statia de epurare-Holboca (77)
statia de epurare-Holboca (78)
Andi Dumitras sef statie
ioan mihailescu director operational
statia de epurare-Holboca (125)
statia de epurare-Holboca (122)

Dimensiune font:

Staţia de epurare Dancu, locul unde lucrurile bune miros a mâl!

| 14-01-2017 05:35

Aproape 1.300 de litri de apă murdară sunt scoşi în fiecare secundă din Bahlui pentru a fi înlocuiţi cu un lichid limpede şi fără poluanţi. PET-urile şi cârpele pe care ieşenii le aruncă ajung la groapa de gunoi, iar nămolul rezultat în urma decantării intră într-un proces de fermentare de pe urma cărui rezultă biogazul folosit de angajaţii ApaVital pentru producerea unei părţi din energia electrică necesară funcţionării staţiei. Pe scurt, acesta este rolul actual al obiectivului din Dancu, exceptând faptul că, în urmă cu peste 20 de ani, ridicarea staţiei a stat la originea dezvoltării cartierului ieşean.

Drumul spre staţia de epurare din Dancu te duce cu gândul la un sat cu pretenţii de orăşel şi mai puţin la faptul că, aici, ar urma să dai peste una dintre cele mai moderne staţii din ţară. Prima senzaţie este că „bijuteria” celor de la ApaVital Iaşi nu este amplasată tocmai unde trebuie, însă explicaţia oferită de reprezentanţii companiei elimină orice urmă de reticenţă. „La proiectarea unei staţii de epurare se ţine cont în primul rând de apropierea acesteia faţă de emisar, în cazul nostru, Bahluiul”, spune Ioan Mihăilescu, directorul operaţional al ApaVital, funcţie pe care o îndeplineşte de anul trecut, când operatorul regional de apă şi canalizare a purces la o reorganizare a societăţii. Aidoma celorlalţi angajaţi ai staţiei, oficialul Apavital este un tip extrem de amabil. La fel şi Andi Dumitraş, şeful staţiei de epurare. „Bine aţi venit la noi”, ne întâmpină acesta, înainte de a ne pofti în clădirea administrativă. Coincidenţa face ca, în ziua vizitei noastre aici, gazdele să celebreze un moment oarecum festiv, prezentat oaspeţilor sub forma unui panou compus din patru LED-uri uriaşe, pe care rulau scheme sofisticate. „Este o investiţie implementată recent şi care are rolul de a ne oferi informaţii cât mai bogate şi cât mai exacte de la celelalte staţii de epurare din judeţul Iaşi. Evident, nu toate dispun de specialişti, prin urmare, noi preluăm informaţiile despre modul cum funcţionează aceste staţii, după care le recomandăm celor de acolo ce măsuri să aplice, astfel încât epurarea apelor uzate să respecte parametrii specificaţi de lege”, spune şeful staţiei.

În total, la staţia de epurare din Dancu lucrează 62 de oameni, în trei ture. Toţi devotaţi muncii pe care o depun şi pe care nu o consideră plictisitoare. „Sunt în permanenţă o sumedenie de lucruri de rezolvat. Personal, mă implic în multe dintre ele: discut cu oamenii, vin la schimbul dintre ture pentru a vedea ce probleme au fost. Ieri, am plecat la opt seara”, mărturiseşte Andi Dumitraş, şeful staţiei de epurare Dancu.
Apă limpede şi nămol bun pentru agricultură
Traseul apei uzate în procesul de epurare începe într-un canal prevăzut cu grătare. Rolul lor este de a opri mizeria adunată în apă, cea de mari dimensiuni. „Cum ar fi frigiderele”, glumesc amfitrionii noştri, dând de înţeles că în Bahlui se aruncă orice. Chiar şi bani, existând cazuri în care s-au găsit banconote în respectivele grătare. După filtrare şi decantare, apa ajunge în alte colectoare, unde are loc epurarea biologică. Un procedeu destul de complex şi care, în esenţă, se bazează pe reacţiile metabolice ale unei populaţii mixte de bacterii, ciuperci şi alte microorganisme (în special protozoare), care asimilează compuşii organici prezenţi în amestecurile neomogene din apa uzată. Apoi, amestecul de nămol şi apă uzată este distribuit către bazinele de aerare. Fiecare bazin de aerare are ataşate discuri de pulverizare, pentru a distribui aerul în apă sub formă de bule fine. „Oxigenul are rolul de a menţine microorganismele în viaţă, de a le face să consume compuşii organici. După care, apa curge către bazinele de decantare finală, unde are loc procesul de sedimentare a microorganismelor pe fundul acestor bazine. Nămolul este colectat separat, iar apa curată ajunge din nou în Bahlui”, ne mai explică gazdele de la staţia de epurare.
 
Interesant, însă, este faptul că materiile rezultate din procesul de epurare ar putea fi folosite altfel. Miile de tone de nămol uscat rezultat după epurarea apelor uzate ar putea fi folosite în agricultură, să îngraşe soia, fasolea şi mazărea, dependente de zincul extrem de concentrat în nămolul „meşterit” de angajaţii ApaVital. La fel şi apa. În loc de a fi adusă în Bahlui, ar putea fi folosită la irigaţii. Însă, ambele scenarii nu au fost puse în practică din lipsă de doritori. 

Ultima modernizare datează din 2015!
Epurarea mecanică şi cea biologică sunt urmate de o altă etapă, introdusă de curând şi în urma recomandărilor venite din partea organismelor europene cu atribuţii în ceea ce priveşte protecţia mediului. „Este ceea ce noi numim treapta terţiară. Rolul ei este de de a elimina nutrienţii din apele uzate, respectiv azotul şi fosforul, în conformitate cu Directiva 91/271/EEC. Este ultima modernizare realizată la staţia de epurare Iaşi pe fonduri POS Mediu, investiţie finalizată în 2015”, mai spune Ioan Mihăilescu. Practic, doar staţiile mari dispun de această treaptă, cea din Iaşi fiind a doua ca mărime din ţară, după Bucureşti.

Staţia de epurare Iaşi a fost concepută pentru un debit de 4.200 de litri pe secundă, însă în acest moment funcţionează la jumătate din capacitate, fiind vorba de o perioadă a anului în care nu se consumă atât de multă apă.
 
Laborator la standarde înalte
Un rol important în funcţionarea staţiei de epurare îl constituie laboratorul unde se fac analizele chimice ale apelor uzate. Laboratorul dispune de dotarea corespunzătoare cu instalaţii, echipamente şi aparatură de laborator performante şi prezintă garanţia calităţii rezultatelor analizelor efectuate, prin: control intern - folosirea de kituri de calibrare, materiale de referinţă certificate (MRC), diagrame de control, analize repetate - şi control extern - participarea la scheme de performanţă (comparare interlaboratoare). Evident,
măsurătorile/analizele şi prelevările de probe respectă recomandările standardelor naţionale şi internaţionale, fapt ce conduce la un grad ridicat de exactitate a analizelor efectuate. Acesta este şi motivul pentru care aproape 200 de agenţi economici din Iaşi plătesc analize periodice. Printre ei se numără şi.... ApaVital! „Laboratorul este o entitate independentă. Inclusiv noi plătim contravaloarea analizelor realizate. Suntem verificaţi periodic de cei de la Apele Române, prin urmare, suntem obligaţi să facem astfel de teste”, dezvăluie directorul Mihăilescu.
Costuri mari
Produsul final – apa curată şi limpezită – ajunge acolo de unde a plecat: în râul Bahlui. Pentru toată cantitatea de apă epurată, ApaVital plăteşte Apelor Române sume importante. „O staţie de epurare presupune costuri exorbitante. Cei mai mulţi bani sunt înghiţiţi de consumul de energie electrică. Oricum, noi am reuşit ca prin cogenerare să reducem acest consum cu 15%, însă chiar şi aşa, costurile rămân mari”, mai spune Ioan Mihăilescu. De altfel, producţia de la Dancu se regăseşte în factura ieşenilor, care achită 2,77 lei pentru fiecare metru cub de apă dat la canalizare. Din această sumă, 1,46 lei/mc reprezintă costurile cu epurarea.
Plecăm convinşi de faptul că oamenii din Dancu îşi fac bine treaba şi că datorită lor avem un Bahlui mai curat şi ferit de poluări, la fel cum, datorită colegilor acestora de la staţia de tratare a apei de la Chiriţa, la robinetele ieşenilor curge o apă potabilă şi curată. Tudor DAMASCHIN
 

Comentarii

ovidiu mocanu

Feb 10, 2018

foarte bun articolul felicitri , eu lucrez ca operator la o staie de tratare si epurare a apelor uzate de 6 ani ,este un job cu destul de multe responsabilitai dar si satisfactii mi place ceea ce fac inovaiile n acest segment de piaa a epurri sunt printre cele m-ai bune . felicitri conduceri de la staia de epurare dncu pentru abordarea frumoas de prezentare a staiei.

bulhac ioan

Jun 24, 2017

nu contest profesionalismul celor care lucreaza la statia de epurare a apelor reziduale dancu. nici pe cel al ziaristilor care au scris acest articol, desi nu au avut in vedere toate aspectele legate de activitatea acestei statii de epurare. spun acest ultim lucru pentru ca nu vad niciun comentariu al locuitorilor din imediata vecinatate a statiei de epurare si slava domnului, suntem foarte multi, adica un cartier intreg de peste 5600 persoane. o cantitate "neglijabila" daca ar fi sa ne luam dupa articolul de mai sus unde s-a considerat ca parerea lor nu conteaza, desi, de-a lungul anilor au existat multe reclamatii fata de poluarea aerului de care aceasta statie de epurare este responsabila, ba a fost chiar si un mare protest cu o multime de oameni adunati la portile acestei unitati. de ce nu este mentionat in articol niciunul din aceste aspecte? si pentru ca nu cred sa primesc vreodata raspuns la aceasta intrebare voi incerca, tot eu, sa raspund cu o alta intrebare: o fi fost un articol facut la comanda???!!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA
Profesorul

00:00

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC RETROM SA, cu sediul în Paşcani, str. Moldovei, nr. 17 bis, Pavilion Administrativ C1/0, jud. Iaşi, CUI 1996650, RC J22/1783/2009 - societate în faliment, Dosar nr. 133/99/2010 (12/2010) - Tribunalul Iaşi, în temeiul Legii nr.85/2006, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri imobile: - Proprietate imobiliară industrială situată în Mun. Paşcani, Str. Moldovei, Nr. 17bis, Jud. Iasi, compusă din: 1) Bunuri imobile: - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 2.495,12 mp, NC 858/1, înscris în Cartea Funciară Nr. 3186 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C1 cu destinaţia de Pavilion administrativ Sc = 2.352,6 mp, Scd = 14.115,6 mp, Su = 10.187,85; C32 cu destinaţia de Scară exterioară Sc = 19,13 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 1073,3 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/2, înscris în Cartea Funciară Nr. 3196 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C2 cu destinaţia de Casa poarta Sc = 8,23 mp, Su = 5,40 mp; C3 cu destinaţia de Trafo Sc = 16,89 mp; C4 cu destinaţia de Rezervor aer Sc=32,02 mp; C5 cu destinaţia de Birouri Sc = 82,60 mp, Scd = 165,2 mp, Su = 142,08 mp; C6 cu destinaţia de Depozit Sc = 32,02 mp; C7 cu destinaţia de Magazie Sc = 7,74 mp; C8 cu destinaţia de Trafo Sc = 44,95 mp; C8 cu destinaţia de Rezervor aer Sc = 25,96 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 7051,28 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/3, înscris în Cartea Funciară Nr. 3195 a municipiului Paşcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: C10 cu destinaţia Hală producţie Sc = 6.716,91 mp, Su = 6.599,25 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 1294,74 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/4, înscris în Cartea Funciară Nr. 3194 a municipiului Paşcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: C12 cu destinaţia de Rezervor aer Sc = 1.184,64 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 2608,09 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/5, înscris în Cartea Funciară Nr.3193 a municipiului Paşcani. - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 980,54 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/6, înscris în Cartea Funciarî Nr.3192 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C13 cu destinaţia Pompe Sc = 41,33 mp; C14 cu destinaţia Garaj Sc=23,22 mp, Su = 21,56 mp; C15 cu destinaţia Atelier întreţinere Sc = 270,91 mp; Su = 254,60 mp; C16 cu destinaţia Atelier auto Sc = 118,06 mp; Su = 117,13 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 468,60 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/7, înscris în Cartea Funciară Nr. 3191 a municipiului Paşcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: Hala Forjă Sc=589 mp, Su=530 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţti construcţii, în suprafaţă de 426,83 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/8, înscris în Cartea Funciară Nr. 3190 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C20 cu destinaţia Depozit Sc = 287,21 mp; Su = 229,46 mp; C21 cu destinaţia Rampă încărcare Sc = 27,61 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 871,02 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/9, înscris în Cartea Funciară Nr. 3188 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C22 cu destinatia Cantina Sc = 422,43 mp; Su = 385,26 mp; C24 cu destinatia Atelier tamplarie Sc = 88,03 mp; Su = 79,55 mp; C25 cu destinatia Magazii Sc = 129,72 mp; Su = 110,24 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, in suprafata de 426,17 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/10, inscris in Cartea Funciara Nr. 3189 a municipiului Pascani, pe care sunt amplasate urmatoarele corpuri de cladire: C26 cu destinatia Magazie Sc = 3,48 mp; Su = 3,14 mp; C27 cu destinatia Magazie repere Sc = 63,26 mp; Su = 62,58 mp; C28 cu destinatia Ateliere Sc = 306,13 mp; Su = 279,18 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, in suprafata de 492,45 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/11, inscris in Cartea Funciara Nr. 3197 a municipiului Pascani, pe care sunt amplasate urmatoarele corpuri de cladire: C29 cu destinatia Depozit S.D.V Sc = 122,6 mp; Su = 117,7 mp; C30 cu destinatia Bazin Sc = 35,78 mp; C31 cu destinatia Ateliere auto+slabare Sc = 100,77 mp; Su = 74,77 mp; C33 cu destinatia Punct reglare masura gaz metan Sc = 8,03 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă neproductiv, în suprafata de 661,21mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/12, inscris in Cartea Funciara Nr. 3198 a municipiului Pascani. - Teren intravilan categoria de folosinţă neproductiv, in suprafata de 56,82, identificat sub Nr. Cadastral 858/13. - Teren intravilan categoria de folosinţă neproductiv, in suprafata de 356,83 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/14, inscris in Cartea Funciara Nr.3197 a municipiului Pascani. Pret pornire licitaţie bunuri imobile: 5.638.653 lei Proprietate imobiliară situată în extravilanul com. Leţcani, Jud. Iasi, compusă din: - Teren arabil extravilan în suprafaţă de 10.000 mp, având număr cadastral 62333 (nr. cadastral vechi 1014) înscris în Cartea Funciară nr. 62333 (nr. CF vechi 846) a com. Leţcani, situat în extravilanul com. Leţcani, Parcela 1(1843/38); - Teren arabil extravilan în suprafaţă de 5.000 mp, având număr cadastral 62334 (nr. cadastral vechi 1012) înscris în Cartea Funciară nr. 62334 (nr. CF vechi 847) a com. Leţcani, situat în extravilanul com. Leţcani, Parcela 1(1989/54); Preţ pornire licitaţie 15.415 lei Bunurile imobile se vând în bloc pentru fiecare dintre cele două locaţii. Licitaţiile vor avea loc în data de 10.05.2018 orele 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie, - dovada achitării caietului de sarcini de 3.000 lei, - dovada achitării cauţiunii de 20% din preţul de pornire a licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO50BRDE380SV43106153800 deschis pe numele debitoarei SC RETROM SA la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, cel târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (30 zile calendaristice de la data licitaţiei pentru imobile) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0232/235 508 Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al SC PAULIŞTA SRL, cu sediul în Bacău, Calea Bârladului nr. 23, jud. Bacău, CUI 988358, RC J04/2036/1991, Dosar nr. 246/110/2012*- Tribunalul Bacău, în temeiul Legii 85/2006 vinde prin licitaţie publică: 1. Activ funcţional situat în Mun. Bacău, str. Calea Bârladului, nr. 23, jud. Bacău, număr cadastral 60876 Cartea funciară nr. 60876 a municipiului Bacău compus din: hală de producţie, Scd = 1.175 mp formata din C1 (1007 mp)+C2 (29mp)+C4 (139mp); hală de productie (C3), Scd = 635 mp; teren intravilan cu destinaţia curţi construcţii în suprafaţă totală din acte de 3.799 mp, real masurata 3800 mp; platformă betonată în suprafaţă de 1.591,20 mp la preţul de 1.410.276 lei. 2. Activ funcţional situat în Comăneşti, str. Combinatului nr. 94, jud. Bacău, număr cadastral 2720, Cartea funciară nr. 61107 a UAT Comăneşti compus din: teren în suprafaţă de 5.996 mp; hală de producţie, Scd = 2.082 mp; cabină poartă, Scd = 20 mp; alee betonată în suprafaţă de 1.352,71 mp; împrejmuire în suprafaţă de 448,48 mp la preţul de 790.622 lei. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea avea loc în datele de 7 şi 14 Mai 2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii nr. 30, Clădirea 30 Avenue Business Center, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune cu cel puţin 24 ore înainte de ziua licitaţiei o ofertă ce va conţine: cerere de participare la licitaţie; dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 2.000 lei; dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul RO82BTRL00401202436398XX deschis la Banca Transilvania- Sucursala Bacău. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puțin 3 zile înainte de data licitației. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL

 

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...