biserica iasi
biserica iasi2
colindatori
mancare1
mancare2
vlasie mogarzan, slatioara

Dimensiune font:

Tradiţiile Crăciunului pe rit vechi FOTO

| 16-12-2017 12:16

La ceasul în care preoţii îi vor invita pe credincioşi la slujbele de Sfântul Ioan, în bisericile lipoveneşti şi în lăcaşurile pe stil vechi vor răsuna colindele, vestind Naşterea Domnului Iisus Hristos * va fi sărbătoare în casele a mii de moldoveni, fie de etnie rusă, fie credincioşi de stil vechi * şi sârbii vor sărbători Crăciunul * pe masă vor fi întinse 12 feluri de mâncare

Mii de moldoveni vor sărbători Crăciunului pe stil vechi, prilej de bucurie şi de revedere cu cei dragi. Ei păstrează în mare aceleaşi obiceiuri şi tradiţii pe care le respectă şi creştinii care au sărbătorit cel mai frumos hram din an şi care astăzi se vor aduna în jurul meselor pline la onomastica tuturor celor ce poarte numele Sfântului Ioan.

Colindele, cel mai frumos obicei

La Piatra Neamţ sunt în jur de 250 de familii de credincioşi ortodocşi pe stil vechi, care ţin de parohia Sfântul Ioan Botezătorul din cartierul Dărmăneşti. Cei mai mulţi merg la biserică atât la slujba din Ajun, cât şi în ziua de sărbătoare şi aşteaptă colindători chiar şi până la Sfântul Vasile. „Noi avem o comunitate foarte apropiată de Biserică, bine pregătită duhovniceşte. Cu toate că toate gospodinele se pregătesc pentru sărbătoare fiecare pentru familie, se ostenesc acasă, nu uită că rânduiala cea mai importantă este să vină la Biserică. Vin cu toţii să asculte acele cântări şi vestea cea mare a Naşterii Mântuitorului. Dacă nu vii la biserică în Ajun la priveghere, dacă nu vii la Sfânta Liturghie, înseamnă că nu trăieşti Naşterea lui Hristos. Acasă putem sărbători în fiecare zi sau cu orice ocazie”, a spus preotul Ioan Bumbar, de la Biserica de Stil Vechi cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul.

Cântecele dedicate Crăciunului au rămas şi pentru credincioşii pe stil vechi cel mai frumos obicei asociat sărbătorii de iarnă, prilej de a vesti Naşterea Domnului şi totodată de reîntâlnire cu cei dragi, cu cei cunoscuţi. De aceea credincioşii merg cu colinda în toate cele trei zile ale sărbătorii, începând din seara de Ajun. Uneori se colindă chiar până la Sfântul Vasile, obicei păstrat mai ales în zona Maramureşului. „Grupul nostru este format din 15 colindători. Colindăm din seara de Ajun până a doua zi dimineaţă şi apoi din nou în zilele următoare. Oamenii ne primesc cu bucurie, prin blocuri chiar şi cei care nu sunt pe stil vechi ne ascultă când colindăm şi ne cheamă pe la ei. Este foarte frumos să păstrăm această tradiţie. Naşterea Domnului fără aceste colinde ar fi ca o zi obişnuită”, este convins Stelian Varganici, organizator al grupului de colindători. De obicei, colindele se cântă înaintea icoanei sau cu faţa spre răsărit. „Colindele sunt dintre cele mai vechi pe care le are Biserica. Este important să aibă legătură cu Naşterea Mântuitorului, să nu o transformăm într-un cântec obişnuit. Aşa este colinda «O, ce veste minunată», care se referă exact la venirea Mântuitorului şi nu la alte lucruri cum vedem noi astăzi că se cântă la spectacole. Chiar dacă sunt melodii frumoase nu au legătură cu Biserica şi cu acest mare praznic”, a mai spus preotul Ioan Bumbar.

Turta cu julfă, doar pe la casele bătrânilor

În seara de Ajun credincioşii pe stil vechi se întâlnesc cu cei dragi la o masă cu mâncăruri de post. Conform tradiţiei, pentru această cină se pregătesc 12 feluri de mâncare, cifra ducând cu gândul le cei 12 Apostoli. Chiar dacă fiecare pregăteşte ce şi cât poate, postul din Ajun şi reîntâlnirea cu cei dragi sunt obiceiuri care se păstrează. Unul din preparatele specific pentru Ajun este turta cu julfă, numită popular „pelincile Domnului”, care se mai găseşte însă doar pe la casele bătrânilor.

Mergând cu Ajunul, văd că această tradiţie se pierde încet-încet, tinerii nu mai păstrează acest obicei. Este o rânduială aparte pentru că în Ajun nu se mănâncă de dulce, se continua postul şi atunci această turtă cu julfă prinde foarte bine. Acum mai greu se găseşte această sămânţă de cânepă, se pregăteşte şi destul de greu, dar cei mai în vârstă încă mai pregătesc”, a mai spus preotul.

Xenia Ivanov are 70 de ani şi locuieşte la Botoşani. Stă într-un bloc plin cu ortodocşi de rit nou, însă ea respectă sărbătorile în care s-a născut şi despre care spune cu tristeţe că se pierd în timp. „Copiii mai tineri au prins alte vremuri şi nu le mai ţin, dar adulţii da. În primul rând cei mai bătrâni postesc, se duc la biserică, merg cu colinda între rude. Avem o singură colindă care este una şi aceeaşi. La biserică întâi se colindă, corul bărbătesc şi lumea care ştie, apoi sărbătorim în familie mamă, tată, soră, frate”, ne-a spus Xenia Ivanov. Masa de Crăciun este plină cu bunătăţile tradiţionale lipoveneşti, dintre care nu lipseşte jarcovia, din castraveţi muraţi şi carne. „Avem răcituri de pasăre, o mâncărică de castraveţi care se numeşte jarcovia, supă de tăiţei de casă cu găină crescută la curte, cozonac, prăjituri, friptură, sarmale, hrean făcut mai iute să se mănânce cu friptură, sarmale şi răcituri”, a mai spus Xenia Ivanov. Lipovenii din Botoşani sărbătoresc pe rit vechi Crăciunul în singura lor biserică din municipiu care are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoare peste Prut

Crăciunul este aşteptat şi la Chişinău, unde cei mai mulţi credincioşi respectă tradiţia Bisericii Ruse de Rit Vechi. „Crăciunul este magic. Îmi amintesc cum în copilărie mergeam deseori la bunici, le veneau toţi copiii şi nepoţii, sau la naşi, la ţară. Crăciunul adevărat se simte la sat. Făceam focul în sobă şi aşteptam copiii frumoşi cu colinde. Acum lucrurile stau un pic altfel, iar de sărbători nu mai putem să ne vedem cu toţii la un loc, au plecat mulţi, însă Crăciunul rămâne sărbătoare care ne uneşte”, ne-a spus Cristina Vîrlan. Ea aştepta ieri colindători, care sunt tot mai puţini. „Mi-ar plăcea ca şi copiii mei să se poată bucura de colinde, de bunătăţile tradiţionale. Îmi amintesc de bunica şi de cuptorul plin de plăcinte, turte şi Crăciunei (un colăcel special, care se aşază la icoană – n.r.).”, a mai spus Cristina. Sărbătoarea este plină de bucurie şi pentru Anastasia Ursu, sau Miss M, aşa cum este cunoscută vedeta de muzică uşoară. „În copilărie şi adolescenţă colindam cu prietenii pe la vecini, sau cu corul şcolii prin oraş. Acum, practic, se întâmplă acelaşi lucru, doar că o fac de pe scena şi colindul este compus de mine. E o perioadă plină de magie în care ne strângem cu toată familia şi facem planuri”, a completat Anastasia.

De unde vine diferenţa dintre sărbători

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit atât de ruşii lipoveni, cât şi de creştinii ortodocşi care nu au acceptat noul calendar gregorian. Ruşii lipoveni din România sunt credincioşi ortodocşi de rit vechi cunoscuţi în întreaga lume sub denumirea de staroveri („de credinţă veche”) sau staroobreadti („de rit vechi”). Ei au plecat din Rusia după schisma religioasă din secolul al XVII-lea şi prigoana ce s-a declanşat asupra celor care s-au împotrivit reformei. Primele aşezări cunoscute ale ruşilor-lipoveni sunt cele din Bucovina, satul l Lipoveni sau Sokolinţi (cum este numit de către localnici) din judeţul Suceava ca fiind cea dintâi localitate înfiinţată de ruşii lipoveni (1724). O altă localitate lipovenească este Climăuţi din judeţul Suceava, atestata în 1780. În 1784 este înfiinţată localitatea Fântâna Albă (actualmente pe teritoriul Ucrainei). Comunităţi mari sunt şi la Manolea, Lespezi, Brăteşti, Dumasca (judeţul Suceava) sau Târgu Frumos (Iaşi), dar şi în zona Dobrogei, unde sunt cei mai mulţi.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sunt cei afiliaţi Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, care a luat fiinţă în anul1924. La acel moment, Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian, fapt care a determinat un grup de preoţi şi credincioşi să respecte în continuare sărbătorile după vechiul calendar (iulian), astfel luând naştere mişcarea „stilistă” în rândul românilor. Astfel de comunităţi nu sunt multe în ţară, majoritatea fiind concentrate în Moldova. Începuturile Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi sunt legate de judeţul Neamţ prin faptul că un grup de vieţuitori de la Mănăstirea Neamţ, în frunte cu ieromonahul Glicherie Tănase, nu au acceptat trecerea la noul calendar şi au continuat să ţină slujbele după calendarul vechi. Acesta este începutul Bisericii, iar ieromonahul Glicherie Tănase a ajuns peste ani mitropolit, funcţie îndeplinită acum de Vlasie Mogârzan. Mitropolia credincioşilor de stil vechi este la Slătioara (Suceava). Colindele de Crăciun se vor auzi şi în cele două lăcaşuri de cult din Iaşi. Sărbătoare va fi şi la sârbi.

Maura ANGHEL, Alina FERENŢ, Alina CALINIUC

 

Sfântul Vasile cel Mare spune că orice tradiţie care îmbogăţeşte Biserica este bună. De aceea de exemplu de Naşterea Domnului avem unele obiceiuri care sunt frumoase şi sunt ţinute din vechime” - preotul Ioan Bumbar, Piatra Neamţ

 

Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe. La desert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti.

 

Sârbii, pe lângă bucatele speciale pe care le pregătesc, aprind la miezul nopţii de ajun banjakul (o creangă de stejar), pentru că arzând, acesta aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc. Până la miezul nopţii se mănâncă doar mâncăruri de post, iar sub feţele de masă se pun, conform tradiţiei, bani şi fân, acestea urmând să fie scoase doar la Bobotează (19 ianuarie). Atunci fânul va fi dat animalelor din gospodărie.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...