Denumire stiintifica: Portulaca oleracea L.
Denumire populara: Iarba grasa, Buruiana grasa, Dragoste, Floare de piatra, Grasita, Iarba de gradina, Iarba porcilor, Iarba grasa de gradina, Iarba tunului, Pita porcului, Porcin, Porcina, Troscot gras, Urechelnita
Planta anuala cu tulpina de 15-30 cm inaltime, ascendenta, glabra, carnoasa, visinie in partea inferioara, ramificata de la baza; frunzele opuse, invers-ovate, sesile, ingramadite la varful ramurilor; prezinta stipele mici, setacee, adesea cu peri rari; florile hermafrodite, mici, galbene, sesile, aglomerate la subtioara sau in varful ramurilor, inconjurate de un involucru format din frunzele superioare; prezinta: 2 sepale cazatoare, (4)-5-(6) petale libere, numeroase stamine si ovar semiinferior cu 4-6 stigmate; inflorirea are loc in iunie-septembrie; fructul - de tip capsula ovoida se deschide circular si elibereaza numeroase seminte reniforme, lucioase, castanii inchis.
In scop terapeutic se utilizeaza frunzele si florile.
Compozitia chimica
Frunzele contin: 93,2 % apa, 3,0 % glucide, 1,4 % proteine, 0,2 % lipide, 0,90 mg/ 100 g caroten si 0,9 % fibre.
In 100 g frunze s-a determinat urmatorul continut de vitamine: 22 mg acid ascorbic, 0,50 mg nicotinamida, 0,14 mg piridoxina, 0,11 mg riboflavina si 0,04 mg tiamina.
Continutul de elemente minerale determinate in 100 g tesut edibil variaza astfel: 450 mg potasiu, 106 mg magneziu, 79 mg calciu, 40 mg fosfor, 26 mg sodiu si 2,7 mg fier.
Florile de Portulaca oleracea contine urmatorii pigmenti flavonoizi: cianidina sau/si petunidina, quercdetina sau/ si campferol, apigenina sau/si luteolina, C-glicoziziflavonoizi, proantocianidine.
Actiune terapeutica
Antiscorbutica, bactericida, diuretica, febrifuga, emolienta, tonica, vermifuga. Ca medicament se foloseste sub ceai sau infuzie, in tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.
Alte utilizari:
Se consuma frunzele carnoase si acrisoare sub forma de salata. Aceasta specie prezinta importanta pentru valoarea energetic mica: 75 kJ/ 100 g, pentru continutul in elemente minerale si vitamine
Adauga comentariul tau