Cura cu cirese: efecte remarcabile! artrita, guta, dureri de cap,obezitate,prevenirea bolilor cardiovasculare
Dimensiune font:
Ciresele sunt fructe gustoase si hranitoare, cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa; de aceea, consumul acestora este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala.
Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina.
Continutul mare de apa din cirese, permite oricui sa consume orice cantitate doreste din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grasimi, fara sa se ingrase. Cercetarile au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activitatii metabolismului.
Pe de alta parte, daca ciresele sunt incluse intr-o dieta de slabire, rezultatele se vor vedea in scurt timp, dar va fi necesar consumul in cantitati relativ mari pentru eliminarea toxinelor din organism.
In afara efectului de scadere al numarului de kilograme, consumul de cirese induce si o stare de relaxare pe parcursul intregii zile; in plus, prin continutul lor, ciresele confera suplete si fermitate pielii.
Cura cu cireste are efecte remarcabile.
Exista doua modaliati prin care o persoana se poate bucura de beneficiile cireselor: o dieta restransa si exclusiva.
Dieta restransa cu cirese:
- Dimineata, pe stomacul gol se consuma o cantitate de minim 100g de cirese. Cantitatea se creste treptat, astfel incat la sfarsitul celei de-a treia saptamani se ajunge la 500g de cirese.
- 300 de g de cirese se vor imparti in mod egal in trei parti si se vor consuma pana la pranz. Alaturi de acestea, nu se vor manca alte produse alimentare. In timpul curei cu cirese este recomandat sa nu fie incluse in mesele zilnice grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzul si cina vor fi usoare, pentru ca efectele sa fie pozitive.
Dieta exclusiva cu cirese:
- Timp de trei sau patru zile se vor consuma doar cirese. Aceasta dieta poate fi reluata in fiecare luna, daca nu exista deficit de minerale sau alte vitamine in organism. Intre mesele alcatuite din cirese se recomanda consumul de apa minerala. Cantitatea de cirese consumata zilnic se va incadra intre doua si trei kilograme. Unii specialisti considera ca aceasta poate ajunge chiar si pana la cinci kilograme pe zi. Fructele se vor consuma in mai multe portii, pe parcursul unei zile.
Indiferent de fructele care sunt incluse intr-o dieta, volumul acestora trebuie crescut progresiv pentru a nu se declansatulburari digestive, pentru ca organismul sa nu reactioneze intr-un mod extrem la un nou regim, fata de cel anterior.
Dieta pe baza de cirese este recomandata nu doar pentru slabire ci si in scop medical:
- persoanelor care sufera de boli hepatice - ciresele echilibreaza functia hepatica,
- persoanelor care prezinta un nivel scazut de minerale,
- persoanelor care se confrunta cu o starea avansata de oboseala,
- persoanele diagnosticate cu afectiuni biliare,
- persoanelor anemice;
- adultilor si copiilor care prezinta deficit de dezvoltare sau crestere.
De asemenea, medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct.
Ciresele stimuleaza si sustin imunitatea naturala a organismului si regleaza functia sistemului digestiv (au rol in reglarea procesului de fermentatie intestinala), prin continutul ridicat de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi. S-a dovedit ca deteriorarea celulelor, in urma actiunii radicalilor liberi, accelereaza procesul de imbatranire.
- Gratie continutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent.
- Pentru ca sunt bogate in provitamina A, ciresele contribuie la cresterea acuitatii vizuale si mentin sanatatea tesuturilor (piele, mucoase, epiteliu).
- Dupa varsta de 40 de ani, unele persoane pot suferi de acidoza si alcaloza, responsabile de imbatranirea prematura. Prin actiunea de reechilibrare a pH-ului din sange, ciresele diminueaza efectele acestor tulburari.
- Gustul dulce al cireselor este oferit de fructoza care este pefect asimilata de diabetici.
- Sucul de cirese ajuta la eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism, curata tractul urinar si intestinele. De aceea ar trebui introdus in mod special in dieta persoanelor care sufera de reumatism, de guta si artrita.
- De asemena, ciresele incurajeaza si sustin producerea melatoninei, de catre organism.
- Ciresele sunt utile pentru remedierea pielii uscate: un pumn de cirese fara samburi se mixeaza iar pasta obtinuta se aplica pe fata. Dupa 20 de minute, tenul se va clati cu apa minerala sau cu apa fara calcar.
Cozile de cirese au efecte pozitive mai ales in tratarea bolilor tractului urinar. In afara de calitatilor lor antiinflamatorii si acestea sunt renumite pentru actiunea lor diuretica. Ceaiul se prepara prin fierberea a 30g de cozi de cirese intr-un litru de apa, se strecoara si se beau trei cani pe zi.
Un remediu care poate fi folosit pentru tratarea gripei este macerarea a 50g de cozi de cirese intr-un litru de apa timp de 12 ore. Amestecul se va fierbe timp de zece minute si se va lasa la infuzat alte zece minute. Se va scurge, iar lichidul rezultat se va bea in patru parti egale, pe parcursul unei zile.
Indicatii
Sus
Ciresele au numeroase calitati:
- depurative
- remineralizante
- au efect energizant fizic si mental
- antiinfectioase (amplifica reactiile de aparare ale organismului)
- diuretice
- contribuie la regenerarea tesuturilor.
Pentru uz intern sunt indicate in urmatoarele situatii si afectiuni:
- obezitate
- intarzieri ale cresterii
- fermentatie intestinala
- constipatie
- prevenirea imbatranirii
- lupta impotriva cancerului
- prevenirea bolilor cardiovasculare
- ameliorarea durerilor provocate de artrita, guta, dureri de cap
- diminuarea simptomelor asociate cu fibromialgia
- imbunatatirea functiilor fiziologice si mentale.
Pentru uz extern extern se recomanda:
- uleiul extras din miezul samburelui de cirese este util pentru tratarea verucilor si petelor pielii
- cataplasmele din cirese strivite pot fi aplicate pentru ingrijirea pielii dar si pentru ameliorarea migrenelor.
Cireşele: o nouă opţiune terapeutică împotriva gutei?
Deşi guta poate fi relativ uşor prevenită şi tratată, SUA, precum şi alte ţări, se confruntă cu o creştere a prevalenţei acestei entităţi datorită comorbidităţilor, dietei şi consumului de alcool.
Pe lângă aceşti factori se pare că aderenţa pacienţilor la tratamentul igieno-dietetic şi farmacologic este destul de mică, comparativ cu alte afecţiuni reumatice.
De aceea, în ultima perioadă a crescut interesul pentru alternativele terapeutice non-farmacologice, atât din partea pacienţilor cât şi a personalului medical.
Cireşele au un oarecare potenţial antiinflamator (datorită antocianinelor din compoziţie) precum şi un efect moderat în reducerea concentraţiei serice a uratului (posibil ca urmare a inhibiţiei xantin oxidazei).
Recent au fost publicate rezultatele unui studiu care a urmărit asocierea dintre factorii de risc şi incidenţa atacurilor de gută. Astfel, consumul de cireşe ( extract de cireşe/tartă cu cireşe) se asociază cu reducerea riscului de apariţie a atacului de gută.
Această scădere a fost semnificativă la pacienţii care consumau două porţii de cireşe/zi versus o porţie (o porţie = aproximativ 10- 12 cireşe). Însă trend-ul descendent nu s-a menţinut şi la cei care mâncau mai multe porţii (ex: patru).
Combinaţia dintre consumul de cireşe şi tratamentul specific (allopurinol) s-a asociat cu o reducere de aproximativ 75% a incidenţei atacurilor de gută, comparativ cu alimentele bogate în purine sau consumul de alcool care au crescut recurenţa acestora.
Studii asemănătoare celui menţionat mai sus, precum şi rezultatele studiilor epidemiologice, argumentează recomandările alimentare ale ACR (Congresul American de Reumatologie), respectiv: limitarea consumului de alcool şi a băuturile îndulcite cu sirop de fructoză, renunţarea la organe şi promovarea unui regim alimentar bogat în legume şi alimente sărace în grăsimi.
Menţionăm că ACR nu a emis vreo recomandare specifică cu privire la consumul de cireşe.
Aşadar, un regim de viaţă echilibrat, renunţarea la plăcerile alimentare „vinovate” şi o comunicare sănătoasa medic-pacient ar putea fi „cheia succesului” terapeutic...cu sau fără două- trei porţii de cireşe pe zi.
Autor: Andreea Ciucu, medic reumatolog
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau