Halloween 2013: Avertismente despre lentilele de contact decorative

default

Dimensiune font:

| 30-10-2013 16:05

Sărbătoarea americană de Halloween a început să devină din ce în ce mai populară în ţara noastră, foarte multe persoane încercând să arate cât mai înfricoşător la petrecerile care au loc cu această ocazie.

Sunt foarte mulţi care folosesc chiar şi lentile de contact decorative pentru ca vestimentaţia lor de Halloween să fie completă, însă puţini ştiu care sunt riscurile la care se supun când le folosesc.

Există două tipuri de lentile de contacte: cele cu dioptri, considerate dispozitive medicale, şi cele fără dioptri, numite şi plane. Lentilele de contact plane pot fi vândute fără autorizaţie din partea Ministerului Sănătăţii, iar, de aici, pot apărea problemele.

„Lentilele de contact care sunt folosite doar în scop cosmetic, pentru schimbarea culorii naturale a irisului, nu sunt incluse în categoria dispozitivelor medicale în mod legal în România. Vă asigur însă că ele pot genera aceleaşi probleme ca şi cele cu dioptrii, dacă nu sunt prescrise de către un medic oftalmolog, sau dacă nu este respectat regimul de purtare şi întreţinere”, a declarat Crina Tanasescu, Medic Oftalmolog Eba Optics Boutique.

Medicul atrage atenţia că în preajma Halloween-ului tot mai multe persoane uită că orice pereche de lentile de contact sunt dispozitive medicale, nu accesorii cosmetice.

Problemele de sănătate cauzate de purtarea lentilelor de contact nepotrivite au determinat autorităţile din SUA, Marea Britanie, Japonia şi chiar Canada să interzică vânzarea şi cumpărare de lentile de contact de orice tip în lipsa unei reţete valabile de la un medic oftalmolog.

Ce probleme pot provoca lentilele de contact decorative, fără prescripţie

"Riscă de a contracta o infecţie corneală este de 12,5 ori mai mare când se folosesc lentile de contact decorative fără prescripţie, faţă de cele cu prescripţie de la oftalmolog, arată un studiu realizat recent în Franţa. Complicaţiile apar foarte repede, după doar câteva minute de purtate. Multe persoane cumpara lentile în idee că le vor purta o singură noapte (de obicei la o petrecere de Halloween), însă zgârieturile se pot produce instant, iar infecţiile cu bacterii se instalează rapid", avertizează Alexandru Alecu de la optica medicală Videt.ro.

Un studiu publicat în jurnalul francez Acta Ophthalmologica a arătat că 60% dintre purtătorii de lentile care au făcut o infecţie din cauza lentilelor decorative, au fost declaraţi orbi în mod legal, mai afirmă specialistul Videt.

Recomandări generale pentru lentilele de contact decorative:

- NU există lentile de contact universale, standard. Acestea trebuie purtate şi realizate după un consult oftalmologic de specialitate.

- NU cumpăraţi din magazine nespecializate, fără prescripţie.

- NU se recomandă purtarea lentilelor de contact mai mult de 8 ore, deoarece încep să-şi piardă din lubrifiere şi devin incomode. Purtarea prelungită poate duce la usturime, rănirea corneei, senzaţia de ochi uscaţi. Efectele suprautilizării pot fi: cheratita, edem cornean, conjuctivită, abraziuni corneene sau ulcerul cornean.

- NU trebuie să dormim cu aceste lentile.

- Lentilele au o valabilitate de maxim o lună calendaristică, indiferent de timpul de purtare în fiecare zi.

- NU faceţi schimb de lentile cu prietenele/prietenii. Parametri diferiţi pot cauza dureri şi putem transmite sau contracta diverse infecţii oculare.

- NU trebuie să stăm în praf şi nici în medii cu spumă, deoarece pot provoca disconfort şi chiar leziuni ale corneei.

- Trebuie respectate instrucţiunile despre folosire şi menţinere.

Cum recunoaştem lentilele de calitate?

O pereche de lentile de calitate trebuie să respecte parametri reţetei (diametru, raza de curbura, în unele cazuri dioptrii) şi să aibă informaţii vizibile cu privire la procentajul de apă.

Data de expirare trebuie să fie vizibilă pe ambalajul lentilelor. De asemenea, marcajul CE (Comunitatea Europeană) şi indicativul organismului de certificare care evaluat conformitatea produsului trebuie să fie şi ele vizibile.

Dacă parametri lentilei sunt incompatibili cu cei ai ochiului, pot să apară afecţiuni oculare precum: zgârierea corneei, infecţii ale corneei, conjunctivită, probleme cu vederea sau chiar pierderea definitivă a vederii.

Daca dimensiunile sunt prea mici, lentila de contact poate strânge corneea, poate restricţiona oxigenul şi îi poate provoca leziuni grave, dureri şi în cazurile norocoase, doar durere şi presiune pe ochi. În cazul în care dimensiunile sunt prea mari, lentila nu se va fixa pe cornee, sub ea vor putea infiltra bacterii sau depuneri proteice (praf), se va mişca şi va produce zgârieturi şi va exista riscul de a o pierde.

Recomandarea opticienilor este să evitaţi achiziţionarea produselor no name, de la retaileri online care vând doar lentile cosmetice, care, la prima vedere par tentante din punct de vedere financiar, însă nu au nicio garanţie, atestare sau instrucţiuni de folosire şi îngrijire pentru cumpărător.

Există produse contrafăcute care conţin metale grele în lista ingredientelor, pentru a mentine costurile producţiei foarte mici. Aceste metale grele pot penetra corneea şi ajunge în sistemul nervos. Măcar acest lucru ar trebui să atragă atenţia oamenilor asupra pericolelor folosirii lentilelor fără prescripţie. Este destul de înfricoşător.”, avertizeaza Alexandru Alecu, de la Videt.

Sursa: romaniatv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei