EXCLUSIV Mieii se sinucideau de Paşte, iar vaca îşi împungea viţeii! Concluziile raportului Ministerului Sănătăţii la Şipote

default

Dimensiune font:

| 26-05-2015 14:03

Prejudiciul vizează pierderile suferite de spital în urma exploatării defectuoase a celor 200 de hectare de teren agricol, a livezii şi fermei de animale * deşi Secţia Şipote ar putea hrăni mai multe spitale, „pierderile” înregistrate an de an la această unitate scot la iveală modul defectuos în care angajaţii şi-au îndeplinit atribuţiile * altă gaură, de 500.000 de lei, a fost descoperită în cazul a 38 de salariaţi care au beneficiat ilegal de sporuri 

Prejudiciu de aproape un milion de euro descoperit de Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii în urma verificărilor efectuate în perioada 20– 25 aprilie la Secţia Exterioară Şipote din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola”. Verificările reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii au scos la iveală modul deficitar în care au fost îngrijite animale, precum şi modul în care angajaţii s-au ocupat de întreţinerea livezilor şi de culturile agricole.

Meii se sinucid de Paşte
Din raportul de control al Ministerului Sănătăţii reies clar modalităţile prin care angajaţii îşi justificau într-un mod original, prin documente, „pierderile” în rândul animalelor, înregistrate brusc în perioada de Paşte şi de Crăciun: Meii se sinucid şi îşi mănâncă blana, vaca îşi împunge viţeii, iar scroafa îşi mănâncă purceii”.
Conducerea unităţii susţine că activitatea s-a desfăşurat într-un mod deficitar şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. „S-a constatat că activitatea în cadrul Gospodăriei anexe a Secţiei Exterioare Şipote s-a desfăşurat într- un mod deficitar. Animalele nu au fost hrănite şi nu a fost o gestionare responsabilă a situaţiei de acolo. Nu este posibil ca brusc, în perioada sărbătorilor, animalele din fermă să se sinucidă”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”.
Tot din raportul de control reiese că peste 38 de hectare din livadă este compromisă, urmând ca reprezentanţii unităţii se decidă înlocuirea copacilor. „Livada nu a mai fost îngrijită de ani de zile şi a fost lăsată să se degradeze şi să se usuce. În prezent avem discuţii cu specialiştii de la Facultatea de Horticultură din Iaşi şi luăm în calcul varianta să înlocuim copacii uscaţi şi să-i folosim ca lemne de foc”, a mai precizat dr. Oprişanu.

Prejudiciu de jumătate de milion de lei imputat salariaţilor de la „Socola”

Conducerea unităţii a dispus efectuarea unui audit intern, care va stabili întinderea prejudiciului în această unitate şi cine se face vinovat de aceste deficienţe. „Avem deja o comisie de audit, condusă de ec. Lucica Lazăr, care va analiza întreaga activitate de la Şipote. În funcţie de deficienţele găsite vom sesiza organele abilitate. Foarte important este faptul că de nouă ani Curtea de Conturi nu a mai efectuat niciun control în această unitate, aspect sesizat şi în raportul de control al Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Oprişanu.
Tot în această unitatea s-au descoperit angajaţi 60 de infirmieri, în condiţiile în care unitatea avea nevoie, conform normativului de posturi, de doar 30 de infirmieri. „Se pare că s-a ajuns la acest număr după ce şi muncitorii spitalului au fost normaţi ca infirmieri. Cei 30 de infirmieri care sunt în plus pot să opteze să rămână la Şipote, să fie detaşaţi la Bârnova sau să lucreze în spital, unde se înregistrează un deficit de personal”, a subliniat dr. Oprişanu.


Ferma de la Şipote intră în proces de reorganizare
Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” pregăteşte un plan care să pună pe picioare unitatea de la Şipote, care dispune de 200 de hectare de teren arabil, livezi, dar şi de o fermă de vaci, porci şi oi. „Vrem ca terenul din jurul Secţiei exterioare Şipote să fie valorificat la maximum în interesul spitalului. În prezent, spitalul cheltuie pe lună 100.000 de lei pentru hrana bolnavilor, în condiţiile în care avem un teren care ar putea să susţină această hrană fără o cheltuială atât de mare”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola”. Pe lângă ferma de animale, noul manager şi-a propus să dezvolte şi o fermă de păsări.

EXCLUSIV Raport exploziv privind activitatea de la „Socola”

40.000 de lei gaură lăsată de o spălătorie auto
Tot la capitolul prejudiciu, Institutul „Socola” are de recuperat suma de 40.000 de lei de la o firmă de spălătorie auto care au avut un spaţiu închiriat la poarta spitalului. „Spitalul nu mai avea contract de închiriere a spaţiului pentru spălătoria auto Car Wash din anul 2013 şi abia din luna aprilie 2015 le-au fost tăiate utilităţile, fiind somaţi să părăsească spaţiul. Firma a eliberat spaţiul, însă trebuie să plătească Institutului suma de 40.000 de lei, însumând utilităţile pe ultimii doi ani pentru acest spaţiu. Spitalul trebuie să acţioneze în instanţă această firmă pentru recuperarea prejudiciului”, a mai precizat managerul Institutului „Socola”.

Condiţii de igienă precare în spital
Tot în raportul de control sunt sesizate şi deficienţe legate de modul în care sunt respectate condiţiile de igienă în spital şi modul în care personalul sanitar cunoaşte procedurile privind prevenirea infecţiilor nosocomiale. Din cauza condiţiilor de igienă descoperite, directorul de îngrijiri medicale al Institutului a fost demis. Ministerul Sănătăţii l-a eliberat din funcţie pe Gabriel Obadă, directorul de îngrijiri medicale, iar pe postul vacantat a numit-o interimar, pe o perioadă de şase luni, pe Amalia Iuraşcu, asistent medical la Secţia a VII-a Acuţi din cadrul Institutului.

Taxă pentru studiile clinice
Cât priveşte derularea studiilor clinice în spital, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au constat că Institutul „Socola” iese în pierdere, pentru că nu există o procedură unitară care să fie respectată. „S-a stabilit ca în cazul studiilor clinicele spitalului să-i revină minim 100 de lei de pacient pe ziua de spitalizare şi 50 de lei în cazul studiilor realizate în ambulator”, a mai precizat dr. Oprişanu.
Corpul de control a constat că în locuinţele de serviciu de la Secţia Exterioară Bârnova locuiesc patru persoane care nu sunt angajate ale spitalului. Acestea au fost somate ca în 30 de zile să elibereze locuinţele.

Prejudiciu de 500.000 de lei imputat salariaţilor
O altă gaură a fost descoperită în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în cazul a 38 de salariaţi care au beneficiat ilegal de sporuri. Prejudiciul pe care conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” trebuie să-l recupereze de la cei 38 de angajaţi care lucrează la Staţionarul de Zi „Dr. L. Ghelerter” şi în Ambulatoriul Institutului, după ce au beneficiat ilegal timp de trei ani de un spor de periclitate de 75 la sută şi nu 50 la sută cum prevedea legea, este de 500.000 de lei. În acest sens, conducerea Institutului a dispus cercetarea administrativă prin constituirea Comisiei de Disciplină, care va stabili cine se face vinovat pentru acordarea sporului cu 25 la sută mai mare faţă de prevederea legală. De asemenea, şefii unităţii au dispus realizarea unui audit care să calculeze întinderea şi valoarea prejudiciului. Dan CONSTANTINESCU

***
Nu este posibil ca brusc, în perioada sărbătorilor, animalele din fermă să se sinucidă” - dr Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei