1reportaj
_MG_3896

Dimensiune font:

Sezonul vacanțelor va sufoca Serviciul de Pașapoarte

| 01-07-2017 05:10

Angajații Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple se pregătesc de o vară aglomerată * tot mai multe persoane revin din străinătate și își reînnoiesc pașapoartele * „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă!”, spune un ieșean * deși programările se pot face online, eliberarea documentelor durează două săptămâni * Brexit-ul ar putea complica și mai mult situația de la Serviciul de Pașapoarte

An de an, în fiecare vară, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple este luat cu asalt atât de către cei care locuiesc în Iași, cât și de cei care se întorc, în concediu, din străinătate.

Vârful” de aglomerație se înregistrează, în general, la mijlocul lunii august, dar acest lucru nu înseamnă că, în lunile iunie-iulie, nu sunt cozi. Mulți ieșeni revin în țară încă din această perioadă și încearcă să-și rezolve cât mai multe probleme, într-un timp cât mai scurt. Însă birocrația nu este de partea lor.

Acum încă e bine!”

Comparativ cu anii precedenţi, oamenii sunt mai mulţumiţi de serviciile oferite de către această instituţie. „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă. Aveam şi copilul în braţe, pentru că trebuia să îi fac paşaport. A fost un real chin. Anul acesta nu am mai stat aşa mult la rând, poate că încă nu e sezonul. În luna august e nebunie mare, acum încă e bine!”, a precizat un ieșean venit pentru a-i face băiatului paşaport.

Unii oameni veniţi la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple sunt relaxaţi în ceea ce priveşte cozile la care sunt nevoiţi să aştepte, deoarece acest lucru a devenit pentru ei o... normalitate. „Se observă o diferenţă în comparaţie cu anii anteriori, dar cozile tot există. De-acum, noi suntem obişnuiţi cu statul la rând. Ne înarmăm cu răbdare şi nervi de oţel şi treaba merge bine până la urmă. Mai luăm o carte, să citim, iar timpul trece, parcă, altfel. Altceva nu avem de făcut. Fie că suntem calmi, fie că ne enervăm, cozile sunt aceleaşi!”, a descris situaţia o femeie care stătea ieri la rând.

Durează mult treaba cu actele”

În continuare, ieşenii care vin să-şi facă paşapoartele se plâng de faptul că, atât pentru depunerea actelor, cât şi pentru ridicarea acestora, cozile tot merg greu.

Cu toate că suntem aproape de începutul lunii iulie şi încă nu e aglomeraţia atât de mare, durează foarte mult treaba cu actele. La fel de mult timp pierzi şi când te duci să depui nişte acte, dar şi când vii să le ridici. Acum 15 zile am venit să depun nişte acte şi am stat mai bine de două ore, acum am venit să le ridic. Sunt curios dacă la fel de mult va dura şi acum. Momentan, sunt de zece minute la coadă şi oameni sunt suficienţi în faţa mea, dar... vedem”, s-a plâns un bătrân.

Slavă Domnului pentru aerul condiționat!”

Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au observat că cei care vin la această instituţie nu prea au unde se aşeza, numărul scaunelor fiind mic, comparativ cu numărul de oameni sosiţi.

Ar mai putea pune nişte scaune lângă perete, că loc este. Unii oameni mai vin cu prieteni, cu familia şi sunt nevoiţi să stea în picioare, că nu sunt scaune. Nu zic că trebuie să aşteptăm la coadă stând pe scaun, dar tot ar mai trebui aduse nişte scaune, pentru că mai sunt copii, oameni mai în vârstă, care ar avea nevoie să se mai odihnească”, a pus problema un ieșean al cărui copil stătea în picioare, neavând niciun loc liber pentru a aştepta pe scaun.

Un lucru de care se bucură ieșenii este faptul că aerul condiţionat funcţionează. „Ţinând cont de canicula de afară, măcar un lucru e bun: aerul condiţionat. Nu ne sufocăm stând la rând, cum se întâmplă în alte părţi. Mai ales pentru copii şi cei în vârstă care vin şi aşteaptă pe aici e foarte bun. Putem îndura mai bine statul la rând: nu ne sufocăm, nu curg apele de pe noi şi putem respira relaxaţi, nu ca la înăduşeala de afară”, a adăugat bătrânelul.

Se anunță un sezon estival încărcat

Recent, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple a lansat un apel către toţi cetățenii care vor să obţină un paşaport simplu temporar sau simplu electronic să depună din timp actele necesare. Asta deoarece termenul de soluţionare pentru paşapoartele electronice este de două săptămâni, iar, în lunile iunie, iulie şi august, numărul solicitărilor este într-o continuă creştere.

Conform autorităților, numărul cererilor ajunge la o creștere și cu 50% în lunile iulie-august. Astfel, n această perioadă expiră paşapoartele emise în anii 2007, 2012, 2014 şi 2016, astfel că, la nivelul Serviciului, trebuie procesate foarte multe cereri de paşapoarte expirate, la care se adaugă solicitări ale noilor deţinători de paşapoarte.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii de lucru cu publicul şi în scopul asigurării calităţii privind fluxul cererilor de paşapoarte, accesul persoanelor la ghişeele de lucru cu publicul se poate face pe baza programărilor online.

Nu stați pe gânduri!

Autoritățile îi sfătuiesc pe ieșeni că, în cazul în care au nevoie de paşaport în lunile ce vor urma, nu piardă timpul şi depună cât mai repede documentele pentru eliberarea actului de călătorie.

Paşaportul simplu electronic este valabil cinci ani (trei ani pentru solicitanţii cu vârsta de sub 12 ani) şi se eliberează, teoretic, în termen de 14 zile calendaristice, putând fi livrat la domiciliu / reşedinţă prin curierat Prioripost.

Primirea documentelor la ghişee se face acum cu bonuri de ordine, care se eliberează zilnic, în intervalul orar 8.30 – 10.30, pe baza chitanţei de achitare a taxei de emitere a paşaportului, motiv pentru care clădirea de pe bulevardul Primăverii este luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. Conform programării, în prezent, cetăţeanul interesat poate veni cel mai devreme peste şase zile cu dosarul necesar.

De remarcat este faptul că, printre cauzele care duc la creșterea numărului de cereri în acest an se regăsește şi Brexit-ul, mulți ieșeni care vor ajunge la ghișee pentru pașapoarte intenţionând să plece sau să se întoarcă în Anglia.

Probleme și în alte județe ale Moldovei

Toate instituțiile similare din Moldova (Bacău, Galați sau Botoșani) au făcut apeluri în repetate rânduri la populație să depună din timp actele pentru a obține pașapoarte.

Astfel, și reprezentanții Serviciului din Botoșani au menționat că, deși acum „încă este bine”, lucrurile se vor schimba în curând.

Mai mult, comisarul-şef Viorel Gaidur, care coordonează Serviciul Public Local de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple din Botoşani, a susținut că, acolo, situația este bună în comparație cu Iașul, de exemplu. „De ce spun că la Botoşani situaţia este încă relaxată: pentru că, la Iaşi, Galaţi sau Vaslui, programările se fac peste două-trei luni”, a precizat comisarul-şef Viorel Gaidur pentru presa locală. Sabina GHERASIM, Ciprian NEDELCU

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...