Ce boli putem preveni prin vaccinare

default

Dimensiune font:

| 29-06-2015 16:10

Considerată unul dintre marile realizări ale politicilor de sănătate publică din întreaga lume, vaccinarea permite salvarea a milioane de vieți anual.
 

Ce este și cum se manifestă
Este o boală infecțioasă cauzată de o toxină produsă de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Specifică bolii este formarea de false membrane la nivelul nasului, amigdalelor sau faringelui, care pot duce la sufocare. Mai apar febră, tuse și indispoziție.

Complicații
Difteria este o infecție gravă, cu complicații mai ales în rândul copiilor. Pot apărea miocardita, manifestată prin tulburări cardiace, sau nevrită, care reprezintă afectarea nervilor periferici, ce poate avea ca efect insuficienținsuficiența respiratorie. Rata de moralitate la copiii sub 5 ani este de 20%.

Vaccin
În țara noastră, copiii sunt vaccinați gratuit contra difteriei. Introducerea vaccinării (1960) a dus la scăderea semnificativă a cazurilor de difterie.

Tetanos

Ce este și cum se manifestă
Boală infecțioasă produsă de bacilul tetanic, care se transmite prin zgârieturi, plăgi sau mușcături. Tetanosul se manifestă prin spasme musculare, febră, dificultăți de înghițire și transpirație excesivă.

Complicații
Tetanosul se poate complica prin tulburări de circulație, tahicardie, deformarea coloanei, tasări sau fracturi.
Netratată, boala poate duce la deces, cei mai expuși fiind nou-născuții și vârstnicii.

Vaccin
Boala se poate preveni prin imunizare cu anatoxina tetanică.Persoanele care fac tetanos nu obțin imunitate față de această boală.

Tuse convulsivă

Ce este și cum se manifestă
Cunoscută și ca tuse măgărească, această afecțiune este cauzată de bacteria Bortdella pertussis. Simptomul caracteristic este tusea accentuată, mai ales noaptea, care este însoțită de un sunet strident (de unde și numele de tuse măgărescă), fiind foarte chinuitoare pentru bolnav. Infecția se transmite ușor prin secrețiile respiratorii.

Complicații
Cele mai grave complicații ale tusei convulsive sunt pneumonia, convulsia și encefalopatia (stare alterată a creierului).

Vaccin
Prevenirea tusei convulsive se face prin imunizarea cu ajutorul trivaccinului diftero-tetano-pertussis (DTP). Acesta se administrează în cadrul unei scheme, începând de la 2 luni.

Poliomielită

Ce este și cum se manifestă
Afecțiune foarte contagioasă, boala este produsă de virusurile poliomielitice, care se transmit prin aer sau pe cale fecal-orală. Poliomielita îi afectează mai ales pe copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Complicații
În 95% din cazuri, boala nu produce complicații. Dacă însă virusurile poliomielitice atacă sistemul nervos central, poate surveni paralizia. În 1 din 200 de cazuri, poliomielita produce paralizie definitivă. Alte complicații ale bolii: diformități, atrofii musculare.

Vaccin
Copiii din țara noastră sunt vaccinați gratuit contra poliomielitei în cadrul Programului Național de Imunizare. Vaccinul antipolio injectabil conține virus mort, spre deosebire de cel oral, care are în componență virus viu atenuat.

Rujeolă

Ce este și cum se manifestă
Este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Semnul distinctiv este erupția generalizată, însoțită de stare generală alterată, însoțită de lipsa poftei de mâncare.

Complicații
Complicațiile sunt prezente mai ales la adulți. Aproape 70% din femeile cu această infecție fac artrită rubeolică, ce afectează în special articulațiile mici (degete, gleznă). În primul trimestru de sarcină, infecția poate cauza avort spontan sau complicații la copil (surditate, tulburări de creștere, afectarea vederii, retard mental).

Vaccin
Boala se previne prin vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). Ca posibile reacții, se numără durerea, roșeața la locul infecției și posibil febra.

Oreion

Ce este și cum se manifestă
Această infecție contagioasă este cauzată de virusul urlian, care afectează pancreasul, tiroida, testiculele, ovarele, meningele, glandele salivare și lacrimale. Oreionul apare mai ales la copii. Se manifestă prin dureri de cap, oboseală, amețeli, tumefacție în zona mandibulară, care devine dureroasă la atingere.

Complicații
Oreionul are ca posibile complicații: meningita, encefalita, inflamația testiculului (care poate da infertilitate) sau a ovarelor, miocardită, pancreatită sau surditate.

Vaccin
Boala poate fi prevenită cu ajutorul trivaccinului ROR, care se administrează în două doze.

Hepatită virală A

Ce este și cum se manifestă
Boală acută a ficatului, hepatita virală A are ca simptome starea de rău, febra, greața, icterul și urina închisă la culoare. La copii, boala poate fi lipsită de simptome. Hepatita de tip A nu se cronicizează.

Complicații
În cazuri rare, hepatita A poate avea forme grave, fulminante, chiar fatale.

Vaccin
Hepatita A poate fi prevenită printr-o igienă riguroasă (spălat pe mâini), dar și prin vaccinare. Există vaccinuri pentru copii și pentru adulți. Se administrează intramuscular de la vârsta de 1an (2 doze la 6 luni interval).
Imunizarea este recomandată mai ales celor care călătoresc în zone cu risc (India, Egipt, America de Sud).

Hepatită virală B

Ce este și cum se manifestă
Infecție produsă de virusul hepatitic B, care este de o sută de ori mai contagios decât HIV. Febra, oboseala, durerile musculare și articulare, icterul și lipsa poftei de mâncare sunt câteva dintre simptomele infecției acute.

Complicații
Sunt situații când hepatita B acută se vindecă, însă alteori, boala se cronicizează (după 6 luni din momentul infectării), fără simptome evidente. În lipsa tratamentului,pot apărea insuficiența hepatică, ciroza sau cancerul de ficat.

Vaccin
În țara noastră, vaccinarea contra hepatitei B este gratuită la copii. Schema de imunizare include 3 doze, prima fiind administrată chiar în maternitate. Adulții se pot vaccina contra cost. Vaccinul, care poate oferi până la 10 ani de protecție, este creat prin inginerie genetică şi nu conţine decât o genă din virus, cultivată pe drojdie de bere.

Tuberculoză

Ce este și cum se manifestă
Adevărată problemă de sănătate publică, tuberculoza afectează o treime din populația lumii. Cel mai adesea, afectează plămânii, însă poate exista și la nivelul oaselor, ganglionilor limfatici sau rinichilor. Este produsă de micobacteria tuberculozei, cunoscută și ca bacilul Koch, care se transmite prin tuse sau strănut. Principalele semne ale tuberculozei sunt: tusea cu spută, febra, transpirația excesivă (mai ales noaptea), astenia.

Complicații
În lipsa tratamentului, tuberculoza poate duce la complicații grave. Una dintre ele este meningita tuberculoasă, în cadrul căreia apar: febră, dureri de cap puternice, vărsături, scădere în greutate. Frecventă mai ales la copiii sub 5 ani, meningita tuberculoasă poate cauza decesul.

Vaccin
Vaccinarea anti-TBC (BCG) scade cu 50% riscul îmbolnăvirii, precum și apariția formelor grave ale tuberculozei. Copiii din țara noastră primesc acest vaccin încă din primele zile de viață, în maternitate.

Varicelă

Ce este și cum se manifestă
Boala cunoscută și ca vărstat de vânt este produsă de virusul varicelo-zosterian, același care cauzează și zona zoster. Simptomele specifice infecției sunt: febra, lipsa poftei de mâncare și erupția, care se prezintă sub forma unor mici puncte, ce se transformă în bășici pline cu lichid. Veziculele vor lăsa în urmă cruste, care nu trebuie rupte, pentru că pot rămâne cicatrici.

Complicații
Mai ales la cei cu boli cronice sau cu sistemul imunitar slăbit pot apărea complicații precum: encefalita, meningita sau pneumonia.

Vaccin
Vaccinul contra varicelei, care nu este inclus pe lista celor obligatorii în țara noastră, are o eficiență ridicată (99%). Se administrează între 1 și 12 ani, în două doze. Vaccinarea este indicată și celor cu risc crescut (boli cronice). Se poate recurge și la vaccinare post-expunere, în primele 72 de ore.

Boala meningococică

Ce este și cum se manifestă

Infecția este produsă de bacteria Neisseria meningitidis (meningococ), transmisă prin strănut sau secreții nazo-faringiene. Cea mai comună formă de manifestare a bolii este meningita, care debutează cu febră, cefalee, greață, vărsături.

Complicații
Boala meningococică are o rată de deces de până la 12%. O complicație gravă este septicemia, care are un risc de mortalitate de 40%. La 20% dintre bolnavi apar diverse sechele (probleme neurologice, surditate).

Vaccin
Infecția meningococică se poate preveni prin vaccinare, care nu este însă inclusă în Programul NaționNațional de Imunizare. Schema de vaccinare este stabilită de medic, în funcţie de tipul de vaccin folosit şi în funcţie de vârstă. Se administrează intramuscular, concomitant sau nu cu alte vaccinuri.

Infecția cu Haemophilus Influenzae tip B (Hib

Ce este și cum se manifestă
Haemophilus Influenzae tip B (Hib) este o bacterie responsabilă de apariția unor complicații severe, mai ales la copii: meningită, epiglotită (formă de laringită), septicemie, pneumonie, artrită, otită.

Complicații
Bolile cauzate de Hib necesită spitalizare. Tratamentul cu antibiotice trebuie inițiat cât mai repede. În 5% din cazuri, meningita poate fi fatală, iar în proporție de 20-50% produce sechele (surditate, probleme de limbaj, retard mintal).

Vaccin
Infecțiile cauzate de Haemophilus Influenzae tip B pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin care este inclus în Programul Național de Imunizare.

Bolile pneumococice

Ce este și cum se manifestă
Sunt cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae sau pneumococ, prezent la unele persoane la nivelul gurii, nasului și faringelui. În cazul „gazdei” sensibile (copii, vârstnici, bolnavi), pneumococul poate provoca infecții la nivelul tractului respirator (pneumonie), urechilor (otită), iar în cazul în care trece în circulația sangvină, duce la apariția meningitei pneumococice sau a septicemiei.
Bolile pneumococice se manifestă prin febră, frisoane (pneumonie), durere la nivelul urechilor (otită), dureri de cap, stare de vomă, somnolență (meningită).

Complicații
Netratate, infecțiile pneumococice se pot complica prin: abces pulmonar sau cerebral, retard mintal, pierderea auzului. Meningita și pneumonia pneumococică pot fi fatale, mai ales la copiii foarte mici și la bătrâni. La nivel mondial, pneumococul este cauza principală de mortalitate la copiii mai mici de 5 ani dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Vaccin
Bolile produse de Streptococcus pneumoniae pot fi prevenite cu ajutorul vaccinului pneumococic, care a fost inclus în schema națională de imunizare. Este recomandat copiilor cu vârsta între 2 luni și 5 ani. În funcţie de vârsta copilului în momentul începerii vaccinării, pot fi necesare 4 doze, 3, 2 sau una singură pentru copiii mai mari.
Ca reacții ale vaccinului, se pot enumera febra, roșeață locală și somnolență.

Infecția cu rotavirus

Ce este și cum se manifestă
Rotavirusul este un virus foarte contagios, care pătrunde în corp prin gură, fiind transmis prin intermediul obiectelor contaminate. Infecția cu acest virus (gastroenterocolita) afectează majoritatea copiilor sub 5 ani și se manifestă prin diaree, febră și vărsături.

Complicații
Principalul risc al infecției cu rotavirus este deshidratarea severă, mai ales în cazul copiilor. Nu există un tratament specific, obiectivul principal fiind combaterea deshidratării.

Vaccin
Vaccinarea poate preveni infecția cu rotavirus. În funcție de vaccin, sunt necesare 2-3 doze. Vaccinul se administrează oral.

Gripă

Ce este și cum se manifestă
Boală infecțioasă contagioasă, gripa poate avea forme ușoare sau grave. Este produsă de virusul gripal, care are 3 tipuri, A, B și C, primele două fiind cele care cauzează epidemii anuale. Gripa se manifestă prin febră, dureri musculare, de cap sau de gât, tuse și stare generală de rău.

Complicații
Copiii, vârstnicii și bolnavii cronic sunt expuși mai mult unor complicații precum pneumonia.

Vaccin
Vaccinarea contra gripei sezoniere este recomandată mai ales categoriilor aflate la risc. Și gravidele se pot imuniza contra gripei, în ultimele două trimestre de sarcină, anticorpii produși oferind protecție și copilului. Vaccinul gripal conţine tulpini de virusuri gripale inactivate, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpanticorpi. Compoziţia vaccinului este diferită de la an la an, ea fiind stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Reacțiile adverse ale vaccinării sunt roşeaţa, durerea, învineţirea şi întărirea zonei injectate, care dispar în cel mult 2 zile.

Infecția cu HPV

Ce este și cum se manifestă
Infecţia cu virusurile papiloma umane (HPV) este în prezent cea mai răspândită afecţiune cu transmitere sexuală la nivel mondial. Unele virusuri dau leziuni benigne (precum verucile), altele evoluează spre cancer. Există peste 30 de virusuri papiloma umane transmisibile sexual clasificate în tipuri cu risc crescut (oncogene) sau scăzut. În multe dintre cazurile de cancer de col sunt implicate tulpinile 16 și 18.

Complicații
Cea mai gravă complicație a infecției cu HPV este cancerul de col uterin.

Vaccin
Vaccinul anti HPV creează protecţie temporară faţă de virus, imunizarea putând preveni apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinarea previne leziunile cervicale de grad înalt, carcinomul cervical, leziunile vulvare de grad înalt şi verucile genitale externe (condyloma acuminata). Imunizarea se poate face începând de la 9 ani. Se administrează intramuscular, în 3 doze separate.

click.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei