Cătina roşie are calităţi curative şi acţiune farmaceutică
Dimensiune font:
Cătina roşie (lat. Tamarix ramosissima) este un arbust spinos cu peri stelaţi pe tulpini şi pe frunze, de la care în scopuri terapeutice se folosesc mugurii şi fructele, care conţin vitaminele C, B1, B2, carotenoide dizolvate într-un ulei gras, acid folic, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli, inozitoli şi acid nicotinic.
Fiind un vitaminizant natural de exceptie, depurativ şi antidiareic, cătina conţine multe vitamine, printre care vitamina C (ajută la buna funcţionare a glandelor cu secreţie internă şi în procesul de eliminare a toxinelor), complexul de vitamina B (intervine în procesele metabolice, beta-caroten) şi vitamina E cu rol de antioxidant. Extractul din muguri de cătină roşie este recomandat în tratarea bolilor măduvei osoase, splinei şi ficatului, la anemie şi în cazul slăbirilor excesive, la combaterea hepatitei, la tulburări de creştere, împotriva rubeolei, la mononucleoza infecţioasă, hepatita virală, calculii biliari, limfocitoză, febră eruptivă, anorexie şi scădere ponderală, hipercolesterolemie, ca şi diuretic, ca protector al ficatului, antianorexic, hemostatic.
Infuzia din muguri de cătină roşie este bună pentru eliminarea toxinelor din organism, administrându-se una-două linguriţe la cană/două căni pe zi. Şi-a mai dovedit eficienţa în tratarea tulburărilor de dentiţie, având şi un puternic efect de coagulare a sângelui. Se foloseşte împreună cu alun şi brad în cazul anemiilor, cu coacăz negru la mononucleoza infecţioasă, cu viţă de vie împotriva limfocitozei, cu ienupăr la hepatită, cu porumbar în cazul anorexiilor şi scădere ponderală şi cu brad la tulburările de dentiţie.
Extract din cătină roşie împotriva anemiei
Anemia este cauzată de scăderea numărului de globule roşii din sânge sub valorile normale, având rolul de a transporta oxigenul prin celulele corpului. Când sunt prea puţine, se dereglează întregul organism, iar când apare o stare de oboseală inexplicabilă şi de somnolenţă pacientul este palid la faţă, nu are poftă de mâncare şi se simte slăbit, fiind foarte posibil să sufere de anemie.
Un remediu natural foarte indicat împotriva anemiei este extractul glicerohidroalcoolic diluat 1 DH din mlădiţe proaspete de cătină roşie, fabricat de firma Hofigal. Acesta stimulează formarea de globule roşii, protejează ficatul şi reduce nivelul colesterolului. Este recomandat în cele mai diverse tipuri de anemii, dar şi la alte boli ale sângelui, la hepatitele virale, anorexie şi meteorism (în special la sugari şi copii mici), hipercolesterolemie.
În timpul sarcinii şi în perioada de alăptare, precum şi la copii de la o lună până la şapte ani se ia doar la indicaţiile medicului. Se consumă: adulţii - o doză de 1,5 ml de două-trei ori/zi, diluat în puţină apă, înainte de mesele principale; copiii de o lună - cinci-zece picături/zi, diluat în puţina apă, înainte de masă; între una şi şase luni - 10-25 picături/zi; între 6-12 luni - 15-30 picături/zi; peste un an - 20-50 picături/zi. Extractul se găseşte în farmacii, în cutii din carton conţinând 30 doze de 1,5 ml.
Fără carne de porc!
Dieta în anemie este bine să cuprindă peşte, carne de pasăre şi de vită, măruntaie (în special ficat), gălbenuş de ou, pâine neagră, spanac, sfeclă roşie, varză, fasole verde, roşii, pătrunjel. Dintre fructe, cele mai indicate sunt coacăzele negre, afinele, caisele, piersicile, ananasul, curmalele, nucile şi alunele.
Plantele medicinale de mare ajutor anemicilor sunt urzica, coada calului şi păpădia. Naturiştii mai recomandă cura cu suc de sfeclă roşie, din care se bea câte o jumătate de pahar dimineaţa şi tot atâta seara. Indicat este şi polenul apicol, câte 20 g/zi, pentru adulţi, timp de o lună. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau