Cum te păcălesc «miturile» alimentare! Am rugat un medic specialist în nutriţie să ne explice cât e adevăr şi cât invenţie în 10 dintre cele mai cunoscute convingeri legate de mâncare

default

Dimensiune font:

| 07-02-2016 11:04

Plecând urechea la gura lumii ori luând de bun ce scrie pe etichetele alimentelor, rişti să faci multe greşeli în alegerea hranei. Multe dintre miturile în domeniu exact asta sunt, nişte mituri, fără pic de fundament ştiinţific. Dr. Cristina Bălănescu (foto), medic primar şi nutriţionist, ne dezvăluie cât e adevăr şi cât invenţie în afirmaţii precum “ouăle îmbolnăvesc inima” sau “fără zahăr înseamnă fără calorii”.

«Degresat» sau «fără zahăr» înseamnă fără calorii

Adevărul este că, în cele mai multe cazuri, astfel de menţiuni trecute pe etichete sunt doar capcane. Din dorința de a crea un produs care să fie în primul rând gustos, producătorii compensează lipsa grăsimii cu potenţiatori de arome și cu sare. Iar zahărul e înlocuit cu sodiu în exces, făină sau chiar grăsime. Urmarea: alimentele de acest fel nu fac decât să suplimenteze doza de calorii (furnizate de diferitele arome artificiale). Verifică, deci, pe etichetă ce ingrediente conţine “superalimentul degresat şi/sau fără zahăr”.

Sarea trebuie exclusă din alimentaţie

Sodiul, din cauza căruia i s-a creat sării de bucătărie o reputaţie atât de proastă, este, în realitate, un mineral important pentru buna funcţionare a sistemului muscular și a sistemului nervos. Este adevărat însă că, din cauza efectului negativ pe care îl are sodiul asupra presiunii arteriale, persoanele care au probleme cu hipertensiunea trebuie să reducă semnificativ cantitatea de sare consumată (sarea ca atare şi cea adăugată în alimentele procesate industrial). În schimb, organismelor sănătoase, câtă vreme este corect dozată, sarea le aduce numai beneficii. Dacă ai între 9 şi 50 de ani, doza corectă înseamnă între 1,5 şi două grame de sare/zi, adică mai puţin de o linguriţă. Iar limita maximă permisă este de 2,4 grame/zi. Dincolo de acest “barem” creşte exponenţial riscul de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi osteoporoză.

Ouăle îmbolnăvesc inima

Incriminate din cauza colesterolului concentrat în gălbenuş, ouăle au devenit un fel de paria al alimentaţiei moderne. Realitatea este că, în doze excesive, colesterolul ajunge să colmateze vasele de sânge şi astfel să îngreuneze activitatea inimii. Dar de aici şi până la a exclude din dietă un aliment atât de sănătos cum este oul este un pas mare şi… greşit.
Colesterolul este consecința unei diete bogate în acizi grași saturați, aflaţi nu doar în ou, ci în multe alte alimente (slănină, carne de vită, miel, porc, unt, smântână, brânză cu un conţinut ridicat de grăsime, ulei de palmier, ulei de nucă de cocos, unt de cacao etc.). Un nivel ridicat de grăsimi saturate în organism implică un nivel excesiv de colesterol LDL (colesterolul rău) şi apariţia bolilor cardiovasculare. Ouăle singure nu-i furnizează organismului supradoze de LDL, dimpotrivă, studiile au demonstrat că ele stimulează producţia de HDL (colesterol bun).
O cercetare britanică, realizată pe un lot de 4 milioane de subiecţi, a conchis: un ou pe zi, în alimentaţia unui adult cu o sănătate echilibrată, nu crește câtuși de puţin nivelul de colesterol din sânge.

Ouăle roşii sunt mai hrănitoare

Coaja albă sau roşie nu este un indicator nutritiv. Diferenţa “cromatică” este dată, pur şi simplu, de rasa şi penajul găinilor ouătoare.

Un pahar de vin roşu este sănătate curată

Vinul roşu scade toate riscurile de deces: reduce efectul negativ al consumului de tutun asupra vaselor de sânge (le ajută să se “relaxeze”); asigură un somn profund, reparator (un pahar de vin băut înainte de culcare îi furnizează organismului melatonină, un hormon ce reglează ceasul biologic, respectiv ciclul somn-veghe); protejează sănătatea creierului (resveratrolul, substanţa-minune din strugurii roşii, ţine la distanţă demenţa şi boala Alzheimer); previne ateroscleroza (polifenolii din vinul roşu ajută vasele de sânge să se relaxeze şi menţin tonusul muscular); scade presiunea arterială (o veste bună pentru persoanele afectate de hipertensiune: două pahare de vin roşu în timpul mesei reduc valorile tensiunii).
Toate aceste beneficii vin însă “la pachet” cu un consum responsabil. Fiindcă, odată “sărit calul”, apar efectele adverse: vinul conţine şi calorii goale, care duc la creşterea în greutate; excesul măreşte, de asemenea, riscul de cancer, boli hepatice, insuficienţă cardiacă etc.

În general, alcoolul (nu numai vinul, ci şi berea sau “tăriile”), consumat echilibrat, stimulează nivelul colesterolului bun HDL, deoarece ţine în frâu trigliceridele, diminuând astfel riscul de a dezvolta mai târziu cheaguri de sânge ce pot provoca atacuri cerebrale.

Berea conţine mai puţine calorii decât vinul

Fiecare gram de alcool pur ascunde, în medie, 7 calorii. Astfel se explică de ce băuturile au cu atât mai multe calorii, cu cât sunt mai “tari”. 250 ml de bere furnizează organismului mai puţine calorii (circa 100) decât 250 ml de vin (cca 180 de calorii), fiindcă procentul (concentraţia) de alcool este mai redus(ă).

Mierea este mai sănătoasă decât zahărul

Cu siguranţă, mierea este o alegere înţeleaptă pentru îndulcirea cafelei de dimineaţă sau a ceaiului – cu o condiţie: să nu fie amestecată în lichidul fierbinte, fiindcă se pierd toţi nutrienţii de top, iar mierea se transformă în zahăr pur. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerăm, fiindcă mierea are, şi ea, destule calorii (circa 300 kilocalorii la suta de grame).
Mare atenţie şi la sortimentele de miere falsificate: un amestec de glucoză, zahăr, coloranţi şi praf de porumb, care poate provoca dezechilibre majore în organism. Să ne gândim, de exemplu, ce riscă o persoană persoană cu diabet, care ştie că are voie să mănânce miere, dar, de fapt, introduce în circuitul fragil al organismului său un “carburant” foarte periculos, care îi poate declanşa crize extrem de grave!

Carbohidrații afectează sănătatea

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului şi joacă un rol crucial în orice dietă sănătoasă. Însă afirmaţia aceasta se susţine 100% doar în cazul carbohidraţilor complecși (aşa-numiţii carbohidraţi buni), care se găsesc în cerealele integrale, nuci, semințe, linte, alune, mazăre, legume, fructe, cartofi etc.
A doua categorie o reprezintă carbohidraţii simpli, din alimentele procesate industrial, care și-au pierdut, în cursul prelucrării, o mare parte din fibre și nutrienți (intră în această categorie produsele de tip junk-food, pastele din făină albă, orezul alb, ovăzul instant, produsele de patiserie, dulciurile şi bomboanele produse industrial, cerealele procesate). Carbohidrații simpli nu fac altceva decât să polueze organismul cu toxine, zahăr și alte chimicale ce apar în urma procesării. Așadar, consumul de carbohidrați este benefic pentru sănătate, atât timp cât vorbim despre cei complecși.

Menţiunea «multicereale» este un gaj pentru sănătate

De fapt, acest termen înscris pe etichetă ne indică doar faptul că produsul respectiv conţine mai multe tipuri de cereale: grâu, secară, soia etc. Nu este în nici un caz o promisiune legată de cantitatea mai mare de fibre (substanţe extrem de benefice pentru organism). Pentru ca un aliment să fie bogat în fibre, trebuie să conţină cereale integrale. Aceasta este menţiunea gaj pentru sănătate.

Fructele şi legumele congelate sunt foarte hrănitoare

Este adevărat, iar explicaţia e una simplă şi de bun-simţ: fructele şi legumele care urmează a fi supuse acestui proces sunt culese la maturitate şi puse la congelat la doar câteva ore după recoltare. De aceea se păstrează mai bine nutrienţii lor, comparativ cu fructele şi legumele care, după ce au fost culese, stau zile în şir în depozite şi pe tarabele din piaţă, pierzându-şi progresiv calităţile. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei