« Inapoi

Gratuităţi în Sănătate, doar în teorie

Gratuităţi în Sănătate, doar în teorie#1
Mărime font - +

Haosul domneşte din nou în medicina de familie, după ce Guvernul a anunţat că de la 1 iulie creşte plafonul pentru medicamente compensate la 90% la cei cu pensii până în 900 de lei * vestea i-a bucurat pe pensionari, care se grăbesc deja să-şi ia reţete, însă degeaba, pentru că medicii de familie nu eliberează niciuna până nu este schimbat şi cadrul legislativ

 Bucurie de scurtă durată pentru mai mulţi pensionari care, la auzul veştii că Guvernul creşte plafonul pentru medicamente compensate la 90% la cei cu pensii până în 900 de lei au dat buzna la medicii de familie. Aceştia au fost nevoiţi să facă însă cale întoarsă, pentru că medicii refuză să elibereze reţete până când nu este schimbat şi cadrul legislativ. Decizia îi nemulţumeşte pe pacienţi, dar medicii spun că nu vor să fie amendaţi de Casa de Sănătate fiindcă au prescris reţete în afara legii. Astfel, deşi se spune că de la 1 iulie se aplică această schimbare, practic, mai durează până la punerea ei în practică.

Teoretic da, practic nu
Conform guvernanţilor, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei lunar vor beneficia, teoretic, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevăzută de HG 720/2008) în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei, iar veniturile realizate numai din pensii reprezintă drepturi de asigurări sociale care se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale achitate către bugetul de asigurări sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurată.


Potrivit reprezentanţilor Guvernului, a fost simplificată şi procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri. Medicii, însă, aşteaptă cadrul legislativ pentru a elibera astfel de reţete, precizând că se tem ca nu cumva să fie sancţionaţi de CJAS.
„Şi noi aşteptăm cu sufletul la gură, dar nu avem nicio confirmare. Până nu vedem cu ochii noştri cadrul legislativ, nu eliberăm. Cel puţin, eu personal, nu eliberez nimic, pentru că sunt trecută prin situaţii în care mi s-au imputat sume”, a declarat Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.


Aceasta a mai afirmat că schimbarea de acum este una bună, mai mulţi pensionari bucurându-se de ea, mai ales că nu se ia în calcul dacă pensionarii mai înregistrează sau nu venituri suplimentare. „Până acum, a fost o problemă. Beneficiau de compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei. Unii aveau pensii mai mici de 700, dar la un moment dat acestora li s-a dat o indemnizaţie socială. Astfel, aceia nu primeau, fiind considerat venit suplimentar. A fost o mare bulversare, iar acum se va sfârşi şi asta e bine”, a mai spus Anca Deleanu.

Data publicarii: 04/07/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > SANATATE > STIRILE ZILEI

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

S-a aflat în sfârșit adevărul: ce a declanșat INCENDIUL de la Bamboo

 După tragedia din Clubul Colectiv, istoria era pe punctul să se repete în(...)

 

 

editia online din 22.07.2017 - 1:41

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange