Vremea colindelor

default

Dimensiune font:

| 24-12-2013 06:00

Românii au multe bogăţii şi-o relaţie atât de specială cu Dumnezeu, ca nimeni alţii. Românii au colinde în adevăratul sens al cuvântului şi nu doar muzică de Crăciun. Minunat este faptul că, după 50 de ani de comunism, în care colindele au fost interzise, bătrânii noştri nu le-au uitat, iar copiii n-au ezitat să le preia şi să le readucă în actualitate.

Colindul este legat de sufletul românilor. Deşi, generic, numim colind orice cântec din preajmă sărbătorilor de iarnă – acesta are ceva aparte. Şi, este al nostru! În timp ce alţi ortodocşi au cântece religioase de Crăciun, în care îşi manifestă bucuria că Hristos S-a născut, iar occidentalii cântă despre clopoţei, brazi şi acadele, românii utilizează amândouă genurile, dar adaugă în repertoriul lor şi colinde.
Colindele sunt psalmi născuţi din suferinţa ţăranului român. Sunt materializarea credinţei lui simple. „În acelaşi timp, prin colind, în cuvinte simple, s-au spus lucruri mari. Dacă deschidem cărţile de teologie, vedem că despre Naşterea Domnului vorbesc majoritatea părinţilor Bisericii. Însă, nu neapărat pe înţelesul omului de rând. Dar, ţăranul român a zis foarte simplu şi frumos: Pe podele de nuiele/ Duc copiii-n palme stele, exemplifică Ionuţ, student la Facultatea de Teologie. Un alt colind ne anunţă, atât de minunat, că în lume s-a născut pui de om şi pui de Cer!
Mereu, colindele au fost legate de trăirea Bisericii. „Prin intermediul orei de religie şi prin colinde am înţeles cum trăiau bunicii noştri Liturghia şi cât de importantă era Taina Împărtăşaniei pentru ei. La un moment dat, un colind din Bucovina spune cam aşa: În coliba-ntunecoasă/ Din carne şi os lucrată/ A intrat Hristos de-o dată. Coliba fiind trupul nostru – întunecat, din cauza păcatelor, în care Hristos intră, prin Împărtăşanie. Nu-i icoană ce se frânge/ Nu-i făclie ce se stinge,/ Ci e Însuşi Trup şi Sânge. Deci, Hristos nu este doar un simbol, El există! Într-o sfântă picătură,/ Dulcea cuminecătură./ Uşi, ferestre, toate-s noi,/ Doamne, intră şi la noi! La fel ca şi împărtăşania, Crăciunul a fost văzut ca întâlnire cu Hristos. Acum, mai mult decât oricând, e o întâlnire cu Pruncul din Betleem”, explică, plină de bucurie, Andreea. Ea este elevă la Colegiul Naţional şi dă o importanţă deosebită nu doar obiectelor de examen, ci şi celor de suflet – la care învaţă despre credinţa şi tradiţiile neamului în care s-a născut.

Colindele sunt împărţite pe zone geografice, dar şi în funcţie de ideea pe care o exprimă. Astfel, avem colinde biblice – care relatează Naşterea Domnului, colinde teologice – care exprimă bunătatea lui Dumnezeu şi colinde sociale, în care sunt expuse conflictele dintre boieri şi ţărani, dintre dorinţa de înavuţire şi smerenie, despre avariţie şi milostenie

Prietenul nostru, Dumnezeu
Numai la noi, la români, prin colinde, Dumnezeu este văzul ca fiind Dumnezeu Drăguţul. „Credinţa ne-a făcut prietenii Lui. Altfel, cum să-L descrii pe Dumnezeu, despre care Liturghia ne spune că este mai presus de gând şi de cuvânt, în vorbe de dezmierdare? Spunem drăguţul copiilor, celor apropiaţi nouă. Dar, ţăranul român aşa L-a văzut şi pe Dumnezeu. În suferinţa şi în dragostea lor, românii L-au văzut pe Dumnezeu cel mare, care a creat cerul şi pământul, de a cărui frică tremură cetele îngereşti – mititel şi-nfăşeţel, în scutec de bumbăcel”, povesteşte cu drag Anca, studentă la Psihologie.
În satul tradiţional, colindatul era principala sărbătoare a iernii. Dacă preotul îşi făcea treaba la biserică, slujindu-l pe Dumnezeu, colindul era modul în care omul simplu îşi exercita preoţia lui. „Nu mergeai oricum la colindat. Seri de-a rândul, în perioada postului, erau anumite case în care se învăţau colinde. Pe 24 decembrie, şi niciodată înainte, atunci era vremea colindului. Pe la ora 16.00, cât încă mai era lumină, mergeam noi, copiii. Apoi, mai pe seară, ieşeau cetele de colindători, conduse de un vătaf. Vătaful dădea tonul melodiei şi, în timp ce corul cânta, el recita versurile colindei, ca şi cum ar anticipa ce urmează să se cânte”, îşi aminteşte bunica Elvira o parte din copilăria ei, petrecută într-un sat din preajma Bacăului. Soţul acesteia, venit în Iaşi din zona Sucevei, dă din cap, confirmând cele spuse. „Primitul cu colinda era obligatoriu pentru toată lumea. Casa necolindată, aşa cum zic şi versurile, era o casă nebinecuvântată. Cum îl primeai pe părinte cu Ajunul, aşa trebuia să deschizi şi poarta colindătorilor. Cetelor mai experimentate dar, mai ales, cetelor calicilor, cum le spuneam noi. Astfel, prin ceea ce le dădeai, aveau şi ei ceva de pus pe masă, la sărbători”, povesteşte bărbatul.

„Faptul că şi astăzi copiii colindă, că vin la casele noastre şi ne aduc Vestea cea bună, e o treabă îngerească. Copiii trebuie încurajaţi din ce în ce mai mult să trăiască colindul şi să vestească Naşterea lui Hristos!” - Vasile, pensionar

Primiţi cu Vestea cea bună?
Cele relatate de moş Gheorghe se regăsesc chiar şi în colinde. Un colind clasic, cunoscut de toţi românii, este Pogorât-a, pogorât, în care Dumnezeu şi Sfântul Petru coboară pe pământ. Ei merg mai întâi la casa bogatului, şi-l întrebă: Gata-i cina de cinat? Bogatul spune: Gata-i cina, nu-i de voi/ Că-i de oameni mai ca noi, şi-i alungă de acolo. Merg Dumnezeu şi Sfântul Petru la capătul satului, la casa săracului şi, la aceeaşi întrebare, săracul răspunde: Gata-i, gata, puţintea/ Pofteşte şi dumneata”.
Mai săraci sau mai bogaţi, românii s-au străduit să fie întotdeauna ospitalieri, să nu refuze colindătorii şi, astfel, să nu-l refuze pe Dumnezeu să le intre în case. „Ca plată, în satul tradiţional se dădeau mere, nuci, colaci, prăjituri de post, dar niciodată bani. Una dintre bunici îmi povestea mereu că, în tinereţe, a făcut un păcat, dând bani colindătorilor. Spovedise păcatul ăsta, dar îl păstrase în minte, pentru că încălcase o lege dumnezeiască. Zicea că n-ai cum să plăteşti pe cel care îţi vesteşte Naşterea Domnului”, îşi aminteşte Nicolae.
Astăzi, regulile s-au mai schimbat. Banul este la putere, iar copiii se mai întrec în avuţii. Cu toate acestea, au şi alte gânduri, atunci când umblă, din uşă în uşă, vestind Naşterea Domnului. „Sunt copii săraci, care se bucură la un leu. Dar, sincer, pe mine nici 10 lei nu m-ar mulţumi, dacă scopul umblăturii mele ar fi doar banii. Pentru că părinţii îmi dau zilnic mult mai mult de atât şi fără niciun motiv. Însă... este ceva mai presus de mine. Îmi place să colind. Să aduc veşti frumoase în casele oamenilor! Şi, ce poate fi mai frumos de vestit, decât că S-a născut un Prunc Sfânt? Un copil ca noi şi, în acelaşi timp, Dumnezeu?”, se întreabă, fără a căuta răspuns, Dragoş. Este elev în clasa a IV-a la Şcoala „Alexandru cel Bun” şi surprinde prin maturitatea gândirii lui.
În 50 de ani de comunism, colindatul a fost o practică interzisă, dar nu uitată. Deşi nu s-au mai cântat colinde în public, ele au încălzit mereu casele creştinilor. Astăzi, tradiţia renaşte. Se cântă colinde – adevărat, într-o formă modernă. E uimitor ca, pe scene montate în centrele comerciale, să răsune colinde! E uimitor ca, deschizând radioul din maşină, să auzi vestea Naşterii lui Hristos! E uimitor şi de-a dreptul îmbucurător să te poţi bucura pe deplin de o sărbătoare atât de mare. Astăzi S-a născut Hristos/ Mesia chip luminos,/ Lăudaţi şi cântaţi/ Şi vă bucuraţi! (Anda Pintilie)


Poveştile occidentale despre omul zgârcit, care nu iubeşte Crăciunul, sunt închipuirea omului Crăciun din tradiţie, a celui care nu i-a primit pe Iosif şi pe Maria în casă, ci i-a trimis în grajd. Când a observat Crăciun că în iesle s-a născut Hristos, a devenit Moş Crăciun. Căci Maica Domnului l-a „blestemat” ca, dacă rău a fost până atunci, să acopere răutatea cu bunătate – până la sfârşitul veacului. „Cred că Moş Crăciun se bucură când aude colinde!”, a spus Olguţa, o copilă de aproape 4 ani 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei