„Hoţii” de vitamine
Dimensiune font:
Fără vitamine, viaţa este de neconceput, iar experienţele şi cercetările medicale au dovedit că doar proteinele, glucidele, lipidele şi sărurile minerale nu rezolvă problema hranei, căci un aliment fără vitamine este fără putere, fără viaţă adică. Lipsa vitaminelor în raţia alimentară determină apariţia hipo- şi avitaminozelor, care pot duce în cazuri extreme chiar şi la moarte.
Alcoolul şi fumatul distrug vitaminele B şi C
Este bine de ştiut că un consum exagerat de alcool duce la distrugerea vitaminelor complexului B. În situaţii cronice, avitaminoza alcoolică este cauza unor tulburări nervoase, a cirozei şi a accidentelor cardiace. Mai mult, efectele negative combinate ale nicotinei şi ale oxidului de carbon produse de fumat distrug rapid vitamina C. Nicotina măreşte nevoia muşchiului cardiac de oxigen şi pregăteşte în acelaşi timp tromboza. Studii clinice au arătat că un singur pachet de ţigări fumat zilnic reduce cu 30% conţinutul vitaminic al sângelui. Un regim alimentar corect în privinţa vitaminelor, eliminarea consumului exagerat de alcool şi renunţarea la fumat ajută foarte mult la evitarea cancerelor, accidentelor cardiace, a cataractelor, a fracturilor de col femural şi infecţiilor.
Zahărul rafinat reduce absorbţia vitaminelor
Consumul excesiv de zahăr rafinat şi de dulciuri impune sacrificarea vitaminei B1 şi reduce absorbţia celorlalte vitamine. Un consum iraţional de medicamente produce o îngreunare a absorbţiei vitaminei C. Grăsimile consumate în exces determină şi ele o pierdere de vitamine, respectiv de vitamina E, care le împiedică pe celelalte vitamine să se oxideze. Nu se recomandă însă un regim complet lipsit de grăsimi, deoarece acesta ar priva organismul de vitamina A.
Congelarea şi expunerea la lumină elimină vitaminele din alimente
Tehnologiile alimentare implică stocarea, congelarea, decongelarea, încălzirea şi fierberea alimentelor. În fiecare din aceste etape se pierd vitamine şi săruri minerale. Mai mult, vitaminele sunt perisabile, fiind sensibile la lumină, căldură şi oxidanţi. Vitamina A este distrusă prin fierbere. Varza, adevărat rezervor de vitamina C, pierde prin fierbere aproximativ 80% din această vitamină. Peştele îşi „volatilizează” toate vitaminele prin fierbere şi prin prăjit. De aceea, pentru a păstra cât mai multe vitamine în hrană este indicat să se acorde o atenţie deosebită pregătirii alimentelor şi chiar remediilor din plante medicinale, pentru a nu le compromite zestrea de vitamine. Recomandarea nutriţioniştilor este ca legumele şi fructele să se consume crude, alimentele să se gătească în vase acoperite, înăbuşit, cu cât mai puţină apă, crudităţile să fie rase cu foarte puţin timp înainte de a se pune în mâncare, iar legumele şi fructele să fie păstrate la rece, în locuri ferite de lumină. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau