Este nevoie de măsuri stricte pentru scăderea tensiunii arteriale

default

Dimensiune font:

| 20-09-2015 09:12

Adoptarea unor măsuri mai stricte privind scăderea tensiunii arteriale, în cazul pacienţilor în vârstă hipertensivi, la un nivel mult mai jos decât este prevăzut în recomandările actuale ale medicilor, poate contribui semnificativ la reducerea riscului de maladii cardiovasculare şi deces


Autorităţile din domeniul sănătăţii publice din SUA au decis să pună capăt unui studiu major privind hipertensiunea arterială în rândul pacienţilor cu vârste de peste 50 de ani, cu un an înainte decât era prevăzut (2017), pentru că informaţiile obţinute în timpul cercetării s-au dovedit a fi relevante în ceea ce priveşte o întrebare care îi preocupă pe specialiştii cardiologi de multă vreme, respectiv până la ce nivel poate fi coborâtă tensiunea arterială astfel încât să fie menţinută o stare bună a sănătăţii.


Răspunsul SPRINT
Iar răspunsul oferit de acest studiu, numit SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), este acela că acest nivel este mai jos decât cel menţionat în ghidul de practici aplicate în prezent de autorităţile din domeniul sănătăţii, potrivit site-ului National Institutes of Health din SUA.
Jackson T. Wright Jr., expert în hipertensiune arterială la Case Western Reserve University şi University Hospitals Case Medical Center, coautor al studiului SPRINT, spune că modificarea măsurilor luate de medici în ceea ce priveşte scăderea tensiunii arteriale ar putea contribui la reducerea mortalităţii şi a numărului cazurilor de infarct şi accident cerebral în rândul populaţiei generale.


Timp de mulţi ani, medicii nu au ştiut cu precizie care ar trebui să fie limitele optime de coborâre a tensiunii în cazul pacienţilor care suferă de hipertensiune arterială - luându-se în considerare şi riscurile şi efectele adverse ale medicamentelor administrate contra acestei boli - şi dacă pacienţii mai în vârstă ar trebui totuşi să aibă o tensiune arterială mai crescută, pentru ca sângele să ajungă la creier în mod eficient.


Noul studiu a stabilit că pacienţii cărora li s-a recomandat să îşi menţină tensiunea sistolică sub nivelul de 120 mmHg - mult mai jos decât nivelul recomandat în prezent de medici în cazul pacienţilor cu vârsta de peste 60 de ani, respectiv 140 - 150 mmHg - au înregistrat o scădere cu o treime a riscului de infarct, insuficienţă cardiacă şi accident cerebral şi cu aproape 25% a riscului de deces.


La studiu au participat peste 9.300 de bărbaţi şi femei cu vârste de peste 50 de ani şi care prezentau un risc înalt de maladie cardiacă sau sufereau de o boală renală. În mod aleatoriu, voluntarii au primit ca sarcină să-şi reducă nivelul tensiunii sistolice fie la 120 mmHg - respectiv mai jos decât recomandările actuale ale medicilor -, fie la 140 mmHg. Sarcina voluntarilor nu a fost una uşoară, cei care aveau ca scop atingerea nivelului de 140 mmHg luau, în medie, două medicamente, ceilalţi - în medie, trei medicamente. Costurile nu au fost o problemă, întrucât 90% dintre medicamentele antihipertensive sunt generice şi au preţuri mici.


Ce reprezintă tensiunea arterială?

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în special asupra tunicii interne (endoteliul), în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Presiunea sangvină are două componente: presiunea sistolică (cea exercitată asupra pereţilor arteriali când inima se contractă, cu valori normale între 100 şi 130 mm coloană de mercur - HG) şi presiunea diastolică (cea exercitată asupra pereţilor arteriali când inima se relaxează între două contracţii, cu valori normale sub 85 mmHg).


Hipertensiunea arterială este cea ale cărei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de vârstă - potrivit specialiştilor, nu se mai acceptă ideea că tensiunea normală creşte cu vârsta.
 

Concluzii revoluţionare
Autorii studiului SPRINT, specialiştii de la National Heart, Lung and Blood Institute din SUA, au anunţat că informaţiile complete privind această cercetare vor fi publicate în următoarele luni.
Specialiştii au catalogat concluziile studiului ca fiind revoluţionare şi „potenţial salvatoare de vieţi” şi se aşteaptă ca autorităţile în domeniu să modifice măsurile privind stabilirea unor niveluri optime ale tensiunii arteriale.


În SUA, aproape 79 de milioane de adulţi - unul din trei - suferă de hipertensiune arterială, iar jumătate dintre cei care primesc tratament nu reuşesc să-şi scadă tensiunea sistolică sub 140 mmHg.
De asemenea, maladiile cardiovasculare, care au drept cauză principală hipertensiunea arterială, ocupă primul loc în topul cauzelor de deces în SUA.


Autorii acestui studiu s-au aventurat pe un tărâm care pentru unii specialişti ar putea fi puţin înspăimântător: mulţi oameni au în mod natural o tensiune sistolică de 120 mmHg, însă este un lucru diferit să se atingă această valoare cu ajutorul medicamentelor.


Astfel, acest nivel atât de coborât ar putea fi atins numai prin administrarea unor doze mai mari de medicamente, iar efectele adverse ar putea anula orice beneficiu. Cei mai vulnerabili ar putea fi pacienţii în vârstă, care de cele mai multe ori iau şi alte medicamente pentru boli cronice, ce ar putea interacţiona cu tratamentele contra hipertensiunii. De asemenea, scăderea tensiunii arteriale ar putea provoca stări de leşin şi căzături.


Experţii în domeniu credeau, până de curând, că administrau în mod eficient problemele legate de hipertensiune arterială în rândul populaţiei, având în vedere că rata accidentelor cerebrale - o consecinţă majoră a hipertensiunii - a scăzut cu 70% de când sunt aplicate măsurile de prevenire aflate în vigoare, respectiv din 1972. Principala problemă o reprezintă însă faptul că mulţi pacienţi fie nu îşi iau medicamentele, fie nu primesc un tratament suficient de puternic.


În ceea ce priveşte efectele scăderii tensiunii arteriale asupra pacienţilor cu maladii renale şi cu demenţă, rezultatele studiului nu au fost concludente, au mai spus autorii acestuia.
Specialiştii mai spun că pacienţii hipertensivi nu trebuie să se panicheze şi să meargă imediat la medic pentru schimbarea tratamentului, pentru că efectele acestei maladii se fac simţite lent.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei