Ciuboţica cucului, plantă de leac în bolile de plămâni
Dimensiune font:
Primula officinalis, cunoscută sub denumirea populară de ciuboţica cucului este una dintre plantele de primăvară cele mai folosite în medicina populară românească.
Luna aceasta, dar şi prin mai, crângurile şi poienile din zonele deluroase sunt acoperite cu flori galbene de ciuboţica cucului. Ceaiul de flori se prepară prin infuzie, iar ceaiul de rădăcină prin fierbere. Decoctul se obţine prin fierberea a 4 g de rădăcină mărunţită la o ceaşcă de apă, în care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Pentru a uşura expectoraţia şi a calma tusea, se iau trei-patru linguriţe de ceai pe zi. Florile intră în compoziţia ceaiului pectoral, iar rădăcina în ceaiul antibronşitic. Ambele se găsesc la Plafar.
Ceai pentru bolnavii de pneumonie
Fitoterapia recomandă un ceai medicinal cu acţiune antibacteriană şi emolientă: 25 g de frunze de podbal, 20 g de flori de tei, 10 g de flori de ciuboţica cucului, 5 g de rădăcină de ciuboţica cucului, 25 g de flori de soc, 10 g de isop, 5 g de cimbru. Se pune o linguriţă de amestec la o cană de apă şi se fierbe cinci minute la foc domol. Se beau una-două căni/zi, îndulcite cu miere.
Flori care alungă răceala
Se amestecă într-o cană flori de ciuboţica cucului şi flori de soc, uscate şi mărunţite, câte o jumătate de linguriţă din fiecare, apoi se toarnă peste ele apă clocotită şi se lasă acoperit să infuzeze timp de jumătate de oră. Se îndulceşte cu miere şi se bea acest ceai cât mai fierbinte. Acest remediu încălzeşte corpul şi îl face să transpire (eliminând astfel toxinele), relaxează muşchii, protejează căile respiratorii şi rinichii de acţiunea microbilor. Se beau mai multe căni (patru-cinci) din acest ceai pe parcursul unei singure zile.
Ceai depurativ de primăvară
Prin efectul ei depurativ, ciuboţica cucului elimină din organism substanţele toxice care duc la artrită, gută şi reumatism. Se amestecă 50 g de ciuboţica cucului, 50 g de mlădiţe de soc (muguri tineri, care răsar primăvara), 15 g de frunze de urzici, 15 g de rădăcini de păpădie. Se foloseşte o linguriţă cu vârf din acest amestec la 250 ml de apă, plantele se opăresc şi se lasă să stea trei minute. Se beau două ceşti/zi, îndulcite cu puţină miere.
Alte întrebuinţări ale plantei amintite găsiţi şi în ediţia de mâine a ziarului nostru. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau