Deliciile bucătăriei franţuzeşti
Dimensiune font:
Rafinate şi migălite, felurile de mâncare sunt apreciate în toată lumea * brânza, salatele, vinurile şi şampania sunt nelipsite de la orice festin
Una dintre cele mai apreciate bucătării din lume este, fără îndoială, cea franţuzească. Brânzeturi fine, sufleuri pretenţioase, pateuri rafinate, însoţite de vinuri atent alese, sunt câteva dintre propunerile restaurantelor cu specific. Primul restaurant s-a deschis la Paris în 1675, iar de atunci francezii au ridicat preparatele culinare la rang de artă. Fiecare regiune are bucate specifice, cu arome fantastice. Potrivit foodstory.ro, Normandia şi Bretania sunt celebre pentru unt şi mere, iar sud-vestul ţării pentru foie gras (pate de gâscă) şi ciuperci. În sud-estul Franţei, coastele Mediteranei aduc alte influenţe: uleiul de măsline e la mare cinste, la fel şi salatele cu ierburi aromatice. În partea estică se văd clar influenţele bucătăriei germane, pe mesele copioase fiind des întâlnite cârnaţi, slănină sau bere. După cum spun cei de la foodstory.ro, în nord-est şampania umple paharele, în timp ce în nord-vest delicatese sunt crustaceele, scoicile, fructele de mare şi alte soiuri marine. Bourgogne şi Bordeaux sunt cunoscute pentru vinuri, Savoia pentru brânzeturi. Vinurile sunt mândria Franţei, în ţară şi peste hotare. Sunt zeci de sortimente de vin roşu, alb, sec sau dulce la care se adaugă şampania.
Meniurile de pe mesele francezilor sunt uşoare. Adoră legumele verzi, în combinaţii subtile, cum ar fi o salata verde cu sparanghel şi jumări de raţă, după cum arată gustarte.ro.
Tendinţe în bucătăria lui Moliere
În Franţa sunt trei curente - bucătăria burgheză (cuisine bourgeoise), regională (cuisine du terroir) şi nouvelle (cuisine nouvelle). Prima reuneşte feluri de mâncare clasice care nu mai sunt specific regionale şi au fost adaptate să corespundă gusturilor fine. Aici se regăsesc sosurile de smântână bogate şi tehnici de gătit complexe, asociate de străini cu bucătăria franceză. Sunt meniuri rezervate pentru ocaziile speciale. Francezii obişnuiţi nu mănâncă aceste feluri în viaţa de zi cu zi, ci mai degrabă felurile tradiţionale ale regiunii în care locuiesc sau în care au crescut.
Cuisine du terroir reuneşte specialităţile regionale, folosind produsele locale. Multe feluri pot părea ca nefiind franţuzeşti pentru că sunt rareori întâlnite în restaurante. Cuisine nouvelle s-a dezvoltat ca o reacţie la bucătăria tradiţională. Se caracterizează printr-un timp de gătit mai scăzut, sosuri mai uşoare şi porţii mici prezentate într-o manieră rafinată. O masă franţuzească începe cu un hors d’oeuvre fierbinte (sau pentru gustări, rece), urmat de supă, felul principal, salata, brânza şi, în final, desertul.
Ştiaţi că:
Francezii au o incidenţă mai scăzută când vine vorba de bolile coronariene şi o speranţă de viaţă mai mare datorită consumului de brânză? Statisticile arată că anual consumă 23,9 kg/persoană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau