Carnea roşie favorizează apariţia cancerelor digestive
Dimensiune font:
Consumul de carne roşie (de vită, porc, vânat, miel) are multe avantaje, dar şi destule dezavantaje.
Carnea roşie nu este rea, doar că greşim atunci când o mâncăm în cantităţi mari, iar asta se întâmplă cu precădere după posturile în care organismul a suferit destul de mult. Ea reprezintă o sursă de proteine, vitamine şi minerale, 15-20% din aportul caloric zilnic trebuind să provină din proteine. Pentru a profita de cromul, zincul, seleniul, vitamina B12 şi vitamina D conţinute în carnea roşie, este bine să avem un regim alimentar echilibrat, pentru că o dietă monotonă bazată numai pe carne stă la baza multor afecţiuni, de la gută până la cancerul de colon.
Consumul moderat aduce un aport benefic de proteine şi de grăsimi, fiind bine de ştiut că mineralele din carnea roşie ameliorează fertilitatea masculină, menţinând însă sănătatea sistemului nervos şi prevenind totodată anemia. 30% din doza zilnică recomandată de zinc şi seleniu, minerale care apără spermatozoizii de radicalii liberi, pot fi asigurate prin consumul de carne roşie. Vitamina D împiedică apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. 120 g de carne de vită la grătar oferă 15% din necesarul de fier indicat femeilor şi 20% din fierul zilnic recomandat bărbaţilor. Sunt suficiente 200 g de carne roşie slabă pregătită la grătar sau rotisor pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine. Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne roşie, aceasta neconţinând fibre alimentare care să protejeze colonul şi să uşureze digestia.
Puţine grăsimi şi calorii
Carnea roşie este bogată în grăsimi saturate şi săracă în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, însă are şi o grăsime bună descoperită recent: aşa numitul acid linoleic conjugat (CLA). Acesta are un rol important în arderea grăsimilor şi în împiedicarea depunerii acestora pe abdomen sau pe coapse. Trebuie să alegem însă carnea slabă pentru a evita pericolul depunerilor de colesterol. Carnea de porc şi cea de vită slabă conţin 5% grăsimi, carnea de miel 9-10%, cea de iepure 5-6%, iar carnea de viţel 3%. Dar carnea fără grăsimi este săracă în calorii: cea slabă de vită are doar 123 de calorii, cea de miel 160 de calorii, cea slabă de porc 125 de calorii, iar carnea de viţel 110 calorii. Preparatele din carne au un conţinut mai mare de grăsimi saturate: şunca are 90 mg colesterol şi 22% grăsime, iar salamul conţine 100 mg colesterol şi 35% grăsime.
Carnea de la animalele tinere, mai greu de digerat
Excesul de carne este asociat cu eliberarea mai multor toxine în organism, cauză a unor boli severe precum guta şi cancerul de colon. Cercetătorii au evidenţiat legătura directă între cancerul de pancreas şi marii consumatori de carne roşie, dar de vină nu este neapărat carnea roşie, ci mai degrabă modul de preparare. Realitatea este că substanţele cancerigene produse în timpul prăjirii sunt cele care suprasolicită pancreasul, dar mai mult decât atât carnea care provine de la animale tinere (miel, ied, viţel, purcel de lapte) e mai greu de digerat din cauza purinelor, reziduuri metabolice toxice pentru organismul uman. Această carne poate fi periculoasă pentru persoanele cu hiperuricemie (creştere a nivelului de acid uric în sânge, care provoacă guta şi calculii biliari). Pentru a fi eliminate purinele, când se pregătesc ciorbele carnea nu se pune de la început în apă, ci abia când aceasta dă în clocot. I.TÂRNOVEANU
Specialiştii recomandă consumul de carne roşie de două-trei ori pe săptămână astfel încât raţia săptămânală să nu treacă de 600 g, depăşirea ei putând predispune la diverse probleme de sănătate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau