Ecografia pelvina depisteaza tumora, pune diagnosticul si evalueaza fatul

default

Dimensiune font:

| 08-10-2012 09:26

Ecografia pelvina depisteaza tumora, pune diagnosticul si evalueaza fatul

 

 

Ecografia este o metoda de investigatie extrem de utila, noninvaziva, lipsita de riscuri pentru sanatate, deoarece nu foloseste radiatii ionizante. De aceea, ecografia este procedura folosita cu predilectie pentru examinarea fatului.
De asemenea, ecografia este eficienta, larg accesibila si necostisitoare. Pe langa examinarea inimii si vaselor, a organelor abdominale, a tiroidei, ochilor sau sanilor, este larg folosita ecografia pelvina, adica a portiunii inferioare a abdomenului.

Prin ecografia pelvina se investigheaza, la femeie: vezica urinara, ovarele, uterul, colul uterin, trompele uterine; la barbat: vezica urinara, prostata si veziculele seminale. In cazul femeii gravide, metoda este folosita pentru a monitoriza evolutia sarcinii si starea fatului.

Ecografia pelvina foloseste acelasi principiu ca si celelalte tipuri de ecografie: un transductor care emite ultrasunete (sunete cu frecventa inalta, peste 20.000 de Hz, in cazul examinarii de 1-5 Mhz), este plasat pe abdomen. La impactul cu structurile organismului se produc ecouri, care sunt captate de acelasi transductor si transmise unui computer care le analizeaza, generand imagini care sunt proiectate in timp real pe un monitor, putand fi studiate pe loc, stocate sau imprimate. In ecografia pelvina transductorul poate fi plasat pe abdomen, dar si in interiorul organismului, pentru a obtine imagini de o mai mare acuratete. Astfel, poate fi introdus in interiorul rectului, la barbat, pentru examinarea prostatei sau intravaginal la femeie, pentru studierea organelor genitale interne. Cu ocazia ecografiei transvaginale se poate realiza si histerosonografia, o examinare speciala, in care se introduce o solutie salina in uter, pentru a obtine imagini mai bune la acest nivel. De asemenea, cu ocazia ecografiei pelvine se poate realiza si ghida o punctie-biopsie (recoltarea unui fragment de tesut pentru analiza) sau drena un abces sau un chist.

Recomandari
Ecografia pelvina este indicata in cazul femeilor si barbatilor pentru dignosticarea hematuriei (prezentei de sange in urina) sau a altor probleme urinare (de exemplu, infectii repetate sau semne de obstructie), pentru a observa modul in care se goleste vezica urinara (se face o ecografie inainte si dupa golirea acesteia, pentru a se observa daca se goleste complet).Ecografia pelvina este recomandata si in cazul unor formatiuni tumorale in pelvis, descoperite la examenul clinic sau a durerilor abdominale persistente, de cauza neclara.

La femei
In cazul femeilor, ecografia pelvina este indicata:
● pentru precizarea cauzei unei dureri abdominale (fie ca este o durere persistenta, fie ca este o durere intensa, aparuta brusc, ce ar putea anunta o urgenta chirurgicala, ca o sarcina intrauterina rupta sau o torsiune ovariana);
● pentru a elucida originea unei hemoragii vaginale (in afara menstruatiei sau la femeile aflate la menopauza) sau in cazul unei menstruatii abundente, in boala inflamatorie pelvina. (Termen general, boala inflamtorie pelvina se refera la inflamatia organelor genitale feminine pelvine, adica ovar, uter, trompe uterine, manifestata prin durere abdominala inferioara, febra , tulburari menstruale, secretie vaginala anormala ca aspect sau miros);
● pentru elucidarea cauzei unei infertilitati;
● pentru studierea formei, marimii uterului, grosimii endometrului (stratul care captuseste uterul), formei si marimii ovarelor, daca exista suspiciunea unor mase (tumori sau chisturi) pe uter sau ovar.

Ecografia poate diferentia o masa tumorala (solida) de una chistica (cu continut lichid), dar nu poate preciza daca o tumora este benigna sau maligna (canceroasa), pentru aceasta fiind necesara o biopsie, care poate fi practicata cu ocazia ecografiei.

La barbati
In cazul barbatilor ecografia pelvina (cea transrectala) este indicata pentru a evalua forma, dimensiunile, structura prostatei, putand fi depistata astfel o inflamatie, un adenom sau cancer de prostata, putand fi realizata si o punctie- biopsie pentru precizarea diagnosticului. De aceea, ecografia pelvina este indicata (impreuna cu tuseul rectal si determinarea antigenului specific prostatic PSA in sange) pentru depistarea precoce a cancerului de prostata .

Fara masuri speciale
In ecografia pelvina obisnuita nu sunt necesare restrictii deosebite inainte de realizarea acesteia. Pacientul trebuie, totusi, sa aiba vezica urinara plina (pentru acesata trebuie sa bea 2-3 pahare cu apa inainte cu o ora de examinare).Vezica urinara plina impinge, indeparteaza ansele intestinale cu continut gazos, care ar altera imaginea. Ecografia trebuie facuta la cel putin doua zile distanta dupa o examinare radiologica cu bariu (acesta interfera cu actiunea ultrasunetelor). Se indeparteaza hainele din zona respectiva, se aplica pe piele un gel, pe care se plaseaza transductorul, care va fi miscat de-a lungul abdomenului. Pacientului i se poate cere sa isi schimbe pozitia, sa stea nemiscat, sa isi tina respiratia. In total examinarea dureaza circa 20-30 de minute.

Ecografia trans
Ecografia transvaginala poate fi facuta odata cu cea pelvina sau separat. In acest caz, pacienta trebuie sa aiba vezica urinara golita. Se introduce in vagin varful transductorului (care are o forma speciala), care este miscat pentru a obtine imagini in diferite unghiuri. Desi incomoda, ecografia transvaginala nu este dureroasa, iar rezultatele obtinute sunt foarte importante. Cu aceasta ocazie se poate face si histerosonografia. In acest caz se introduce un mic specul, cu care se deschide colul uterin, se insera prin acesta un cateter (un tub subtire), prin care se introduce solutie salina in uter, dupa care se pune transductorul in vagin si se continua investigatia, in acest fel obtinandu-se imagini mai bune, atat in ceea ce priveste structurile uterine, cat si permeabilitatea trompelor (detaliu important in diagnosticarea infertilitatii). Este de preferat ca histerosonografia sa se realizeze in prima saptamana dupa menstruatie.

In cazul ecografiei transrectale este indicat sa se faca o clisma cu o ora inainte de examinare. Pacientul este intins in pat, culcat pe partea stanga, cu genunchii indoiti. Se face un tuseu rectal, apoi se introduce transductorul. Acesta are o forma speciala, este acoperit cu latex si lubrefiat, asa incat de obicei nu produce durere, ci doar o senzatie de presiune, de greutate. Transductorul este miscat usor, pentru a se obtine imagini din diferite unghuri. Daca se face si o biopsie, medicul poate indica administrarea de antibiotice cu 24 de ore inainte.

Descoperiri
La femei ecografia pelvina poate descoperi un uter sau ovar marit de volum sau cu o forma sau pozitie anormala, prezenta de tumori sau chisturi, un endometru (mucoasa uterina) ingrosat sau atrofiat, prezenta unor aderente sau cicatrici la nivelul uterului, prezenta de fluid in abdomen.Vezica urinara poate avea o forma anormala, peretele ingrosat, cu tumori sau calculi. De asemena, ecografia poate confirma o sarcina, estima varsta ei, precizeaza daca este unica sau gemelara, confirma sau exclude o sarcina extrauterina. Ecografia ofera informatii din saptamana a 5 a de sarcina si oricum la 20 de saptamani o astfel de ecografie este obligatorie. Ecografia informeaza asupra dimensiunilor fatului, descopera eventuale anomalii congenitale, stabileste pozitia fatului si a placentei, cantitatea de lichid amniotic precum si dimensiunile si starea colului uterin. De precizat ca nu toate anomaliile fetale pot fi vizible ecografic, uneori medicul recomandand si alte investigatii, ca amniocenteza (extragerea de lichid amniotic si analiza lui)sau biopsia vilozitatilor coriale (a placentei).
La barbati ecografia abdominala poate descoperi o prostata marita de volum, cu o structura omogena sau nu, prezenta unor formatiuni (tumora, chist, abces).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei