Beneficiile ridichilor asupra sanatatii
Dimensiune font:
Ridichile sunt legume foarte bogate in vitamine (B1, B2, B3, B6, acid folic, C), minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, cupru, zinc, fluor), care le confera proprietati remineralizante si tonice, antirahitice, de stimulare a imunitatii si antiastenice.
De asemenea, ridichile stimuleaza pofta de mancare si regleaza tranzitul intestinal (sunt bune surse de fibre alimentare). Au efect drenor biliar si renal, antialergic, fluidizant al secretiilor bronsice datorita continutului bogat in substante active sulfurate. In plus, au actiune antiscorbutica si antirahitica (ridichea neagra) datorita continutului bogat in vitamina C si in iod.
Afectiuni tratatate cu ridichi
Ridichile se pot consuma ca atare, sub forma de salata proaspata, asezonata cu putin otet de mere, ulei de masline si verdeturi de primavara. Se poate folosi sucul de ridichi (rosii sau negre), deoarece are efect diuretic-depurativ, de detoxifiere a organismul, ajutand totodata la eliminarea calculilor biliari si renali. Se consuma aproximativ 20-50 g dimineata, pe stomacul gol, timp de 3-4 saptamani.
In cazuri de litiaza biliara sau colica biliara se poate creste cantitatea consumata, pana la 100-400 g suc proaspat. Pentru litiaza renala trebuie consumat zilnic un sfert pana la o jumatate de pahar suc de ridiche, dimineata pe stomacul gol, timp de 21 de zile.
Atentie! La anumite persoane, pulpa si sucul de ridiche pot provoca tulburari digestive (dureri, diaree). in prima faza este bine sa reduceti cantitatea administrata, dozele urmand a fi crescute progresiv. Daca tulburarile persista, se opreste tratamentul.
8 motive pentru a consuma ridichi
Ridichile se gasesc intr-o varietate de culori, forme si marimi, totusi, ridichea rosie este cea mai populara. Aceste legume, de nelipsit in salatele de primavara, sunt cunoscute pentru proprietatile antibacteriene si antifungice. Sunt bogate in vitamina C, potasiu, sodiu si alte minerale. Au un contin scazut de grasimi, colesterol si calorii, fiind ideale pentru cei care tin o cura de slabire.
Ridichile sunt si o sursa importanta de vitamina B, calciu, magneziu, cupru si mangan. De asmenea, contin cantitati mari de fibre alimentare si acid folic, antioxidanti, extrem de benefici pentru organismul uman. In special ridichile negre sunt foarte bogate in antioxidanti. Iata cateva motive pentru a manca ridichi:
1. Ridichile sunt benefice pentru stomac si ficat. Ajuta la detoxifierea si purificarea sangelui, fiind de mare ajutor in tratarea icterului. In cazul persoanelor care sufera de icter, ridichile protejeaza celulele rosii si maresc cantitatea de oxigen din sange.
2. Ridichile contin cantitati importante de carbohidrati naturali, care faciliteaza digestia, previn retentia de apa si trateaza constipatia.
3. Ridichile sunt diuretice naturale, ajutand la productia de urina. Sucul de ridichi este de mare ajutor in tratarea inflamatiilor si senzatiilor de arsura dupa urinare. Astfel, este foarte util in tratarea dereglarilor urinare.
4. Datorita fibrelor, ridichile sunt ideale pentru cei care tin diete de slabit, ajutand la eliminarea grasimilor.
5. Ridichile sunt de mare ajutor in prevenirea si tratarea mai multor tipuri de cancer: de intestine, stomac, colon sau rinichi. Substantele active din ridichi inhiba dezvoltarea de formatiuni cancerose.
6. Ridichile sunt folosite si pentru tratarea a numeroase probleme ale pielii. Ajuta la hidratarea si dezinfectarea pielii. Pot fi folosite si pentru tratarea muscaturilor si intepaturilor de insecte. Sucul de ridichi reduce durerile si umflaturile si calmeaza zona afectata.
7. Sucul de ridichi amestecat cu putina sare ajuta la reducerea febrei.
8. Ridichile au proprietati anticongestive, fiind de mare ajutor in tratarea problemelor respiratorii. Ridichiile previn si infectiile respiratorii.
Ridichile rosii: complex de vitamine, minerale si substante nutritive
Ridichea rosie contine piridoxina (vitamina B6), niacina (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), riboflavina (vitamina B2), la care se adauga vitaminele A, C, E si K. Fierul, calciul, cuprul, magneziul, manganul si zincul sunt mineralele care isi fac loc in pulpa de un alb impecabil, alaturi de subtantele nutritive (proteine, carbodidrati, fibre) si electroliti (sodiu si potasiu).
Ridichile rosii scad riscul de cancer
Crocantele ridichi rosii contin substante active care pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la san sau ovarian. Ingredientul minune care previne cancerul este sulforafanul, un compus organic care stimuleaza productia unor enzime benefice. Acestea creeaza o bariera impotriva radicalilor liberi si inhiba imbolnavirea celulelor.
Ridichile rosii mentin sanatatea rinichilor si a ficatului
Conform studiilor realizate in ultimii ani, ridichile rosii au o actiune diuretica si contin substante care mentin sanatatea rinichilor si sunt excelente pentru tratarea anumitor probleme ale tractului urinar. De asemenea, ridichile rosii contribuie la detoxifierea ficatului si la prevenirea bolilor hepatice.
Ridichile rosii scad riscul bolilor cardiovasculare
Ridichile rosii scad riscul bolilor cardiovasculare deoarece combat colesterolul rau si curata sangele de impuritati. Astfel, poti preveni ateroscleroza si alte afectiuni grave asociate cu depunerea colesterolului pe vasele de sange si infundarea arterelor.
Ridichile rosii combat retentia apei in organism
O cura de cateva zile cu ridichi rosii te poate ajuta sa combati retentia apei in organism. Stii deja ca retinerea apei in tesuturi te face sa ai picioarele umflate si favorizeaza dezvoltarea celulitei. Responsabil pentru eliminarea surplusului de apa din organism este minunatul potasiu. Acesta regleaza nivelul sodiului si, daca este nevoie, contribuie la eliminarea excesului sau din organism.
Ridichile rosii te ajuta sa ai o piele frumoasa
Daca vrei sa ai o piele frumoasa, pregatita pentru a fi expusa din ce in ce mai mult la soare, consuma zilnic ridichi rosii in lunile de primavara. Bogate in antioxidanti, ridichile te ajuta sa ai o piele frumoasa si incetinesc aparitia primelor riduri.
Ridichile rosii te ajuta sa slabesti
Ti-ai propus sa slabesti rapid? Atunci consuma ridichi rosii. Fa-ti salate proaspete cu multe ridichi si legume sau rontaie dolofanele ridichi la gustarea dintre mese. Datorita continutului ridicat de fibre, dar si de apa, ridichile rosii de luna te pot ajuta sa slabesti, intrucat iti potolesc foamea fara sa-ti furnizeze o cantitate prea mare de calorii. De fapt, 100 de grame de ridichi rosii au doar 16 calorii, ceea ce inseamna ca poti consuma radacinoasa de primavara in ce cantitati doresti, fara sa-ti fie teama ca te ingrasi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau