IAURTUL - UN ALIMENT VIU

default

Dimensiune font:

| 02-11-2017 08:42

 IAURTUL - UN ALIMENT VIU

Iaurtul este un lapte coagulat prin fermentarea obţinută în urma însămânţării cu doi fermenţi tactici: streptococ termofil şi lactobacil. Fiecare gram de iaurt conţine milioane de germeni vii, deci este necesară respectarea termenului de valabilitate înscris pe ambalaj.

Fermenţii activi din iaurt se leagă de colesterolul din intestin şi îi reduc absorbţia, scăzând riscul de boli cardio­vasculare.

 

Un borcan de iaurt (150 g) furnizează 50 % din necesarul zilnic de fosfor al unui adult şi 40 % din nevoia de calciu.

Un iaurt pe zi scade colesterolul din sânge cu 3 % şi LDL-colesterolul cu 4 %.Bacteria lactobacilus distruge bacteriile „rele" din intestin printre care şi clostridium, care dă diareea. Persoanele tratate exclusiv cu iaurt scapă de diaree de două ori mai repede decât cei trataţi cu medicamente. Şi colitele beneficiază de ameliorare, bacteriile „bune" din iaurt prevenind dezvoltarea bacteriilor „rele" în intestin, iar după tratamentul cu antibiotice ajută la refacerea florei digestive.

Funcţionează iaurtul cu bifidusl

Bifidobacteriile sunt bacterii prezente în mod normal în flora noastră intestinală, fiind esenţiale prin participarea la etapa finală a digestiei. Acestea constituie flora predominantă la sugarii alăptaţi la sân şi cantitatea lor se diminuează pe măsură ce înaintăm în vârstă.

O alimentaţie dezechilibrată, stresul vieţii cotidiene, tratamentele cu antibiotice pot perturba flora intestinală şi duc la constipaţie, balonări, disconfort după masă, diaree.

Bifidusul asigură un bun echilibru al florei intestinale şi reduce timpul de tranzit alimentar la nivelul colonului, prevenind constipaţia.

Iaurturile cu bifidus au acelaşi efect asupra intestinului gros ca şi alimentele bogate în fibre, deci sunt o alternativă bună pentru persoanele care suferă de constipaţie şi care nu consumă suficiente fibre.

 

Ce face rău:

intoleranţa la lactoză este imposibilitatea de a digera glucidele din lapte datorită absenţei din naştere a enzimei numită lactoză. Bacteriile din intestin folosesc lactoză nedigerată şi se multiplică, determinând balonări şi diaree.

• în cursul transformării laptelui în iaurt lactoză este degradată, deci persoanele cu această afecţiune pot consuma orice produs lactat, cu excepţia laptelui proaspăt.

• proteinele din lapte pot da alergie şi, în acest caz, trebuie eliminate din alimentaţie toate produsele lactate şi brânzeturile.

• produsele lactate integrale şi brânza conţin multe grăsimi, de aceea trebuie evitate atât de cei cu dislipidemii (trigliceride sangvine şi colesterol crescute), cât şi de cei ce urmează un regim de slăbit.

iaurtul cu fructe sau muşii este o capcană pentru că are adaos mare de zahăr şi, din punct de vedere caloric, se apropie de îngheţată, deşi este perceput ca un iaurt. Nu vă lăsaţi păcăliţi, chiar şi variantele cu 0 % grăsime sunt mai mult un desert decât un banal produs lactat.

•  produsele lactate complet degresate îşi pierd calitatea de a conţine vitaminele liposolubile A, D şi E, pentru că acestea necesită obligatoriu grăsime pentru absorbţie.

 

Asocieri recomandate

-   brânzeturile nu conţin glucide, deci se asociază foarte bine cu făinoasele (pâine, paste, orez) şi cu legumele.

-   laptele nu are vit. C şi nici fibre, de aceea se recomandă adaosul de cereale, muşii sau fructe

-   în laptele proaspăt, iaurt sau smântână. Pe acest principiu a apărut milkshake-ul, iaurtul cu fructe şi mămăliga cu brânză şi smântână, brânzeturile mucegăite se combină perfect cu fructele pentru completarea aromei şi se servesc ca desert.

 

Secrete culinare

• folosiţi lapte îmbogăţit cu vit. D pentru a creşte absorbţia şi fixarea calciului.

• vit. B2 din lapte e sensibilă la lumină, de aceea laptele se păstrează mai bine în cutii opace de carton decât în sticle transparente.

• culoarea galbenă a untului este dată de cantitatea de caroten din alimentaţia vacii.

untul se digeră cel mai bine crud. Prin încălzire se denaturează, devine brun şi eliberează produşi toxici.

brânzeturile cu conţinut caloric crescut (caşcaval, parmezan, telemea) şi se folosesc rase; în felul acesta impresia de volum creşte, iar satisfacţia gustului rămâne.

caşul şi mozzarela sunt brânzeturi la fel de grase ca şi telemeaua, doar că nu au sare

urda şi ricotta se fabrică din zerul de la lapte, de aceea conţin puţine grăsimi, uneori chiar mai puţine şi decât brânza de vaci.

brânza topită reprezintă sortimentul inferior al produselor lactate fiind fabricată din brânzeturi de calitatea a 2-a amestecate cu mari cantităţi de grăsimi. De evitat, mai ales pentru copii.

 

 

 

Grăsime

Calorii / 100g

lapte proaspăt

degresat

< 0,5 %

32

semidegresat

1-1,5%

38-44

integral

3-3,5 %

63

degresat

< 1 %

43

iaurt

normal

3-3,5 %

60

gras

6%

100

brânză proaspătă de vaci

slabă grasă

0-3 % 6-7 %

70 110

perle de brânză cu smântână

 

2-6 %

45-60

urdă, ricotta

 

< 15%

165

caş, mozarella

 

20%

245

telemea vacă

 

18%

220

feta oaie

 

20%

250

caşcaval

clasic

40%

350

Ementhal Cheddar

27% 30%

370 370

Gruyerre

27-32 %

405

parmezan

 

30%

400

brânză franţuzească

Camembert Brie

25% 27%

280 310

brânză cu mucegai

 

32-35 %

370 - 398

brânză topită

 

45%

270

paste de brânză proaspătă

Philadelphia Almette

23% 26%

250 266

smântână

slabă grasă

12% 20%

130 200

unt

 

60 - 80 %

740

mascarpone

 

30%

320

sana, kefir

 

3,6%

65

lapte bătut

 

2,2%

44

 

Există mai multe variante de lapte dulce:

crud - necesită fierbere. Se păstrează la rece maxim 48 ore - e întotdeauna integral.

pasteurizat - poate fi ţinut 7 zile în frigider în ambalaj închis sau 2 zile, dacă e desfăcut.

sterilizat UHT - se pătrează mai multe luni la temperatura ambientă. Odată desfăcută, cutia se ţine la frigider 3-4 zile

 
 

 

 

Porţia corectă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei