Denumire stiintifica Ienupar:

Juniperus comunis, fam. Cuperossaceae

Denumire populara Ienupar:

anaperi, archiş, boabe de brad, brădişor, bradul ciumei, brazi pitici, butimoacă, ceatină, feniar, ghimpăr, globurău, gotsurău, helimoacă, ialovăţ, ienuper, inibahar, jinept, jip mic, jneapăn, molete, şinap, şolovăţ, turtel.

Tratamente naturiste Ienupar:

Fructe de ienupar

Intern:

- diuretic

-  calmează durerile abdominale și ajută la eliminarea gazelor

-  analgetic

- antispastic bronșic

Intern:

- analgetic

Afectiuni tratate cu ienupar:

boli tratate cu ienupar: edeme renale, gută (artrită urică), reumatism, edeme cirotce, balonări abdominale, bronșite acute și cronice, dispepsii (tulburări ale digestiei) de fermentație, anorexie, reumatism, lumbago – dureri lombare datorate unei iritatii nervoase, nevralgii diverse

Atentionari Ienupar:

- ienuparul nu se supradozează deoarece irită căile renale și produce hematurie

Tratamente naturiste Ienupar

- ienuparul este un antialgic mediu-slab, antireumatic mediu, antiseptic mediu- slab.

- enterite, colite (mai ales de fermentaţie), dizenterie (adjuvant), sindrom entero-renal – in aceste afectiuni se poate face cură cu boabe de ienupăr. Daca afectiunile respective sunt insotite de diaree, se combina cu scoarţă de stejar  sau iarbă de răchitan sub formă de pulbere de ienupar

- in cazurile de apetit alimentar excesiv - se administreaza sub forma de pulbere de ienupar, cu 10 minute inaiante de masa – sublingual, cate un varf de cutit din aceasta pulbere pe stomacul gol timp de 3 saptamani cu pauza de cate o saptamana

- pentru cei care sufera de hepatită, ciroză, diabet – ienupărul se foloseşte capacitatile sale de drenaj şi purificare. Se fac 2 cure cu boabe de ienupar, la 3-5 zile distanta. IN cazurile de hepatita si croza se administeraza ceai din mladite tinere de ienupar

- pentru cei care sufera de gută, reumatism, afecţiuni neuro-musculare, afecţiuni ale tendoanelor şi ligamentelor – se face o cura cu boabe de ienupăr

- pentru afectiuni respiratorii: tuse, afecţiuni infecţioase în zona gâtului – se mestecă boabe de ienupăr care se inghit treptat. Se recomanda si copiilor, asupra cărora are efecte tonice, stimulând capacitatea de aparare organismului.

- este un bun adjuvant in cancer si scleroza in placi – se administreaza sub forma de pulbere de ienupar, de 3-4 ori pe zi pe stomacul gol cate o lingurita. Cura se poate tine timp de 2 luni dupa care se face pauza o saptamana

- edeme din cauze renale sau cardiace, obezitate – pulbere de ienupar, sublingual, de 2-3 ori pe zi.

- este bun pentru boli grave precum hiv, hepatita, se face cura cu boabe de ienupăr in timp ce pacientii vor tine un regim vegetarian

- boli nervoase, nevroză, depresii, stări de angoasă, anxietate – se face o cura cu boabe de ienupăr

- boabele de ienupar se zdrobesc si se inghit in cure: mai intai 4 boabe pe zi, crescand cu cate o boaba pana se ajunge la 15 boabe de ienupar si apoi se scade cate o boaba pana se ajunge inapoi la 4.  Este o cura foarte eficienta de detoxifiere si utila intr-o serie mare de afectiuni

- din 2 lingurite de boabe de ienupar se face ceai de ienupar. Se fierbe 5 minute si se strecoara. Se consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi. Se poate face si gargara cu acest ceai in caz de angina

Tinctură de ienupar – se prepara din 50 de grame de boabe de ienupar macinate puse intr-o sticla impreuna cu 250 de ml de alcool alimentar de 70 de grade. Se lasa 15 zile timp in care se agita si apoi se strecoara. Din aceasta tinctura se iau 20 de picaturi  diluate cu apa, de 3 ori pe zi

Ulei din bace de ienupar -acesta se va lua ca depurativ, 2 ml pe zi sau se pun cateva picaturi in cada cand se face baie pentru uz extern.

Frunze sau ramuri de ienupar

- se va face un decoct din frunze sau ramuri. in 5 litri de apa se pune o mana de ramuri sau frunze care se va fierbe timp de 15 minute si se pune in cada. Acolo se va sta jumatate de ora si astfel se trateaza ascita, ulcere vechi infectate

- pentru edeme se fac cataplasme cu ienupar

Decoct din lemn de ienupar – se face dintr-o mana de ramuri de ienupar care se fierb timp de 30 de minute la un litru de apa care la final se strecoara. Se fac cataplasme pentru edeme si vanatai sau comprese pe rani care se vindeca greu

Siropul de ienupar este folosit in afectiunile aparatului digestiv sau pentru faringite – se administreaza o lingurita la nevoie

Mod de preparare Ienupar: ceai de Ienupar, frectie cu Ienupar

Intern – ceai de ienupar – infuzie: se prepara din 2 lingurițe de fructe care se pun in 200 ml de apă clocotită, se administreaza 3-4 linguri pe zi.

Extern – se face frecție: se prepara din 10 grame de ulei de ienupăr puse in 100 ml de alcool – se face seara inainte de culcare.

Ienuparul in traditia populara

Frunza de ienupar se punea pe jar şi se afuma cu ea contra guturaiului. În ţara Oltului se folosea la băi pentru reumatism.

Ceaiul din frunze de ienupar se lua contra răcelilor şi la vătămături. Se făceau băi cu cetină şi fructe, împotriva bolilor de sânge. A fost una din plantele reputate în popor contra dropicei şi ca diuretic.

Boabele de ienupăr, rădăcina de pătrunjel şi rădăcina de urzică în părţi egale, se fierbea cu apă până scădea la jumătate, se strecura şi se bea de mai multe ori pe zi, câte o ceaşcă sau se făcea un decoct tare de boabe, se amesteca cu jumătate de lapte şi se bea.

Cu alifie de ienupăr se frecau uşor părţile umflate de ascită, pe pântece, pe picioare.

Ceaiul de jneapăn, amestecat cu coada calului, mătase de porumb şi cozi de cireşe, se folosea pentru curăţirea pietrelor la rinichi. Se lua părţi egale şi se fierbeau, apoi se amestecau cu o cantitate egală de miere din care se luau 3 linguriţe pe zi, înaintea meselor principale. Cu boabele se mai afuma în casă, în credinţa că alungă bolile molipsitoare