Denumire stiintifica amareala:

Polygala amara

Denumire populara amareala:

iarba laptoasa sau uleioasa, seceruici, serparita sau serpanta, soparlita, tamaioasa

Afectiuni care se trateaza cu amareala:

boli tratate cu amareala: astm, bronşite, cataruri respiratorii, gripă, tuse.

Mod de preparare si administrare amareala – ceai de amareala

 

- ceai de amareala – se folosesc 2 linguriţe de amareala mărunţită care se vor pune la 250 ml apă care fierbe. Se lasa acoperit pentru 10 minute, si ulterior se strecoară. Se indulceste cu miere polifloră. In tratamente de lungă durată se pot consuma 2-3 căni pe zi

- 2 linguriţe de amareala se vor pune cu 250 ml apă şi se vor tine pe foc la fiert timp de 15 minute dupa care se strecoară. In bronşite, astm, se pot consuma 2-3 căni pe zi

- nu este indicată supradozarea sau folosirea unei perioade mai lungi de tratament pentru ca poate provoca alergii.

Amareala in traditia populara

Amareala se folosea in traditia populara pentru în cazul bolilor de piept sau la băi contra reumatismului.

Amareala se fierbea in lapte dulce cu care se spălau copiii pe faţă, ca să nu le rămână pete după vărsat de vant. Din tulpinile florifere de amareala se făcea un ceai contra tusei şi durerilor de piept. Lăstarii floriferi se utilizau sub formă de infuzie sau sirop pentru combaterea tusei, catarului, astmei, gripei, bronşitei, etc.