Când bisturiul devine singurul leac al obezităţii EXCLUSIV
Dimensiune font:
Medicul specializat în chirurgia obezităţii, Dan Timofte, oferă şansa persoanelor supraponderale să înceapă o nouă viaţă, în urma unei operaţii de micşorare a stomacului * de la începutul anului, au fost efectuate cinci astfel de intervenţii, pentru persoane care treceau de 150 de kilograme * majoritatea pacienţilor vin de bunăvoie la spital, motivele fiind frica de a nu dezvolta alte boli sau greutatea de a se mişca
În Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, doctorul Dan Timofte efectuează operaţii de micşorare a stomacului de până la 80% pentru persoanele obeze, intervenţia purtând numele de „gastric sleeve”. Deşi nici nu s-a terminat prima lună din acest an, în 2016, cinci persoane au trecut prin această operaţie, iar conform medicilor, valul cel mai mare de pacienţi este la începutul anului, după sărbătorile de iarnă sau în timpul verii, când vin cei din străinătate. În medie, 40 de operaţii pe an.
Micşorarea stomacului nu este singura etapă prin care trebuie să treacă pacienţii, ci foarte importantă este şi dieta de după. În prima săptămână se consumă doar lichide, în a doua piureuri diluate sau făcute la blender, iar din a treia săptămână se trece la mâncare puţin mai solidă, scopul fiind de a acomoda stomacul cu noua dimensiune. „Toată scăderea în greutate este controlată progresiv. Se fac controale periodic la o lună, apoi la trei, şase şi 12 luni şi se ţine legătura cu nutriţionistul”, explică dr. Dan Timofte, medic primar chirurg la Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, specializat în chirurgia obezităţii, care ţine legătura în mod constant cu pacienţii, prin telefon.
Locul în care viaţa renaşte din lacrimi
Scăderea în greutate se face progresiv, în prima lună urmând să dea jos între 16 şi 18 kg, în a doua - 14 sau 15 kilograme, iar pe măsură ce trece timpul de la operaţie, în aproximativ un an de zile, să poată ajunge chiar şi până la jumătate din greutatea iniţială. Medicul povesteşte că operaţia este efectuată doar în cazul persoanelor care sunt sigure că pot să ţină dieta. „Printre consulturile necesare înaintea operaţiei este şi cel psihologic, psihologul clinician fiind cel care stă de vorbă cu pacienţii şi care ne spune dacă este apt să ţină dieta sau nu. În caz contrar nu îl putem opera, pentru că riscă să facă anumite complicaţii”, completează dr. Dan Timofte.
Operaţia fiind una laparoscopică, recuperarea este foarte rapidă, pacientul fiind încurajat să facă exerciţii fizice încă de pe masa de operaţie. „Le spun să se dea jos singuri de pe masă pe targă. La început sunt puţin buimaci, însă, astfel, mobilizarea este una mai precoce”, explică specialistul.
Singura soluţie după diete eşuate
Medicii susţin că pacienţii care vin pentru operaţie o fac de bunăvoie, pentru că îşi dau seama că este singura soluţie, după mai multe diete care au eşuat. Fie din cauza regimului de viaţă nesănătos, din cauza stresului sau din cauza locului de muncă. „Este rezultatul modului în care societatea a evoluat după 1989. Toată lumea este stresată, mult mai implicată în job, iar din dorinţa de a avea succes neglijează sănătatea. Oamenii ajung seara obosiţi acasă şi mănâncă atunci pentru toate cele trei mese din zi”, adaugă medicul.
Aşa a fost şi cazul lui Laurenţiu, în vârstă de 39 de ani, care în ultimii ani ajunsese la 150 de kilograme. A fost operat săptămâna trecută, iar zilele acestea urmează să fie externat pentru a se putea întoarce la muncă, la o societate de exploatări forestiere din Iaşi. „Ştiu că ar trebui să fac mişcare, însă mai mult merg cu maşina prin judeţ. Făceam şi 300 de kilometri într-o zi şi nu mai aveam timp şi de mişcare. Am încercat şi cu regim, dar reuşeam să ţin doar o săptămână-două, iar între timp mergeam la un grătar cu prietenii şi nu puteam rezista tentaţiei”, povesteşte acesta, în timp ce aşteaptă ca dr. Timofte să îi confirme că poate pleca acasă. Bărbatul mai spune că era obişnuit ca greutatea sa să fie de 125 de kg, însă din 2010 a început să ia proporţii, ajungând la 150 de kilograme.
„Parcă aş fi cărat încă o persoană mereu în spate”
O femeie de 56 de ani, care s-a operat în cursul săptămânii trecute pentru micşorarea stomacului, povesteşte că se mişca cu greutate şi că se simţea ca şi cum ar mai fi dus în spate încă o persoană, dublându-şi greutatea. Încurajată, însă totodată speriată de faptul că tensiunea se menţinea constant la valoarea de 17, glicemia era mare, iar mişcarea devenea din ce în ce mai dificilă, a hotărât să facă primii paşi pentru a scădea din cele 130 de kilograme, măcar până la 80. „Vorbind înainte de operaţie şi cu psihologul, îi spuneam că vreau să fiu mai ageră, mai uşoară. Dacă mai adaug aici şi vârsta, totul o să devină din ce în ce mai greu. Dintotdeauna am fost o gurmandă înrăită, iar regim alimentar nu reuşeam să ţin. Clacam mereu atunci când vedeam că sunt moartă de foame şi acul cântarului abia se mişca sub greutatea mea”, spune acestea, cu un ton mult mai optimist. De asemenea, femeia susţine că întotdeauna greutatea sa a fost de 80 de kg, însă în ultimii ani au fost perioade în care lua în greutate brusc şi nu mai putea să intre în haine.
Deşi dieta după operaţie este una mai strictă şi cei care trec prin această operaţie trebuie să fie răbdători şi ambiţioşi, după un an de zile, pacienţii pot ajunge la greutatea dorită sau chiar la jumătate din cea iniţială. Mădălina OLARIU
* * *
40
Aceasta este, în medie, numărul operaţiilor realizate anual la Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”
* * *
„Toată lumea este stresată, mult mai implicată în job. Oamenii ajung seara obosiţi acasă şi mănâncă pentru toate cele trei mese din zi” - dr. Dan Timofte, medic primar chirurg la Clinica III Chirurgie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, specializat în chirurgia obezităţii
* * *
„Clacam mereu atunci când vedeam că sunt moartă de foame şi acul cântarului abia se mişca sub greutatea mea” - pacientă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau