alimente 13

Dimensiune font:

Atentie la alimentele de post! La raft sunt masline innegrite chimic si multe etichete inselatoare

| 13-06-2018 08:05

 In loc sa isi purifice organismul, consumatorul roman care tine postul Sfintilor Petru si Pavel risca mai degraba sa se imbolnaveasca grav, daca nu isi alege cu foarte mare atentie alimentele de la raft.

Asta din cauza ca nici producatorii si nici comerciantii nu se grabesc sa-i ofere omului prea multe informatii lamuritoare cu privire la calitatea reala a alimentelor de post si a efectelor pe care consumul acestora le-ar putea avea asupra sanatatii sale. Si nici institutiile de protectie a consumatorului nu ii obliga macar sa informeze corespunzator.

Romanul stie ca, in perioadele in care posteste, ar trebui sa consume alimente simple si sanatoase, care sa-l ajute sa isi curete organismul de urmele exceselor alimentare din restul anului. In consecinta, n-ar fi exclus ca, in post, sa puna pe masa o mana de masline in locul unei felii de branza sau sa desfaca o cutie de pasta vegetala in locul unei cutii de pate.

Ceea ce cu greu poate afla consumatorul este ca unele dintre aceste alimente de post, in ciuda faptului ca par naturale, contin aditivi si alte substante care ar putea provoca alergii si, in timp, ar putea chiar cauza imbolnavirea.

In mod normal, eticheta este cea ar trebui sa-i ofere consumatorului o informare corecta, completa si precisa asupra alimentului pe care il gaseste la raft. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa. Iata doar cateva dintre alimentele de post pe care cei mai multi dintre romani le aleg fara sa stie ce sunt sau ce contin, de fapt.

Masline verzi innegrite chimic, cu E-uri periculoase

Oferta de masline din magazine si piete e atat de diversa incat, in absenta unei etichetari adecvate, consumatorului i-ar putea fi greu sa le aleaga pe cele mai bune. Adevarul este ca - in conditiile in care in fiecare magazin gasesti masline mari si masline mici, cu samburi sau fara, colorate in tonuri diverse de verde si maro sau chiar negre - e si greu sa mai intelegi care dintre ele merita consumate si care ar trebui privite cu suspiciune.

Inainte sa isi aleaga maslinele, consumatorul ar trebui sa stie ca gradul de coacere este cel care le da acestora culoare. Astfel, maslinele verzi nu sunt crude, dar sunt primele culese, la scurt timp dupa ce au inceput sa se coaca. Cele maronii, in schimb, au fost recolatate ceva mai tarziu, in vreme ce maslinele negre sunt fructe culese la maturitate deplina. Sau cel putin asa ar trebui sa stea lucrurile.

In realitate, insa, multe dintre maslinele negre care se vand pe piata romaneasca n-au fost culese la maturitate deplina, ci au fost innegrite chimic, prin tratare cu niste substante care, potrivit Asociatiei Pro Consumatori (APC), pot produce iritatii grave ale mucoasei digestive si cresc riscul aparitiei cancerului gastric.

Aceste doua substante sunt: gluconatul feros (E579) care, "in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului", potrivit APC.

Cealalta substanta cu care se innegresc maslinele este lactatul feros (E585), "un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros", potrivit sursei citate.

Din pacate, cu oricata atentie ar citi eticheta, consumatorului tot i-ar fi greu sa puna cap la cap toate aceste informatii, daca nicio autoritate a statului n-are interes sa-l informeze si sa-l educe. Iar faptul ca nu exista o maniera unitara de etichetare il deruteaza si mai mult.

Eticheta borcan de masline colorate chimic

Unii producatori scriu pe eticheta ca maslinele au fost innegrite prin oxidare si il lasa pe consumator sa inteleaga singur ce inseamna acest lucru - Foto: Ziare.com


Spre exemplu, exista producatori care scriu pe eticheta ca maslinele au fost "innegrite prin oxidare" si ca produsul contine gluconat feros. Altii nu scriu nimic despre oxidare, ci doar ca printre aditivii folositi la pregatirea maslinelor se numara gluconatul feros si lactatul feros.

Despre ce efecte poate avea consumul acestor substante, niciun cuvant, nici pe eticheta realizata de producator, nici pe cea afisata de comerciant, la raft.

Eticheta cutie de masline colorate chimic

Parte dintre producatori se multumesc sa treaca pe eticheta numele substantei cu care au innegrit maslinele, fara sa-i dea consumatorului nicio alta explicatie - Foto: Ziare.com


Si mai ineficient sunt etichetate maslinele vrac. Practic, singurul lucru care se poate deslusi de pe eticheta acestora este ca au fost tinute in ulei de floarea soarelui. Daca au fost tratate cu aditivi pentru innegrire sau nu, consumatorul n-are cum sa afle.

Eticheta masline vrac fara suficiente informatii

Cumparatorul maslinelor vrac nu poate afla daca acestea au fost sau nu tratate cu E-uri care se la grabeasca innegrirea - Foto: Ziare.com


Inginerii din industria alimentara sustin ca aditivii nu fac rau, atata vreme cat consumatorul nu-i ingereaza in cantitati prea mari. Dar cum pe etichete nu scrie nimic despre cantitatea de E585 si de E579, consumatorul nu are nicio modalitate se afle cat din aceste substante ingereaza.

Iar asta inseamna ca, potolindu-si foamea, in post, cu niste fructe pe care le considera sanatoase, risca, de fapt sa se imbolnaveasca grav.

Crenvursti vegetali sau inlocuitori de crenvusti?

Cele mai multe dintre produsele care pana nu demult se vindeau sub denumirea de "pate vegetal" se gasesc acum la raft sub numele de "pasta vegetala". Aceasta schimbare de denumire s-a impus, cata vreme "pate" inseamna "pasta de ficat", iar pasta vegetala nu contine nici urma de ingredient de origine animala. Practic, denumirea "pate" l-ar fi putut induce pe consumator in eroare.

Din pacate, regula impusa in cazul pateului nu se respecta si in cazul altor produse. Iata un exemplu.

Comerciantul numeste produsul pe care il vinde "crenvursti vegetali". Nu e tocmai o denumire care sa-i asigure clientului informarea corecta, completa si precisa, in conditiile in care produsul de la raft nu contine carne, iar "crenvursti" inseamna, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, "carnaciori subtiri, din carne de vaca sau oaie, tocata fin". La randul lui, cuvantul "carnaciori" trimite tot la carne, prin definitie, in limba romana.
 

Eticheta crenvusti vegetali

 

Potrivit limbii romane, crenvurstii contin carne, deci n-ar avea cum sa fie vegetali - Foto: Ziare.com



Producatorul a etichetat acelasi produs in mod diferit, intr-o maniera mai abila. Mai exact, a scris cu litere mari pe ambalaj cuvintele "Vegetal" si "Crenvursti", dar a trecut, tot acolo, cateva cuvinte scrise cu litere mai mici. In consecinta, de aproape, consumatorul poate vedea ca denumirea produsului nu este "Vegetal Crenvursti" ci "Un excelent inlocuitor 100% vegetal pentru crenvursti". Care va sa zica, totusi, n-ar fi vorba despre crenvursti, cum scrie comerciantul pe eticheta, ci despre un inlocuitor... Ce-ar mai putea inteleage consumatorul despre produs, cand el are, la raft, doua etichete cu continut diferit?
 

Eticheta inlocuitor crenvusti

 

Pe ambalaj, producatorul scrie ca n-ar fi vorba despre crenvursti, ci despre inlocuitor din crenvursti - Foto: Ziare.com



Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) e institutia care ar trebui sa stabilesca daca modul in care comerciantul si producatorul eticheteaza aceste produse incalca sau nu drepturile consumatorului. Ceea ce putem spune noi este doar ca, in loc sa-l ajute, mai degraba il deruteaza.

La urma urmei, pana sa ajunga sa citeasca lista cu ingrediente, ar trebui sa stie macar cum se numeste produsul de post pe care l-a ales de la raft...

E greu sa afli ce contin, de fapt, multe dintre produsele vegetale

Din pacate, informatiile pe care le gaseste pe etichetele celor mai multe produse de post de la raft nu-l ajuta pe consumator sa afle tot ce ar trebui sa stie despre respectivele alimente.

Majoritatea producatorilor de pasta vegetala tartinabila, spre exemplu, mentioneaza pe eticheta doar o lista sumara cu ingrediente. In cazul produsului pe care l-am ales de la raft, mentiunea "extracte de condimente" nu prea e de natura sa-l lamureasca pe consumator.

Extractele sunt din condimentele telina si piper, din continutul pastei, sau din altele, nementionate pe eticheta? In cazul in care consumatorul stie ca este alergic la un condiment - altul decat piperul si telina - n-are nicio modalitate de a afla daca poate sau nu consuma produsul, in siguranta.
 

Cutie de pasta vegetal insuficient etichetata

 

Cutie cu pasta vegetala insuficient etichetata - Foto: Ziare.com



In plus, denumirea "arome" nu transmite nici ea mare lucru, desi, in interesul corectei informari a consumatorului, ar trebui sa o faca. O aroma inlocuieste, de regula, un ingredient. Pe care anume consumatorul n-are cum sa afle.

Nu in ultimul rand, eticheta nu contine niciun avertisment asupra efectelor pe care glutamantul monosodic (E621) l-ar putea avea asupra consumatorului. Potrivit APC, acesta poate provoca "reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului", si nu trebuie consumat de femeile insarcinate, de copii, de batrani, de hipoglicemici si cardiaci. Or, daca asa stau lucrurile, consumatorul ar trebui sa afle toate astea de pe eticheta.

Din pacate, cel putin deocamdata, n-o poate face si nu stim cand sau daca vor fi vreodata producatorii si comerciantii obligati sa-i ofere clientului astfel de informatii care sa-l ajute sa isi aleaga de la raft doar cele mai sanatoase alimente.

Cum comunicarea cu ANPC se face doar in scris, in baza Legii 544/2001, Ziare.com a solicitat pe aceasta cale institutiei raspunsuri cu privire la toate intrebarile pe care le ridica acest material de presa. Nu am primit pana in acest moment lamuriri pe care sa le putem transmite cititorilor.

Daca isi vor face timp sa raspunda de ce pe piata persista aceasta bataie de joc fata de consumator in ce priveste etichetarea si cand s-ar putea schimba ceva, va vom informa si pe dumneavoastra. Inca mai speram ca, si la romani, etichetarea alimentelor nu va mai fi doar o obligatie formala, ci chiar va fi de folos consumatorului.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al SC STEK INDUSTRY SRL vinde prin licitaţie publică în temeiul Legii 85/2006 în bloc următoarele active: - Bunuri mobile constând în echipamente, instalaţii şi materii prime specifice obiectului de activitate al debitoarei, respectiv lucrări de tâmplărie şi dulgherie, precum şi mobilier, birotică, produse finite, mijloace fixe şi obiecte de inventar la preţul de pornire de 93.421 lei (reprezentand 20% din pretul de evaluare). Licitaţiile vor avea avea loc în zilele de 26 octombrie, 02 noiembrie, 09 noiembrie, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, Clădirea 30 Avenue Business Center, et. 3, cam. 2, jud. Bacau, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune cu cel puţin 24 ore înainte de ziua licitaţiei o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitatie; - dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; - documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul RO46BRDE380SV41329193800 RON deschis pe numele SC Stek Industry SRL la BRD-GSG SA Huşi. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu doua zile inainte de fiecare sedinta de licitatie. Informaţii suplimentare la telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Ce ascund durerile de genunchi
16/10/2018 20:12

 Durerile de genunchi sunt din ce in ce mai intalnite, iar multi dintre noi nu le acordam atentia necesara. Atunci cand apare un disconfort sau o durere mica in timpul mersului, urcatului sau coboratulu ...

Ce spune despre tine grupa sanguină pe care o ai
16/10/2018 19:42

 Stiinta si traditia japoneză sugerează că grupa sanguină pot indica multe despre personalitatea si sănătatea ta. Ai spune că sangele e pur si simplu sange, nu? Ei bine, răspunsul este si „da ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante,  MIRACULOASE
16/10/2018 19:00

 Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturor vietuitoarelor pamantului, pentru a se proteja.         Iar intre ele, afinele ocupa ...

Descoperire ULUITOARE: Condimentul MINUNE care te face mai deștept
16/10/2018 18:14

 Mirodeniile dau intotdeauna o savoare aparte preparatelor culinare, asadar ar trebui să le folosim cat mai des posibil. Putini stiu că acestea au o multime de beneficii pentru sănătate, iar oamenii de ...

 

 Sucul de mere curăță ficatul
16/10/2018 17:46

  Ori de cate ori ne simţim slăbiţi sau foarte obosiţi este bine să urmăm o cură de detoxifiere a ficatului. Demersul este foarte bun şi ca metodă de creştere a imunităţii organismului, ştiut ...

Cele mai folosite plante medicinale
16/10/2018 17:00

Cele mai folosite plante medicinale           1. Aloe Vera Daca exista o planta medicinala care sa aiba 101 intrebuintari, aceea este aloe vera. Sa spunem ca tu sau copi ...

Ce afectiuni putem trata cu aloe vera?
16/10/2018 10:33

  Ce afectiuni putem trata cu aloe vera?     |           Aloe vera (aloe barbadensis) Planta subtropicala, de cultura la noi in tara, iubitoare de ...

Studiu cu rezultate înspăimântătoare: Aceste medicamente NU au niciun efect!
15/10/2018 19:22

  Descoperirea ''nu susţine utilizarea pe scară largă a statinelor la populaţia cu varstă avansată şi foarte avansată'', au notat autorii cercetării. Aceste medicamente, prescrise la nivel mond ...

Care sunt cazurile in care fisa medicala pentru permisul auto este obligatorie
15/10/2018 18:01

  In primul rand, trebuie sa retii faptul ca acest document poate fi emis doar de catre o unitate medicala autorizata. La finalul examinarilor, se va specifica daca persoana solicitanta este apta din punc ...

Trei simptome prin care organismul te avertizează că ar trebui să renunți la pâine
15/10/2018 17:45

  Sensibilitatea la gluten cunoscută şi sub numele de celiachie este ereditară şi necontagioasă şi odată apărută nu mai dispare niciodată. Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la glute ...