Cum te păcălesc «miturile» alimentare! Am rugat un medic specialist în nutriţie să ne explice cât e adevăr şi cât invenţie în 10 dintre cele mai cunoscute convingeri legate de mâncare

default

Dimensiune font:

| 07-02-2016 11:04

Plecând urechea la gura lumii ori luând de bun ce scrie pe etichetele alimentelor, rişti să faci multe greşeli în alegerea hranei. Multe dintre miturile în domeniu exact asta sunt, nişte mituri, fără pic de fundament ştiinţific. Dr. Cristina Bălănescu (foto), medic primar şi nutriţionist, ne dezvăluie cât e adevăr şi cât invenţie în afirmaţii precum “ouăle îmbolnăvesc inima” sau “fără zahăr înseamnă fără calorii”.

«Degresat» sau «fără zahăr» înseamnă fără calorii

Adevărul este că, în cele mai multe cazuri, astfel de menţiuni trecute pe etichete sunt doar capcane. Din dorința de a crea un produs care să fie în primul rând gustos, producătorii compensează lipsa grăsimii cu potenţiatori de arome și cu sare. Iar zahărul e înlocuit cu sodiu în exces, făină sau chiar grăsime. Urmarea: alimentele de acest fel nu fac decât să suplimenteze doza de calorii (furnizate de diferitele arome artificiale). Verifică, deci, pe etichetă ce ingrediente conţine “superalimentul degresat şi/sau fără zahăr”.

Sarea trebuie exclusă din alimentaţie

Sodiul, din cauza căruia i s-a creat sării de bucătărie o reputaţie atât de proastă, este, în realitate, un mineral important pentru buna funcţionare a sistemului muscular și a sistemului nervos. Este adevărat însă că, din cauza efectului negativ pe care îl are sodiul asupra presiunii arteriale, persoanele care au probleme cu hipertensiunea trebuie să reducă semnificativ cantitatea de sare consumată (sarea ca atare şi cea adăugată în alimentele procesate industrial). În schimb, organismelor sănătoase, câtă vreme este corect dozată, sarea le aduce numai beneficii. Dacă ai între 9 şi 50 de ani, doza corectă înseamnă între 1,5 şi două grame de sare/zi, adică mai puţin de o linguriţă. Iar limita maximă permisă este de 2,4 grame/zi. Dincolo de acest “barem” creşte exponenţial riscul de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi osteoporoză.

Ouăle îmbolnăvesc inima

Incriminate din cauza colesterolului concentrat în gălbenuş, ouăle au devenit un fel de paria al alimentaţiei moderne. Realitatea este că, în doze excesive, colesterolul ajunge să colmateze vasele de sânge şi astfel să îngreuneze activitatea inimii. Dar de aici şi până la a exclude din dietă un aliment atât de sănătos cum este oul este un pas mare şi… greşit.
Colesterolul este consecința unei diete bogate în acizi grași saturați, aflaţi nu doar în ou, ci în multe alte alimente (slănină, carne de vită, miel, porc, unt, smântână, brânză cu un conţinut ridicat de grăsime, ulei de palmier, ulei de nucă de cocos, unt de cacao etc.). Un nivel ridicat de grăsimi saturate în organism implică un nivel excesiv de colesterol LDL (colesterolul rău) şi apariţia bolilor cardiovasculare. Ouăle singure nu-i furnizează organismului supradoze de LDL, dimpotrivă, studiile au demonstrat că ele stimulează producţia de HDL (colesterol bun).
O cercetare britanică, realizată pe un lot de 4 milioane de subiecţi, a conchis: un ou pe zi, în alimentaţia unui adult cu o sănătate echilibrată, nu crește câtuși de puţin nivelul de colesterol din sânge.

Ouăle roşii sunt mai hrănitoare

Coaja albă sau roşie nu este un indicator nutritiv. Diferenţa “cromatică” este dată, pur şi simplu, de rasa şi penajul găinilor ouătoare.

Un pahar de vin roşu este sănătate curată

Vinul roşu scade toate riscurile de deces: reduce efectul negativ al consumului de tutun asupra vaselor de sânge (le ajută să se “relaxeze”); asigură un somn profund, reparator (un pahar de vin băut înainte de culcare îi furnizează organismului melatonină, un hormon ce reglează ceasul biologic, respectiv ciclul somn-veghe); protejează sănătatea creierului (resveratrolul, substanţa-minune din strugurii roşii, ţine la distanţă demenţa şi boala Alzheimer); previne ateroscleroza (polifenolii din vinul roşu ajută vasele de sânge să se relaxeze şi menţin tonusul muscular); scade presiunea arterială (o veste bună pentru persoanele afectate de hipertensiune: două pahare de vin roşu în timpul mesei reduc valorile tensiunii).
Toate aceste beneficii vin însă “la pachet” cu un consum responsabil. Fiindcă, odată “sărit calul”, apar efectele adverse: vinul conţine şi calorii goale, care duc la creşterea în greutate; excesul măreşte, de asemenea, riscul de cancer, boli hepatice, insuficienţă cardiacă etc.

În general, alcoolul (nu numai vinul, ci şi berea sau “tăriile”), consumat echilibrat, stimulează nivelul colesterolului bun HDL, deoarece ţine în frâu trigliceridele, diminuând astfel riscul de a dezvolta mai târziu cheaguri de sânge ce pot provoca atacuri cerebrale.

Berea conţine mai puţine calorii decât vinul

Fiecare gram de alcool pur ascunde, în medie, 7 calorii. Astfel se explică de ce băuturile au cu atât mai multe calorii, cu cât sunt mai “tari”. 250 ml de bere furnizează organismului mai puţine calorii (circa 100) decât 250 ml de vin (cca 180 de calorii), fiindcă procentul (concentraţia) de alcool este mai redus(ă).

Mierea este mai sănătoasă decât zahărul

Cu siguranţă, mierea este o alegere înţeleaptă pentru îndulcirea cafelei de dimineaţă sau a ceaiului – cu o condiţie: să nu fie amestecată în lichidul fierbinte, fiindcă se pierd toţi nutrienţii de top, iar mierea se transformă în zahăr pur. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerăm, fiindcă mierea are, şi ea, destule calorii (circa 300 kilocalorii la suta de grame).
Mare atenţie şi la sortimentele de miere falsificate: un amestec de glucoză, zahăr, coloranţi şi praf de porumb, care poate provoca dezechilibre majore în organism. Să ne gândim, de exemplu, ce riscă o persoană persoană cu diabet, care ştie că are voie să mănânce miere, dar, de fapt, introduce în circuitul fragil al organismului său un “carburant” foarte periculos, care îi poate declanşa crize extrem de grave!

Carbohidrații afectează sănătatea

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului şi joacă un rol crucial în orice dietă sănătoasă. Însă afirmaţia aceasta se susţine 100% doar în cazul carbohidraţilor complecși (aşa-numiţii carbohidraţi buni), care se găsesc în cerealele integrale, nuci, semințe, linte, alune, mazăre, legume, fructe, cartofi etc.
A doua categorie o reprezintă carbohidraţii simpli, din alimentele procesate industrial, care și-au pierdut, în cursul prelucrării, o mare parte din fibre și nutrienți (intră în această categorie produsele de tip junk-food, pastele din făină albă, orezul alb, ovăzul instant, produsele de patiserie, dulciurile şi bomboanele produse industrial, cerealele procesate). Carbohidrații simpli nu fac altceva decât să polueze organismul cu toxine, zahăr și alte chimicale ce apar în urma procesării. Așadar, consumul de carbohidrați este benefic pentru sănătate, atât timp cât vorbim despre cei complecși.

Menţiunea «multicereale» este un gaj pentru sănătate

De fapt, acest termen înscris pe etichetă ne indică doar faptul că produsul respectiv conţine mai multe tipuri de cereale: grâu, secară, soia etc. Nu este în nici un caz o promisiune legată de cantitatea mai mare de fibre (substanţe extrem de benefice pentru organism). Pentru ca un aliment să fie bogat în fibre, trebuie să conţină cereale integrale. Aceasta este menţiunea gaj pentru sănătate.

Fructele şi legumele congelate sunt foarte hrănitoare

Este adevărat, iar explicaţia e una simplă şi de bun-simţ: fructele şi legumele care urmează a fi supuse acestui proces sunt culese la maturitate şi puse la congelat la doar câteva ore după recoltare. De aceea se păstrează mai bine nutrienţii lor, comparativ cu fructele şi legumele care, după ce au fost culese, stau zile în şir în depozite şi pe tarabele din piaţă, pierzându-şi progresiv calităţile. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei