5 comportamente gresite ale copiilor si cum sa le vii de hac

default

Dimensiune font:

| 25-03-2013 18:32

Sunt momente in viata fiecarui parinte cand chiar si-ar fi dorit sa aiba manual de utilizare a copilului. Pe masura ce trece timpul, copiii tot forteaza limitele impuse de parinti, insa, oricat de scos din sarite ai fi, trebuie sa accepti asta ca pe o perioada foarte normala din viata copilului tau, care contribuie din plin la dezvoltarea lui. Ce nu trebuie sa faci este sa-i faci pe plac, mai ales daca aceste fortari ii pun in pericol sanatatea. Iata cateva principii ale educatiei pozitive pe care le poti aplica atunci cand copilul tau nu are un comportament corespunzator.


1. Refuza sa manance

Atunci cand iti vezi copilul ca stramba din nas indiferent ce fel de mancare ii pui in farfurie esti furios si speriat in acelasi timp. Insa trebuie sa stii ca un copil nu se infometeaza, de fapt mananca mai multe calorii decat iti inchipui. Tine un jurnal al alimentelor pe care le mananca pentru a avea un control asupra dietei sale. Daca, in ciuda mofturilor, copilul se dezvolta normal, nu ar trebui sa-ti faci probleme. Cere sfatul medicului pediatru pentru a te linisti in acest sens.
 

Cum sa scapi de acest obicei?

Atunci cand refuza un aliment, nu insista. Readu-l in peisaj peste cateva saptamani. Trebuie sa incerci de cel putin 15 ori pana cand copilul se va obisnui cu un anumit aliment. Pentru asta incearca sa-l prezinti in diverse forme, cat mai aspectuos (fete vesele, platouri colorate). Mananca des in familie, astfel incat copilul sa-i vada pe parinti sau pe fratii mari mari/mai mici infruptandu-se din alimentele pe care el le refuza. Nu face caz si nu porni vreo cearta atunci cand refuza un aliment, iar cand mananca, lauda-i performanta in cateva cuvinte.


2. Este nepoliticos

Un moment foarte jenant pentru parinti este atunci cand copilul lor este nepoliticos, fie prin gesturi, fie prin limbaj, mai ales in public. Daca este la varsta prescolara, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea. La aceasta varsta copilul imita comportamentul celor pe langa care creste. Ai grija la vocabularul pe care il folosesti in preajma copilului si la gesturi. Chiar daca crezi ca este mic, el va retine mai multe decat iti inchipui si le va reproduce mai tarziu. Nu face haz atunci cand copilul rosteste vreun cuvant “interzis” in sanul familiei. El va primi mesajul ca este “de bine” si-l va repeta si in public.

Cum sa scapi de acest obicei?

In primul rand ai grija la limbajul tau. Apoi, cand spune un anumit cuvant trebuie sa-i explici, cu o voce ferma si pe un ton descuranjant: “Acesta este un cuvant urat si nu se foloseste la noi in casa / nu-l foloseste niciunul dintre noi”. Daca esti adeptul tehnicii “time-out”, o poti folosi pentru fiecare cuvant urat rostit (perioada este de atatea minute cati ani are copilul).

3. Refuza sa se spele pe dinti

Atunci cand simt o oarecare obligatie in a face ceva, unii copii pot fi foarte reticenti. Iar la acest capitol se inscrie si spalatul pe dinti. Atunci cand copilul este mai mic de 7 ani trebuie sa urmaresti cum se spala pe dinti.

 

Cum sa scapi de acest obicei?

Alege un cantecel amuzant despre spalatul pe dinti sau inventeaza unul. Lasa-l sa aleaga el pasta de dinti sau periuta. Recompenseaza-l cu povestea preferata daca s-a spalat pe dinti cel putin un minut. Spalati-va pe dinti impreuna, puteti face chiar competitie: cine isi curata mai bine dintii sau cine isi curata dintii neintrerupt timp de cel putin 2 minute. Nu in ultimul rand, explica-i cat de importanta este igiena orala pentru sanatatea lui.


4. Cere tot timpul dulciuri

Mancarea, in general, si dulciurile in special, n-ar trebui folosite pe post de “momeala” in educatia copiilor. Atunci cand spui “Daca mananci tot broccoli, la final, vei primi ciocolata”, transmiti mesajul ca broccoli e ceva odios ce trebuie indurate (sau refuzat), in timp ce ciocolata e ceva delicious, din moment ce e oferita ca recompensa. Mai mult, iti obisnuiesti copilul sa-i dai ceva dulce de fiecare data cand a facut ceva bine.

Cum sa scapi de acest obicei?

Nu da prea multa importanta alimentelor, de orice fel. Copilul ar trebui sa manance de toate fara vreun motiv anume. Toata lumea are dreptul sa refuze anumite lucruri, care chiar nu-i plac, insa nu e OK sa strambe din nas la orice lucru. Ofera-i din cand in cand dulciuri, insa niciodata ca recompense pentru ca a facut ceva. Recompensele bune de utilizat sunt cateva minute in plus la joaca, o excursie, povestea favorita la culcare. Micile laude sunt de asemenea un semn ca esti de acord cu un anumit comportament al lui.


5. Refuza sa se imbrace

Iata un alt “hop” in viata de parinte. Chinul este si mai mare cand te grabesti sa ajungi la serviciu dupa ce inainte iti lasi copilul la gradinita/scoala.

Cum sa scapi de acest obicei?

Pregateste hainele de cu seara si lasa-i doua tinute din care as aleaga. In acest fel se simte bine ca i se cere parerea. Asaza hainele in ordinea cu care ar trebui sa se imbrace si ajuta-l atunci cand are nevoie. Hainele pe care le cumperi ar trebui sa fie usor de pus, fara multi nasturi sau funde.

Atunci cand copilul vrea sa se imbrace in tutu sau in costumul lui Batman, n-ar trebui sa faci mare caz din asta. Lasa-l sa isi puna hainele pe care si le doreste.

Sursa: sfatulparintilor.ro
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei