« Inapoi

De un an şi jumătate, lăsaţi fără medic!

De un an şi jumătate, lăsaţi fără medic!#1
Mărime font - +

Într-o comună din judeţul Iaşi, oamenii nu au medic de un an şi jumătate şi tot de atunci autorităţile se chinuie să găsească o soluţie * în timp ce locuitorii fac naveta câte 25 de kilometri pentru o reţetă, autorităţile sunt încă în căutarea soluţiilor * într-o altă comună, nu este medic de jumătate de an 

 

Situaţie disperată pentru locuitorii din mai multe comune ale judeţului Iaşi, acolo unde medicii de familie au plecat şi i-au lăsat pe bieţii oameni fără asistenţă medicală primară. Deşi la nivelul instituţiilor care se ocupă de acest lucru se spune des că nu sunt probleme cu medicii la sate, realitatea din teren este alta. „Faţă de alte judeţe, în judeţul Iaşi, deficitul de medici este relativ mic. Practic, în asistenţa medicală primară, doar două localităţi sunt neacoperite de medici de familie. Este vorba de comunele Vânători şi Costeşti. La Vânători se va rezolva, pentru că va veni un medic care şi-a exprimat intenţia de a deschide cabinet acolo”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi.

Situaţia de la Vânători, mai complicată decât pare
În comuna Vânători, cei peste 4.500 de locuitori au rămas de mai bine de un an şi jumătate fără medic de familie şi, implicit, fără nicio formă de asistenţă medicală, de când medicul lor de familie a plecat în Franţa. De atunci, niciun alt medic nu s-a mai încumetat să vină în comuna izolată, formată din patru sate, Hârtoape, Gura Bâdiliţei, Criveşti şi Vrădnicuţ. În această situaţie, cei ce au avut nevoie, au parcurs 25 de kilometri distanţă până la Paşcani, la medic. În decembrie anul trecut însă, cei de la Colegiul Medicilor Iaşi anunţau că s-a rezolvat problema şi că un medic din Neamţ îşi va deschide cabinet acolo.

La 6 luni distanţă însă, situaţia e la fel, şi cei de la CAS anunţă că un medic îşi va deschide cabinet acolo. Între timp, oamenii fac naveta, la fel cum fac şi cei din comuna Costeşti, care au rămas fără medic din luna decembrie anul trecut, după ce acesta a renunţat la post, pentru că nu mai era avantajos. Deşi s-au făcut numeroase demersuri pentru ca un alt medic să vină în comună, eforturile nu au avut sorţi de izbândă. Astfel, mii de localnici ai comunei, unii dintre ei bătrâni şi foarte bolnavi, sunt nevoiţi să parcurgă şapte kilometri până la Târgu Frumos, pentru a li se elibera o simplă reţetă. „Noi suntem la 7 km de Târgu Frumos, majoritatea au mers şi s-au înscris acolo la un medic, dar aşa au rămas săracii bătrâni pe drumuri, pentru o reţetă sau o problemă medicală. Îmi vine să plâng de mila unora, că nu pot merge să se înscrie la distanţă”, a declarat primarul comunei, Aurel Doacă.


Deşi în „scriptele” CJAS Iaşi doar două comune nu au medic, nici în comuna Ion Neculce nu este şi nu a existat niciodată asistenţă medicală de familie. Pentru că se află la câţiva kilometri de Târgu Frumos, nimeni nu s-a sinchisit să rezolve problema medicului în comună, atât timp cât oamenii s-au obişnuit cu naveta. 

 

Data publicarii: 03/07/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > SANATATE > STIRILE ZILEI

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

 După tragedia din Clubul Colectiv, istoria era pe punctul să se repete în(...)

 

 

editia online din 22.07.2017 - 1:41

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange