statia de epurare-Holboca (77)
statia de epurare-Holboca (78)
Andi Dumitras sef statie
ioan mihailescu director operational
statia de epurare-Holboca (125)
statia de epurare-Holboca (122)

Dimensiune font:

Staţia de epurare Dancu, locul unde lucrurile bune miros a mâl!

| 14-01-2017 05:35

Aproape 1.300 de litri de apă murdară sunt scoşi în fiecare secundă din Bahlui pentru a fi înlocuiţi cu un lichid limpede şi fără poluanţi. PET-urile şi cârpele pe care ieşenii le aruncă ajung la groapa de gunoi, iar nămolul rezultat în urma decantării intră într-un proces de fermentare de pe urma cărui rezultă biogazul folosit de angajaţii ApaVital pentru producerea unei părţi din energia electrică necesară funcţionării staţiei. Pe scurt, acesta este rolul actual al obiectivului din Dancu, exceptând faptul că, în urmă cu peste 20 de ani, ridicarea staţiei a stat la originea dezvoltării cartierului ieşean.

Drumul spre staţia de epurare din Dancu te duce cu gândul la un sat cu pretenţii de orăşel şi mai puţin la faptul că, aici, ar urma să dai peste una dintre cele mai moderne staţii din ţară. Prima senzaţie este că „bijuteria” celor de la ApaVital Iaşi nu este amplasată tocmai unde trebuie, însă explicaţia oferită de reprezentanţii companiei elimină orice urmă de reticenţă. „La proiectarea unei staţii de epurare se ţine cont în primul rând de apropierea acesteia faţă de emisar, în cazul nostru, Bahluiul”, spune Ioan Mihăilescu, directorul operaţional al ApaVital, funcţie pe care o îndeplineşte de anul trecut, când operatorul regional de apă şi canalizare a purces la o reorganizare a societăţii. Aidoma celorlalţi angajaţi ai staţiei, oficialul Apavital este un tip extrem de amabil. La fel şi Andi Dumitraş, şeful staţiei de epurare. „Bine aţi venit la noi”, ne întâmpină acesta, înainte de a ne pofti în clădirea administrativă. Coincidenţa face ca, în ziua vizitei noastre aici, gazdele să celebreze un moment oarecum festiv, prezentat oaspeţilor sub forma unui panou compus din patru LED-uri uriaşe, pe care rulau scheme sofisticate. „Este o investiţie implementată recent şi care are rolul de a ne oferi informaţii cât mai bogate şi cât mai exacte de la celelalte staţii de epurare din judeţul Iaşi. Evident, nu toate dispun de specialişti, prin urmare, noi preluăm informaţiile despre modul cum funcţionează aceste staţii, după care le recomandăm celor de acolo ce măsuri să aplice, astfel încât epurarea apelor uzate să respecte parametrii specificaţi de lege”, spune şeful staţiei.

În total, la staţia de epurare din Dancu lucrează 62 de oameni, în trei ture. Toţi devotaţi muncii pe care o depun şi pe care nu o consideră plictisitoare. „Sunt în permanenţă o sumedenie de lucruri de rezolvat. Personal, mă implic în multe dintre ele: discut cu oamenii, vin la schimbul dintre ture pentru a vedea ce probleme au fost. Ieri, am plecat la opt seara”, mărturiseşte Andi Dumitraş, şeful staţiei de epurare Dancu.
Apă limpede şi nămol bun pentru agricultură
Traseul apei uzate în procesul de epurare începe într-un canal prevăzut cu grătare. Rolul lor este de a opri mizeria adunată în apă, cea de mari dimensiuni. „Cum ar fi frigiderele”, glumesc amfitrionii noştri, dând de înţeles că în Bahlui se aruncă orice. Chiar şi bani, existând cazuri în care s-au găsit banconote în respectivele grătare. După filtrare şi decantare, apa ajunge în alte colectoare, unde are loc epurarea biologică. Un procedeu destul de complex şi care, în esenţă, se bazează pe reacţiile metabolice ale unei populaţii mixte de bacterii, ciuperci şi alte microorganisme (în special protozoare), care asimilează compuşii organici prezenţi în amestecurile neomogene din apa uzată. Apoi, amestecul de nămol şi apă uzată este distribuit către bazinele de aerare. Fiecare bazin de aerare are ataşate discuri de pulverizare, pentru a distribui aerul în apă sub formă de bule fine. „Oxigenul are rolul de a menţine microorganismele în viaţă, de a le face să consume compuşii organici. După care, apa curge către bazinele de decantare finală, unde are loc procesul de sedimentare a microorganismelor pe fundul acestor bazine. Nămolul este colectat separat, iar apa curată ajunge din nou în Bahlui”, ne mai explică gazdele de la staţia de epurare.
 
Interesant, însă, este faptul că materiile rezultate din procesul de epurare ar putea fi folosite altfel. Miile de tone de nămol uscat rezultat după epurarea apelor uzate ar putea fi folosite în agricultură, să îngraşe soia, fasolea şi mazărea, dependente de zincul extrem de concentrat în nămolul „meşterit” de angajaţii ApaVital. La fel şi apa. În loc de a fi adusă în Bahlui, ar putea fi folosită la irigaţii. Însă, ambele scenarii nu au fost puse în practică din lipsă de doritori. 

Ultima modernizare datează din 2015!
Epurarea mecanică şi cea biologică sunt urmate de o altă etapă, introdusă de curând şi în urma recomandărilor venite din partea organismelor europene cu atribuţii în ceea ce priveşte protecţia mediului. „Este ceea ce noi numim treapta terţiară. Rolul ei este de de a elimina nutrienţii din apele uzate, respectiv azotul şi fosforul, în conformitate cu Directiva 91/271/EEC. Este ultima modernizare realizată la staţia de epurare Iaşi pe fonduri POS Mediu, investiţie finalizată în 2015”, mai spune Ioan Mihăilescu. Practic, doar staţiile mari dispun de această treaptă, cea din Iaşi fiind a doua ca mărime din ţară, după Bucureşti.

Staţia de epurare Iaşi a fost concepută pentru un debit de 4.200 de litri pe secundă, însă în acest moment funcţionează la jumătate din capacitate, fiind vorba de o perioadă a anului în care nu se consumă atât de multă apă.
 
Laborator la standarde înalte
Un rol important în funcţionarea staţiei de epurare îl constituie laboratorul unde se fac analizele chimice ale apelor uzate. Laboratorul dispune de dotarea corespunzătoare cu instalaţii, echipamente şi aparatură de laborator performante şi prezintă garanţia calităţii rezultatelor analizelor efectuate, prin: control intern - folosirea de kituri de calibrare, materiale de referinţă certificate (MRC), diagrame de control, analize repetate - şi control extern - participarea la scheme de performanţă (comparare interlaboratoare). Evident,
măsurătorile/analizele şi prelevările de probe respectă recomandările standardelor naţionale şi internaţionale, fapt ce conduce la un grad ridicat de exactitate a analizelor efectuate. Acesta este şi motivul pentru care aproape 200 de agenţi economici din Iaşi plătesc analize periodice. Printre ei se numără şi.... ApaVital! „Laboratorul este o entitate independentă. Inclusiv noi plătim contravaloarea analizelor realizate. Suntem verificaţi periodic de cei de la Apele Române, prin urmare, suntem obligaţi să facem astfel de teste”, dezvăluie directorul Mihăilescu.
Costuri mari
Produsul final – apa curată şi limpezită – ajunge acolo de unde a plecat: în râul Bahlui. Pentru toată cantitatea de apă epurată, ApaVital plăteşte Apelor Române sume importante. „O staţie de epurare presupune costuri exorbitante. Cei mai mulţi bani sunt înghiţiţi de consumul de energie electrică. Oricum, noi am reuşit ca prin cogenerare să reducem acest consum cu 15%, însă chiar şi aşa, costurile rămân mari”, mai spune Ioan Mihăilescu. De altfel, producţia de la Dancu se regăseşte în factura ieşenilor, care achită 2,77 lei pentru fiecare metru cub de apă dat la canalizare. Din această sumă, 1,46 lei/mc reprezintă costurile cu epurarea.
Plecăm convinşi de faptul că oamenii din Dancu îşi fac bine treaba şi că datorită lor avem un Bahlui mai curat şi ferit de poluări, la fel cum, datorită colegilor acestora de la staţia de tratare a apei de la Chiriţa, la robinetele ieşenilor curge o apă potabilă şi curată. Tudor DAMASCHIN
 

loading...
Loading...

Comentarii

bulhac ioan

Jun 24, 2017

nu contest profesionalismul celor care lucreaza la statia de epurare a apelor reziduale dancu. nici pe cel al ziaristilor care au scris acest articol, desi nu au avut in vedere toate aspectele legate de activitatea acestei statii de epurare. spun acest ultim lucru pentru ca nu vad niciun comentariu al locuitorilor din imediata vecinatate a statiei de epurare si slava domnului, suntem foarte multi, adica un cartier intreg de peste 5600 persoane. o cantitate "neglijabila" daca ar fi sa ne luam dupa articolul de mai sus unde s-a considerat ca parerea lor nu conteaza, desi, de-a lungul anilor au existat multe reclamatii fata de poluarea aerului de care aceasta statie de epurare este responsabila, ba a fost chiar si un mare protest cu o multime de oameni adunati la portile acestei unitati. de ce nu este mentionat in articol niciunul din aceste aspecte? si pentru ca nu cred sa primesc vreodata raspuns la aceasta intrebare voi incerca, tot eu, sa raspund cu o alta intrebare: o fi fost un articol facut la comanda???!!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...