Cunoscuta si sub numele de catina alba sau catina de rau, aceasta specie este un arbust alburiu, foarte ramificat si spinos, care creste la noi incepand din zona litorala pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse.
Pe ramuri se observa prezenta a numeroase frunze intregi, linear-lanceolate, de culoare verde-cenusie pe fata superioara si albicios-argintie pe cea inferioara. Florile, dioice, sunt de culoare galben-ruginiu, mici si apar inaintea frunzelor; cele mascule, sesile, au 2 sepale si 4 stamine, iar cele femele sunt scurt pediculate si cu 2 sepale. Fructele sunt ovoide sau globuloase, lungi de 5-10mm si late de 4-8mm si grupate mai multe la un loc, de culoare verde la inceput si galben-portocalie la completa lor maturitate.
Produsul vegetal folosit
Se intrebuinteaza numai fructele mature, atat in stare proaspata, cat si uscata. Acestea se recolteaza imediat dupa coacerea lor pana la lasarea primului ger. In stare cruda au gust acru-astringent, iar coapte sunt mai placute si capata un miros de ananas.
Principii active
Catina are o compozitie unica, combinand un cocktail de componente, de obicei, gasite separat. Continutul de vitamina C, vitamina E si carotenoide face din catina un pachet de multi-vitamine. Continutul de vitamina C este printre cele mai ridicate fata de oricare alta planta, in timp ce pentru vitamina E, este intrecuta doar de nuci si seminte. Fructele de catina au, de asemenea, un continut ridicat de beta-caroten.
Actiune farmacologica
Catina este un tonifiant general, datorita complexului vitaminic ce-l contine.
Intrebuintari
Pe drept cuvant denumite polivitamina naturala, fructele de catina sunt utilizate atat in scoputi terapeutice, ca si preparatele conditionate pe baza de polivitamine, in anemie si convalescenta, cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada, etc. Se poate utiliza si sub forma de infuzie, din care se consuma 2-3 cani pe zi.
Adauga comentariul tau