Atentie la alimentele de post! La raft sunt masline innegrite chimic si multe etichete inselatoare

default

Dimensiune font:

| 13-06-2018 08:05

 In loc sa isi purifice organismul, consumatorul roman care tine postul Sfintilor Petru si Pavel risca mai degraba sa se imbolnaveasca grav, daca nu isi alege cu foarte mare atentie alimentele de la raft.

Asta din cauza ca nici producatorii si nici comerciantii nu se grabesc sa-i ofere omului prea multe informatii lamuritoare cu privire la calitatea reala a alimentelor de post si a efectelor pe care consumul acestora le-ar putea avea asupra sanatatii sale. Si nici institutiile de protectie a consumatorului nu ii obliga macar sa informeze corespunzator.

Romanul stie ca, in perioadele in care posteste, ar trebui sa consume alimente simple si sanatoase, care sa-l ajute sa isi curete organismul de urmele exceselor alimentare din restul anului. In consecinta, n-ar fi exclus ca, in post, sa puna pe masa o mana de masline in locul unei felii de branza sau sa desfaca o cutie de pasta vegetala in locul unei cutii de pate.

Ceea ce cu greu poate afla consumatorul este ca unele dintre aceste alimente de post, in ciuda faptului ca par naturale, contin aditivi si alte substante care ar putea provoca alergii si, in timp, ar putea chiar cauza imbolnavirea.

In mod normal, eticheta este cea ar trebui sa-i ofere consumatorului o informare corecta, completa si precisa asupra alimentului pe care il gaseste la raft. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa. Iata doar cateva dintre alimentele de post pe care cei mai multi dintre romani le aleg fara sa stie ce sunt sau ce contin, de fapt.

Masline verzi innegrite chimic, cu E-uri periculoase

Oferta de masline din magazine si piete e atat de diversa incat, in absenta unei etichetari adecvate, consumatorului i-ar putea fi greu sa le aleaga pe cele mai bune. Adevarul este ca - in conditiile in care in fiecare magazin gasesti masline mari si masline mici, cu samburi sau fara, colorate in tonuri diverse de verde si maro sau chiar negre - e si greu sa mai intelegi care dintre ele merita consumate si care ar trebui privite cu suspiciune.

Inainte sa isi aleaga maslinele, consumatorul ar trebui sa stie ca gradul de coacere este cel care le da acestora culoare. Astfel, maslinele verzi nu sunt crude, dar sunt primele culese, la scurt timp dupa ce au inceput sa se coaca. Cele maronii, in schimb, au fost recolatate ceva mai tarziu, in vreme ce maslinele negre sunt fructe culese la maturitate deplina. Sau cel putin asa ar trebui sa stea lucrurile.

In realitate, insa, multe dintre maslinele negre care se vand pe piata romaneasca n-au fost culese la maturitate deplina, ci au fost innegrite chimic, prin tratare cu niste substante care, potrivit Asociatiei Pro Consumatori (APC), pot produce iritatii grave ale mucoasei digestive si cresc riscul aparitiei cancerului gastric.

Aceste doua substante sunt: gluconatul feros (E579) care, "in combinatie cu oxigenul, declanseaza reactia de oxidare in urma careia maslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoaca eroziuni la nivelul mucoasei esofagului si stomacului", potrivit APC.

Cealalta substanta cu care se innegresc maslinele este lactatul feros (E585), "un stabilizator artificial de culoare, avand acelasi rol tehnologic si aceleasi reactii adverse ca ale gluconatului feros", potrivit sursei citate.

Din pacate, cu oricata atentie ar citi eticheta, consumatorului tot i-ar fi greu sa puna cap la cap toate aceste informatii, daca nicio autoritate a statului n-are interes sa-l informeze si sa-l educe. Iar faptul ca nu exista o maniera unitara de etichetare il deruteaza si mai mult.

Eticheta borcan de masline colorate chimic

Unii producatori scriu pe eticheta ca maslinele au fost innegrite prin oxidare si il lasa pe consumator sa inteleaga singur ce inseamna acest lucru - Foto: Ziare.com


Spre exemplu, exista producatori care scriu pe eticheta ca maslinele au fost "innegrite prin oxidare" si ca produsul contine gluconat feros. Altii nu scriu nimic despre oxidare, ci doar ca printre aditivii folositi la pregatirea maslinelor se numara gluconatul feros si lactatul feros.

Despre ce efecte poate avea consumul acestor substante, niciun cuvant, nici pe eticheta realizata de producator, nici pe cea afisata de comerciant, la raft.

Eticheta cutie de masline colorate chimic

Parte dintre producatori se multumesc sa treaca pe eticheta numele substantei cu care au innegrit maslinele, fara sa-i dea consumatorului nicio alta explicatie - Foto: Ziare.com


Si mai ineficient sunt etichetate maslinele vrac. Practic, singurul lucru care se poate deslusi de pe eticheta acestora este ca au fost tinute in ulei de floarea soarelui. Daca au fost tratate cu aditivi pentru innegrire sau nu, consumatorul n-are cum sa afle.

Eticheta masline vrac fara suficiente informatii

Cumparatorul maslinelor vrac nu poate afla daca acestea au fost sau nu tratate cu E-uri care se la grabeasca innegrirea - Foto: Ziare.com


Inginerii din industria alimentara sustin ca aditivii nu fac rau, atata vreme cat consumatorul nu-i ingereaza in cantitati prea mari. Dar cum pe etichete nu scrie nimic despre cantitatea de E585 si de E579, consumatorul nu are nicio modalitate se afle cat din aceste substante ingereaza.

Iar asta inseamna ca, potolindu-si foamea, in post, cu niste fructe pe care le considera sanatoase, risca, de fapt sa se imbolnaveasca grav.

Crenvursti vegetali sau inlocuitori de crenvusti?

Cele mai multe dintre produsele care pana nu demult se vindeau sub denumirea de "pate vegetal" se gasesc acum la raft sub numele de "pasta vegetala". Aceasta schimbare de denumire s-a impus, cata vreme "pate" inseamna "pasta de ficat", iar pasta vegetala nu contine nici urma de ingredient de origine animala. Practic, denumirea "pate" l-ar fi putut induce pe consumator in eroare.

Din pacate, regula impusa in cazul pateului nu se respecta si in cazul altor produse. Iata un exemplu.

Comerciantul numeste produsul pe care il vinde "crenvursti vegetali". Nu e tocmai o denumire care sa-i asigure clientului informarea corecta, completa si precisa, in conditiile in care produsul de la raft nu contine carne, iar "crenvursti" inseamna, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, "carnaciori subtiri, din carne de vaca sau oaie, tocata fin". La randul lui, cuvantul "carnaciori" trimite tot la carne, prin definitie, in limba romana.
 

Eticheta crenvusti vegetali

 

Potrivit limbii romane, crenvurstii contin carne, deci n-ar avea cum sa fie vegetali - Foto: Ziare.com



Producatorul a etichetat acelasi produs in mod diferit, intr-o maniera mai abila. Mai exact, a scris cu litere mari pe ambalaj cuvintele "Vegetal" si "Crenvursti", dar a trecut, tot acolo, cateva cuvinte scrise cu litere mai mici. In consecinta, de aproape, consumatorul poate vedea ca denumirea produsului nu este "Vegetal Crenvursti" ci "Un excelent inlocuitor 100% vegetal pentru crenvursti". Care va sa zica, totusi, n-ar fi vorba despre crenvursti, cum scrie comerciantul pe eticheta, ci despre un inlocuitor... Ce-ar mai putea inteleage consumatorul despre produs, cand el are, la raft, doua etichete cu continut diferit?
 

Eticheta inlocuitor crenvusti

 

Pe ambalaj, producatorul scrie ca n-ar fi vorba despre crenvursti, ci despre inlocuitor din crenvursti - Foto: Ziare.com



Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) e institutia care ar trebui sa stabilesca daca modul in care comerciantul si producatorul eticheteaza aceste produse incalca sau nu drepturile consumatorului. Ceea ce putem spune noi este doar ca, in loc sa-l ajute, mai degraba il deruteaza.

La urma urmei, pana sa ajunga sa citeasca lista cu ingrediente, ar trebui sa stie macar cum se numeste produsul de post pe care l-a ales de la raft...

E greu sa afli ce contin, de fapt, multe dintre produsele vegetale

Din pacate, informatiile pe care le gaseste pe etichetele celor mai multe produse de post de la raft nu-l ajuta pe consumator sa afle tot ce ar trebui sa stie despre respectivele alimente.

Majoritatea producatorilor de pasta vegetala tartinabila, spre exemplu, mentioneaza pe eticheta doar o lista sumara cu ingrediente. In cazul produsului pe care l-am ales de la raft, mentiunea "extracte de condimente" nu prea e de natura sa-l lamureasca pe consumator.

Extractele sunt din condimentele telina si piper, din continutul pastei, sau din altele, nementionate pe eticheta? In cazul in care consumatorul stie ca este alergic la un condiment - altul decat piperul si telina - n-are nicio modalitate de a afla daca poate sau nu consuma produsul, in siguranta.
 

Cutie de pasta vegetal insuficient etichetata

 

Cutie cu pasta vegetala insuficient etichetata - Foto: Ziare.com



In plus, denumirea "arome" nu transmite nici ea mare lucru, desi, in interesul corectei informari a consumatorului, ar trebui sa o faca. O aroma inlocuieste, de regula, un ingredient. Pe care anume consumatorul n-are cum sa afle.

Nu in ultimul rand, eticheta nu contine niciun avertisment asupra efectelor pe care glutamantul monosodic (E621) l-ar putea avea asupra consumatorului. Potrivit APC, acesta poate provoca "reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului", si nu trebuie consumat de femeile insarcinate, de copii, de batrani, de hipoglicemici si cardiaci. Or, daca asa stau lucrurile, consumatorul ar trebui sa afle toate astea de pe eticheta.

Din pacate, cel putin deocamdata, n-o poate face si nu stim cand sau daca vor fi vreodata producatorii si comerciantii obligati sa-i ofere clientului astfel de informatii care sa-l ajute sa isi aleaga de la raft doar cele mai sanatoase alimente.

Cum comunicarea cu ANPC se face doar in scris, in baza Legii 544/2001, Ziare.com a solicitat pe aceasta cale institutiei raspunsuri cu privire la toate intrebarile pe care le ridica acest material de presa. Nu am primit pana in acest moment lamuriri pe care sa le putem transmite cititorilor.

Daca isi vor face timp sa raspunda de ce pe piata persista aceasta bataie de joc fata de consumator in ce priveste etichetarea si cand s-ar putea schimba ceva, va vom informa si pe dumneavoastra. Inca mai speram ca, si la romani, etichetarea alimentelor nu va mai fi doar o obligatie formala, ci chiar va fi de folos consumatorului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei