8 pasi pentru a tine glicemia sub control
Dimensiune font:
Nivelul crescut de zahar in sange forteaza pancreasul sa secrete mai multa insulina. Asocierea este periculoasa, ducand la afectiuni precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare. Iata 8 pasi pentru a tine glicemia sub control:
1. Evita amidonul din orez si cartofi.
Acesta poate ridica glicemia mai mult si mai repede decat zaharul sau bomboanele. Orezul nu este de un singur tip. Poti consuma orez Basmati, brun, dar si paste brune, deoarece au un indice glicemic mai mic decat alte alimente bogate in amidon.
2. Mananca leguminoase.
Toate leguminoasele se digera incet, provocand cresteri lente, treptate ale glicemiei. Aici intra diferitele varietati de fasole, naut, linte, soia si arahide.
3. Consuma multe legume si nuci.
Morcovii, rosiile, ceapa, castravetii, salata verde, broccoli, avocado si nucile sunt alimente care nu au un impact semnificativ asupra glicemiei, sustine dr. Jennie Brand-Miller, profesor asociat de nutritie la University of Sidney, Australia. Carnea nu creste glicemia, dar grasimea ei favorizeaza rezistenta la insulina. Este important sa limitam atat consumul de grasimi, cat si pe cel de alimente cu indice glicemic ridicat, ne avertizeaza ea, desi carnea slaba este nutritiva.
4. Limiteaza consumul de paine, cerealele procesate, foietajele si dulciurile procesate.
Acestea au un indice glicemic ridicat. Multe cereale pentru micul dejun si painea, atat alba, cat si integrala, facuta din faina fin prelucrata, au indici glicemici mai mari decat zaharul, care are indicele glicemic 60-65 (sub 55 se considera un indice glicemic ca fiind scazut, iar peste 70 vorbim despre un indice glicemic ridicat). Painea alba sau integrala are indicele glicemic 70.
5. Nu evita otetul si sucul de lamaie.
Studiile arata ca adaugarea a patru lingurite de otet intr-un sos pentru salata reduce indicele glicemic mediu al mesei cu 30%. Dr. Brand-Miller recomanda sa mancam o salata cu adaos de otet sau zeama de lamaie la felurile de mancare cu indice glicemic ridicat.
6. Mananca frecvent si in cantitati mici.
Este mai bine pentru mentinerea glicemiei la o valoare constanta daca mananci mai putin, de sase ori pe zi, decat de trei ori pe zi.
7. Nu sari peste micul dejun.
Nivelul glucozei scade peste noapte, de aceea trebuie refacut. Memoria si capacitatea de invatare au de suferit daca nu va hraniti creierul la trezire. Unii experti recomanda o combinatie de carbohidrati cu proteine pentru micul dejun, ca de pilda cereale cu lapte. Evita grasimile animale.
8. Ia acid alfa-lipoic si sumplimente cu crom.
Acidul alfa-lipoic are tendinta sa scada glicemia. Doza recomandata pentru persoanele sanatoase: 50 pana la 60 mg zilnic. Pentru diabetici: 300 pana la 600 mg zilnic. In opinia cercetatorului si specialistului in diabet dr. Richard Anderson de la Departamentul American al Agriculturii, cromul tinde sa "normalizeze" glicemia, ridicand-o daca e joasa si coborand-o daca e mare. Daca esti diabetic poti lua zilnic pana la 1000 de micrograme crom, iar daca esti sanatoa nu depasi doza de 200 micrograme pe zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau