Alăptarea previne apariţia alergiilor la copii
Dimensiune font:
* alimentaţia copiilor este, încă din primele zile de viaţă, foarte importantă pentru creşterea şi dezvoltarea fizică şi neuropsihică * alergiile alimentare pot nu doar să îngreuneze asigurarea unei alimentaţii echilibrate dar, mai mult, pot pune în pericol viaţa celor afectaţi
Copiii pot avea, de la vârste foarte fragede, reacţii adverse la anumite alimente. Aceste reacţii pot fi grupate, în linii mari, în doua clase: intoleranţe alimentare şi alergii alimentare. Diferenţa dintre acestea este dată de mecanismul de producere.
Atenţie la ouă, laptele de vacă, alune şi nuci!
Reacţiile de intoleranţă alimentară, toxice sau netoxice, apar cu intensitate variabilă la toate persoanele care consumă o cantitate suficientă dintr-un anumit aliment. Reacţiile de hipersensibilitate alimentară (adevăratele alergii alimentare) sunt determinate de un răspuns imun anormal cauzat de o anumită proteină alimentară. Compuşii alimentari care pot determina o reacţie alergică se numesc alergeni. Un rol important în apariţia acestor alergii este atribuit factorilor genetici. Trebuie precizat că factorii genetici cresc susceptibilitatea la boală, dar nu conduc obligatoriu la expresia bolii.
Riscul de apariţie a unei alergii alimentare în perioada copilăriei creşte de la 5-15% în populaţia generală la 20-40% dacă un părinte este alergic (riscul este mai mare dacă mama este afectată) şi la 40-60% dacă ambii părinţi sunt alergici. Dacă atât mama, cât şi tatăl au aceeaşi afecţiune, riscul copilului de a face aceeaşi boală poate ajunge la 60-80%.
Cu toate că foarte multe alimente sunt bănuite că ar produce alergii, 8 alimente deţin 90% dintre alergenii implicaţi etiologic la copil: laptele de vacă, oul, peştele, soia, grâul, nucile, alunele şi crustaceele. Cele mai multe dintre alergiile alimentare care afectează copiii nu sunt severe şi dispar de la sine, odată cu trecerea timpului. Cele mai frecvent întâlnite alergii alimentare la copii sunt la ou, lapte de vacă, alune şi nuci.
Cum prevenim apariţia alergiilor la copii
Pentru prevenirea alergiilor alimentare la copii, un rol foarte important îl are alimentaţia naturală (alăptarea). În acest sens, se recomandă alimentaţie exclusiv naturală în primele 6 luni şi nu se recomandă consumul de nuci şi alune până după vârsta de 1 an. Laptele matern reprezintă alimentaţia ideală în primele luni de viaţă, prezentând avantaje nutriţionale, imunologice şi psihologice. Astfel, alimentaţia la sân joacă rolul cel mai important în prevenirea alergiilor la copii deoarece laptele matern conţine pe lângă componentele nutriţionale şi factori imunomodulatori cum este IgA care poate astfel să treacă de la mamă la sugar sau cazeină şi lactoferină care asigură protecţie împotriva virusurilor, bacteriilor şi fungilor, având şi acţiune antiinflamatoare.
În cazul copiilor care suferă de alergii alimentare este foarte importantă educaţia acestora şi a familiilor din care fac parte pentru evitarea specifică a alimentului responsabil de simptomatologie şi pentru recunoaşterea precoce a semnelor reacţiei alergice. Alimentaţia mamei în timpul alăptării, bogată în acizi graşi saturaţi şi săracă în vitamina C, poate determina creşterea sensibilizării alergice. În cazul mai grav, al sugarilor cu risc atopic (risc de a dezvolta alergii) se evită consumul de lapte de vacă până la 1 an, de ouă până la 2 ani şi de nuci, alune, peşte până la 3 ani. Atenţie! Este foarte importantă identificarea precisă a alimentului alergizant, esenţială pentru rezoluţia simptomelor, dar şi pentru evitarea restricţiilor dietetice inutile care pot duce la deficienţe nutriţionale majore.
Nutriţionist Adina Rusu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau