Dovleacul, medicament împotriva răcelii
Dimensiune font:
Planta mai poate fi folosită în cazuri de insomnie, înfrumuseţare sau supraponderabilitate.
În acestă perioadă, creşterea imunităţii organismului este principala armă de luptă împotriva infecţiilor respiratorii, a răcelii şi a guturaiului. Elena Josan, preşedinta Asociaţiei Fitomd Vaslui, a spus că în mod obligatoriu, de la mesele principale nu trebuie să lipsească legumele şi fructele, mai ales că pieţele sunt pline. Printre vedetele toamnei se numără şi dovleacul care poate fi folosit atât ca aliment, cât şi ca medicament. „În stări de insomnie se consumă de două ori pe zi câte 50 g de dovleac copt sau se beau de trei ori pe zi 100 ml decoct de pulpă fiartă într-o cantitate mică de apă. Se poate îndulci cu o linguriţă de miere de albine“, a explicat Elena Josan.
Aceasta a adăugat că pentru afecţiunile ficatului, supraponderalitate, zilnic se mănâncă 500 g de pulpă crudă sau coaptă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors. „Pentru edem în caz de afecţiuni cardiace, pe parcursul zilei, se bea câte o linguriţă de suc, la fiecare oră, în total 200-250 ml pe zi. Afecţiunile sistemului nervos asociate cu hipertensiune şi insomnie. Se mixează sau se toacă în maşina de carne un kilogram de pulpă de dovleac şi 2 lămâi de mărime mare, cu coajă, dar fără seminţe. Se mai adaugă un kilogram miere de albine sau zahăr, şi se pune amestecul în borcane cu filet. Se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură cu 30 minute înainte de masă, de trei ori pe zi”, a spus preşedinta Asociaţiei Fitomd Vaslui.
Înfrumuseţare cu dovleac
Şi lista afecţiunilor care pot fi ameliorate şi chiar tratate cu dovleac este mult mai lungă. „Pentru constipaţie. Se dau pe răzătoare 300-400 g de dovleac crud şi se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe cernute prin sită de mălai şi prăjite puţin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă şi o linguriţă de seminţe de in, făcute pulbere în râşniţa de cafea. Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfruit sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute“, a mai afirmat Elena Josan. Specialistul a mai adăugat că pentru gută, pietre la rinichi, stres, se ia un dovleac întreg, spălat bine, se coace în cuptor. „Se curăţă de coajă şi seminţe, se pune pulpa în borcănele sau alte recipiente şi se păstrează în frigider sau în congelator. Se mănâncă câte 1-2 linguri, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă”, a mai spus Elena Josan. De asemenea, dovleacul poate fi folosit şi pentru înfrumuseţare. Doamnele care au acnee, puncte negre pe faţă se pot freaca de 2-3 ori pe zi cu un cubuleţ decupat din dovleac crud. După 10 minute se spală cu apă rece. Sau se pune la congelator suc de dovleac şi se procedează la fel.
Miezul spumă din mijlocul dovleacului, de care sunt prinse seminţele, este folosit de sute de ani în medicina populară, pentru tratarea rănilor, eczemelor, arsurilor, coşurilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau