Cofeina - cat de indicat este consumul de cafea

default

Dimensiune font:

| 04-05-2015 10:20

Dacă ritualul tău din fiecare dimineaţă constă în savurarea unei căni de cafea sau de ceai pentru a-ţi obţine “necesarul” de cofeină care să te ţină activă întreaga zi, află că nu eşti singura. Cofeina este folosită de milioane de oameni, zi de zi, pentru obţinerea energiei şi îmbunătăţirea nivelului de concentrare.

Cofeina este cel mai consumat drog din lume. Deşi consumul moderat de cafea sau ceai este, în mod normal, sigur şi are o mulţime de beneficii pentru organism, cofeina este şi o sursă destul de sigură a anumitor probleme de sănătate.

Iată, deci, tot ce ar trebui să ştii despre această substanţă!

Ce este cofeina?

În Statele Unite, mai mult de 90% dintre adulţi consumă cofeină regulat, într-o cantitate de cel puţin 200 mg pe zi – adică mai mult de 400 de ml pe zi.

Cofeina este o substanţă amară, un alkaloid care face parte din familia de compuşi heterociclici, cunoscuţi şi sub numele de purine şi un membru al unui grup de substanţe care apar în mod natural, numite metilxantine. Se găseşte în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana şi cacao.

Formula chimică a cofeinei este C8H10N4O2 . Are o masă molecular de 194.19 grame, este solubilă în apă ţi mulţi alţi solvenţi organic şi are un punct de topire de 238°Celsius. În formă pură, cofeina apare sub formă de cristale albe şi poate fi preparată prin extracţia din surse natural sau prin sinteză, din acid uric.

Unde se găseşte cofeina?

Cofeina apare în mod natural în frunze, seminţe sau fructe a mai mult de 60 de specii de plante, printre care:

Boabe de cafea – seminţe
Frunze de ceai – frunze
Nuci Kola – seminţe
Boabe de cacao – seminţe
Guarana – seminţe
Yerba mate – frunze
Yoco – coaja
Cofeina acţionează ca un pesticid natural pentru plante şi omoare insectele care încearcă să se hrănească cu plantele respective. Chimisul german Friedrich Ferdinand Runge a fost cel care a izolat prima moleculă, în anul 1819. Astăzi, cofeina artificială este deseori folosită la producţia de alimente, băuturi sau medicamente.

La ce se foloseşte cofeina?

FDA (Food and Drug Administration) susţine că această substanţă, cofeina, este şi un drog şi un aditiv alimentar. Cofeina este folosită şi în reţetele medicale ca un remediu pentru tratarea oboselii, somnolenţei şi ameliorarea anumitor dureri.

Atunci când este purificată, cofeina se transformă într-o pudră foarte amară. Se adaugă la anumite băuturi răcoritoare pentru a le oferi o notă amară plăcută. Cu toate acestea, cofeina este, de asemenea, considerată a fi o substanţă stimulentă care poate da dependenţă. În cazul oamenilor, cofeina stimulează sistemul nervos central, ritmul cardiac şi respiraţie, acţionând totodată ca un diuretic natural.

Există numeroase alimente în care se găseşte cofeina, cum ar fi:

Cafeaua şi ceaiul
Ciocolata
Sucurile răcoritoare
Băuturile pentru sportive
Băuturile energizante
Cofeina face parte din grupul de medicamente numite SNC (stimulente nervoase centrale). În alimentele convenţionale, cofeina poate ajuta la restaurarea stării de vigilenţă atunci când apar stări neobişnuite de oboseală, slăbiciune sau somnolenţă. De reţinut este faptul că această substanţă ar trebui utilizată doar ocazional şi că nu trebuie folosită ca înlocuitor al somnului.

Sursele de cofeină în suplimentele alimentare includ:

Capsule
Tablete
Pudre
Shoturi de energie
Băuturi enegizante
Cofeina mai este folosită şi în combinaţie cu ergotamina, ca tratament împotriva migrenelor şi a durerilor de cap, sau în combinaţie cu alte substanţe, cum ar fi aspirina şi acetaminophenul, pentru ameliorarea altor dureri. Cofeina ajută la creşterea efectivităţii a acestor medicamente.

Cofeina mai este folosită şi la:

Tratarea problemelor de respiraţie în cazul copiilor născuţi premature
Pentru tratamentul apneei apărute postoperator – probleme de respiraţie în cazul operaţiilor în rândul bebeluşilor
În cazul tulburărilor psihice care necesită terapie cu electrosocuri (ECT)
Cofeina nu se găseşte doar în ceai, cafea şi ciocolata. Ea poate fi adăugată şi în alimente precum: guma de mestecat, jeleurile, apa îmbuteliată sau siropul.

Ca răspuns la tendinţa producătorilor de a eticheta anumite produse cu “cofeină adăugată”, FDA investighează siguranţa prezenţei de cofeină în alimente şi, în special, efectele pe care aceasta le poate avea asupra copiilor şi adolescenţilor.

Conţinutul de cofeină din anumite produse

Pentru adulţii sănătoşi, FDA a invocat consumul de cofeină de maxim 400 miligrame pe zi (aproximativ 4, 5 ceşti) – ca fiind o cantitate care nu este asociată cu efecte secundare sau negative.

FDA nu a stabilit şi o cantitate valabilă în cazul copiilor, dar Academia Americană de Pediatrie descurajează consumul de cofeină sau alte stimulente în cazul acestora.

Cantitatea de cofeină inclusă în unele produse alimentare şi băuturi frecvente este de aproximativ:

Cafea preparată – 40-180 mg/230ml (cană)
Cafea instant – 30-120 mg/cană
Cafea decofeinizată – 3 până la 5 mg/cană
Ceai preparat din frunze – 20-90 mg/cană
Ceai instant – 28 mg/cană
Băuturi răcoritoare care conţin cofeină – 36-90 mg/360 ml
Cacao – 4 mg/cană
Ciocolată amăruie – 25 mg/30 gr
Cum afectează cofeina organismul?

Indiferent dacă este consumată ca în alimente sau ca medicament, cofeina schimbă modul în care creierul şi corpul tău funcţionează şi contribuie la modificări ale modului în care te simţi şi te comporţi.

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central – care include creierul, şirea spinării şi alţii centri nervoşi din organism – şi produce un efect puternic în organism, cum ar fi reşterea temporară a energiei şi a stării de alertă. Cu toate acestea, cofeina poate să provoace şi:

Fibrilaţii şi tremurături
Tulburări ale somnului
Bătăi rapide ale inimii
Ritm cardiac neregulat
Hipertensiune arterială
Dureri de cap
Nervozitate
Ameţeală
Deshidratare
DEPENDENŢĂ
Odată ce a fost ingerată, cofeina ajunge în sânge în mai puţin de o oră şi rămâne acolo timp de cel puţin 3-4 ore. De asemenea, cofeina măreşte nivelul de acid din stomac, cauzând uneori dureri stomacale sau senzaţia de arsură. Cofeina este, totodată, şi un diuretic natural. “obligând” organismul să piardă mai multă apă – lucru care nu este benefic nici pentru hidratare, nici pentru sete.

Cum funcţionează cofeina?

Atunci când este administrată pe cale orală, cofeina este absorbită în sânge şi în ţesuturile organismului în aproximativ 45 de minute.

Adenozina este o substanţă chimică prezentă în toate celulele umane, care funcţionează în creier ca un neurotransmiţător inhibitor. Acest lucru înseamnă că adenozina poate acţiona ca un depresor al sistemului nervos central. În condiţii normale, adenozina provoacă somnul şi suprimă emoţiile prin încetinirea activităţii nervoase.

Pentru o celulă nervoasă, cofeina arată exact ca şi adenozina, însă provoacă efectul invers al acesteia, astfel că organismul va înceta să funcţioneze corect şi, în loc să intre în repaus, celulele se vor “reactiva”, lucru care poate să ducă la epuizare şi, în timp, la probleme grave de sănătate.
Efecte adverse ale cofeinei

Consumul de cofeină în exces (mai mult de 600 mg pe zi) poate să cauzeze numeroase efecte adverse, printre care:

Insomnia
Nervozitate
Agitaţie
Irascibilitate
Dureri stomacale
Diaree
Ameţeală
Greaţă
Ritm cardiac neregulat
Fibrilaţii muscular
Majoritatea adulţilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Cofeina poate să interfereze cu ciclul somnului (scade cantitatea de somn şi organizarea ciclurilor acestuia), iar insuficienţa de somn duce la epuizare şi grave tulburări de sănătate.

Cu toate acestea, efectele adverse se pot ameliora repede odată ce persoana în cauză revine la consumul moderat de cofeină.

Cofeina poate să interfereze şi cu anumite medicamente, cum ar fi anumite antibiotice sau suplimente din plante care pot să crească concentraţia de cofeină în sânge.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei