biserica iasi
biserica iasi2
colindatori
mancare1
mancare2
vlasie mogarzan, slatioara

Dimensiune font:

Tradiţiile Crăciunului pe rit vechi FOTO

| 16-12-2017 12:16

La ceasul în care preoţii îi vor invita pe credincioşi la slujbele de Sfântul Ioan, în bisericile lipoveneşti şi în lăcaşurile pe stil vechi vor răsuna colindele, vestind Naşterea Domnului Iisus Hristos * va fi sărbătoare în casele a mii de moldoveni, fie de etnie rusă, fie credincioşi de stil vechi * şi sârbii vor sărbători Crăciunul * pe masă vor fi întinse 12 feluri de mâncare

Mii de moldoveni vor sărbători Crăciunului pe stil vechi, prilej de bucurie şi de revedere cu cei dragi. Ei păstrează în mare aceleaşi obiceiuri şi tradiţii pe care le respectă şi creştinii care au sărbătorit cel mai frumos hram din an şi care astăzi se vor aduna în jurul meselor pline la onomastica tuturor celor ce poarte numele Sfântului Ioan.

Colindele, cel mai frumos obicei

La Piatra Neamţ sunt în jur de 250 de familii de credincioşi ortodocşi pe stil vechi, care ţin de parohia Sfântul Ioan Botezătorul din cartierul Dărmăneşti. Cei mai mulţi merg la biserică atât la slujba din Ajun, cât şi în ziua de sărbătoare şi aşteaptă colindători chiar şi până la Sfântul Vasile. „Noi avem o comunitate foarte apropiată de Biserică, bine pregătită duhovniceşte. Cu toate că toate gospodinele se pregătesc pentru sărbătoare fiecare pentru familie, se ostenesc acasă, nu uită că rânduiala cea mai importantă este să vină la Biserică. Vin cu toţii să asculte acele cântări şi vestea cea mare a Naşterii Mântuitorului. Dacă nu vii la biserică în Ajun la priveghere, dacă nu vii la Sfânta Liturghie, înseamnă că nu trăieşti Naşterea lui Hristos. Acasă putem sărbători în fiecare zi sau cu orice ocazie”, a spus preotul Ioan Bumbar, de la Biserica de Stil Vechi cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul.

Cântecele dedicate Crăciunului au rămas şi pentru credincioşii pe stil vechi cel mai frumos obicei asociat sărbătorii de iarnă, prilej de a vesti Naşterea Domnului şi totodată de reîntâlnire cu cei dragi, cu cei cunoscuţi. De aceea credincioşii merg cu colinda în toate cele trei zile ale sărbătorii, începând din seara de Ajun. Uneori se colindă chiar până la Sfântul Vasile, obicei păstrat mai ales în zona Maramureşului. „Grupul nostru este format din 15 colindători. Colindăm din seara de Ajun până a doua zi dimineaţă şi apoi din nou în zilele următoare. Oamenii ne primesc cu bucurie, prin blocuri chiar şi cei care nu sunt pe stil vechi ne ascultă când colindăm şi ne cheamă pe la ei. Este foarte frumos să păstrăm această tradiţie. Naşterea Domnului fără aceste colinde ar fi ca o zi obişnuită”, este convins Stelian Varganici, organizator al grupului de colindători. De obicei, colindele se cântă înaintea icoanei sau cu faţa spre răsărit. „Colindele sunt dintre cele mai vechi pe care le are Biserica. Este important să aibă legătură cu Naşterea Mântuitorului, să nu o transformăm într-un cântec obişnuit. Aşa este colinda «O, ce veste minunată», care se referă exact la venirea Mântuitorului şi nu la alte lucruri cum vedem noi astăzi că se cântă la spectacole. Chiar dacă sunt melodii frumoase nu au legătură cu Biserica şi cu acest mare praznic”, a mai spus preotul Ioan Bumbar.

Turta cu julfă, doar pe la casele bătrânilor

În seara de Ajun credincioşii pe stil vechi se întâlnesc cu cei dragi la o masă cu mâncăruri de post. Conform tradiţiei, pentru această cină se pregătesc 12 feluri de mâncare, cifra ducând cu gândul le cei 12 Apostoli. Chiar dacă fiecare pregăteşte ce şi cât poate, postul din Ajun şi reîntâlnirea cu cei dragi sunt obiceiuri care se păstrează. Unul din preparatele specific pentru Ajun este turta cu julfă, numită popular „pelincile Domnului”, care se mai găseşte însă doar pe la casele bătrânilor.

Mergând cu Ajunul, văd că această tradiţie se pierde încet-încet, tinerii nu mai păstrează acest obicei. Este o rânduială aparte pentru că în Ajun nu se mănâncă de dulce, se continua postul şi atunci această turtă cu julfă prinde foarte bine. Acum mai greu se găseşte această sămânţă de cânepă, se pregăteşte şi destul de greu, dar cei mai în vârstă încă mai pregătesc”, a mai spus preotul.

Xenia Ivanov are 70 de ani şi locuieşte la Botoşani. Stă într-un bloc plin cu ortodocşi de rit nou, însă ea respectă sărbătorile în care s-a născut şi despre care spune cu tristeţe că se pierd în timp. „Copiii mai tineri au prins alte vremuri şi nu le mai ţin, dar adulţii da. În primul rând cei mai bătrâni postesc, se duc la biserică, merg cu colinda între rude. Avem o singură colindă care este una şi aceeaşi. La biserică întâi se colindă, corul bărbătesc şi lumea care ştie, apoi sărbătorim în familie mamă, tată, soră, frate”, ne-a spus Xenia Ivanov. Masa de Crăciun este plină cu bunătăţile tradiţionale lipoveneşti, dintre care nu lipseşte jarcovia, din castraveţi muraţi şi carne. „Avem răcituri de pasăre, o mâncărică de castraveţi care se numeşte jarcovia, supă de tăiţei de casă cu găină crescută la curte, cozonac, prăjituri, friptură, sarmale, hrean făcut mai iute să se mănânce cu friptură, sarmale şi răcituri”, a mai spus Xenia Ivanov. Lipovenii din Botoşani sărbătoresc pe rit vechi Crăciunul în singura lor biserică din municipiu care are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoare peste Prut

Crăciunul este aşteptat şi la Chişinău, unde cei mai mulţi credincioşi respectă tradiţia Bisericii Ruse de Rit Vechi. „Crăciunul este magic. Îmi amintesc cum în copilărie mergeam deseori la bunici, le veneau toţi copiii şi nepoţii, sau la naşi, la ţară. Crăciunul adevărat se simte la sat. Făceam focul în sobă şi aşteptam copiii frumoşi cu colinde. Acum lucrurile stau un pic altfel, iar de sărbători nu mai putem să ne vedem cu toţii la un loc, au plecat mulţi, însă Crăciunul rămâne sărbătoare care ne uneşte”, ne-a spus Cristina Vîrlan. Ea aştepta ieri colindători, care sunt tot mai puţini. „Mi-ar plăcea ca şi copiii mei să se poată bucura de colinde, de bunătăţile tradiţionale. Îmi amintesc de bunica şi de cuptorul plin de plăcinte, turte şi Crăciunei (un colăcel special, care se aşază la icoană – n.r.).”, a mai spus Cristina. Sărbătoarea este plină de bucurie şi pentru Anastasia Ursu, sau Miss M, aşa cum este cunoscută vedeta de muzică uşoară. „În copilărie şi adolescenţă colindam cu prietenii pe la vecini, sau cu corul şcolii prin oraş. Acum, practic, se întâmplă acelaşi lucru, doar că o fac de pe scena şi colindul este compus de mine. E o perioadă plină de magie în care ne strângem cu toată familia şi facem planuri”, a completat Anastasia.

De unde vine diferenţa dintre sărbători

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit atât de ruşii lipoveni, cât şi de creştinii ortodocşi care nu au acceptat noul calendar gregorian. Ruşii lipoveni din România sunt credincioşi ortodocşi de rit vechi cunoscuţi în întreaga lume sub denumirea de staroveri („de credinţă veche”) sau staroobreadti („de rit vechi”). Ei au plecat din Rusia după schisma religioasă din secolul al XVII-lea şi prigoana ce s-a declanşat asupra celor care s-au împotrivit reformei. Primele aşezări cunoscute ale ruşilor-lipoveni sunt cele din Bucovina, satul l Lipoveni sau Sokolinţi (cum este numit de către localnici) din judeţul Suceava ca fiind cea dintâi localitate înfiinţată de ruşii lipoveni (1724). O altă localitate lipovenească este Climăuţi din judeţul Suceava, atestata în 1780. În 1784 este înfiinţată localitatea Fântâna Albă (actualmente pe teritoriul Ucrainei). Comunităţi mari sunt şi la Manolea, Lespezi, Brăteşti, Dumasca (judeţul Suceava) sau Târgu Frumos (Iaşi), dar şi în zona Dobrogei, unde sunt cei mai mulţi.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sunt cei afiliaţi Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, care a luat fiinţă în anul1924. La acel moment, Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian, fapt care a determinat un grup de preoţi şi credincioşi să respecte în continuare sărbătorile după vechiul calendar (iulian), astfel luând naştere mişcarea „stilistă” în rândul românilor. Astfel de comunităţi nu sunt multe în ţară, majoritatea fiind concentrate în Moldova. Începuturile Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi sunt legate de judeţul Neamţ prin faptul că un grup de vieţuitori de la Mănăstirea Neamţ, în frunte cu ieromonahul Glicherie Tănase, nu au acceptat trecerea la noul calendar şi au continuat să ţină slujbele după calendarul vechi. Acesta este începutul Bisericii, iar ieromonahul Glicherie Tănase a ajuns peste ani mitropolit, funcţie îndeplinită acum de Vlasie Mogârzan. Mitropolia credincioşilor de stil vechi este la Slătioara (Suceava). Colindele de Crăciun se vor auzi şi în cele două lăcaşuri de cult din Iaşi. Sărbătoare va fi şi la sârbi.

Maura ANGHEL, Alina FERENŢ, Alina CALINIUC

 

Sfântul Vasile cel Mare spune că orice tradiţie care îmbogăţeşte Biserica este bună. De aceea de exemplu de Naşterea Domnului avem unele obiceiuri care sunt frumoase şi sunt ţinute din vechime” - preotul Ioan Bumbar, Piatra Neamţ

 

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe. La desert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti.

 

Sârbii, pe lângă bucatele speciale pe care le pregătesc, aprind la miezul nopţii de ajun banjakul (o creangă de stejar), pentru că arzând, acesta aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc. Până la miezul nopţii se mănâncă doar mâncăruri de post, iar sub feţele de masă se pun, conform tradiţiei, bani şi fân, acestea urmând să fie scoase doar la Bobotează (19 ianuarie). Atunci fânul va fi dat animalelor din gospodărie.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC RETROM SA, cu sediul în Paşcani, str. Moldovei, nr.17 bis, Pavilion Administrativ C1/0, jud. IaŞi, CUI 1996650, RC J22/1783/2009 - societate în faliment, dosar nr. 133/99/2010 (12/2010) pe rolul Tribunalului Iaşi, vinde în bloc prin supraofertare, conform articolului 118 al. 4 din Legea 85/2006, pornind de la preţul de 4.600.000 lei (nu se aplică TVA), următoarele bunuri: - Proprietate imobiliară industrială situată în mun. Paşcani, str. Moldovei, nr. 17bis, jud. Iaşi, compusă din: - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 2.495,12mp, NC 858/1, înscris în Cartea Funciară Nr. 64616 (nr. CF vechi 3186) a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C1 cu destinatia de Pavilion administrativ Sc = 2.352,6 mp; C32 cu destinaţia de Scară exterioară Sc = 19,13mp; - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafaţă de 1.073,3 mp, identificat sub nr. cadastral 858/2, înscris în Cartea Funciară nr. 64615 (nr. CF vechi 3196) a municipiului Pașcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C2 cu destinația de Casă poartă Sc = 8,23 mp; C3 cu destinația de Trafo Sc = 16,89 mp; C4 cu destinația de Rezervor aer Sc=22,02 mp; C5 cu destinația de Birouri Sc = 82,60 mp; C6 cu destinația de Depozit Sc = 53,24 mp; C7 cu destinația de Magazie Sc = 7,74 mp; C8 cu destinația de Trafo Sc = 44,95 mp; C9 cu destinația de Rezervor aer Sc = 25,96 mp; - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 7.058,28 mp, identificat sub nr. cadastral 858/3, înscris în Cartea Funciară nr. 64614 (nr. CF vechi 3195) a municipiului Pașcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: C10 cu destinația Hală producție Sc = 6.716,91 mp; - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 1.294,74 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/4, înscris în Cartea Funciară Nr. 64613 (nr. CF vechi 3194) a municipiului Pașcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: C12 cu destinatia de Depozit Sc = 1.184,64 mp; (construcția C11 cu destinație Magazie s-a autodemolat anterior deschiderii procedurii de insolvență) - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 2608,09 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/5, înscris în Cartea Funciară Nr. 64612 (nr. CF vechi 3193) a municipiului Pașcani. - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 980,54 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/6, înscris în Cartea Funciară Nr. 64611 (nr. CF vechi 3192) a municipiului Pașcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C13 cu destinația Pompe Sc = 41,33 mp; C14 cu destinația Garaj Sc=23,22 mp; C15 cu destinația Atelier întreținere Sc = 270,91 mp; C16 cu destinația Atelier auto Sc = 118,06 mp; - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 468,60 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/7, înscris în Cartea Funciară Nr. 64610 (nr. CF vechi 3191) a municipiului Pașcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: Hala Forjă (construcțiile C17 cu destinația Depozit Șpan și C18 cu destinația Depozit Combustibil s-au autodemolat anterior deschiderii procedurii de insolvență) - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 426,83 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/8, înscris în Cartea Funciară Nr. 64609 (nr. CF vechi 3190) a municipiului Pașcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C20 cu destinația Depozit Sc = 287,21 mp; C21 cu destinația Rampă încărcare Sc=27,61 mp; (construcția C19 cu destinația Magazie metalică s-a autodemolat anterior deschiderii procedurii de insolvență) - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 871,02 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/9, înscris în Cartea Funciară Nr. 64608 (nr. CF vechi 3188) a municipiului Pașcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C22 cu destinația Cantină Sc = 422,43 mp; C24 cu destinația Atelier tâmplărie Sc = 88,03 mp; C25 cu destinația Magazii Sc = 129,72 mp; (construcția C23 cu destinația Magazie s-a autodemolat anterior deschiderii procedurii de insolvență) - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 426,17 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/10, înscris în Cartea Funciară Nr. 64607 (nr. CF vechi 3189) a municipiului Pașcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C27 cu destinația Magazie repere Sc = 63,26 mp; C28 cu destinația Atelier Sc = 306,13 mp; (construcția C26 cu destinația Magazie s-a autodemolat anterior deschiderii procedurii de insolvență) - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 492,45 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/11, înscris în Cartea Funciară Nr. 64606 (nr. CF vechi 3197) a municipiului Pașcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de cladire: C29 cu destinația Depozit Sc = 122,6 mp; C30 cu destinașia Bazin Sc = 35,78 mp; C31 cu destinația Atelier auto+slabare Sc = 100,77 mp; C33 cu destinația Punct reglare măsură gaz metan Sc = 8,03 mp; - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 661,21mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/12, înscris în Cartea Funciară Nr. 64604 (nr. CF vechi 3198) a municipiului Pașcani. - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 49 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858, înscris în Cartea Funciară Nr. 64603 (nr. CF vechi 2032) a municipiului Pașcani. - Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 356,83 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/14, înscris în Cartea Funciară Nr. 64602 (nr. CF vechi 3197) a municipiului Pașcani. Supraofertele pentru achiziţionarea activului descris mai sus vor fi depuse până la 26.06.2018, orele 14.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi. Supraoferta va trebui să conţină următoarele acte: - cerere participare la licitaţia cu supraofertare prin care să ofere un preţ mai mare cu cel puţin un pas de supraofertare de 10%, respectiv un preț mai mare cu 460.000 lei; - actele de identificare ale supraofertantului, împuternicire pentru reprezentantul supraofertantului de a licita indiferent de preţul de adjudecare; - certificat constatator emis de ONRC cu maxim 30 de zile anterior datei licitației; - dovada achitării cauţiunii de 20% din valoarea supraofertei depuse; - dovada achitării caietului de sarcini de 3.000 lei. - persoanele care se înscriu la supraofertare, dar nu participă în ziua şedinţei, din motive independente de lichidatorul judiciar, pierd toate sumele depuse în contul debitoarei. Ofertantul a cărui ofertă iniţială de 4.600.000 lei a fost aprobată de către creditori va trebui să depună până la data de 26.06.2018, orele 14.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi următoarele: - cerere participare licitaţie cu supraofertare; - actele de identificare: împuternicire pentru reprezentantul ofertantului de a licita indiferent de preţul de adjudecare; - certificat constatator emis de ONRC cu maxim 30 de zile anterior datei licitației - dovada achitării cauţiunii de 20% din preţul oferit; - dovada achitării caietului de sarcini de 3.000 lei. Sumele de bani se vor depune în contul de lichidare RO50BRDE380SV43106153800 deschis pe numele debitoarei SC RETROM SA la BRD-Groupe Societe Generale. În cazul existenţei mai multor supraoferte valabil depuse preţul de pornire al licitaţiei va fi conform celei mai mari supraoferte înregistrate (cu respectarea pasului de supraofertare). Pasul de supraofertare este de 10% din preţul de 4.600.000 lei. Supraofertantul care nu oferă prin supraoferta depusă şi pasul de 10% pierde toate sumele depuse în vederea supraofertării. Desfăşurarea licitaţiei publice cu strigare pornind de la cel mai mare preţ oferit (cu respectarea pasului de supraofertare) va avea loc în data de 27.06.2018, orele 14.00, la biroul lichidatorului judiciar LD EXPERT GRUP IPURL din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi. Neplata preţului la termenul stabilit (30 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Publicaţia de Vânzare se completează cu prevederile caietului de sarcini. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar, telefon/fax 0232/235508. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
 
FOTO  Moş Ilie - Bărbăţie şi Credinţă
21/05/2018 06:33

A trecut şi Ziua Eroilor. S-a dus cu viteza cu care o mană de politruci şi-au adunat subordonaţii de prin faţa monumentelor cu ordinul sec „Plecăm!” Nici n-au apucat unii să taie mărăcinii ...

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...