Denumire stiintifica Ciubotica Cucului:

Primula vulgaris, fam. Primulaceae

Denumire populara Ciubotica Cucului:

aglică, agliş, anghelină, calce, cinci clopoţei, ciuboţică mică, ciubotele cucului, oglici, talpa gâştei, ţâţa caprei, ţâţa oii, ţâţa vacii, urechiuşa ursului, etc.

Proprietăți terapeutice Ciuboțica Cucului:

Rădăcina și flori de ciubotica cucului

Intern:

- emolient

- expectorant

- fluidifică secreţiile bronhice, antispastic, sedativ, sudorific,  decongestionant, cicatrizant, hemostatic, reglează şi curăţă sistemul venos. Are rol dilatator pentru vene. La unele persoane pot apare reacţii de intoleranţă manifestate prin alergii.

Afectiuni tratate cu Ciubotica Cucului:

boli tratate cu ciubotica cucului: bronșite, pneumonii, contuzii

Tratamente naturiste Ciubotica Cucului:

- 2 linguriţe de ciubotica cucului mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa timp de 15 minute acoperit apoi se va consuma de 3 ori pe zi câte o cană.

- decoct din 1 linguriţă de rădăcină de ciubotica cucului care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.

- vin – recomandat mai ales pentru afecţiunile inimii şi venelor ca şi pentru defectele de circulaţie ale sângelui. Se va căuta un vin de bună calitate, preferabil din struguri care nu au fost stropiţi cu chimicale. Se va prefera vinul alb dulce. Se vor pune la 1 litru de vin 4 linguri de flori mărunţite. Este preferabil să se folosească flori proaspete, caz în care se vor pune 5-6 linguri de flori mărunţite. Se lasă timp de 8 zile agitând des. Se strecoară apoi. Se complectează până la un litru cu vin. Se poate ca odată cu florile să se pună şi 2 linguri de rădăcină de pătrunjel tocată mărunt, caz în care este mult mai eficient. Se va lua câte o lingură cu 30 de minute înainte de mese de 3 ori pe zi în cure de lungă durată.

 

- Sirop din rădăcină de ciubotica cucului – se macină fin cu râşniţa de cafea rădăcini uscate sau proaspete. Se va umple un borcan cam de 1\3 cu praf. Se pune peste acesta miere polifloră, până se umple borcanul. Se amestecă bine zilnic. Se ţine închis la temperatura camerei. După 4 săptămâni se poate administra fără a se mai strecura În ceaiuri înainte de a se da se poate pune şi puţin bicarbonat de sodiu alimentar înainte de administrare.

Mod de preparare Ciubotica Cucului: ceai de Ciubotica Cucului

Intern – ceai de ciubotica cucului sau decoct de ciubotica cucului: 1-3 grame în apă clocotită sau de 3 ori pe zi

Extern – decoct de ciubotica cucului: 3-5 g sub formă de comprese

Ciubotica cucului in traditia populara

Ceaiul din flori se lua contra durerilor de cap. Cu decoct se spălau contra durerilor de ochi. Şi umflăturile se spălau cu fiertură iar plantele se puneau în legături. Cu floare de ciuboţică şi flori de soc se făcea ceai pentru astm. Pisată cu apă se bea contra frigurilor. ceqaiul din flori de ciobotica cucului cu rădăcină de toporaş de pădure, se bea ca leac pentru febră tifoidă, catare, dureri de piept, astm, tuberculoză, iar seva din rădăcinile pisate se lua contra frigurilor. Rădăcina se fierbea şi din decoct se lua câte 3 ceşti pe zi, contra bolilor de rinichi, în special a calculilor renali