Cardul de sanatate redevine obligatoriu. Ce a modificat CNAS?

default

Dimensiune font:

| 31-07-2015 07:30

 Cardul de sanatate va deveni din nou obligatoriu din luna august, iar CNAS mai are de distribuit cateva sute de mii de carduri si nu e clar daca sunt tiparite toate cele solicitate dupa 1 mai.

CNAS nu facut nicio modificare a sistemului informatic de functionare a cardului deoarece, afirma Alin Sergiu Costache, vicepresedinte CNAS, deficientele constatate nu erau la nivelul Casei.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, vicepresedintele CNAS a confirmat ca una dintre firmele care ar trebui sa asigure mentenanta softului pentru functionarea cardului este in insolventa si a fost lansata o procedura de achizitii publice pentru incheierea unui nou contract in valoare de 1,9 milioane de lei anual.

Alin Sergiu Costache sustine ca nu exista liste de asteptare pentru investigatii medicale: "Din 2013 nu mai avem liste de asteptare. Daca apar astfel de situatii, ele trebuie verificate. Dar eu nu stiu ca ele sa existe".

Cand va deveni cardul de sanatate cu adevarat obligatoriu, asa cum ar fi trebuit sa fie de la 1 mai?

Asa cum am mai comunicat, din luna august,speram ca pana in data de 15 august. Din acel moment pacientul care solicita servicii medicale decontate de CNAS trebuie sa se prezinte cu cardul de sanatate sau cu adeverinta de inlocuire a cardului, in cazul celor care nu au intrat inca in posesia lui.

Daca am card si, de exemplu, il uit acasa?

In mod normal nu se mai poate. Daca te duci la bancomat si uiti cardul bancar acasa, poti ridica bani? Totusi, medicul decide daca pacientul se afla intr-o situatie de urgenta si atunci ii acorda serviciul sau il reprogrameaza.

Dupa 1 mai, cand cardul a devenit pentru prima data obligatoriu, sistemul s-a blocat de cateva ori...

Sistemul nu a cazut. Au existat probleme inerente la implementarea unui sistem de astfel de dimensiuni, a fost si o rezistenta a unor furnizori de servicii medicale, dar sistemul nu a cazut niciodata. Am avut 9000 de accesari pe secunda, nu stiu daca vreo banca din Romania are 1000 de accesari pe secunda.

Filtrele au fost initial fixate la 9000 de accesari pe secunda si ulterior banda a fost largita pana la 75 de mii de accesari pe secunda, dupa cum spunea ministrul Banicioiu intr-un interviu pentru Ziare.com. (citeste aici) Asta nu arata o subdimensionare initiala?

Sistemul a functionat, functioneaza si va functiona. Nu a fost o redimensionare. Cifrele comunicate de domnul ministru au fost informative, la momentul x erau simultan in sistem 9000 de accesari/sec si acest numar a crescut. Dl ministru s-a referit la numarul de accesari inregistrate la un moment dat. Sistemul va suporta pana la 75 de mii de accesari pe secunda.

Deci dupa 1 mai nu ati constatat si nu ati reparat niciun fel de deficiente?

Din partea noastra nu au fost niciun fel de deficiente. Au fost probleme in cabinetele medicilor de familie, in spitale. Si acest lucru a fost cauzat in special de faptul ca multi furnizori de servicii medicale utilizeaza softuri achizitonate de la terti, neadaptate la softul cardului. Au fost spitale care nu mai aveau contracte de mentenanta pentru acest soft.

Dar daca totul a functionat foarte bine din punctul de vedere al CNAS, de ce ati amanat cu 3 luni obligativitatea cardului?

La 1 mai aveam de distribuit inca un milion de carduri. Si atunci am mai lasat un timp pentru ca oamenii sa isi ridice cardurile. In plus, problemele au fost provocate de faptul ca multi furnizori nu au utilizat sistemul din decembrie pana in mai, am recomandat sa-l testeze. Nu au fost probleme de blocaj, ci probleme inerente intrarii in functiune a unui sistem nou.

Au fost totusi ore in care nu a putut fi accesata nici macar lista care atesta calitatea de asigurat, de pe site-ul CNAS.

Orice sistem in care interogarile sunt in mare parte eronate functioneaza mai greu. Dar nu s-a blocat. Au fost intarzieri, dar nu blocaje. Faptul ca au fost momente in care sistemul a raspuns mai greu este adevarat.

Spuneti ca a fost vorba despre probleme inerente unui sistem nou. In august ele vor mai exista?

Daca intrebati furnizorii, va vor spune ca deja s-au obisnuit in aceste trei luni. Deja aproape ca nu mai sunt probleme. Daca foloseau perioada de proba la maximum, puteam fi de la 1 mai in situatia de acum. Pentru ca nu au fost aduse imbunatatiri soft-ului.

Pur si simplu furnizorii au inteles cum functioneaza, s-au acomodat cu sistemul. Si cand au avut probleme au sunat la centrul de asistenta, iar it-istii nostri le-au explicat ce sa faca.

Cate dintre servicii sunt acordate in acest moment in baza cardului si cate prin ridicarea manuala a datelor in sistem? Dl Banicioiu spunea in mai ca obligativitatea cardului va fi reintrodusa numai cand peste 80% dintre servicii vor fi acordate in baza lui.

Ne apropiem. Dar trebuie sa tinem cont ca in serviciile acordate fara card intra si cele pentru persoanele sub 18 ani, si cele din pachetul minim de servicii pentru cele neasigurate. Deci intotdeauna va exista un procent de servicii acordate fara card.

Spuneti ca la 1 mai aveati de distribuit inca un milion de carduri. Cate dintre ele au ajuns pana in acest moment la titulari?

Mai avem 350 de mii de carduri de distribuit.

Exista asigurati care nu aveau cardul tiparit la 1 mai si au depus cerere dupa aceasta data. Cate dintre cardurile solicitate dupa 1 mai au fost tiparite?

Suntem in proces de tiparire. Cred ca astazi (29 iulie - n.red.) Imprimeria Nationala termina de tiparit acele carduri, urmand ca ele sa fie distribuite la casele judetene sau prin posta. De altfel, acest proces este continuu.

Potrivit legii, o adeverinta primita pe 3 mai, de exemplu, expira pe 2 august, dupa fix trei luni, si inca una nu ii poate fi emisa asiguratului. Daca omul acela nu a primit cardul inca si nu mai poate avea o noua adeverinta, ce face?

Eu cred ca saptamana viitoare cardurile tiparite de Imprimeria Nationala vor ajunge la oameni.

Cati bani au fost economisiti de la 1 mai pana acum prin utilizarea cardului de sanatate?

Deocamdata vorbim doar despre luna mai, in care economia a insemnat peste 90 de milioane de lei, comparativ cu luna mai a anului trecut.

Ce s-a intamplat cu acesti bani?

Raman in sistem si vor fi folositi in sistem.

Si atunci cum se face ca pentru investigatii in ambulatoriu decontate de CNAS sunt in continuare liste de asteptare care ajung si la doua luni pentru o simpla radiografie? Nu va vorbesc din auzite, ci dintr-o recenta experienta personala: lista de asteptare de doua luni pentru o radiografie.

Eu nu stiu sa fie liste de asteptare. Pentru cazurile concrete exista un corp de control si o directiva antifrauda care va face investigatii.

Adica, imi spuneti ca pentru tot felul de analize medicale, radiografii, RMN etc decontate de CNAS nu exista liste de asteptare la diferite clinici, cabinete?

Nu, din cate stiu eu nu exista. Din 2013 nu mai avem liste de asteptare.

Deci te duci la sfarsitul lunii, ai nevoie de o radiografie sau de o analiza de sange si sunt bani?

Asa ar trebui. Daca raman cumva fara bani la sfarsitul lunii, furnizorii au posibilitatea sa deschida liste de asteptare de cateva zile. Dar niciunde in lume asiguratul nu primeste serviciul instant, atunci cand vorbim despre un serviciu medical programat.

Daca medicul considera necesar, pacientul nu mai primeste trimitere pentru investigatie si serviciul i se acorda imediat in regim de urgenta.

Eu va vorbesc de liste de asteptare de 2 luni pentru o investigatie minora, o radiografie. Sunt oameni care mi-au relatat ca in cazul unui RMN lista de asteptare are mii de persoane.

Este exclus la cate fonduri au fost alocate. Daca apar astfel de situatii, ele trebuie verificate. Dar eu nu stiu ca ele sa existe. Asiguratii trebuie sa ne semnaleze asemenea cazuri. Ele pot fi si o forma de incurajare a bolnavului sa renunte si, ca sa nu fie pus pe lista de asteptare, sa prefere sa plateasca serviciul din buzunar.

Asiguratul trebuie sa stie ca are drepturi clare si cand nu le primeste trebuie sa semnaleze acest lucru. Dar trebuie verificat fiecare caz in parte.

Si e foarte important ca asiguratul sa stie ca atunci cand introduce cardul in cititor, isi da acceptul ca CNAS sa deconteze serviciul pe care l-a primit. Daca asiguratul plateste acest serviciu, pentru ca furnizorul ii spune ca nu mai are fonduri, nu trebuie sa certifice primirea serviciului cu cardul, pentru ca ajungem la dubla decontare.

Deci cine este pus pe o lista de asteptare mai mare de cateva zile trebuie sa reclame la CNAS?

Da. Si noi verificam. Altfel situatiile acestea nu se pot rezolva.

Spuneti de spitalele care nu au contracte de mentenanta. Firma care asigura mentenanta pentru softul CNAS este in insolventa?

Aici vorbim de doua lucruri diferite. Softul cardului de sanatate a fost realizat de un consortiu alcatuit din doua firme, HP si Novensis. Novensis a intrat in insolventa, dar a ramas HP care este titular de consortiu si care pana acum si-a facut datoria.

Mentenanta sistemului cardului de sanatate este asigurata de echipa de specialisti din cadrul CNAS. In acest moment este in derulare procedura de achizitie pentru servicii de suport si mentenanta a acestui sistem. Valoarea anuala estimata a contractului este de maximum 1,9 milioane lei si se va incheia un acord cadru pentru o perioada de 4 ani. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei