraţia atât de mare, durează foarte mult treaba cu actele. La fel de mult timp pierzi şi când te duci să depui nişte acte, dar şi când vii să le ridici. Acum 15 zile am venit să depun nişte acte şi am stat mai bine de două ore, acum am venit să le ridic. Sunt curios dacă la fel de mult va dura şi acum. Momentan, sunt de zece minute la coadă şi oameni sunt suficienţi în faţa mea, dar... vedem”, s-a plâns un bătrân.

Slavă Domnului pentru aerul condiționat!”

Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au observat că cei care vin la această instituţie nu prea au unde se aşeza, numărul scaunelor fiind mic, comparativ cu numărul de oameni sosiţi.

Ar mai putea pune nişte scaune lângă perete, că loc este. Unii oameni mai vin cu prieteni, cu familia şi sunt nevoiţi să stea în picioare, că nu sunt scaune. Nu zic că trebuie să aşteptăm la coadă stând pe scaun, dar tot ar mai trebui aduse nişte scaune, pentru că mai sunt copii, oameni mai în vârstă, care ar avea nevoie să se mai odihnească”, a pus problema un ieșean al cărui copil stătea în picioare, neavând niciun loc liber pentru a aştepta pe scaun.

Un lucru de care se bucură ieșenii este faptul că aerul condiţionat funcţionează. „Ţinând cont de canicula de afară, măcar un lucru e bun: aerul condiţionat. Nu ne sufocăm stând la rând, cum se întâmplă în alte părţi. Mai ales pentru copii şi cei în vârstă care vin şi aşteaptă pe aici e foarte bun. Putem îndura mai bine statul la rând: nu ne sufocăm, nu curg apele de pe noi şi putem respira relaxaţi, nu ca la înăduşeala de afară”, a adăugat bătrânelul.

Se anunță un sezon estival încărcat

Recent, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple a lansat un apel către toţi cetățenii care vor să obţină un paşaport simplu temporar sau simplu electronic să depună din timp actele necesare. Asta deoarece termenul de soluţionare pentru paşapoartele electronice este de două săptămâni, iar, în lunile iunie, iulie şi august, numărul solicitărilor este într-o continuă creştere.

Conform autorităților, numărul cererilor ajunge la o creștere și cu 50% în lunile iulie-august. Astfel, n această perioadă expiră paşapoartele emise în anii 2007, 2012, 2014 şi 2016, astfel că, la nivelul Serviciului, trebuie procesate foarte multe cereri de paşapoarte expirate, la care se adaugă solicitări ale noilor deţinători de paşapoarte.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii de lucru cu publicul şi în scopul asigurării calităţii privind fluxul cererilor de paşapoarte, accesul persoanelor la ghişeele de lucru cu publicul se poate face pe baza programărilor online.

Nu stați pe gânduri!

Autoritățile îi sfătuiesc pe ieșeni că, în cazul în care au nevoie de paşaport în lunile ce vor urma, nu piardă timpul şi depună cât mai repede documentele pentru eliberarea actului de călătorie.

Paşaportul simplu electronic este valabil cinci ani (trei ani pentru solicitanţii cu vârsta de sub 12 ani) şi se eliberează, teoretic, în termen de 14 zile calendaristice, putând fi livrat la domiciliu / reşedinţă prin curierat Prioripost.

Primirea documentelor la ghişee se face acum cu bonuri de ordine, care se eliberează zilnic, în intervalul orar 8.30 – 10.30, pe baza chitanţei de achitare a taxei de emitere a paşaportului, motiv pentru care clădirea de pe bulevardul Primăverii este luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. Conform programării, în prezent, cetăţeanul interesat poate veni cel mai devreme peste şase zile cu dosarul necesar.

De remarcat este faptul că, printre cauzele care duc la creșterea numărului de cereri în acest an se regăsește şi Brexit-ul, mulți ieșeni care vor ajunge la ghișee pentru pașapoarte intenţionând să plece sau să se întoarcă în Anglia.

Probleme și în alte județe ale Moldovei

Toate instituțiile similare din Moldova (Bacău, Galați sau Botoșani) au făcut apeluri în repetate rânduri la populație să depună din timp actele pentru a obține pașapoarte.

Astfel, și reprezentanții Serviciului din Botoșani au menționat că, deși acum „încă este bine”, lucrurile se vor schimba în curând.

Mai mult, comisarul-şef Viorel Gaidur, care coordonează Serviciul Public Local de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple din Botoşani, a susținut că, acolo, situația este bună în comparație cu Iașul, de exemplu. „De ce spun că la Botoşani situaţia este încă relaxată: pentru că, la Iaşi, Galaţi sau Vaslui, programările se fac peste două-trei luni”, a precizat comisarul-şef Viorel Gaidur pentru presa locală. Sabina GHERASIM, Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 05.12.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 05.12.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 05.12.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 05.12.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 05.12.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 05.12.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 05.12.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 05.12.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași