VIDEO: Poveşti regale despre sufletul românesc

default

Dimensiune font:

| 13-09-2014 05:30

Cele mai frumoase daruri pe care un părinte le poate oferi copilului său sunt dragostea de ţară şi de oameni şi respectul pentru absolut orice îl înconjoară * nu poţi transmite astfel de valori dacă nu le porţi mereu cu tine, dacă nu le simţi şi nu le apreciezi la rândul tău * acesta este o parte din mesajul pe care Alteţele Lor Regale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia îl transmit oriunde merg, de câte ori vine vorba despre România şi misiunile pe care şi le-au asumat

 

Familia şi istoria sunt cele mai mari averi ale fiecăruia dintre noi şi avem obligaţia de a le îngriji ca pe o comoară nepreţuită. Am învăţat din nou această lecţie la întâlnirea cu Prinţul Paul al României, care a lansat la Iaşi unul din volumele sale de suflet. Este vorba despre o carte-document în care se regăseşte povestea familiei regale în cuvinte şi imagini. Fotografiile şi documentele fac parte din arhivele regale moştenite de Prinţul Paul al României, pe care acum le-a oferit tuturor. Sunt documente şi imagini prezentate în public pentru prima dată în istorie. „Acest studiu este un omagiu adus strămoşilor. Este şi o datorie faţă de generaţiile viitoare, pentru a cunoaşte mai bine şi a înţelege istoria poporului român”, a spus ASR Prinţul Paul al României.
România, casa din suflet
Lansarea de la Iaşi i-a oferit Prinţului Paul al României prilejul reîntâlnirii cu un oraş care îi este foarte drag. „Îmi plac mult atmosfera tihnită, liniştită, oamenii calzi şi frumoşi. Îmi place Iaşul şi pentru că este foarte strâns legat de istoria familiei mele. Bunica, Ioana Valentina Lambrino, s-a născut la Iaşi şi tot aici a început şi povestea de dragoste cu bunicul meu, Carol al II-lea”, a zâmbit nostalgic Prinţul Paul. Pentru Alteţa Sa, România este căminul pe care l-a căutat mereu. „Eu sunt născut în exil (la Paris – n.r.) şi am ajuns în România în 1990, cu un avion ce aducea ajutoare umanitare. Am fost primul membru al familiei regale care a venit în ţara care tocmai îşi schimbase regimul. Nici măcar viză nu aveam, dar am vrut să ajung acasă. Şi am rămas”, a rememorat ASR Paul al României povestea petrecută în urmă cu aproape un sfert de veac, într-un timp în care ţara, zvârcolită de tot felul de tulburări, începea să-şi rescrie o altă pagină de istorie.
Imaginile văzute în ţară şi nevoile românilor l-au determinat pe Prinţul Paul să înfiinţeze o fundaţie care îi poartă numele şi prin intermediul căreia a derulat multe campanii umanitare. A oferit sprijin unui azil de bătrâni din Suceava, burse tinerilor talentaţi, studenţilor merituoşi ai Jandarmeriei. Acţiunile de caritate continuă, mulţi muzicieni tineri fiind susţinuţi să studieze în Marea Britanie, Prinţul Paul fiind Ambasador al Academiei Regale de Muzică de la Londra, patronată de Regina Elisabeta a II-a.
În România şi-a întemeiat o familie în care se simte multă dragoste şi căldură, împărtăşită din plin şi fiului, Prinţul Carol Ferdinand. „Mi-am cunoscut soţia la Londra, la o acţiune caritabilă. Era o strângere de fonduri pentru UNICEF. Mi-a fost prezentată de verişoara mea, Prinţesa Caterina a Iugoslaviei. Ce m-au atras imediat la viitoarea mea soţie? Ochii”, a zâmbit Prinţul Paul. „Respectul şi forţa”, a fost răspunsul Prinţesei Lia la aceeaşi întrebare. După întâlnirea de la Londra a mai durat ceva până la oficializarea relaţiei, care s-a săvârşit, unde altundeva decât în România, la Mănăstirea Caşin, în prezenţa părintelui Galeriu, unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi duhovnici, şi a peste 2.000 de oaspeţi.

Ambasadori regali pentru Mioriţa
Î
mpreună au început să facă lobby pentru România şi să vorbească în toate marile cercuri ale lumii despre frumuseţile şi potenţialul ţării. „Avem două atuuri – turismul medical şi filmul. Eu personal am beneficiat de profesionalismul medicilor români şi de toate lucrurile bune de la Ana Aslan. Aşa am reuşit să am un fiu. Nu a fost o minune, ci ajutor de la ştiinţă. Avem specialişti de prim rang. Medicul meu din America, unul dintre cei mai buni şi mai bine plătiţi, nu şi-a dat seama ce probleme de sănătate aveam, dar medicul din România (Iosif Niculescu, un specialist foarte bun - n.r.) le-a descoperit. Ana Aslan a fost un nume mare la nivel mondial şi de pe urma cercetărilor ei beneficiază foarte multă lume şi acum, evident, cu modernizările aferente”, a oferit Prinţesa Lia unul dintre motivele pentru care străinii vin în România şi ar trebui atraşi tot mai mulţi.

 Micul Prinţ cu ie românească
I
ndustria cinematografică este un alt punct forte şi se dezvoltă dacă există ambasadori care să o susţină. Cu ajutorul oferit şi de Prinţul Paul, nume grele ale industriei de film au venit în România şi au realizat producţii importante, «Could Mountain» fiind una dintre ele. Francis Ford Coppola a venit în România tot în urma unui lobby făcut de Prinţul Paul. „Dintr-un astfel de eveniment câştigă toată lumea – şi cei implicaţi în industria filmului, actorii, regizorul, dar şi colateral şi mă refer la saloanele de cosmetică, restaurante etc”, a spus Prinţesa Lia, adăugând că inclusiv designerii pot fi bine promovaţi. Ea însăşi poartă creaţii româneşti şi le recomandă tuturor - Galina şi Cătălin Botezatu fiind nume enumerate.
Un alt aspect drag sunt tradiţiile, obiceiurile şi gastronomia locală, pe care le apreciază foarte mult. Cetăţean american de origine română (fiică a unor părinţi născuţi în Ardeal), a crescut dincolo de Ocean, unde s-a stabilit familia înainte de război, dar a iubit ţara ca şi cum ar fi copilărit între Carpaţi. „Mama mea, Elisabeth Triff, a lucrat mult la un post de radio pentru Diaspora, ceea ce a permis ca familia să fie mereu în contact cu spiritul de acasă. Am crescut în casă cu muzică folclorică şi clasică”, a zâmbit Prinţesa Lia, adăugând că are trei ii de mare valoare, oferite de Ansamblul „Ciocârlia” cu care s-a întâlnit de multe ori în America, atunci când artiştii veneau în turneu. Costum popular are şi Micul Prinţ, Carol Ferdinand, şi îl poartă cu mândrie, la fel ca şi tatăl său. „Valorificarea tradiţiilor şi a zonelor frumoase ar fi un mare câştig pentru România. Turiştii străini apreciază foarte mult restaurantele tradiţionale. Din păcate, se vorbeşte prea puţin despre ele şi nu le-am văzut incluse în ghidurile de călătorie”, a spus Prinţul Paul.
„Vreau o Românie verde”
Când vine vorba despre pasiuni, fotografia este prima amintită de urmaşul lui Carol al II-lea şi vorbeşte cu drag despre peliculele developate în studioul pe care l-a avut în Marea Britanie. Ecologia este un alt domeniu în care militează şi este cunoscută expediţia din Peru, desfăşurată în urmă cu 30 de ani, când a participat la o serie de acţiuni dedicate salvării vicunei, un animal pe atunci ameninţat cu dispariţia. Fotografiile realizate au fost publicate într-o carte. „Demersul nostru a fost foarte util fiindcă am reuşit să schimbăm o lege ca să salvăm vicuna (animalul care are cea mai scumpă lână din lume – n.r.)”, a spus Prinţul Paul. Datorită demersurilor făcute, vicuna a fost declarată de către parlamentul peruan animal protejat prin lege şi se află în prezent în afara oricărui pericol. Şi pentru România are planuri – unul fiind salvarea pădurii şi altul a ursului brun, care se găseşte tot mai rar în codrii noştri. „Vreau o Românie verde pentru Prinţul Carol Ferdinand şi pentru toţi copiii. Sunt sigur că voi duce la bun sfârşit toate aceste proiecte”, a exclamat Prinţul Paul.
Şi nu doar atât – împreună cu Prinţesa Lia va derula proiecte de susţinere a femeilor de afaceri, de sprijinire a tinerilor şi copiilor talentaţi, de promovare a tradiţiilor şi tuturor proiectelor ce pot ridica imaginea României, o ţară pe care o iubesc şi de care sunt mândri.
Maura ANGHEL

 

 

„Iaşul este deja o capitală culturală”
Prezenţa la Iaşi a fost rezultatul invitaţiei personale lansate de Irina Vasilescu, preşedintele Centrului Cultural Internaţional. Organizaţia îşi propune să promoveze artele şi tot ceea ce are mai frumos localitatea moldavă. Un prim obiectiv a fost Palatul Culturii, pentru care ieri a fost organizat un splendid moment de dans, împreună cu Agence de Développement des Echanges Européens din Paris, o structură înfiinţată tot de un român, Liviu Moron, cu scopul de a promova arta şi artiştii români peste hotare. „Tango pentru Palatul Culturii” s-a dorit a fi eveniment de conştientizare a importanţei acestui monument istoric, a cărui renovare ar trebui impulsionată. Palatul Culturii este un simbol al Iaşului, un punct important în campaniile dedicate cursei pentru adjudecarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. „Eu consider că Iaşul este deja o capitală culturală şi când spun acest lucru am în vedere universităţile, spaţiul cultural care este aici, spiritualitatea care îl caracterizează”, a fost convins Prinţul Paul.


Prinţul Paul al României s-a născut pe 13 august 1948 la Paris, ca fiu al lui Mircea Grigore Carol al României (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920–2006), fiul prinţului Carol al României. Pe 14 februarie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a recunoscut tatălui său, Carol Mircea, calitatea de fiu legitim al regelui Carol al II-lea, iar Paul a fost recunoscut astfel drept moştenitor al lui Carol al II-lea.

Centrul Cultural Internaţional este o premieră pentru comunitatea ieşeană şi îşi propune să susţină şi să promoveze valorile româneşti atât pe plan naţional, cât şi internaţional. „Toate evenimentele pe care le vom organiza vor sta sub semnul multiculturalismului, este o promisiune pe care o facem acum, la început de drum”, a explicat Irina Vasilescu, preşedintele organizaţiei

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei