11 mituri medicale care îţi influenţează viaţa

default

Dimensiune font:

| 25-01-2015 11:50

Miturile medicale sunt prezente si capata din ce in ce mai mult teren in credintele si stilul actual de viata. Grav este ca unele ne conduc, gresit, viata si ne pot pune in pericol sanatatea sau ne pot face sa credem ca suferim de boli inexistente ori sa luam tratamente cu totul gresite.

 

1. Mit! Daca faci vaccin antigripal, faci automat si gripa!

Majoritatea oamenilor nu inteleg ca intr-adevar doza de vaccin antigripal contine tulpini de virus gripal inactiv. Cu alte cuvinte, virusul gripal prezent in compozitia vaccinului este „mort” si nu poate fi activat de nimic din corp. Dimpotriva el lupta impotriva virusului activ atunci cand persoana este supusa contaminarii.

 

2. Mit! Suplimentele sunt necesare la toata lumea si te fac mai sanatos

Suplimentele cu vitamine si minerale nu reprezinta nicidecum un tratament. De asemenea, nu toata lumea are nevoie de ele cand apar epidemiile de raceala si gripa, adica iarna sau primavara.

Dimpotriva, medicii sustin ca acestea ar trebui administrate numai la recomandarea medicului si ca supradozarea cu anumite vitamine sau minerale poate conduce la probleme si dezechilibre grave in organism.

Se aleg adesea gresit combinatii de mai multe vitamine pentru a fi administrate, fara ca a se sti daca au nevoie de toate si in ce doze. Este extrem de periculos.

3. Mit! Trebuie sa bei cel putin 2 litri de apa zilnic

Nu este neaparat un mit, cat mai degraba o confuzie usoara care reiese din aceasta recomandare pe care oamenii, in general, nu o sesizeaza.

Sa bei apa este esential pentru sanatate, este foarte bine sa respecti si acest indicator al medicilor de cel putin 2 litri zilnic, dar mare atentie pentru ca aceasta cantitate este totalul de apa dintr-o zi. Si alimentele si celelalte bauturi pe care le consumi intr-o zi contin apa si intra la calculul celor 2 litri. Deci, nu este obligatoriu sa bei 2 litri numai de apa.

 

4. Mit! Calculatoarele strica vederea

Este unul dintre cele mai vehiculate mituri. O serie numeroasa de analize i-au determinat pe specialisti sa conchida ca ochii nostri nu sunt in pericol de a fi afectati de expunerea indelungata la calculator (si de radiatiile emise de acestea, care afecteaza ochii intr-o proportie insignifianta).

Se pare ca tensiunea oculara determinata de concentrarea indelungata la anumite activitati de pe calculator, lipsa odihnei ochilor conform indicatiilor medicului, ignorarea anumitor afectiuni si alte motive stau la baza diminuarii vederii.

 

5. Mit! Stresul iti scoate peri albi

Nu stresul in sine scoate peri albi, ci faptul ca acesta imbatraneste prematur organismul. Imbatranirea timpurie cauzata de stres are loc atat la exterior cat si la interior si determina reactiile specifice, printre care si albirea.

 

6. Mit! Ouale cresc colesterolul nociv din sange

Desi in trecut se recomanda consumul aproape zilnic de oua, epoca moderna vine cu noi ipoteze. Unii medici sustin ca de fapt acestea ar avea efecte nocive asupra colesterolului.

Specialistii zilelor noastre sustin ca nu exista niciun pericol in acest sens si ca dimpotriva, s-a demonstrat ca acestea ar avea un efect pozitiv asupra acestuia daca sunt consumate corect.

In plus, chiar si daca ar fi asa, nu exista niciun motiv pentru care nu ai putea consuma albusul de ou, care nu are efect asupra colesterolului.

 

7. Mit! Tratamentele pentru cancer sunt dureroase si inutile

Aceasta idee a fost adevarata cu mult timp in urma. In ziua de astazi, cercetarile si descoperirile in domeniu au reusit nu numai sa gaseasca leacul la tot mai multor tipuri de cancer, dar sa creeze si scheme de tratament minim invazive cu efecte adverse reduse.

Gandeste-te numai ca in trecut 90% dintre copiii cu leucemie mureau, in timp ce astazi 80% dintre ei supravietuiesc si sunt vindecati de aceasta boala cumplita.

Este adevarat ca nu se aplica in toate cazurile de cancer, dar generalizarea acestui mit duce la presiuni emotionale puternice asupra bolnavilor de cancer.

 

8. Mit! Daca mananci noaptea te ingrasi mai mult!

Nu este adevarat, spun expertii! Ceea ce este cu adevarat credibil si important de luat in considerare este faptul ca alimentatia pe timpul noptii poate crea probleme digestive. Dar specialistii sustin ca din punct de vedere al acumularii jkilogramelor in plus nu conteaza ora la care mananci daca respecti cantitatea de calorii zilnice recomandate.

 

9. Mit! Colesterolul este nociv pentru sanatate

Atentie! Exista colesterol „bun” si colesterol „rau” in organism. Colesterolul nociv este influentat de grasimile saturate din alimente si poate cauza boli de inima grave. Cel benefic este „hranit” de grasimi neasaturate din alimente sanatoase si are un rol esential in functionarea optima a organismului.

 

10. Mit! Folosim doar 10% din creier!

Este un mit care supravietuieste de zeci de ani, dar specialistii sustin ca nicio parte a creierului nu ramane inactiva pe parcursul vietii. Ei au demonstrat ca oamenii folosesc mult mai mult de 10% din creier in procesele si activitatile zilnice pe care le realizeaza.

 

sfatulparintilor.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei