Pimpinella anisum, fam. Apiaceae

Denumire populara anason:

anason stelat, bădian

Proprietati farmaceutice anason:

Fructe de anason

- aromatizante

- expectorante

- stimuleaza apetitul

- stimuleza secretiile pancreatice si intestinale

-  diuretice

-  calmeaza durerile abdominale si ajuta la eliminarea gazelor

- contra viermilor intestinali

-  antispasmodice intestinale

-  aromatizante, antiseptice, expectorante, stimulează apetitul ajutând digestia, diuretice, stimulează secreţia salivară

Afectiuni tratate cu anason:

 

boli tratate cu anason: afecţiuni intestinale, afecţiuni respiratorii, afecţiuni urinare (este şi antibacterian), anorexie, artrită,  balonări abdominale, bronşite, cefalee (în special praf sub limbă), diabet, dispepsie, enterite (pentru efectul antibacterian), infecţii intestinale, insomnie, insuficienţă pancreatică şi intestinală, litiaze de orice fel, parazitoze digestive, reumatism, tuse dureroasă uscată, viermi intestinali.

 Contraindicatii anason

 - nu se cinsuma in cazul ulcerului gastro-intestinal, colitelor. Seminteel evchi pto fi toxice asa ca nu se consuma

 Mod de preparare anason: ceai de anason

Ceai de anason – se prepara dintr-o lingurita de anason la 300 ml de apa fierbinte -  dupa aproximativ 20 de minute se strecoara; Ceaiul de anason se in 3 reprize inaintea meselor principale, dar se va utiliza pe perioade scurte deoarece este toxic

Anason in traditia populara

In traditia populara anasonul se întrebuinţa la prepararea unor băuturi alcoolice dar şi ca aromatizant în industria farmaceutică şi alimentară. Ceaiul din frunze sau decoctul din seminţe era folosit in cazul racelilor dar si a raguselii.

Cu seminţe de anason se făceau abureli contra durerilor de cap, iar cu frunzele crude de anason, zdrobite în unt, cataplasme contra durerilor de urechi. Ceaiul sau decoctul se lua în bolile de stomac şi de intestine.