1reportaj
_MG_3896

Dimensiune font:

Sezonul vacanțelor va sufoca Serviciul de Pașapoarte

| 01-07-2017 05:10

Angajații Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple se pregătesc de o vară aglomerată * tot mai multe persoane revin din străinătate și își reînnoiesc pașapoartele * „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă!”, spune un ieșean * deși programările se pot face online, eliberarea documentelor durează două săptămâni * Brexit-ul ar putea complica și mai mult situația de la Serviciul de Pașapoarte

An de an, în fiecare vară, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple este luat cu asalt atât de către cei care locuiesc în Iași, cât și de cei care se întorc, în concediu, din străinătate.

Vârful” de aglomerație se înregistrează, în general, la mijlocul lunii august, dar acest lucru nu înseamnă că, în lunile iunie-iulie, nu sunt cozi. Mulți ieșeni revin în țară încă din această perioadă și încearcă să-și rezolve cât mai multe probleme, într-un timp cât mai scurt. Însă birocrația nu este de partea lor.

Acum încă e bine!”

Comparativ cu anii precedenţi, oamenii sunt mai mulţumiţi de serviciile oferite de către această instituţie. „Acum, parcă lucrurile merg mai repede. Am venit anul trecut şi am stat foarte mult timp la coadă. Aveam şi copilul în braţe, pentru că trebuia să îi fac paşaport. A fost un real chin. Anul acesta nu am mai stat aşa mult la rând, poate că încă nu e sezonul. În luna august e nebunie mare, acum încă e bine!”, a precizat un ieșean venit pentru a-i face băiatului paşaport.

Unii oameni veniţi la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple sunt relaxaţi în ceea ce priveşte cozile la care sunt nevoiţi să aştepte, deoarece acest lucru a devenit pentru ei o... normalitate. „Se observă o diferenţă în comparaţie cu anii anteriori, dar cozile tot există. De-acum, noi suntem obişnuiţi cu statul la rând. Ne înarmăm cu răbdare şi nervi de oţel şi treaba merge bine până la urmă. Mai luăm o carte, să citim, iar timpul trece, parcă, altfel. Altceva nu avem de făcut. Fie că suntem calmi, fie că ne enervăm, cozile sunt aceleaşi!”, a descris situaţia o femeie care stătea ieri la rând.

Durează mult treaba cu actele”

În continuare, ieşenii care vin să-şi facă paşapoartele se plâng de faptul că, atât pentru depunerea actelor, cât şi pentru ridicarea acestora, cozile tot merg greu.

Cu toate că suntem aproape de începutul lunii iulie şi încă nu e aglomeraţia atât de mare, durează foarte mult treaba cu actele. La fel de mult timp pierzi şi când te duci să depui nişte acte, dar şi când vii să le ridici. Acum 15 zile am venit să depun nişte acte şi am stat mai bine de două ore, acum am venit să le ridic. Sunt curios dacă la fel de mult va dura şi acum. Momentan, sunt de zece minute la coadă şi oameni sunt suficienţi în faţa mea, dar... vedem”, s-a plâns un bătrân.

Slavă Domnului pentru aerul condiționat!”

Reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au observat că cei care vin la această instituţie nu prea au unde se aşeza, numărul scaunelor fiind mic, comparativ cu numărul de oameni sosiţi.

Ar mai putea pune nişte scaune lângă perete, că loc este. Unii oameni mai vin cu prieteni, cu familia şi sunt nevoiţi să stea în picioare, că nu sunt scaune. Nu zic că trebuie să aşteptăm la coadă stând pe scaun, dar tot ar mai trebui aduse nişte scaune, pentru că mai sunt copii, oameni mai în vârstă, care ar avea nevoie să se mai odihnească”, a pus problema un ieșean al cărui copil stătea în picioare, neavând niciun loc liber pentru a aştepta pe scaun.

Un lucru de care se bucură ieșenii este faptul că aerul condiţionat funcţionează. „Ţinând cont de canicula de afară, măcar un lucru e bun: aerul condiţionat. Nu ne sufocăm stând la rând, cum se întâmplă în alte părţi. Mai ales pentru copii şi cei în vârstă care vin şi aşteaptă pe aici e foarte bun. Putem îndura mai bine statul la rând: nu ne sufocăm, nu curg apele de pe noi şi putem respira relaxaţi, nu ca la înăduşeala de afară”, a adăugat bătrânelul.

Se anunță un sezon estival încărcat

Recent, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple a lansat un apel către toţi cetățenii care vor să obţină un paşaport simplu temporar sau simplu electronic să depună din timp actele necesare. Asta deoarece termenul de soluţionare pentru paşapoartele electronice este de două săptămâni, iar, în lunile iunie, iulie şi august, numărul solicitărilor este într-o continuă creştere.

Conform autorităților, numărul cererilor ajunge la o creștere și cu 50% în lunile iulie-august. Astfel, n această perioadă expiră paşapoartele emise în anii 2007, 2012, 2014 şi 2016, astfel că, la nivelul Serviciului, trebuie procesate foarte multe cereri de paşapoarte expirate, la care se adaugă solicitări ale noilor deţinători de paşapoarte.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii de lucru cu publicul şi în scopul asigurării calităţii privind fluxul cererilor de paşapoarte, accesul persoanelor la ghişeele de lucru cu publicul se poate face pe baza programărilor online.

Nu stați pe gânduri!

Autoritățile îi sfătuiesc pe ieșeni că, în cazul în care au nevoie de paşaport în lunile ce vor urma, nu piardă timpul şi depună cât mai repede documentele pentru eliberarea actului de călătorie.

Paşaportul simplu electronic este valabil cinci ani (trei ani pentru solicitanţii cu vârsta de sub 12 ani) şi se eliberează, teoretic, în termen de 14 zile calendaristice, putând fi livrat la domiciliu / reşedinţă prin curierat Prioripost.

Primirea documentelor la ghişee se face acum cu bonuri de ordine, care se eliberează zilnic, în intervalul orar 8.30 – 10.30, pe baza chitanţei de achitare a taxei de emitere a paşaportului, motiv pentru care clădirea de pe bulevardul Primăverii este luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. Conform programării, în prezent, cetăţeanul interesat poate veni cel mai devreme peste şase zile cu dosarul necesar.

De remarcat este faptul că, printre cauzele care duc la creșterea numărului de cereri în acest an se regăsește şi Brexit-ul, mulți ieșeni care vor ajunge la ghișee pentru pașapoarte intenţionând să plece sau să se întoarcă în Anglia.

Probleme și în alte județe ale Moldovei

Toate instituțiile similare din Moldova (Bacău, Galați sau Botoșani) au făcut apeluri în repetate rânduri la populație să depună din timp actele pentru a obține pașapoarte.

Astfel, și reprezentanții Serviciului din Botoșani au menționat că, deși acum „încă este bine”, lucrurile se vor schimba în curând.

Mai mult, comisarul-şef Viorel Gaidur, care coordonează Serviciul Public Local de Evidenţă şi Eliberare a Paşapoartelor Simple din Botoşani, a susținut că, acolo, situația este bună în comparație cu Iașul, de exemplu. „De ce spun că la Botoşani situaţia este încă relaxată: pentru că, la Iaşi, Galaţi sau Vaslui, programările se fac peste două-trei luni”, a precizat comisarul-şef Viorel Gaidur pentru presa locală. Sabina GHERASIM, Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 09.10.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 09.10.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 09.10.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 09.10.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în calitate de lichidator judiciar al S.C. Super A Plus K S.R.L., cu sediul în Galați, str. George Coșbuc nr. 432, jud. Galați, înregistrată la O.R.C. Galați sub nr. J17/1789/1994, cod identificare fiscală RO 5933965, numită potrivit Sentinței civile nr. 360/2016 din data de 22.11.2016 pronunțată de Tribunalul Galaţi, Sectia a II-a Civila, în dosarul nr. 6057/121/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03.10.2017, ora 14.00, a activelor S.C. Super A plus K S.R.L. Galați, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. George Coșbuc, nr. 432-434, jud. Galați, compusă din: -teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 479 mp, înscris în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 pe care se află construcția 1. clădirea C1 magazin de piese auto (cu utilizarea de spații birouri), cu regim de înălțime P+E, în suprafață construită de 110 mp înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 2. corp C2 stație peco cu regim de înălțime P, cu suprafața construită de 244 mp, înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 – construcție demolată conforma utorizației de desființare nr. 442/30.07.2013. –633.800,00 lei – 633.800,00 lei Activ 2 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. Traian, nr. 444, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 195 mp, înscris în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați), și cota indiviză de teren în proprietate în suprafață de 89,90 mp din terenul intravilan în suprafață de 2.930 mp înscrisă în cartea funciară nr. 101137/Galați, cu nr. cad. 20974, ce constituie curte de acces pentru cele 37 depozite (terenul este deținut în cote indivize) pe care se află: 1. Corp C1 – depozit nr. 42 cu regim de înălțime P+1E, în suprafață construită de 75 mp (la parter compus din 4 camere respectiv birou, grup sanitar, casa scării și depozit; la etaj birou) înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 17709/Galați) 2. Corp C2 – Platformă cu suprafață de 120,20 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați) – 101.500,00 lei – 101.500,00 lei Activ 3 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, str. Unirii, nr. 181, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 2.504 mp (2.560,45 mp suprafața din acte) înscris în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 pe care se află construcțiile 1.clădirea C1 spațiu comercial cu regim de înălțime P+E+M în suprafață construită de 250 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285, 2. clădirea C2 spălătorie auto cu regim de înălțime P+E în suprafața construită de 199 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 3. corp C3 – magazie metalică, cu regim de înălțime P, în suprafață construită de 198 mp – extratabular. – 2.460.600,00 lei – 2.460.600,00 lei Activ 4 – Proprietate imobiliară rezidențială (turistică) – imobil situat în intravilanul orașului Predeal, str. Nicolae Bălcescu, nr. 32B, jud. Brașov, înscris în CF individuală 33990/N Brașov, cu nr. topo 13480/20/3, identic cu nr. cad. nedefinitiv 882, compus din teren în suprafață de 173,70 mp și construcție D+P+E+M, (Vila nr. 3), având demisol, în suprafață utilă totală de 35,48 mp cu: garaj cu suprafață utilă de 19,55 mp, adăpost ALA cu suprafață utilă de 9,62 mp, hol și casa scării cu suprafață utilă de 6,31 mp; parter, în suprafață totală de 72,29 mp și suprafață utilă de 49,79 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 31,91 mp, bucătărie cu suprafață utilă de 10,88 mp, baie cu suprafața utilă de 3,37 mp, vestibul cu suprafața utilă de 3,63 mp, terasă cu suprafață utilă de 13,83 mp, terasă cu suprafața utilă de 8,67 mp; etaj cu suprafață totală de 76,72 mp și o suprafață utilă de 60,14 mp cu: camera de zi cu suprafața utilă de 17,68 mp, două dormitoare cu suprafața utilă de 11,90 mp (fiecare), baie cu suprafața utilă de 6,14 mp, baie cu suprafața utilă de 3,77 mp, hol cu casa scării cu suprafața utilă de 8,75 mp, balcon cu suprafața de 10,79 mp, balcon cu suprafața de 5,79 mp, și mansardă în suprafață totală de 70,41 și suprafață utilă de 57,45 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 57,45 mp, balcon cu suprafața de 6,48 mp și balcon cu suprafața de 6,48 mp. – 148.000,00 EURO - 148.000,00 EURO (contravaloarea în lei la data plății) Activ 6 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024V77F20209, MASA TOTAL MAXIM AUTORIZATA 9.350 KG, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2007, NR. INREGISTRARE GL 1474. Dotari: adancime max. de excavare 6.055 mm; greutatea operationala 8.000 kg., viteza max. deplasare 40 km/h, brat telescopic, circuit hidraulic pentru picon, cupa 4x1, cupa de excavat 600 mm, cupa pentru excavat 300 mm, cupa pentru excavat 800 mm, picon hidraulic Indeco tip HP500, placa compactoare (360 kg/580x660 mm), foreza hidraulica cu burghiu elicoidal D=500 mm/L=1,5 (circuit foreza inclus), sistem de monitorizare prin satelit Komtrax – 81.600,00 lei – 77.520,00 lei Activ 7 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024A77F20485, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2010, NR. DE INREGISTRARE GL 1551. Dotari: greutate operationala 8.050 kg, brat telescopic, cupa multifunctionala 4x1, cupa de excavare cu latimea de 600 mm, cupa pentru santuri trapezoidala 300x700x1200 mm, circuit hidraulic pentru picon, sistem de monitorizare prin satelit Komtrax. – 106.500,00 lei – 101.175,00 lei Activ 8 – Autoturism DACIA, caroserie AA berlina, tip sd/lsdj4/lsdj4p/logan, nr. identificare UU1LSDJ4P45154440, putere/turatie 55 kw/4000 (75 cp), sursa de energie motorina, cilindree 1461 cm3, număr locuri 5, data primei înmatriculări în România 08.06.2011, an fabricație 2011, norma de poluare euro 5, nr. de inmatriculare B-32- HLB – 15.100,00 lei – 12.080,00 lei În cadrul licitaţiei, unde este cazul, se vor aplica prevederile art. 141 alin. 2 lit. f din Legea nr. 571/2003, coroborată cu H.G. nr. 44/2004, actualizate prin O.U.G. nr. 58/26.06.2010, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrării de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., Practician în insolvență, Lucian Andronic
 
Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan Satele comunei Mălini, Iesle, Paraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stanişoara, se intind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscu ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Turist în „Oraşul celor 100 de biserici”

Sub sloganul „Inspirat de studenţi”, la inceputul primăverii, Facultatea de Geografie şi Geologie Iaşi a lansat proiectul Interface-Is. Atunci, tinerii ieşeni au gandit 7 trasee tematice promov ...

Delicii culinare după reţete vechi

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Poveşti terifiante din curtea fostei Chesturi FOTO

Fosta Chestură de Poliţie de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 intră din nou in atenţia autorităţilor locale. Rabilitarea clădirii monument istoric a inceput in mandatul fostului preşedinte al Consiliul ...