Îmbătrânirea, un proces biologic determinat de radicalii liberi
Dimensiune font:
Celulele organismului suferă zilnic atacuri incontrolabile ale radicalilor liberi. Dacă celulele sunt incapabile să se opună printr-o apărare eficace, deteriorările care rezultă provoacă maladii şi îmbătrânire rapidă.
Unul dintre efectele cele mai nefaste ale radicalilor liberi este atacul lor asupra membranelor celulare, printr-un proces de peroxidare lipidică. Radicalii liberi agresează, de asemenea, diverse proteine, în special cu acţiune enzimatică. Atunci când proteinele ţesutului protector sunt atacate, spre exemplu, pielea îşi pierde elasticitatea şi formează riduri, dar atacul se poate extinde spre centrul celulei, la nucleu, afectând chiar informaţia genetică din ADN, ce poate duce la mutaţii şi cancerizare.
Surse de radicali liberi
Radicalii liberi din corpul nostru provin de la reziduurile toxice ajunse în organism din mediul înconjurător. Dar şi organismul însuşi produce partea sa de radicali liberi în procesul de funcţionare. Practic, toate procesele metabolice, dar mai ales cele implicate în producerea de energie, produc o cantitate de radicali liberi în calitate de reziduuri. Asta se întâmplă pentru că mecanismele generatoare de energie ale organismului depind de utilizarea minunatei molecule dătătoare de viaţă: oxigenul. Organismul practic „arde” anumiţi nutrienţi pentru generarea energiei la fel ca arderea benzinei într-un autovehicul. Procesul de transformare a carburantului în energie prin legarea chimică a oxigenului se numeşte „oxidare”.
Chiar şi organismul nostru nu-şi arde (deşi oxidează) complet combustibilul. Unele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii în organism ai smogului din atmosferă. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează membranei celulare la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat. Din fericire, organismul are un sistem propriu pentru a minimaliza daunele aduse de poluanţii toxici, de procesul vital de oxidare, de infecţii şi substanţe otrăvitoare. Această protecţie este doar o parte a sistemului imun ce anihilează atacul viruşilor şi a altor agresiuni. O parte specială a protecţiei de radicali liberi şi rezidurile oxidării este asigurată de acţiunea sinergică a unor elemente nutritive şi enzime specifice, numite antioxidanţi.
Antioxidanţii elimină radicalii liberi
Antioxidanţii sunt o clasă de elemente nutritive care au rolul de a împiedica oxidarea altor compuşi. Altfel spus, radicalii liberi produşi de oxidare şi care au acţiune asupra celulelor organismului sunt neutralizaţi de antioxidanţi. Recentele studii medicale au arătat că antioxidanţii pot inactiva radicalii liberi şi pot chiar opri apariţia unor boli, având un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau