Ciclu neregulat: Dereglare hormonala sau premenopauza?

default

Dimensiune font:

| 24-10-2014 18:40

Ciclurile neregulate sunt deseori primul semn pe care il primesc femeile ca se apropie menopauza.


 Desi aceste simptome sunt foarte diferite de la femeie la femeie, de cele mai multe ori, din momentul in care apar ciclurile neregulate in urmatorii trei, pana la 10 ani, se instealeaza menopauza. Doar 10% dintre femei ajung la menopauza, iar ciclul a fost regulat in perioada de premenopauza.

 

Ce este ciclul neregulat?

Pe masura ce menopauza se apropie, hormonii incep sa-si faca de cap, iar ciclurile devin neregulate. Un ciclu menstrual este perioada dintre prima zi a unui ciclu si prima zi a urmatoarei menstruatii. Acest interval poate fi, in functie de fiecare femeie in parte, de 25 sau de 31 de zile. In aceasta perioada, apar sangerarile care pot dura aproximativ 5 zile. Cantitatea de sange pierduta este de aproximativ 30 – 100 ml. Ciclul neregulat este, de asemenea, diferit de la o femeie la alta, insa drept referinta sunt luate femeile cu ciclul regulat descris mai sus. Ciclu neregulat poate insemna fie sangerari in cantitati diferite, fie durate diferite ale ciclului menstrual.

Alte caracteristici ale ciclului neregulat sunt: cicluri rare sau prea dese, luni fara ciclu, dureri abdominal, modificari ale sangerarilor, aparitia cheagurilor, perioade neregulate de fertilitate/infertilitate.

 

Hormonii si ciclul menstrual

Ciclul menstrual este “orchestrat” de multi hormoni, insa cei mai important sunt progesteronul si estrogenul.

Estrogenul este responsabil cu secretiile uterine de dinainte de ovulatie. Pe masura ce nivelul de estrogen devine haotic in perioada de premenopauza aceste secretii sunt neregulate si pot conduce la sangerari abundente in timpul ciclului.

Progesteronul este responsabil de secretiile de dupa ovulatie si dupa ce s-a produs fertilizarea. Acest hormon controleaza, de asemenea, perioada menstruatiei. Pe masura ce nivelul progesteronului scade, apar ciclurile neregulate. Cand progesteronul lipseste cu desavarsire, inseamna ca nu s-a produs ovulatia, iar acest lucru duce la cresterea nivelului de estrogen.

 

Cu cat se apropie de 40 de ani, femeile nu mai produc atat de mult progesteron. Nici numarul si calitatea foliculilor ovarieni nu mai sunt la fel, ci in scadere, ceea ce duce la o diminuare a productiei de estrogen si o scadere a frecventei ovulatiilor. Ca rezultat, dupa varsta de 40 de ani, se modifica durata si lungimea ciclurilor menstruale, devenind neregulate.

Fertilitatea si ciclul neregulat

Un aspect extrem de important este ca o femeie poate ramane insarcinata in perioada de premenopauza. Sunt femei care au perioada foarte lungi fara ciclu si cu toate acestea, in acest rastimp, ovulatia are loc. De asemenea, sunt femei care au ciclu fara sa fi avut loc ovulatia.

 

Alte cauze ale ciclului neregulat

Desi ciclul neregulat este un simptom al instalarii menopauzei, exista cateva probleme de sanatate care se manifesta in acest fel. Acestea sunt: tulburarile alimentare, sindromul ovarului polichistic, probleme uterine (fibrom, chisturi, polipi, endometrioza), sindromul colonului iritabil, tuberculoza, nastere/pierdere sarcina/intrerupere sarcina, tulburari hepatice, diabet, anemie, disfunctii tiroidiene, anemnie, cancer. Stilul de viata poate duce, de asemenea, la dereglarea ciclului menstrual: cresterile/scaderile semnificative in greutate, supraantrenarea fizica, alimentatie nesanatoasa, fumat, consum de droguri, consumul de cafea, abuzul de alcool, stress crescut, tratament medicamentos, alaptarea.

 

Simptome ale premenopauzei

Este destul de dificil sa faci diferenta intre modificarile menstruale legate de tulburari hormonale cauzate de modificari ale stilului de viata sau ale nivelului stresului (plecarea copiilor la casa lor, schimbari la nivelul relatiei cu partenerul, schimbarea locului de munca, boala sau decesul parintilor) si modificarile menstruale legate de premenopauza.

 

Totusi, specialistii au reusit sa separe cateva simptome caracteristice premenopauzei. Acestea sunt:

1. Transpiratii nocturne si bufeuri. Aproximativ 30-35% dintre femei experimenteaza aceste simptome care dureaza intre 5 si 10 minute, atat pe timpul zilei, cat mai ales noaptea. Aceste bufeuri continua si la un an-doi dupa instalarea menopauzei. La 10% dintre femei simptomele persista multi ani dupa menopauza.

2. Uscaciune vaginala. In perioada premenopauzei, nivelul scazut de estrogen duce la scaderea nivelului de secretii vaginale. Uscaciunea vaginala se poate accentua dupa menopauza, cauzand iritatii si senzatii de mancarime. Pot aparea, de asemenea, dureri in timpul actului sexual, iar acest lucru poate duce la diminuarea si chiar disparitia dorintei sexuale.

3. Sangerari abundente. Pentru ca nivelul progesteronului este prea mic ca sa regleze secretiile uterine, ciclul poate deveni abundent. Pot aparea, de asemenea, fibroame si endometrioza.

4. Tulburari ale somnului. Un studiu realizat in 2005 a relevant faptul ca 40% dintre femeile aflate in perioada de premenopauza se confrunta cu tulburari de somn.

 

5. Tulburari ale starii de spirit. Nivelul scazut de estrogen poate cauza femeilor depresii, in timpul tranzitiei catre menopauza. Cu toate acestea, femeile peste 45 de ani au cea mai mica rata a depresiei.

 

Cand trebuie sa te duci la medic?

Ginecologii spun ca o femeie trebuie sa se duca la un control imediat ce apar primele semne ale instalarii menopauzei, inclusiv cand au cicluri neregulate. Testul Papanicolau si controlul ginecolgic trebuie facute cel putin o data pe an. Consulta medicul imediat ce te confrunti cu: cicluri rare sau foarte dese, luni fara ciclu, dureri abdominale, sangerari abundente indelungate, cheaguri de sange, perioade iregulate de fertilitate/infertilitate.

realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei