Când bisturiul devine singurul leac al obezităţii EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 01-02-2016 17:25

Medicul specializat în chirurgia obezităţii, Dan Timofte, oferă şansa persoanelor supraponderale să înceapă o nouă viaţă, în urma unei operaţii de micşorare a stomacului * de la începutul anului, au fost efectuate cinci astfel de intervenţii, pentru persoane care treceau de 150 de kilograme * majoritatea pacienţilor vin de bunăvoie la spital, motivele fiind frica de a nu dezvolta alte boli sau greutatea de a se mişca

În Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, doctorul Dan Timofte efectuează operaţii de micşorare a stomacului de până la 80% pentru persoanele obeze, intervenţia purtând numele de „gastric sleeve”. Deşi nici nu s-a terminat prima lună din acest an, în 2016, cinci persoane au trecut prin această operaţie, iar conform medicilor, valul cel mai mare de pacienţi este la începutul anului, după sărbătorile de iarnă sau în timpul verii, când vin cei din străinătate. În medie, 40 de operaţii pe an.

Micşorarea stomacului nu este singura etapă prin care trebuie să treacă pacienţii, ci foarte importantă este şi dieta de după. În prima săptămână se consumă doar lichide, în a doua piureuri diluate sau făcute la blender, iar din a treia săptămână se trece la mâncare puţin mai solidă, scopul fiind de a acomoda stomacul cu noua dimensiune. „Toată scăderea în greutate este controlată progresiv. Se fac controale periodic la o lună, apoi la trei, şase şi 12 luni şi se ţine legătura cu nutriţionistul”, explică dr. Dan Timofte, medic primar chirurg la Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, specializat în chirurgia obezităţii, care ţine legătura în mod constant cu pacienţii, prin telefon.

Locul în care viaţa renaşte din lacrimi

Scăderea în greutate se face progresiv, în prima lună urmând să dea jos între 16 şi 18 kg, în a doua - 14 sau 15 kilograme, iar pe măsură ce trece timpul de la operaţie, în aproximativ un an de zile, să poată ajunge chiar şi până la jumătate din greutatea iniţială. Medicul povesteşte că operaţia este efectuată doar în cazul persoanelor care sunt sigure că pot să ţină dieta. „Printre consulturile necesare înaintea operaţiei este şi cel psihologic, psihologul clinician fiind cel care stă de vorbă cu pacienţii şi care ne spune dacă este apt să ţină dieta sau nu. În caz contrar nu îl putem opera, pentru că riscă să facă anumite complicaţii”, completează dr. Dan Timofte.

Operaţia fiind una laparoscopică, recuperarea este foarte rapidă, pacientul fiind încurajat să facă exerciţii fizice încă de pe masa de operaţie. „Le spun să se dea jos singuri de pe masă pe targă. La început sunt puţin buimaci, însă, astfel, mobilizarea este una mai precoce”, explică specialistul.

Singura soluţie după diete eşuate
Medicii susţin că pacienţii care vin pentru operaţie o fac de bunăvoie, pentru că îşi dau seama că este singura soluţie, după mai multe diete care au eşuat. Fie din cauza regimului de viaţă nesănătos, din cauza stresului sau din cauza locului de muncă. „Este rezultatul modului în care societatea a evoluat după 1989. Toată lumea este stresată, mult mai implicată în job, iar din dorinţa de a avea succes neglijează sănătatea. Oamenii ajung seara obosiţi acasă şi mănâncă atunci pentru toate cele trei mese din zi”, adaugă medicul.

Aşa a fost şi cazul lui Laurenţiu, în vârstă de 39 de ani, care în ultimii ani ajunsese la 150 de kilograme. A fost operat săptămâna trecută, iar zilele acestea urmează să fie externat pentru a se putea întoarce la muncă, la o societate de exploatări forestiere din Iaşi. „Ştiu că ar trebui să fac mişcare, însă mai mult merg cu maşina prin judeţ. Făceam şi 300 de kilometri într-o zi şi nu mai aveam timp şi de mişcare. Am încercat şi cu regim, dar reuşeam să ţin doar o săptămână-două, iar între timp mergeam la un grătar cu prietenii şi nu puteam rezista tentaţiei”, povesteşte acesta, în timp ce aşteaptă ca dr. Timofte să îi confirme că poate pleca acasă. Bărbatul mai spune că era obişnuit ca greutatea sa să fie de 125 de kg, însă din 2010 a început să ia proporţii, ajungând la 150 de kilograme.

„Parcă aş fi cărat încă o persoană mereu în spate”
O femeie de 56 de ani, care s-a operat în cursul săptămânii trecute pentru micşorarea stomacului, povesteşte că se mişca cu greutate şi că se simţea ca şi cum ar mai fi dus în spate încă o persoană, dublându-şi greutatea. Încurajată, însă totodată speriată de faptul că tensiunea se menţinea constant la valoarea de 17, glicemia era mare, iar mişcarea devenea din ce în ce mai dificilă, a hotărât să facă primii paşi pentru a scădea din cele 130 de kilograme, măcar până la 80. „Vorbind înainte de operaţie şi cu psihologul, îi spuneam că vreau să fiu mai ageră, mai uşoară. Dacă mai adaug aici şi vârsta, totul o să devină din ce în ce mai greu. Dintotdeauna am fost o gurmandă înrăită, iar regim alimentar nu reuşeam să ţin. Clacam mereu atunci când vedeam că sunt moartă de foame şi acul cântarului abia se mişca sub greutatea mea”, spune acestea, cu un ton mult mai optimist. De asemenea, femeia susţine că întotdeauna greutatea sa a fost de 80 de kg, însă în ultimii ani au fost perioade în care lua în greutate brusc şi nu mai putea să intre în haine.

Deşi dieta după operaţie este una mai strictă şi cei care trec prin această operaţie trebuie să fie răbdători şi ambiţioşi, după un an de zile, pacienţii pot ajunge la greutatea dorită sau chiar la jumătate din cea iniţială. Mădălina OLARIU

* * *
40

Aceasta este, în medie, numărul operaţiilor realizate anual la Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”

* * *
„Toată lumea este stresată, mult mai implicată în job. Oamenii ajung seara obosiţi acasă şi mănâncă pentru toate cele trei mese din zi”
- dr. Dan Timofte, medic primar chirurg la Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, specializat în chirurgia obezităţii

* * *
„Clacam mereu atunci când vedeam că sunt moartă de foame şi acul cântarului abia se mişca sub greutatea mea”
- pacientă

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei