Carnea roşie favorizează apariţia cancerelor digestive
Dimensiune font:
Consumul de carne roşie (de vită, porc, vânat, miel) are multe avantaje, dar şi destule dezavantaje.
Puţine grăsimi şi calorii
Carnea roşie este bogată în grăsimi saturate şi săracă în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, însă are şi o grăsime bună descoperită recent: aşa numitul acid linoleic conjugat (CLA). Acesta are un rol important în arderea grăsimilor şi în împiedicarea depunerii acestora pe abdomen sau pe coapse. Trebuie să alegem, însă, carnea slabă pentru a evita pericolul depunerilor de colesterol. Carnea de porc şi cea de vită slabă conţin 5% grăsimi, carnea de miel între 9 şi 10%, cea de iepure între 5 şi 6%, iar carnea de viţel doar 3%. Dar carnea fără grăsimi este săracă în calorii: cea slabă de vită are doar 123 de calorii, cea de miel - 160 de calorii, cea slabă de porc - 125 de calorii, iar carnea de viţel - doar 110 calorii. Preparatele din carne au un conţinut mai mare de grăsimi saturate: şunca are 90 mg colesterol şi 22% grăsime, iar salamul conţine 100 mg colesterol şi 35% grăsime.
Carnea de la animalele tinere, mai greu de digerat
Excesul de carne este asociat cu eliberarea mai multor toxine în organism, cauza a unor boli severe precum guta şi cancerul de colon. Cercetătorii au evidenţiat legătura directă între cancerul de pancreas şi marii consumatori de carne roşi, dar se pare că de vină nu este neapărat carnea roşie, ci mai degrabă modul de preparare. Realitatea este că substanţele cancerigene produse în timpul prăjirii sunt cele care suprasolicită pancreasul, dar mai mult decât atât carnea care provine de la animale tinere (miel, ied, viţel, purcel de lapte) e mai greu de digerat din cauza purinelor, reziduuri metabolice toxice pentru organismul uman. Această carne poate fi periculoasă pentru persoanele cu hiperuricemie (creştere a nivelului de acid uric în sânge, care provoacă guta şi calculii biliari). Pentru a fi eliminate purinele, când se pregătesc ciorbele carnea nu se pune de la început în apă, ci abia atunci când dă în clocot. I.TÂRNOVEANU
Specialiştii recomandă consumul de carne roşie de două-trei ori pe săptămână, astfel încât raţia săptămânală să nu treacă de 600 g, depăşirea ei putând predispune la diverse probleme de sănătate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau