porumb

Dimensiune font:

Cat de sanatos este porumbul si care este mai bun: cel fiert sau cel copt

| 12-08-2017 10:02

 Porumbul fiert sau copt este foarte apreciat in aceasta perioada. Si tocmai pentru ca nu putini suntem cei care adoram gustul lui, am stat de vorba cu dr. Laura Ene, medic primar diabetnutritiesi boli metabolice (Clinica de Nutritie KiloStop), pentru a afla cat este de sanatos.

"Porumbul face parte din categoria cerealelor. Cerealele integrale sunt o sursa de 
carbohidrati buni pentru organism, care furnizeaza energie constanta pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate indelungata.

Carbohidratii complecsi pe care ii regasim in 
cereale au proprietatea de a fi absorbiti mai lent de organism decat cei simpli si sunt convertiti mai degraba in energie decat in grasime, daca sunt consumati in timpul zilei. Prin urmare, porumbul este bun pentru organism daca este consumat cu masura si inainte de ora 18:00", a declarat medicul pentru Ziare.com.

Specialistul a atras atentia asupra faptului ca painea nu trebuie inlocuita cu mamaliga, deoarece aceasta din urma creste glicemia si ingrasa la fel de tare ca painea.

"Diferenta este doar de cantitate. O lingura de mamaliga bine facuta de 60 g contine aceeasi cantitate de zahar si de 
calorii ca o felie de paine de 20 g, iar 100 g de porumb boabe fiert are 20 g de zahar si este echivalent cu 160 g de mamaliga pripita", a explicat Laura Ene.

Pentru a nu face rau corpului nostru, trebuie sa consumam porumb cu limita, adica sa nu depasim doza zilnica recomandata.

"Recomandarile internationale in materie de nutritie pentru un adult cu o 
greutatenormala prevad consumul a 6-8 portii de fainoase, leguminoase si cereale pe zi. Asta ar insemna ca dimineata si la pranz ar putea consuma cate 160 gr de mamaliguta pripita, la gustarea de dupa-amiaza porumb fiert boabe 100 grame, iar seara ar putea pune intr-o salata 50 grame de porumb fiert, si astfel se cumuleaza cele 7 portii de cereale pe zi. Dar asta inseamna ca nu mai este loc de paine, cartofi, orez, paste si alte surse de fainoase in acea zi!", ne-a avertizat medicul.

Ce substante nutritive putem asimila din acesta

Potrivit medicului Laura Ene, porumbul contine 7 g de 
fibre/100 g, iar nivelul optim de fibre, care previn constipatia si mentin sanatatea tractului digestiv, ar trebui sa fie 20-25 g pe zi.

Porumbul mai contine:

- acizi grasi Omega 3 si Omega 6;
- tiamina sau Vitamina B1 (100 g de porumb = 1/4 din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B6 (100 g = 1/3 din doza zilnica recomandata);

- magneziu;
- seleniu.

Trebuie insa sa avem grija la calorii, pentru ca 100 g de porumb crud contin 360 de calorii.

De aceste substante nutritive avem parte atunci cand il consumam crud, insa atunci cand acesta este gatit lucrurile se schimba putin.

"Vitaminele hidrosolubile (in cazul porumbului cele din complexul B) se distrug in general prin fierbere prelungita la temperaturi inalte. Asadar, porumbul copt este posibil sa conserve mai bine nutrientii decat cel fiert. Diferenta nu este insa mare, cu conditia sa nu fie fiert excesiv", ne-a explicat doctorul Laura Ene.

O varianta si mai putin buna este porumbul de la conserva din comert.

"Tot ce este conservat din comert contine de obicei multa sare, mult zahar, precum si aditivi care nu sunt altceva decat toxine pentru corpul nostru. Cititi cu atentie etichetele atunci cand cumparati conserve pentru a vedea ce contin mai exact. Eu recomand varianta de fierbere si congelare acasa in loc de conserve", ne-a sfatuit medicul.

Cu ce 
alimente putem combina porumbul

Avand in vedere ca porumbul face parte din categoria cereale si amidonoase, fiind echivalent cu orezul, cartoful si pastele ca incarcatura glicemica, acesta - cand este consumat in cantitati mari - dezechilibreaza glicemia, ingrasa si se depune sub forma de 
grasimi pe ficat (trigliceride).

"Il putem alege cel mai bine pentru pranz si combina, de exemplu, cu o portie generoasa de 
legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopida) ", ne-a mai spus medicul.

Citeste la ce te poate ajuta si matasea de porumb

Ca o concluzie generala, medicul ne-a atras atentia ca nu exista combinatii alimentare nepotrivite, ci mai degraba cantitati si ore nepotrivite.

"O 
dieta sanatoasa si echilibrata este formata din 20 -25% proteine, 50 - 55% glucide (carbohidrati) si 25 - 30% lipide (grasimi). De asemenea, organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale in doza zilnica recomandata, precum si apa (cel putin 2 litri pe zi) pentru a functiona in parametri optimi.

Daca tinem cont de aceste proportii, nu avem de ce sa ne ingrijoram de combinatii alimentare nepotrivite. Atentie insa la pungile cu legume congelate care contin porumb! Daca aveti diabet sau vreti sa slabiti, este de preferat sa le evitati la masa de seara", a incheiat specialistul.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

loading...
 

 

Război TOTAL pe un ALIMENT foarte consumat de români. PERICOLUL

Asociatia Patronală Romană din Industria Laptelui(APRIL) acuză Asociatia Pro Consumatori că a publicat un studiu cu privire la telemea, care dezinformează si le aduce grave prejudicii. Respectivul studiu m ...

Acestea sunt PERICOLELE pentru femeile care-și fac așa ceva la VAGIN

      În Germania şi Olanda, majoritatea femeilor care recurg la operaţii de refacere a himenului sunt tinere musulmane. Am stat de vorbă cu medici despre cererea tot mai ...

Un ROMÂN a REVOLUȚIONAT medicina! Descoperirea care spune ADIO CANCERULUI

Descoperire importantă a unui grup condus de un roman. Oncologii de la o universitate americană au făcut un anunt revolutionar in privinta cancerului. Un roman a inventat testul care poate salva milioane de ...

O superciupercă letală, depistată la pacienţi din Marea Britanie

O ciupercă rară care poate provoca infecţii rezistente la medicamente a fost depistată la aproximativ 200 de pacienţi in mai mult de 55 de spitale din Marea Britanie, au anunţat oficiali din domeniul săn ...

 

Două afecţiuni respiratorii fac ravagii în lume

Două dintre cele mai frecvente afecţiuni respiratorii cronice au provocat moarte a 3,6 milioane de persoane in 2015, conform unui studiu publicat de jurnalul „The Lancet Respiratory Medicine”. Apr ...

În comă după ce a căzut de la etaj

 Un bărbat de 52 de ani se zbate intre viaţă şi moarte la spital după ce a căzut de la inălţime. Din cate se pare, acesta se afla la un bloc aflat in construcţii cand ar fi căzut. Trecătorii au ...

Tot mai multe persoane cu handicap grav la Iaşi

 Judeţul Iaşi ocupă unul din locurile fruntaşe in ceea ce priveşte numărul persoanelor cu handicap. Ceea ce este mai rău, e faptul că, potrivit unui raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Soc ...

Cum poţi să-ţi faci asigurare medicală

Ieşenii işi ignoră total sănătatea şi nu merg la medic decat atunci cand au neapărat nevoie, iar acest lucru reiese in urma unor date oferite de conducerea CJAS Iaşi, care reflectă că mai mult de un s ...

Zeci de persoane au făcut blocaj renal din cauza caniculei

 Căldura asociată cu medicamentele luate necorespunzător face din ce in ce mai multe victime. Zeci de persoane au fost internate in ultima perioadă la Spitalul „Dr. C. I Parhon” Iaşi cu in ...

Depresia a împins-o la sinucidere

 O femeie de 43 de ani din Iaşi a ajuns la spital in stare gravă in urma unui gest necugetat. Aflată de mai mult timp in depresie, aceasta a incercat să-şi pună capăt zilelor. Astfel, s-a apucat să ...