Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO

default

Dimensiune font:

| 04-11-2017 06:08

 De 34 de ani stă în România, pe care o consideră a doua lui casă. După ce a cochetat cu ideea de a fi regizor de film, Talal Hamad a urmat Facultatea de Stomatologie, apoi s-a stabilit la Bacău. Are o familie frumoasă, mulţi prieteni, s-a convertit la religia ortodoxă şi este prieten bun cu Gheorghe Zamfir

 

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa îi transformă în stană de piatră. Mie îmi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea să întindem o mână celui care a fost doborât la un moment dat. E mare lucru să oferi fără să ţi se ceară şi să zâmbeşti doar când eşti întrebat ce răsplată aştepţi”. Sunt cuvintele rostite de un medic sirian stabilit de peste trei decenii în Bacău, pentru care România a devenit a doua casă, iar ajutorul pentru semenii săi, un ţel în viaţă.

Pe 31 octombrie s-au împlinit exact 34 de ani de când doctorul Talal Hamad a decis să ia viaţa în piept şi să pornească spre un nou început, la peste 2.000 de kilometri de casă. A lăsat în urmă familia, prietenii, războiul, şi a plecat într-o ţară despre care ştia doar din cărţile de geografie. Terminase liceul, intrase la Facultatea de Filologie în Siria şi visul lui era să facă regie de film. „Şi atunci, ca şi acum, în Siria erau vremuri grele, era o dictatură cruntă, dictatura lui Assad tatăl, iar noi, tinerii, simţeam pe pielea noastră că nu e bine. Când eşti tânăr poţi muri pentru un ideal, o idee. Cu cât îmbătrâneşti devii mai fricos, poate mai laş, unii au găsit o explicaţie pentru acea laşitate spunând că devii mai înţelept. Tipăream manifeste şi le aruncam noaptea împotriva regimului, nici tata nu ştia, însă când a simţit a fost cel care m-a încurajat să optez pentru a studia în afară. Probabil ca să mă protejeze, să mă trimită departe de pericolul care mă păştea, ne păştea pe toţi, în cazul în care eram prins”, a început povestea Talal Hamad.

A plecat la Damasc, a depus câte un curriculum vitae la cele trei ambasade (a Franţei, a fostei Iugoslavii şi a României, ţări în care voia să studieze regia de film: „Aveam un pact cu tata: de unde vine primul răspuns, ai şi plecat. Primul răspuns a venit din România. Nu ştiam mare lucru despre România, însă indirect cunoşteam trei personalităţi, Nadia Comăneci, Gheorghe Zamfir şi Mircea Eliade, ultimul fiind citat şi menţionat în unele cărţi pe care le citisem. Era menţionat în anumite lucrări şi scrieri ale unor scriitori arabi. Cu marele Zamfir aveam zeci de casete. Eram, ca şi acum, îndrăgostit de muzica lui. În primul an, a avut dascăli foarte buni, care l-au ajutat să înveţe limba română. Colegii începuseră anul universitar pe 15 septembrie, însă datorită profesorilor şi muncii sale a reuşit să recupereze decalajul în a învăţa limba. După terminarea anului universitar, tatăl său l-a convins să renunţe la Regie şi să facă Medicină: „Nu cred că a făcut-o din raţiuni economice. Apropo, amintesc faptul că taxa şcolară la IATC, (parcă aşa se spunea) la secţia de Regie era aproape 950 de dolari pe lună, iar la medicină taxa era 325 de dolari pe lună”.

Aşa îşi aminteşte acum doctorul Talal primii paşi făcuţi în urmă cu peste trei decenii pentru a ajunge în România. Şi trecerea dintr-o dictatură în alta l-a adus mai aproape de România: „M-am simţit nasol. Simţeam că era războiul meu. La 22 decembrie am mers la Revoluţie. Aveam în anturajul meu băieţi care vorbeau de Doina Cornea, de Mazilu, spuneam bancuri. M-am simţit oprimat. Nu puteam avea o prietenie cu nimeni, parcă eram ciumaţi. Cu toţii se fereau. Dacă aveam o prietenă, aceea era considerată curvă, chiar dacă ar fi cunoscut un singur bărbat. Aşa erau etichetate. Parcă aş fi avut vreo boală incurabilă care se transmite. Nu-mi convenea. Era o dictatură, dar nu eram în pericol să-mi pierd viaţa, ca dincolo”.

Acasă” este unde construieşti cu iubire şi cinste

Talal Hamad Al-Essa, pe numele său real, s-a născut pe 1 iunie 1965, în Siria, a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi şi este medic stomatolog. Cine îl cunoaşte mai bine poate să spună, fără greşeală, că România este de fapt ca prima sa casă. Este căsătorit cu o româncă, are doi copii, se ocupă de o afacere pe care o administrează în Bacău, dar locuieşte de ani buni în comuna Măgura, care l-a adoptat necondiţionat. Are prieteni nenumăraţi, între care unii cu nume sonore, precum maestrul naiului românesc Gheorghe Zamfir, şi pentru mulţi dintre cei aflaţi în nevoie este, creştineşte, umărul pe care oricine se poate sprijini: „În România m-am simţit acasă din primul moment, iar unii s-au mirat. Eu vin din Siria, o ţară care a fost leagănul creştinismului, iar acolo am avut prieteni şi vecini creştini cu care m-am înţeles foarte bine. La fel şi cu românii, care au acel ceva special, o generozitate sinceră, necalculată şi un dar de a se entuziasma la orice gând frumos. Păcat că nu există şi mai multă perseverenţă, care ar aduce şi mai multă valoare acestui popor”.

I-au plăcut foarte mult cuvintele care i-au călăuzit pe cei ce-au înfăptuit Unirea sub Vodă Cuza, „În Unire stă Puterea!”, crede că ar trebui să redescoperim adevărul acestor vorbe şi atunci chiar că ne va fi mai bine fiecăruia în parte şi tuturor împreună. „În România, am prins rădăcinile cele mai puternice – copiii, familia, prietenii, muncă de-o viaţă. Când sunt întrebat dacă mi-e dor de casă, nu înţeleg ce vrea cel din faţă mea să spună. Pentru mine, «acasă» este unde construieşti cu iubire şi cinste. Părinţii mei sunt acolo, în Siria, mi-e dor de ei, mi-e teamă pentru ei, i-aş vrea aproape. Dar eu sunt acum legat de acest loc frumos şi binecuvântat de Dumnezeu cu atât de multe daruri. Aici vreau să-mi împlinesc rostul vieţii, iar acel rost este fapta de care să fiu mândru eu, urmaşii mei şi românii care îmi sunt alături. Eu nu prea ştiu să adun doar pentru mine, nu mă bucur să ştiu că am cămara plină atâta vreme cât există alături un om care suferă de foame şi de frig. Aşa sunt făcut, să nu pot pune capul pe pernă dacă ştiu că am trecut pe lângă cineva în nevoie”, a mărturisit dr. Talal.

În scurt timp, el a înţeles şi a reuşit să se facă înţeles de cei din jur şi a devenit mai patriot şi poate mai naţionalist decât mulţi dintre români. Administrează un restaurant şi se când îl are a prins de două ori Ziua Unirii şi o sărbătoare de 1 Decembrie. „Mi se pare normal să fac aceste petreceri şi să scot la vedere simbolurile României, ţară în care trăiesc de 34 de ani şi unde m-am realizat. Aici am crescut. Nu e paradă de sentimente patriotice, ci o stare de normalitate a unui om care respectă sincer credinţa şi ideile celor alături de care trăiesc şi care au devenit şi ale mele. Nu pentru că am fost obligat, ci pentru că mi-au plăcut şi au devenit parte din fiinţa mea. Uite, eu recunosc Dragobetele şi nu Valentin’s Day, nu serbez Ziua Recunoştinţei sau Halloween, care nu înseamnă decât un import de modă străină”, a continuat dr. Talal.

Îi plac tradiţiile şi consideră că folclorul românesc este unic în lume, că muzica, dansurile şi cântecele sunt o încântare, un obiect şi un subiect turistic, din păcate nefolosit: „Am nesperata onoare de a fi prieten bun cu Gheorghe Zamfir de peste zece ani. Maestrul naiului m-a fermecat cu transformarea cântului popular în opera de artă recunoscută în toată lumea. Nu sunt mulţi în istoria muzicii care să fi reuşit acest lucru. Bineînţeles, a mai fost Enescu, a cărui Rapsodie rămâne de neegalat. În literatură vorbim de băcăuanul Alecsandri şi de Eminescu, cei care ne-au lăsat poeziile populare în formă literară. E păcat că şcoală a renunţat atât de uşor, pentru nu ştiu ce, la o comoară de limba şi simţire. Îmi place tare mult vorba românească «Omul sfinţeşte locul», pentru că eu chiar cred că doar omul cu credinţă şi iubire poate schimbă în bine lucruri care nu merg”.

Dr Talal crede că avem dreptul la o viaţă bună pentru că doar aşa copiii vor avea un loc în care să-şi dorească să rămână: „Altfel, ei vor emigra şi noi vom rămâne bătrâni şi singuri, prizonieri ai grupurilor care ne-au înşelat până acum. Cui rămâne ţară asta frumoasă şi încă bogată? Lor, care nu s-au mai săturat să adune? Sau nouă, celor ce am muncit cu frică de Dumnezeu să avem o casă, poate o maşină, să ne ajutăm copiii să-şi facă un rost? Încă o dată spun: trebuie să ne unim noi, cei care privim în jur fără frică şi fără ruşine, pentru a ne construi marea casă în care să ne fie bine”.

Ideea că e o invazie musulmană e o manipulare ordinară”

Cu o familie rămasă în Homs, un oraş distrus aproape în totalitate, înconjurată şi fără posibilităţi de a ieşi din cartierul în care locuieşte, doctorul Talal a încercat să facă şi o analiză a situaţiei refugiaţilor. „Majoritatea celor care emigrează acum sunt arabi creştini. Ideea că e o invazie musulmană e o manipulare ordinară. Majoritatea celor care au migrat din Siria sunt creştini. Desigur că mai sunt şi musulmani, dar cum au convieţuit 2000 ani împreună, mai pot convieţui şi de acum înainte încă 2000, nu sunt probleme. Ei sunt aici, în Europa, pentru că europenii şi americanii sunt în Siria”, a punctat sirianul îndrăgostit de România, care crede că în spatele războiului sunt interese economice.

Dr. Talal spune că nimeni nu pleacă din ţara lui de bine: „Când condiţiile or să devină favorabile, sper cât mai curând, 90% se vor întoarce. Dar dacă se prelungeşte criza şi cei care stau afară, când nu se vede nicio perspectivă economică pentru a trăi mai demn, şi încep să trimită copiii la şcoală, copiii să se integreze acolo, va fi mai greu să se întoarcă. Dacă în 3-4 ani va fi pace, cred că majoritatea se vor întoarce. Dacă durează mai mult de atât, cred că vor căuta alte soluţii”.

Siria sau România?
Când vine vorba să aleagă între cele două ţări-mamă, Talal Hamad spune că preferă siguranţa zilei de mâine.
„În Siria, toată lumea trăia. Asta până a venit regimul lui Assad şi a pus mâna pe toţi banii. Nimeni nu mai putea face o afacere decât dacă era asociat cu unul din securiştii lui. În Siria, salariul unui profesor era 300 dolari. Dar cu un dolar cumpăram şapte kile de carne sau şapte litri de motorină, nu erau impozite mari. Aici, cu salariul minim pe economie nu ştiu cum trăiesc oamenii. Ăştia care l-au gândit ar trebui să ia banii ăia, să vedem dacă se descurcă. Nu sunt nici cu lumea arabă, nici cu cea vestică. Sunt un om liber. Dorm liniştit”.

El se consideră un bun român pentru că aşa simte: „Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar aici m-am format. Niciodată nu m-am simţit străin aici, aici am fost adoptat, chiar dacă am lăsat o familie acasă, aici am găsit o familie şi mai mare, am găsit prima iubire, am găsit chiar şi o mamă adoptivă, surori, fraţi şi adevăraţi prieteni. Aici am doi copii frumoşi pe care îi iubesc că pe ochii din cap. Aici am iubit, aici iubesc şi acum. Pentru toţi oamenii frumoşi care au fost şi sunt în viaţă mea, le spun un singur gând: «Vă mulţumesc că aţi făcut sau încă faceţi parte din viaţă mea!»”.

Florin CRĂCIUN

 

Îl cunosc pe Talal, e un om de excepţie. Aş vrea, din tot sufletul, să avem o mie de oameni în ţară aşa cum e Talal, care să se exprime corect româneşte, aşa cum vorbeşte el. Este foarte capabil, un om cu o voinţă uriaşă, de o corectitudine ireproşabilă. Este un mare caracter, un om care sare în ajutor atunci când este nevoie. Este un creştin de-al nostru. S-a convertit la ortodoxie şi acum e tizul meu, îl cheamă Gheorghe. Din anul 2000 am trecut şi eu prin momente foarte grele, iar Talal mă sună mereu să mă întrebe de sănătate şi mă invită să-l vizitez. Îl apreciez mult pentru că este un om care se implică, din dorinţa de a salva, de a ajuta. Eu unul contez pe el şi ştiu că în Talal am întotdeauna cel mai bun prieten. Este sirianul care s-a integrat cel mai frumos, armonios în societatea românească. Nu e nicio diferenţa între el şi un român” - Gheorghe Zamfir

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei