6.Păstoriță în Munții Stânișoarei
6.Păstoriță în Munții Stânișoarei
12. Loc de popas la Mălini
5.Cazemate în Munții Stânișoarei

Dimensiune font:

Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO

| 07-08-2017 12:10

În fiecare vacanţă căutăm locuri noi de popas sau despre care am auzit, dar nu le-am cunoscut. Din această perspectivă, România, şi implicit regiunea Moldovei, ne oferă nenumărate astfel de satisfacţii turistice. Tentaţi de libertatea de circulaţie, amplificată după 1989, alegem de multe ori trasee în afara ţării, deşi, cu puţină informare, găsim aproape de noi spaţii mirifice. O astfel de zonă este cea de pe versantul nord-estic al Munţilor Stânişoarei, pe valea râului Suha. În apropierea municipiului Fălticeni, Drumul Naţional 2 se ramifică spre Gura Humorului, în D.N.2E. De cele mai multe ori, trecem în viteză, pe lângă indicatoarele care trimit spre comuna Mălini.

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan

Satele comunei Mălini, Iesle, Pâraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stânişoara, se întind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscută şi ca Drumul Talienilor. Aceasta urcă muntele până în Pasul Stânişoara, la 1235 metri, şi apoi coboară pe Valea Bistriţei, la Borca, traversând un peisaj mirific. Pentru că regiunea făcea parte din Domeniile Coroanei, regele Carol I a dorit să construiască o şosea strategică peste munte. A adus drumari italieni, care i-au pus intenţiile în practică, într-un interval de 12 ani, între 1902-1914. Parcursul rutier, cu o lungime de 55 de kilometri, pe teritoriile judeţelor Suceava şi Neamţ, conţine numeroase lucrări de artă: poduri metalice de traversare a pârâului Suha Mare din grinzi cu zăbrele care susţin calea de rulare, podeţe în boltă din zidărie de molon de piatră, cantoane pentru familiile care întreţineau drumul.

La final, cei care au lucrat au ridicat în Pasul Stânişoara o cruce mare din piatră, care astăzi nu mai există. Turiştii pot vedea însă fragmente din beton armat, cu guri de tun, ale cazematelor germane din Cel de-al doilea Război Mondial.

Drumul Talienilor este menţionat şi în volumul Baltagul, al cărui autor este Mihail Sadoveanu. Eroina principală, Vitoria Lipan, a mers pe urmele soţului de la Sabasa, pe la Crucea Talienilor din Pasul Stânişoara, coborând la Suha. Astfel, traseul mai este cunoscut şi ca Drumul Baltagului. „Zona Mălini este încărcată de pitoresc, de istorie şi de poveşti literare. În urmă cu câţiva ani, în dorinţa de a crea o infrastructură turistică puternică, am concesionat în comună 96 de loturi pentru pensiuni şi case de vacanţă. Reacţia a fost una favorabilă şi acum avem numeroase pensiuni primitoare, păstrăvării, cu gazde ospitaliere şi confort pentru toate buzunarele. Am construit o pârtie modernă de schi şi am marcat un traseu de 16 kilometri pentru mountain-bike şi drumeţie până la Crucea Talienilor. Facem, în continuare, demersuri către autorităţile judeţene şi centrale pentru finalizarea asfaltării drumului de pe munte, DJ 209B, încă 14 kilometri, care ar determina creşterea numărului de turişti. Acum ei au la dispoziţie un drum de piatră, pe care ne străduim să-l menţinem în condiţii cât mai bune“, ne-a spus Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

Poetul Nicolae Labiş, ar putea fi mândru de comuna lui”

La o vorbă pe prispa casei din Poiana Mărului în care s-a născut Nicolae Labiş, doamna Maria Ciobanu Păşcănuţă, vecină cu familia poetului şi colegă de şcoală primară cu acesta, ne-a povestit multe întâmplări. „Din cauza războiului, un an nu s-au făcut cursuri şi am intrat în clasa I copiii de 7 ani, ca mine, şi de 8 ani, cum erau Nicolae şi sora mea. Ne-am cunoscut bine şi noi doi am fost apropiaţi. Eu mai înfiptă, el mai cuminte, mai calm. Avea o educaţie aleasă, citea mult şi era credincios. Când mergeam la Biserică cu clasa, era primul care spunea Crezul. A plecat, apoi, la oraş, la şcoală, şi ne vedeam când venea în vacanţe. Iubea aceste locuri, cu poieni şi păduri, unde a trăit şi întâmplarea descrisă în Moartea Căprioarei. Când am aflat despre accidentul de la Bucureşti, care a dus la moartea sa, am plâns mult. Şi nu numai eu. Tot satul. Şi acum, când mi se face dor de el, vin aici, privesc casa, mă plimb puţin şi parcă retrăiesc anii aceia de demult. Uite, am ajuns la 81“, mărturiseşte tanti Maria.

Prietena din copilărie crede şi că lui Nicolae Labiş i-ar fi plăcut cum arată astăzi comuna, bine gospodărită, cu oameni vrednici, mai ales că în centrul acesteia se află casa în care el a locuit. Aici, ne întâmpină, la fel de emoţionată şi deschisă la poveşti despre viaţa poetului şi a familiei lui, Ioana Hopulele, custodele Casei Memoriale „Nicolae Labiş”. În interior, o încăpere este dedicată prezentării operei literare, de la „Primele iubiri” la „Lupta cu inerţia”, alte două odăi păstrează lucruri care au aparţinut celor care au locuit aici. Jucării, cărţi, îmbrăcăminte, mobilier. În parcul cu castani din faţa casei, Ioana Hopulele, ne cere îngăduinţă câteva minute în plus şi recită, sugestiv, cu pasiune, din lirica poetului Labiş. Şi face aceasta pentru toţi cei care intră pe poarta casei, ca într-un univers al trăirilor intense.

Bucate gustoase şi confort

De la un an la altul, creşte şi numărul pensiunilor, dispuse pe întreg teritoriul comunei, în poieni sau pe malul Suhăi Mari. „Avem locuri binecuvântate de Dumnezeu, de o frumuseţe aparte, cu multă linişte, în care doar păsările, adierea vântului şi susurul apei se aud. Încercăm să oferim turiştilor condiţii de cazare confortabile, bucate naturale preparate după reţetele din Mălini. Îi îndrumăm pe cărări de munte, pentru mişcare şi recreere”, ne spune Arsineta Giosanu, administratorul Pensiunii „Floare de Mălin”.

La „Păstrăvăria Poiana”, aflată într-un parc dendrologic impresionant, păstrăvul este, firesc, „vedeta”. În cele patru bazine, zburdalnicii peşti sunt la vedere. Gazda noastră, Elena Ţigănescu, ne spune că la fiecare sfârşit de săptămână vine lume multă pentru mâncărurile pe bază de peşte, pentru brânzeturile preparate la fabrica din comună sau de la stânele de pe munţii din apropiere, dar şi pentru ambianţă, creată de cadrul natural şi de arhitectura restaurantului şi a celor patru foişoare din lemn de brad.

Preocupată să fie cât mai aproape de dorinţele oaspeţilor, Primăria a construit, în perimetrul Sălii de sport, un Centru de relaxare, care conţine un bazin acoperit cu ape sărate, două saune şi o sală de fitness, centru deschis de marţi până duminică. „Ne aşteptăm oaspeţii cu mult drag, pentru că dorim să «guste» din tot ce oferă zona Mălini. La Primărie, întreg personalul este pregătit să ofere informaţii în sprijinul celor care poposesc la noi”, ne asigură viceprimarul Dumitru Amariei.

La Mălini, în fiecare anotimp turistul are ce face şi ce vedea. Gospodarii satului îi primesc cu braţele deschise, aici într-un fermecător colţ al Moldovei.

 

Foto-reportaj de Vasile ARHIRE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ECOPIAŢA S.A. IAŞI organizează licitaţii publice cu strigare pentru închirierea următoarelor terenuri şi spaţii comerciale: - teren 16mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.00; - teren 25mp – Piaţa Podu de Piatră, pe 09.10.2017 - ora 9.15; - terenul nr. 4 (20mp) din Bazar, destinat amplasării unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 09.10.2017 - ora 9.30; - spaţiul comercial S7 (907mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 10.00 (acest spaţiu se poate închiria şi fracţionar); - spaţiul comercial S2 (41,28mp) - Piaţa Tătăraşi Sud, pe 09.10.2017 - ora 10.30; - spaţiul comercial S4 (38mp) – Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 – ora 11.30; - spaţiul comercial S9 (48,21mp) - Piaţa Independenţei, pe 09.10.2017 - ora 12.00; - spaţiul comercial S6 (28,65mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 12.30; - spaţiul comercial S22 (32,24mp) - Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 - ora 13.00; - spaţiul comercial S25 (30mp) – Piaţa Hala Centrală, pe 09.10.2017 – ora 13.15; - spaţiul comercial S11 (38,43mp) – Piaţa Hala Centrală pe 09.10.2017 – ora 13.30; - spaţiul comercial S1 (80,4mp) – Talcioc, pe 09.10.2017 – ora 14.00. Licitaţiile vor avea loc la sediul firmei din str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpăra de la secretariatul societăţii, unde se va depune documentaţia pentru înscriere până la data şi ora de începere a fiecărei licitaţii. Informaţii suplimentare la tel. 0372/767837.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în calitate de lichidator judiciar al S.C. Super A Plus K S.R.L., cu sediul în Galați, str. George Coșbuc nr. 432, jud. Galați, înregistrată la O.R.C. Galați sub nr. J17/1789/1994, cod identificare fiscală RO 5933965, numită potrivit Sentinței civile nr. 360/2016 din data de 22.11.2016 pronunțată de Tribunalul Galaţi, Sectia a II-a Civila, în dosarul nr. 6057/121/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03.10.2017, ora 14.00, a activelor S.C. Super A plus K S.R.L. Galați, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. George Coșbuc, nr. 432-434, jud. Galați, compusă din: -teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 479 mp, înscris în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 pe care se află construcția 1. clădirea C1 magazin de piese auto (cu utilizarea de spații birouri), cu regim de înălțime P+E, în suprafață construită de 110 mp înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 2. corp C2 stație peco cu regim de înălțime P, cu suprafața construită de 244 mp, înscrisă în cartea funciară nr. 107788/Galați, cu nr. cad. 107788 – construcție demolată conforma utorizației de desființare nr. 442/30.07.2013. –633.800,00 lei – 633.800,00 lei Activ 2 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, zona Bariera Traian, str. Traian, nr. 444, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 195 mp, înscris în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați), și cota indiviză de teren în proprietate în suprafață de 89,90 mp din terenul intravilan în suprafață de 2.930 mp înscrisă în cartea funciară nr. 101137/Galați, cu nr. cad. 20974, ce constituie curte de acces pentru cele 37 depozite (terenul este deținut în cote indivize) pe care se află: 1. Corp C1 – depozit nr. 42 cu regim de înălțime P+1E, în suprafață construită de 75 mp (la parter compus din 4 camere respectiv birou, grup sanitar, casa scării și depozit; la etaj birou) înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 17709/Galați) 2. Corp C2 – Platformă cu suprafață de 120,20 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104286/Galați, cu nr. cad. 2321/42 (provenit din CF vechi 157709/Galați) – 101.500,00 lei – 101.500,00 lei Activ 3 – Proprietate imobiliară amplasată în mun. Galați, str. Unirii, nr. 181, jud. Galați, compusă din: - teren intravilan cu categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 2.504 mp (2.560,45 mp suprafața din acte) înscris în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 pe care se află construcțiile 1.clădirea C1 spațiu comercial cu regim de înălțime P+E+M în suprafață construită de 250 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285, 2. clădirea C2 spălătorie auto cu regim de înălțime P+E în suprafața construită de 199 mp înscrisă în cartea funciară nr. 104285/Galați cu nr. cad. 104285 3. corp C3 – magazie metalică, cu regim de înălțime P, în suprafață construită de 198 mp – extratabular. – 2.460.600,00 lei – 2.460.600,00 lei Activ 4 – Proprietate imobiliară rezidențială (turistică) – imobil situat în intravilanul orașului Predeal, str. Nicolae Bălcescu, nr. 32B, jud. Brașov, înscris în CF individuală 33990/N Brașov, cu nr. topo 13480/20/3, identic cu nr. cad. nedefinitiv 882, compus din teren în suprafață de 173,70 mp și construcție D+P+E+M, (Vila nr. 3), având demisol, în suprafață utilă totală de 35,48 mp cu: garaj cu suprafață utilă de 19,55 mp, adăpost ALA cu suprafață utilă de 9,62 mp, hol și casa scării cu suprafață utilă de 6,31 mp; parter, în suprafață totală de 72,29 mp și suprafață utilă de 49,79 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 31,91 mp, bucătărie cu suprafață utilă de 10,88 mp, baie cu suprafața utilă de 3,37 mp, vestibul cu suprafața utilă de 3,63 mp, terasă cu suprafață utilă de 13,83 mp, terasă cu suprafața utilă de 8,67 mp; etaj cu suprafață totală de 76,72 mp și o suprafață utilă de 60,14 mp cu: camera de zi cu suprafața utilă de 17,68 mp, două dormitoare cu suprafața utilă de 11,90 mp (fiecare), baie cu suprafața utilă de 6,14 mp, baie cu suprafața utilă de 3,77 mp, hol cu casa scării cu suprafața utilă de 8,75 mp, balcon cu suprafața de 10,79 mp, balcon cu suprafața de 5,79 mp, și mansardă în suprafață totală de 70,41 și suprafață utilă de 57,45 mp cu: camera de zi cu casa scării cu suprafață utilă de 57,45 mp, balcon cu suprafața de 6,48 mp și balcon cu suprafața de 6,48 mp. – 148.000,00 EURO - 148.000,00 EURO (contravaloarea în lei la data plății) Activ 6 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024V77F20209, MASA TOTAL MAXIM AUTORIZATA 9.350 KG, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2007, NR. INREGISTRARE GL 1474. Dotari: adancime max. de excavare 6.055 mm; greutatea operationala 8.000 kg., viteza max. deplasare 40 km/h, brat telescopic, circuit hidraulic pentru picon, cupa 4x1, cupa de excavat 600 mm, cupa pentru excavat 300 mm, cupa pentru excavat 800 mm, picon hidraulic Indeco tip HP500, placa compactoare (360 kg/580x660 mm), foreza hidraulica cu burghiu elicoidal D=500 mm/L=1,5 (circuit foreza inclus), sistem de monitorizare prin satelit Komtrax – 81.600,00 lei – 77.520,00 lei Activ 7 – BULDOEXCAVATOR KOMATSU, TIP WB93S5E0, PUTERE MOTOR 99,20 CP, NR. IDENTIFICARE KMTWB024A77F20485, CLINDREE 4485 CM3, CULOARE GALBEN, AN PIF - 2010, NR. DE INREGISTRARE GL 1551. Dotari: greutate operationala 8.050 kg, brat telescopic, cupa multifunctionala 4x1, cupa de excavare cu latimea de 600 mm, cupa pentru santuri trapezoidala 300x700x1200 mm, circuit hidraulic pentru picon, sistem de monitorizare prin satelit Komtrax. – 106.500,00 lei – 101.175,00 lei Activ 8 – Autoturism DACIA, caroserie AA berlina, tip sd/lsdj4/lsdj4p/logan, nr. identificare UU1LSDJ4P45154440, putere/turatie 55 kw/4000 (75 cp), sursa de energie motorina, cilindree 1461 cm3, număr locuri 5, data primei înmatriculări în România 08.06.2011, an fabricație 2011, norma de poluare euro 5, nr. de inmatriculare B-32- HLB – 15.100,00 lei – 12.080,00 lei În cadrul licitaţiei, unde este cazul, se vor aplica prevederile art. 141 alin. 2 lit. f din Legea nr. 571/2003, coroborată cu H.G. nr. 44/2004, actualizate prin O.U.G. nr. 58/26.06.2010, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrării de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 02.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: 0232/243864, 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., Practician în insolvență, Lucian Andronic
 
Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...

Preţul studenţiei

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Turist în „Oraşul celor 100 de biserici”

Sub sloganul „Inspirat de studenţi”, la inceputul primăverii, Facultatea de Geografie şi Geologie Iaşi a lansat proiectul Interface-Is. Atunci, tinerii ieşeni au gandit 7 trasee tematice promov ...

Delicii culinare după reţete vechi

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Poveşti terifiante din curtea fostei Chesturi FOTO

Fosta Chestură de Poliţie de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 intră din nou in atenţia autorităţilor locale. Rabilitarea clădirii monument istoric a inceput in mandatul fostului preşedinte al Consiliul ...

Sezonul vacanțelor va sufoca Serviciul de Pașapoarte

An de an, in fiecare vară, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple este luat cu asalt atat de către cei care locuiesc in Iasi, cat si de cei care se intorc, in concedi ...