„Primăvara Dermatologică Ieşeană este o şcoală în care învăţăm cu toții”

default

Dimensiune font:

| 30-03-2017 05:25

Interviu cu dna. conf. univ. dr. Daciana Brănişteanu, preşedintele Asociaţiei Dermatologilor din Moldova

 

De şase ani, Primăvara Dermatologică Ieşeană, o manifestarea ştiinţifică naţională cu participare internaţională, reuneşte specialişti de renume, medici, rezidenţi şi studenţi care doresc să afle ultimele noutăţi în domeniu. Iniţiativa evenimentului aparţine conf. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „G.T. Popa” Iaşi, şi este organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. În acest an îi are ca preşedinţi de onoare pe prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prof. dr. Niazi Khusrow (USA) şi prof. dr Michel Perrin (Franţa). Am discutat cu conf. univ. dr. Daciana Brănişteanu despre începuturile manifestării şi evoluţia ei în timp, punctând aspectele importante ale ediţiei din acest an.

- Cum a apărut ideea Primăverii Dermatologice Ieşene?

- Manifestarea a început în urmă cu şase ani, dintr-o nevoie concretă. Erau câţiva ani de când Medicina mergea pe ultraspecializare. Din specialitatea mare a dermatologiei se rupsese deja dermato-pediatria, dermato-oncologia etc. Mai mult, existau manifestări de hiperhidroză, congrese de melanom malign, ca să dau câteva exemple. Cu toate beneficiile pe care aceste manifestări le propuneau şi le concretizau era o lipsă în ceea ce priveşte abordarea per ansamblu a bolnavului. La polul opus era nevoia de integrare a informaţiei despre o boală între specialităţi. Am identificat-o datorită numeroaselor examene interclinice pe care le avea de suportat un bolnav la recomandarea medicului curant.

- Putem spune că aţi creat un fel de „dispecerat medical”.

- Ideea este că multidisciplinaritatea este un concept care se dezvoltase până la vremea respectivă, dar nu şi interdisciplinaritate. Erau congrese în care se vorbea despre subiecte din mai multe specialităţi şi de obicei beneficiarii acestui tip de manifestare erau reprezentaţi de către medicii de familie. La dumnealor era nevoie de informaţii up-datate din mai multe specialităţi. Ei integrează practic informaţiile recepţionate de pacient de la diverşi specialişti pe care i-a consultat. Ideea de interdisciplinaritate nu era complet conturată şi, cu atât mai mult, nu dezvoltată. Aşa ne explicăm de ce această manifestare ştiinţifică, despre care nu spunem că este conferinţă sau congres pentru că nu este aşa, a avut succes. Manifestarea este concepută ca o şcoală de primăvară, aşa cum este înregistrată la Colegiul Medicilor din România, în care toată lumea învaţă de la toată lumea, inclusiv lectorii învaţă de la colegii din celelalte specialităţi.

- Cum se aleg lucrările ce vor fi prezentate?

- La Primăvara Dermatologică Ieşeană, Comitetul ştiinţific invită lectori care au deja confirmată probitatea profesională, au calităţi oratorice şi au experienţă în acest domeniu, acela de a ţine prelegeri. Nu este vorba doar despre nişte lucrări. Ne pare rău că poate câteodată am supărat sau au fost întrebări de ce noi nu selectăm lucrări care ne-au fost trimise, altminteri valoroase, dar pentru Primăvara Dermatologică Ieşeană este un fel de «candidatură» pe care un specialist o depune pentru a deveni lector.

- M-aş întoarce în timpul studenţiei dumneavoastră şi vă întreb cum ar fi fost dacă atunci aţi fi avut acest beneficiu, de a participa la manifestări ştiinţifice de prestigiu?

- Din această perspectivă am avut foarte mari frustrări în timpul studenţiei şi nu aş dori să transmit un sentiment de tristeţe vorbind despre acest lucru pentru că, la final, noi am fost nişte învingători. Şi noi, la rândul nostru, am avut oportunităţi. Spre exemplu, imediat după ce am absolvit facultatea şi eram rezident, proaspăt asistent universitar, am avut şansa să aplic pentru o bursă la un spital din Franţa, parţial privat, şi acolo am luat pentru prima oară contact cu ceea ce însemna dermatologia vestică. A fost un şoc foarte mare pentru noi, eram în anul 1995. În acea perioadă spitalele noastre erau într-o mare suferinţă din punct de vedere material, dar şi din punctul de vedere al investigaţiilor şi al capacităţii terapeutice, cel puţin pentru dermatologie. Or, acolo standardele erau foarte ridicate.

- Cum v-a modelat experienţa în străinătate?

- Am fost întâmpinaţi, pe de o parte, de oameni extrem de binevoitori şi de generoşi, pe de altă parte extrem de intransigenţi. Acolo am învăţat ce înseamnă să ţi se ofere, dar şi să ţi se ceară în acelaşi timp. Era o seriozitate de nedrescris, trebuia să vorbeşti aproape impecabil într-o limbă străină ca să te poţi înţelege cu pacientul şi să ai acces la documentele lui medicale şi tot acolo ţi se dă şansa de a accesa bursele pe care ei le oferă, aşa cum a fost şi în cazul nostru. Am continuat în anul următor cu o bursă de un an de zile, un Attestation de Formation Spécialisée Approfondie. După ce ai devenit specialist îţi propui să devii specialist într-o anumită patologie, iar eu la vremea respectivă am ales anatomia patologică cutanată, dermato-cosmetologia, cazurile rare dermatologice şi investigaţiile de vârf pe care le-am realizat la Universitatea Lyon II din Paris. A fost un an de foc, o probă de foc, dar pot să spun că m-am întors complet schimbată. Mi s-a propus şi mie, şi soţului meu, eram plecaţi amândoi cu acest tip de bursă şi aveam şi fetiţa de două luni şi jumătate, să rămânem, desigur după ce a trebuit să facem dovada că suntem serioşi, capabili să învăţăm repede şi că avem cunoştinţe solide, o bază solidă. Le-am spus că ne întoarcem în ţară pentru că avem o responsabilitate faţă de cei rămaşi acasă, faţă de bolnavii noştri, faţă de părinţii noştri şi faţă de şcoala care ne-a format şi ne-a creat, cu toate plusurile şi lipsurile pe care le avea la momentul respectiv. Ca să fiu sinceră şi să fac o destăinuire, de atunci mă gândesc la această Primăvară Dermatologică Ieşeană, din anul 1997, de când m-am întors din Franţa.

- Lecţia franceză a fost definitorie?

- Categoric. În acest an, la Primăvara Dermatologică Ieşeană, două dintre persoanele care au jucat un rol cheie în formarea mea ca dermatolog al mileniului trei şi preşedinte al Primăverii Dermatologice Ieşene, se regăsesc între lectori. Este vorba despre dr Christiane Deydier şi dr Brigitte Balme, ambele din Lyon. Dr Deydier ne-a ajutat să ajungem pentru prima oară în Franţa. Este medic ginecolog, o persoană altruistă şi de o generozitate rarisimă. A fost şi este angrenată în numeroase activităţi caritabile de ajutorare a pacienţilor şi a medicilor din ţările mai puţin dezvoltate. Am înţeles că acum are activităţi intense în Tunisia, dar a început cu astfel de activităţi la noi în anii 1990-1995, când un nucleu important de medici din Iaşi, care între timp au ajuns nume sonore, au fost sprijiniţi. Este o persoană deosebită şi va vorbi la PDI exact despre aceste proiecte. Dr Brigitte Balme este o somitate în ceea ce priveşte anatomia patologică cutanată şi va susţine o prelegere despre legătura indisolubilă dintre dermatolog şi anatomo-patologul cutanat. Vine şi face echipă cu dr Marie Perier Muzet, practician dermatolog tot la Lyon.

- Aş vrea să punctaţi principalele momente ale acestei ediţii, prima la care există şi un co-preşedinte.

- Evenimentul a luat o asemenea amploare încât s-a impus prezenţa unui co-preşedinte, fiind vorba despre Simona-Roxana Georgescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Începând de anul trecut am împărţit evenimentul în două secţiuni medicii -- rezidenţii şi studenţii, cu două secretariate, şi era absolut necesar să avem şi doi co-preşedinţi cu delegare de sarcini. Am ales un co-preşedinte din Bucureşti tocmai datorită caracterului naţional al manifestării. Probabil că în fiecare an va exista un co-preşedinte din celelalte centre universitare care au arătat entuziasm şi perseverenţă faţă de Primăvara Dermatologică Ieşeană. An de an, prof. Simona-Roxana Georgescu a venit însoţită nu doar de colectivul său de medici, ci şi cu persoane tinere şi foarte valoroase din echipa de cadre didactice ale UMF „Carol Davila” şi un număr impresionant de rezidenţi.

A consemnat Maura ANGHEL

 

La Iaşi vor sosi astăzi peste 1.300 de participanţi din ţară şi străinătate, demonstrând încă o dată valoarea ştiinţifică deosebită asumată încă de la prima ediţie. Pe agenda manifestării se vor afla circa 80 de teme de actualitate din sfera patologiei dermatologice de graniţă, acestea fiind susţinute de către 60 de lectori de elită din ţară şi 15 din străinătate (Italia, Franţa, Grecia, Austria şi SUA). Evenimentul are loc în două săli din Ansamblul Palas.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei