6.Păstoriță în Munții Stânișoarei
6.Păstoriță în Munții Stânișoarei
12. Loc de popas la Mălini
5.Cazemate în Munții Stânișoarei

Dimensiune font:

Un surâs în plină vară, la Mălini FOTO

| 07-08-2017 12:10

În fiecare vacanţă căutăm locuri noi de popas sau despre care am auzit, dar nu le-am cunoscut. Din această perspectivă, România, şi implicit regiunea Moldovei, ne oferă nenumărate astfel de satisfacţii turistice. Tentaţi de libertatea de circulaţie, amplificată după 1989, alegem de multe ori trasee în afara ţării, deşi, cu puţină informare, găsim aproape de noi spaţii mirifice. O astfel de zonă este cea de pe versantul nord-estic al Munţilor Stânişoarei, pe valea râului Suha. În apropierea municipiului Fălticeni, Drumul Naţional 2 se ramifică spre Gura Humorului, în D.N.2E. De cele mai multe ori, trecem în viteză, pe lângă indicatoarele care trimit spre comuna Mălini.

Drumul Talienilor, de la Regele Carol I la Vitoria Lipan

Satele comunei Mălini, Iesle, Pâraie, Poiana Mărului şi Văleni-Stânişoara, se întind pe circa treizeci de kilometri de-a lungul şoselei, cunoscută şi ca Drumul Talienilor. Aceasta urcă muntele până în Pasul Stânişoara, la 1235 metri, şi apoi coboară pe Valea Bistriţei, la Borca, traversând un peisaj mirific. Pentru că regiunea făcea parte din Domeniile Coroanei, regele Carol I a dorit să construiască o şosea strategică peste munte. A adus drumari italieni, care i-au pus intenţiile în practică, într-un interval de 12 ani, între 1902-1914. Parcursul rutier, cu o lungime de 55 de kilometri, pe teritoriile judeţelor Suceava şi Neamţ, conţine numeroase lucrări de artă: poduri metalice de traversare a pârâului Suha Mare din grinzi cu zăbrele care susţin calea de rulare, podeţe în boltă din zidărie de molon de piatră, cantoane pentru familiile care întreţineau drumul.

La final, cei care au lucrat au ridicat în Pasul Stânişoara o cruce mare din piatră, care astăzi nu mai există. Turiştii pot vedea însă fragmente din beton armat, cu guri de tun, ale cazematelor germane din Cel de-al doilea Război Mondial.

Drumul Talienilor este menţionat şi în volumul Baltagul, al cărui autor este Mihail Sadoveanu. Eroina principală, Vitoria Lipan, a mers pe urmele soţului de la Sabasa, pe la Crucea Talienilor din Pasul Stânişoara, coborând la Suha. Astfel, traseul mai este cunoscut şi ca Drumul Baltagului. „Zona Mălini este încărcată de pitoresc, de istorie şi de poveşti literare. În urmă cu câţiva ani, în dorinţa de a crea o infrastructură turistică puternică, am concesionat în comună 96 de loturi pentru pensiuni şi case de vacanţă. Reacţia a fost una favorabilă şi acum avem numeroase pensiuni primitoare, păstrăvării, cu gazde ospitaliere şi confort pentru toate buzunarele. Am construit o pârtie modernă de schi şi am marcat un traseu de 16 kilometri pentru mountain-bike şi drumeţie până la Crucea Talienilor. Facem, în continuare, demersuri către autorităţile judeţene şi centrale pentru finalizarea asfaltării drumului de pe munte, DJ 209B, încă 14 kilometri, care ar determina creşterea numărului de turişti. Acum ei au la dispoziţie un drum de piatră, pe care ne străduim să-l menţinem în condiţii cât mai bune“, ne-a spus Petru Nistor, primarul comunei Mălini.

Poetul Nicolae Labiş, ar putea fi mândru de comuna lui”

La o vorbă pe prispa casei din Poiana Mărului în care s-a născut Nicolae Labiş, doamna Maria Ciobanu Păşcănuţă, vecină cu familia poetului şi colegă de şcoală primară cu acesta, ne-a povestit multe întâmplări. „Din cauza războiului, un an nu s-au făcut cursuri şi am intrat în clasa I copiii de 7 ani, ca mine, şi de 8 ani, cum erau Nicolae şi sora mea. Ne-am cunoscut bine şi noi doi am fost apropiaţi. Eu mai înfiptă, el mai cuminte, mai calm. Avea o educaţie aleasă, citea mult şi era credincios. Când mergeam la Biserică cu clasa, era primul care spunea Crezul. A plecat, apoi, la oraş, la şcoală, şi ne vedeam când venea în vacanţe. Iubea aceste locuri, cu poieni şi păduri, unde a trăit şi întâmplarea descrisă în Moartea Căprioarei. Când am aflat despre accidentul de la Bucureşti, care a dus la moartea sa, am plâns mult. Şi nu numai eu. Tot satul. Şi acum, când mi se face dor de el, vin aici, privesc casa, mă plimb puţin şi parcă retrăiesc anii aceia de demult. Uite, am ajuns la 81“, mărturiseşte tanti Maria.

Prietena din copilărie crede şi că lui Nicolae Labiş i-ar fi plăcut cum arată astăzi comuna, bine gospodărită, cu oameni vrednici, mai ales că în centrul acesteia se află casa în care el a locuit. Aici, ne întâmpină, la fel de emoţionată şi deschisă la poveşti despre viaţa poetului şi a familiei lui, Ioana Hopulele, custodele Casei Memoriale „Nicolae Labiş”. În interior, o încăpere este dedicată prezentării operei literare, de la „Primele iubiri” la „Lupta cu inerţia”, alte două odăi păstrează lucruri care au aparţinut celor care au locuit aici. Jucării, cărţi, îmbrăcăminte, mobilier. În parcul cu castani din faţa casei, Ioana Hopulele, ne cere îngăduinţă câteva minute în plus şi recită, sugestiv, cu pasiune, din lirica poetului Labiş. Şi face aceasta pentru toţi cei care intră pe poarta casei, ca într-un univers al trăirilor intense.

Bucate gustoase şi confort

De la un an la altul, creşte şi numărul pensiunilor, dispuse pe întreg teritoriul comunei, în poieni sau pe malul Suhăi Mari. „Avem locuri binecuvântate de Dumnezeu, de o frumuseţe aparte, cu multă linişte, în care doar păsările, adierea vântului şi susurul apei se aud. Încercăm să oferim turiştilor condiţii de cazare confortabile, bucate naturale preparate după reţetele din Mălini. Îi îndrumăm pe cărări de munte, pentru mişcare şi recreere”, ne spune Arsineta Giosanu, administratorul Pensiunii „Floare de Mălin”.

La „Păstrăvăria Poiana”, aflată într-un parc dendrologic impresionant, păstrăvul este, firesc, „vedeta”. În cele patru bazine, zburdalnicii peşti sunt la vedere. Gazda noastră, Elena Ţigănescu, ne spune că la fiecare sfârşit de săptămână vine lume multă pentru mâncărurile pe bază de peşte, pentru brânzeturile preparate la fabrica din comună sau de la stânele de pe munţii din apropiere, dar şi pentru ambianţă, creată de cadrul natural şi de arhitectura restaurantului şi a celor patru foişoare din lemn de brad.

Preocupată să fie cât mai aproape de dorinţele oaspeţilor, Primăria a construit, în perimetrul Sălii de sport, un Centru de relaxare, care conţine un bazin acoperit cu ape sărate, două saune şi o sală de fitness, centru deschis de marţi până duminică. „Ne aşteptăm oaspeţii cu mult drag, pentru că dorim să «guste» din tot ce oferă zona Mălini. La Primărie, întreg personalul este pregătit să ofere informaţii în sprijinul celor care poposesc la noi”, ne asigură viceprimarul Dumitru Amariei.

La Mălini, în fiecare anotimp turistul are ce face şi ce vedea. Gospodarii satului îi primesc cu braţele deschise, aici într-un fermecător colţ al Moldovei.

 

Foto-reportaj de Vasile ARHIRE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
ANUNŢ Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 79/31 ianuarie 2018, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 7935/99/2017 (493/2017), privind debitoarea S.C. ROBALEX S.R.L. Dorobanţ, având C.U.I. 22820621, sediul social în sat Dorobanţ, com. Aroneanu, jud. Iaşi, număr de ordine în registrul comerţului J22/3342/2007, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 16.03.2018. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 26.03.2018. Termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 20.04.2018. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 30.03.2018, ora 10.00, la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566035, 0727850575.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Debitoarea S.C. PETROL NETWORK S.R.L. C.U.I. RO 11734355, J22/1267/2015, cu social sediul în mun. Iași, str. Serg. Grigore Ioan, nr. 7, jud. Iași, reprezentată prin lichidator judiciar Insolvency House S.P.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, Centrul de Afaceri, Tronson I, etaj 1 cam. 4 str. Decebal nr. 16, jud. Vaslui, potrivit Sentinței civile nr. 65/F/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul 1904/89/2015, în baza Procesului Verbal al Adunării Creditorilor nr. 253 din data de 08.05.2017, scoate la vânzare următoarele bunuri imobile la preţul de 90% din valoarea de evaluare: Nr. crt. – Denumire bun imobil/Descriere – Valoare lichidare în lei exclusiv T.V.A. – Stație comercializare/distribuție carburanți Iași – Str. Sergent Grigore Ioan, nr. 7 (Cartier Dacia) - compusă din: Teren intravilan Curți Construcții cu Suprafața (S) = 614mp și Construcţie (P) (Spaţiu comercial, Birou, Grup sanitar) cu Suprafața construită desfăşurată (S.c.d.) = 60mp/Suprafața utilă desfăşurată (S.u.d.) = 57,31mp, 3 pompe de alimentare cu benzină şi motorină a câte două braţe de alimentare, capacitate de stocare 49,800 litri în 6 rezervoare subterane în cuve betonate, 1 pompă și rezervor alimentare cu gaz, copertină. – 1.429.459,20 – Apartament cu 3 camere și dependinţe, cu Suprafața utilă de 62.83 mp (incl. balcon), situat în Municipiul Iaşi, Str. Anton Crihan (fosta Dimboviţa), Nr. 9, Bloc E3, Scara A, Etaj III, Ap. 13, Județul Iaşi. – 208.350 – SPAȚIU / CENTRU COMERCIAL VASLUI – compus din – - Construcție (Parter + 2 Etaje) cu A.c. sol. = 466,33 mp / A.c. desf. = 1.417,15 mp / A.u. desf. = 1.262,09 mp; - Teren intravilan – S.= 508,42 mp – 2.117.867,40 Total valoare bunuri imobile = 3.755.676,60 lei Prețurile nu includ T.V.A Vânzarea de bunuri imobile şi a terenurilor aferente este scutită de T.V.A. conform art. 292, alin. (2), lit. f din Codul Fiscal care prevede: „Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxe: lit.f) livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren...” Licitaţia privind bunurile imobile va avea loc la sediul lichidatorului judiciar, respectiv în Vaslui, Centrul de Afaceri, tronson I, etaj 1, cam. 4, str. Decebal nr. 16, jud Vaslui, în data de 19.03.2018, ora 13:00. Participarea la licitaţie este condiţionată de consemnarea în contul averii debitorului nr. RO83 CECEVS0130RON0400330, deschis la CEC BANK SA Vaslui, la dispoziţia lichidatorului judiciar, până la începerea licitaţiei, a unei cauţiuni de 10% din preţul de pornire a licitaţiei. În caz de neadjudecare a bunului, licitaţia se va repeta în fiecare săptămână, în fiecare zi de luni, ora 13:00. Orice persoană care pretinde vreun drept asupra bunului este invitată, mai înainte de termenul de vânzare, să anunţe lichidatorul judiciar dreptul său. Potrivit art. 843 alin. (2) cod. pr. civ. debitorul nu poate participa la licitație nici personal, nici prin persoane interpuse. Toţi cei care doresc să cumpere bunurile sunt invitaţi la termenul stabilit să liciteze iar, până la această dată, vor prezenta în scris, oferta de preţ. Procesul verbal de afişare a publicaţiei face parte integrantă din publicaţie de vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine de la sediul lichidatorului judiciar sau la telefoanele: 0753419128, 0744663190 şi 0235/319427. Insolvency House S.P.R.L.
 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...