Cum se prepară şi la ce folosesc remediile din măceşe?
Dimensiune font:
Fructele de măceş sunt gata pentru cules atunci când dă prima brumă, pentru că, în această perioadă, conţinutul lor în principii active este optim. Ceaiul de măceşe constituie o armă în combaterea şi prevenirea răcelilor tocmai prin conţinutul său bogat în vitamina C naturală, care întăreşte imunitatea organismului, ajutându-l să reziste la boli. Gustul acestui ceai nu este agreat de oricine dar poate fi îmbunătăţit prin adaos de scorţişoară, care îi întăreşte calităţile de luptător cu răceala.
În plus, măceşele au însuşirea de a mări secreţia biliară, fiind indicate în afecţiuni ale ficatului. Ceaiul de măceşe atenuează unele suferinţe ale stomacului şi rinichilor, precum şi unele stări de inflamaţie intestinală. Datorită vitaminei P, preparatele din măceşe menţin permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui.
Ceaiul de măceşe poate fi pregătit din cinci-zece fructe întregi, proaspete sau uscate, sau din una-două linguriţe de fructe uscate fără seminţe (coji roşii) la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se poate utiliza şi ca decoct dar nu se fierbe mai mult de trei minute, pentru a nu-şi pierde vitaminele, iar îndulcirea este bine să fie făcută cu miere de albine, de preferinţă polifloră.
În cazuri de guturai, gripă, bronşită şi pneumonie, măceşele se pot consuma şi sub formă de pulbere din pulpa uscată şi măcinată - câte o linguriţă, de trei ori pe zi. Pulberea se ţine un sfert de oră sub limbă, după care se înghite cu apă.
Contra hepatitei virale, sechelelor posthepatice, cirozelor, dischineziei biliare şi infecţiilor intestinale, în terapie se foloseşte şi un extract apos de măceşe, preparat astfel: două linguri de pulbere de măceşe se lasă la macerat într-o cană cu apă, de seara pînă dimineaţa, când se filtrează, iar maceratul se pune separat; pulberea rămasă se fierbe într-o cană cu apă timp de trei-cinci minute, după care se dă la răcit; apoi se combină cele două extracte. Înainte cu un sfert de oră de fiecare masă, se bea câte un pahar din acest preparat. Tratamentul durează minimum şase luni, iar după o pauză se poate relua. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau